ManşetlerTeknoloji

Yapay zekâ destekli giyilebilir cihaz Humane AI Pin nihayet resmiyet kazandı

humane ai pin

Teknoloji dünyası, yapay zeka (AI) destekli yeni nesil giyilebilir cihazlarla tanışmanın heyecanını yaşıyor. Humane Inc. tarafından geliştirilen ve büyük dil modelleriyle (LLM) etkileşim kurmak üzere tasarlanmış olan Humane AI Pin, resmi olarak tanıtıldı. Daha önce birkaç kez ön gösterimleriyle karşılaştığımız bu cihaz, geleneksel akıllı telefonların yerini alacak bir arayüz ve kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor.

AI Pin, iki bileşenden oluşan ve 699 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan bir giyilebilir teknoloji ürün. Kare biçimli bir cihaz ve giysilere veya diğer yüzeylere manyetik olarak tutturulan bir pil paketinden oluşuyor. Bunun yanı sıra, kullanıcılara bir telefon numarası ve T-Mobile ağı üzerinden veri kapsamı sağlayan 24 dolarlık aylık Humane aboneliği de sunuluyor. Şirket, cihazın 2024 başında sevkiyatına başlanacağını ve ön siparişlerin 16 Kasım itibarıyla alınmaya başlanacağını belirtiyor.

Humane AI Pin özellikleri

AI Pin’in kalbinde bir Snapdragon işlemci yer alıyor; ancak hangi model olduğu henüz netleşmiş değil. Cihaz, ses kontrolü, bir kamera, jestler ve küçük bir dahili projektör kombinasyonu ile kontrol ediliyor. AI Pin’in kendisi yaklaşık 34 gram ağırlığında ve pil paketi ek olarak 20 gram daha ekliyor. Dahili kamera 13 megapiksel fotoğraf çekebiliyor ve bir yazılım güncellemesi sonrasında video kaydı da yapabilecek.

Humane AI Pin, sürekli kayıt yapmayı hedefleyen bir cihaz olmaktan ziyade, kullanıcı tarafından aktif edilmesi gereken bir yapay zeka asistanı olarak öne çıkıyor. Kullanıcı, cihazın dokunmatik yüzeyine dokunarak ve sürükleyerek etkinleştiriyor ve Pin’in “Güven Işığı”, veri topladığını kullanıcıya ve çevresindekilere bildiriyor.

Humane’nin konuyla ilgili basın bülteninde Microsoft ve OpenAI gibi isimlerden bahsediliyor. Önceki haberler ise, AI Pin’in özellikle GPT-4 tarafından desteklendiğini öne sürüyordu. Humane, ChatGPT erişiminin cihazın temel özelliklerinden biri olduğunu belirtiyor. Cosmos adlı işletim sistemi, kullanıcıların sorgularını otomatik olarak doğru araçlara yönlendiriyor ve uygulamaları indirmeyi ve yönetmeyi gerektirmiyor.

Humane’nin AI Pin ile yapmaya çalıştığı şey, teknolojinin arayüz karmaşasını ortadan kaldırmak. Bir ana ekranı veya yönetilmesi gereken pek çok ayarı ve hesabı olmayacak. Buradaki temel fikir Pin’e ne yapmak veya bilmek istediğinizi söyleyebileceğiniz ve bunun otomatik olarak gerçekleşeceği bir cihaz oluşturmak.

AI Pin’in ne gibi işlevler sunabileceği ise henüz tam olarak net değil. Humane, cihazın öncelikli olarak bir giyilebilir LLM destekli bir arama motoru olarak işlev göreceğini belirtiyor. Ancak şirket, navigasyon ve alışveriş yetenekleri eklemeyi ve geliştiricilere kendi araçlarını oluşturma imkanı sunmayı planladığını ifade ediyor.

Humane, AI Pin’i daha büyük bir projenin başlangıcı olarak görüyor ve bu doğru bir yaklaşım olabilir: Altta yatan modeller geliştikçe cihaz da gelişecek ve teknoloji endüstrisi AI ile yeni şeyler yapmak için yoğun bir çalışma içinde. Humane, akıllı telefonların evriminde olduğu gibi, daha iyi donanımın zamanla kullanıcı deneyimini iyileştireceğini ve gerçek devrimin cihazla yapılabilen şeylerden geleceğini umuyor.