IDC’nin verilerine göre, giyilebilir ürün pazarı, 2024’ün ilk çeyreğinde geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 8,8 büyüdü. Ancak ortalama satış fiyatı tarafındaki düşüş üst üste beşinci çeyrekte de devam etti. Bu da pazarda uygun fiyatlara doğru kaymanın sürdüğünü gösteriyor.
Analistlere göre, tüketiciler premium modeller için fazladan para harcamayı pek anlamlı bulmuyor. Orta segment ve giriş seviyesi modellere yönelim nedeniyle de ortalama satış fiyatı aşağıya iniyor.
Ancak kan basıncını veya glikozu ölçebilen gelişmiş sensörler piyasaya çıktığında işler değişebilir ve premium modellerin popülaritesinin arttığını görebiliriz. Küçük ölçekli bölgesel markalar ise düşük maliyetli tekliflerinin popüler olduğu bir dönemden yararlanarak adeta altın bir çağ yaşıyor.
Markalara bakıldığında pazarın zirvesinde hâlâ Apple bulunuyor. Ancak şirketin payı bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 19 oranında azalmış durumda. Analistler bu durumda şirkete gelen satış yasağının ve ardından bazı özelliklerin Apple Watch’lardan kaldırılmasının etkili olduğunu belirtiyor.
Buna ek olarak, şirketin de yaşadığı düşüşten kısmen sorumlu olduğuna dikkat çekiliyor. Giyilebilir ürün segmentinde yalnızca akıllı saatler değil, kulaklıklar da yer alıyor. Ancak Apple uzun zamandır piyasaya yeni bir kulaklık çıkarmış değil. Bu da satışların gerilemesinin nedenleri arasında sayılıyor.
Satışlarını yüzde 44 oranında artıran Xiaomi, hızlı büyümeye devam ediyor. Sürekli olarak yeni ve uygun fiyatlı ürünler sunan şirket, Wear OS’e dönüşünün de karşılığını almışa benziyor. IDC’ye göre, Xiaomi hâlihazırda Wear OS’in üçüncü büyük üreticisi konumunda.
Huawei, Samsung’u geride bırakarak üçüncü sıraya yerleşti. Bu yükselişte şirketin akıllı telefon pazarında yeniden büyümesinin de etkili olduğu belirtiliyor.
Samsung giyilebilir ürün pazarında büyüme oranıyla sektör ortalamasını geride bıraktı
Samsung’a gelince, Galaxy Fit 3 düşük fiyatı sayesinde popülerliğini kanıtladı ancak başarısı, düşen Galaxy Watch satışlarını telafi etmeye yetmedi. En azından Huawei’nin önüne geçmek için yeterli olmadı. Artı tarafta, Samsung’un yüzde 13’lük ilk çeyrek büyümesi hâlâ yüzde 8,8 olan sektör ortalamasından daha iyi.