(Bu metin Protranslate Tercüme ve Lokalizasyon Hizmetleri tarafından desteklenmiş bir tanıtım yazısıdır.)
Son dönemde yapay zeka teknolojisi pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Verimliliği arttırma, rutin işleri insansız şekilde halledebilme gibi pek çok avantajı olan yapay zeka teknolojisinin, girişimler tarafından ne derece kullanılmaya hazır olduğunu sizler için araştırdık.
En çok yatırım yapılan yapay zeka alanlarından biri olan “Doğal Dil İşleme”, yani NLP (Natural Language Processing), globalleşmenin de etkisiyle pek çok alanda yaşanan sıkıntılara çözüm sunacak gibi görünüyor. Özellikle son dönemde adını çok fazla duyduğumuz chatbotlar, makine öğrenimiyle doğal dil işlemenin bütünleşik olarak kullanıldığı en kritik alanlardan biri.
Global arenada hizmet veren ve kendini yabancı dil hizmetleri alanında konumlamış olan Protranslate tercüme ve lokalizasyon hizmetleri platformunun genel müdürü Kerem KALKANCI, yapay zeka kullanımlarını şöyle özetliyor: “Yapay zeka alanında, çözülmesi en zor olan konulardan biri de doğal dil işleme konusu. Yapay zeka eğitim süreci en uzun olan alanlardan biri olan doğal dil işleme konusu, bizim de bir süredir yatırım yaptığımız alanlardan. Her gün, yüzbinlerce kelimelik çok yönlü metin çevirileri işleyen bir organizasyon olarak, yatırım yaptığımız platformumuzda makine öğrenmesi süreçlerini kullanarak iş verimliliğimizi arttırmaya çalışıyoruz.” şeklinde bildiriyor.
Doküman kategorilendirmesi alanında da yapay zeka algoritmaları ile çalışmalar yaptıklarını belirten Protranslate Genel Müdürü Kerem KALKANCI, müşterinin platformlarına yükledikleri belgelerin konusunu yapay zeka ile anlayarak, ona uygun tercüme arşivi ve sözlükler ile eşleştirme ve o kategoriye uygun insan tabanlı çeviri hizmetini sunabilecek tercümana otomatik şekilde iş atama gibi süreçlerin geliştirilmesinin, yapay zeka ile mümkün olduğunu belirtiyor.
Ses tanıma, dili algılama ve geçmiş öğrenileri kullanarak yapay zeka ile yazılı veya sesli iletişim kurma alanında geliştirmelerin hızla devam ettiği doğal dil işleme alanı, son dönemde yapay zeka uzmanlarının da üzerinde en çok çalıştığı alanlardan. Türkçe gibi, morfolojik segmentasyonu komplike olan dillerde; her ne kadar gelişmeler diğer dillere nazaran daha ağır ilerliyor olsa da, hem dil uzmanları hem de yazılım mühendisleri bu alanda çalışmalarına devam ederek otomasyonlu çözümler üretmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde chatbotların, sesli ve yazılı dil tanıma ve işleme sistemlerinin hizmet aşamasında çok daha fazla kullanıldığına hep birlikte şahit olacağız.