Geçen yıl aralanan dar çerçeveli, geleneksel 16:9’dan farklı görüntü oranlı ekranlara sahip olan telefonların kapısından bu yıl daha çok akıllı telefon geçiyor. 2018 Mobil Dünya Kongresi‘nde bu eğilime uyan birçok akıllı telefon modelini görmüştük. Ancak General Mobile, onlardan daha önce davrandı ve şubat ayının hemen başında, 18:9 görüntü ekranlı yeni Android One telefonu GM 8’i duyurup piyasaya sürmeye başladı. Dar çerçeveli, 18:9 görüntü oranlı ekranı, şık görünümlü plastik gövdesiyle kullanışlı görünen bu telefonu bir süredir deneyimliyoruz. General Mobile GM 8 inceleme yazısı ve videosunda bu 2018 model Android One telefonuyla ilgili izlenimlerimizi bulabilirsiniz.
GM 8 inceleme: Tasarım
General Mobile GM 8, yuvarlatılmış köşeleri ve ince profiliyle gayet şık bir Android telefon görünümünü taşıyor. Ön yüzü 2.5D kavisli Corning Gorilla Glass ekran camı boydan boya kaplıyor. Kenarları ve arka yüzü ise metal görünümlü plastik kaplıyor. Telefonu elinize aldığınızda plastiğin varlığını hissetseniz de, GM 8 olduğundan daha değerli bir görünüme sahip. 7.96 milimetre kalınlıklı profili ile, bu telefonun nispeten ince bir gövdeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda, plastiğin kullanılması sayesinde telefon normale göre daha düşük bir ağırlıkla geliyor. GM 8’i elinize aldığınızda, hafifliğini rahatlıkla hissediyorsunuz.
GM 8’in 5.7 inç ekranı 18:9 görüntü oranına sahip. Ekranın etrafını da fazla geniş olmayan bir çerçeve sarıyor. Böylelikle Android One telefonunun yüzey alanı, 5.7 inçlik büyük ekranlı bir telefona göre daha düşük oluyor. İnce profiliyle birleştirildiğinde, GM 8’in ergonomisi epey yükseliyor, telefonu tek elle rahat şekilde tutup kullanabilirsiniz. Tek elle kullanımda ekranın üst kısmına erişim biraz zahmetli olsa da, telefonu avuç içinde hareket ettirebilerek ekranın her yerine rahatlıkla erişebilirsiniz.
GM 8’in ekranını üst kısmında kamera, sensörler, ahize hoparlörleri ve LED durum gösterge lambası bulunuyor. Bir bildirim geldiğinde, telefon şarj edilirken veya bunun gibi başka durumları LED lamba sayesinde kolaylıkla görebilirsiniz. Ekranın alt kısmında da epey geniş bir alan var, belki buraya kontroller sığdırılabilirdi. Ancak burası, çeşitli nedenlerden dolayı boş bırakılmış. Daha önceki modellerde önde, ekranın alt kısmında gördüğümüz parmak izi okuyucusu arkaya, kameranın altına taşınmış. İşaret parmağıyla rahatlıkla erişilebilen bu sensör, hızlı biçimde çalışıyor. Ekran kapalıyken sadece parmağınızı dokundurarak kolay biçimde ana ekrana erişebilirsiniz.
GM 8’in pürüzsüz arka yüzü gümüş veya altın renk seçeneklerle geliyor. Bunu beyaz renkli ön yüz tamamlıyor. Elimizdeki altın renkli model epey şık duruyor ve göze hoş görünüyor. 13 megapiksel arka kamera, hemen yanında çift renkli flaşla birlikte yer alıyor. Bu ikilinin üstünde ise ikinci mikrofonu görüyoruz. Parmak izi okuyucusunun altında ise General Mobile logosu bulunurken, biraz daha altta da Android One logosunu görüyoruz. GM 8’in çıkarılabilir bir arka kapağı veya herhangi bir parçası bulunmuyor. Bu da pilin sabit olduğu ve kullanıcılar tarafından çıkarılamadığı anlamına geliyor.
Telefonun alt kısmında microUSB portunu görüyoruz. Aslında General Mobile, GM 5 Plus’ta yer verdiği USB-C portuyla, bu portu deneyen ilk üreticilerden biri olmuştu. Ancak nedense, daha sonraki modellerde microUSB’yi gördük. 2018 model telefonda da aynısı tercih ediliyor. microUSB portunun yanı sıra hoparlör ve mikrofon da alt kısımda yer alıyor. Üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı mevcut. Sağ kenarda güç butonunu, sol kenarda ise yukarıdan aşağı doğru microSD ve nanoSIM kart tepsisini, ses tuşlarını görüyoruz. Sağ ve soldaki tuşlar rahatlıkla kullanılabiliyor, aynı zamanda derinlikleri de iyi seviyede.
GM 8 inceleme: Donanım ve Performans
General Mobile GM 8’in 5.7 inç ekranı Incell IPS teknolojisine sahip. Ekran yeterli parlaklığa ve geniş görüş açılarına sahip. Parlak güneş ışığı altında da ekran yeterli görüş sunuyor. Ekranın çözünürlüğü 720 x 1440 ile sınırlı tutulmuş. Bu da nispeten daha düşük bir piksel yoğunluğu demek, ancak pratikte çözünürlük bakımından herhangi bir sıkıntı yaşamadık. 720p ekran, hem metin görüntülemede hem de videoları göstermede ihtiyaçları karşılıyor. 18:9 görüntü oranı nedeniyle ince ve uzun bir ekran formu elde ediliyor. Videoları görüntülerken kenarlarda siyah çubuklar görüyoruz. Ancak yakınlaştırma yaparak videoyu, kenarlarından kayıplarla ekrana oturtabilirsiniz. Öte yandan büyük alanı sayesinde bu ekran bir şeyler okurken, fotoğraflara bakarken, video izlerken rahat ettiriyor.
İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, GM 8 Android One’da Qualcomm’un 1.4 GHz, sekiz çekirdekli 64-bit Snapdragon 435 işlemcisinin yer aldığını görüyoruz. Elimizdeki modelde 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza bulunuyor. Aynı zamanda GM 8’in 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafızalı versiyonu da bulunuyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını daha da genişletmek mümkün, ancak mevcut durumda 32 GB’ın bile GM 8 için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğrafları ve videoları Google Fotoğraflar’a ücretsiz olarak depolama imkanı var ki, buna birazdan değineceğiz.
AnTuTu Benchmark testinde GM 8 Android One, 60 binin hemen altında bir puan elde etti. Bu puan, Snapdragon 400 serisi işlemciye sahip telefonlarda gördüğümüz seviyede. Genel olarak, GM 8 günlük işleri yerine getirmek için yeterli bir donanım paketine sahip. Ancak bu telefondan yüksek grafik yoğunluğuna sahip oyunları oynama, video düzenleme ve benzeri işleri fazla beklemeyin. İnternette gezinme, sosyal ağ uygulamalarını kullanma, e-posta kontrolü, kamera kullanımı gibi, ortalama kullanıcıların ihtiyaç duyduğu işler için GM 8 yeterli performansı sunuyor. Isınmadan bahsedecek olursak, telefonu yoğun biçimde kullanıma sokan benchmark testi sonucunda, arka yüzde biraz ısınma hissettik, ancak bu eli acıtacak seviyede değildi.
Pil tarafına gelecek olursak, 3075 mAh gibi, üst sınıf Android telefon ortalamalarında kapasiteye sahip bir pil bulunuyor. Düşük çözünürlüklü ekranı ve yine nispeten düşük güç tüketimli işlemcisi sayesinde bu pil, GM 8’in bir günü rahat biçimde çıkarmasını sağlıyor. Eğer tüketim tarafında bazı tedbirleri alırsanız, ikinci günü de tek bir şarjla çıkarmanız mümkün olacaktır. Kutudan çıkan hızlı şarj destekli adaptör sayesinde GM 8’i normale göre daha hızlı sürede şarj edebilirsiniz. Telefon kapalıyken şarja taktığımızda, bir saatin altındaki bir sürede yüzde 60’lık doluluk seviyesine ulaşıldığını gördük.
Bağlantı özellikleri bakımından da General Mobile, önceki modellerinde olduğu gibi güncel teknolojileri ekliyor. Belki Bluetooth 5.0 yerine Bluetooth 4.2’yi görmek istisna olabilir; ancak 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Kategori 7 LTE desteği (300 Mbps indirme / 150 Mbps yükleme), VoLTE, ViLTE ve VoWiFi gibi desteklerin giriş segmenti telefonlarda fazla yer almadığını söylemek gerekiyor. Dahili FM radyo alıcısı da mevcut.
Telefonun alt kenarında yer alan tek hoparlör, bir akıllı telefon için normal sayılabilecek seviyede ses çıkış şiddeti sunuyor. Dolby Audio ses desteğinin hoparlörlerde fazla etkisi olmuyor, ancak kutudan çıkan Dolby destekli özel kulaklıklar sayesinde fark hissedilebiliyor. Kulaklıklar sayesinde başka bir kulaklık kullanma ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.
GM 8 inceleme: Yazılım
Türkiye’de Android One projesinin başlangıcını yapan ve bunu birkaç yıldır başarıyla uygulayan General Mobile, GM 8’de de Google ile var olan iş birliğini sürdürüyor. GM 8 de bir Android One telefonu. Bu, telefonun saf Android arayüzüyle geldiğini, Google’ın sunduğu güncellemeleri de hızlı biçimde aldığını gösteriyor. İncelemeyi hazırladığımız sırada kontrol ettiğimizde, General Mobile GM 8’de Android 8.0.0 Oreo sürümü çalışıyordu. Android 8.1 Oreo şu anda en son Android sürümü konumunda. Ancak henüz GM 8’e gelmedi. Yine de, aylık olarak yayınlanan Android güvenlik güncellemeleri GM 8’e düzenli biçimde, gecikmeden ulaştırılıyor. Bu da önemli sayılır.
Saf Android arayüzünün bulunduğunu söylemiştik. Karşımızda gayet sade ve kullanışlı bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. General Mobile, çeşitli duvar kağıtlarıyla deneyimi farklılaştırıyor. Bunun dışında GM Dosyalar, GM Müzik, GM Asistan gibi, şirket tarafından geliştirilmiş uygulamalar yüklü olarak sunuluyor. Bunun dışında her şey tamamen Google’ın eline bırakılmış. Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları yüklü olarak sunuluyor. Aynı zamanda E-Tablolar ve bunun gibi üretkenlik uygulamalarını da kurulum esnasında indirebilirsiniz. Daha fazlası için de Google Play Store sizi bekliyor.
General Mobile’ın ön plana çıkardığı bazı yazılımsal özellikler var. Google Fotoğraflar bunlardan bir tanesi. Telefonun varsayılan galeri uygulaması da olan Fotoğraflar, kullanıcılara fotoğraflarını ve videolarını, Google’ın belirlediği sıkıştırılmış, ancak yüksek fotoğraf ve video kalitesinde bulutta depolama imkanı sağlıyor. Yani, çektiğiniz fotoğraflar ve videolar Google’ın sunucularında depolanıyor. Depolanan fotoğrafları ve videoları GM 8’den kaldırma seçeneğini tercih edebilir, böylelikle telefonda fotoğraf ve videolar için sürekli yer açabilirsiniz. Üstelik bu işlem otomatik olarak gerçekleştiği için, sizin daha sonra bir müdahalede bulunmanız gerekmiyor.
Bir başka öne çıkan Google özelliği de Gboard klavye oluyor. GM 8’in varsayılan klavyesi olarak çalışan bu uygulama sayesinde klavye üzerinde arama yapabilir, bulduğunuz sonuçları klavyenin açık olduğu uygulamanın içinde kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda Gboard klavyeyle yazışmalarınıza GIF animasyonları da kolay biçimde ekleyebilirsiniz.
GM 8 inceleme: Kamera
General Mobile GM 8’in arkasında 13 megapiksel, otomatik odaklı, çift renkli LED flaşlı kamera bulunuyor. Öndeki kamera da 13 megapiksel çözünürlüğe sahip, ancak sabit odakla geliyor. Bunun yanı sıra öndeki kamerada da flaş mevcut.
Kamera uygulaması basit ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzüne sahip. Fotoğraf veya video çekerken ihtiyaç duyabileceğiniz ayarlara hızlı biçimde erişebilirsiniz. Ekranın bir kenarındaki sütuna sahne modu, flaş, HDR ve Ayarlar kısayolları yerleştirilmiş. Diğer kenarda da fotoğraf ve video çekim tuşları, kamera değiştirme düğmesi ve galeriye kısayol mevcut.
Sahne modu olarak Otomatik varsayılan olarak ayarlanmış. Bunun yanı sıra panorama, portre, gece, arka ışık ve slow motion modları var. Çoğu senaryo için otomatik mod yeterli oluyor, modu değiştirmenize gerek olmayacaktır. HDR’ın varlığı da güzel, eğer sahnede zıt aydınlatmalar fazlaysa, HDR modu sayesinde ışık bakımından biraz daha dengeli çekimler elde edebilirsiniz.
GM 8 ile çektiğiniz fotoğraflar genel olarak sizi memnun edecektir. Renklerin doygunluğu, doğruluğu iyi seviyede, aynı zamanda parlaklık ve detaylar da tatmin edici olacaktır. Yakın çekimlerde nesneye çok fazla yaklaşmamanız, odaklamayı iyi biçimde yapabilmeniz için gerekli. Gece çekimlerinde de sonuçlar fena değil, ancak şehir ışıklarında bulanıklık istemiyorsanız, bir tripod kullanarak GM 8’i sabitlemenizde fayda olacaktır.
Önde yer alan 13 megapiksel, sabit odaklı kamera da işinizi görecek nitelikte selfie fotoğraflar üretiyor. Flaşın varlığı karanlıkta işe yarıyor. Öte yandan yüz güzelleştirme aracı sayesinde yüzünüzdeki sivilce, ben, kırışıklık gibi unsurları da ortadan kaldırabilir, daha güzel portre fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Video tarafında da General Mobile’ın en fazla 1920 x 1080 piksel Full HD kayıt yaptığını görüyoruz. Sürekli odaklama mevcut, ancak bunun her durumda iyi çalıştığını söyleyemeyiz. Yine de, odağı yakından uzağa çevirirken ya da tersini yaparken sürekli otomatik odak iyi biçimde işliyor. Görüntülerde elin titremesine bağlı olarak biraz hareketli, durağanlık yüksek değil. Ancak bu da göz ardı edilebilecek seviyede. Öte yandan ses kaydının da gayet kaliteli yapıldığını belirtelim. İkinci mikrofonun arkaya yerleştirilmiş olmasının bunda payının yüksek olduğunu düşünüyoruz.
GM 8 inceleme: Sonuç
General Mobile gelişmeleri yakından takip eden ve bunları da ürünlerine uygulama konusunda epey hevesli davranan bir şirket. Geçmişte kablosuz bağlantı teknolojilerine uyum, USB-C’nin desteklenmesi gibi noktalarda bunu görmüştük. Google ile yakın iş birliği ve bunun sonucunda Türkiye’nin ilk Android One telefonlarının çıkarılmasını da bu davranışların arasında sayabiliriz. General Mobile GM 8, 1000 TL’nin hemen altındaki tavsiye edilen satış fiyatıyla GM 6’nın yerini alan bir telefon. Belki yenilikçilik bakımından GM 5 Plus‘ın gösterdiği sıçramayı göstermiyor, ancak GM 6’ya göre GM 8’in önemli bir aşama kaydettiğini söyleyebiliriz.
5.7 inç, 18:9 ekran ile GM 8, 2018’in ekran tarafındaki eğilimini yakalamayı başarıyor. Bunu ince ekran çerçevesiyle destekliyor. Sonuç olarak tek elle bile rahatlıkla kullanılabilen, bununla birlikte büyük ekran deneyimini yaşatan bir telefon elde ediliyor. Snapdragon 435 işlemci de günlük işleri karşılamak için yeterli. 13 megapiksel arka ve ön kameralar da özel günlerde bile işinizi rahatlıkla görecek yetenekleri sunuyor. Google Fotoğraflar ile sınırsız depolama imkanı sunması da depolama alanı bakımından sıkıntı çekmemenizi sağlayacaktır.
Android One telefonu olması da GM 8’in en önemli avantajları arasında yer alıyor. Bu sayede en baştan en güncel Android sürümlerinden birini kullanacak, bir sonraki Android sürümünü de telefonunuza indirmeyi şimdiden garanti altına alacaksınız. Eğer bugünlerde yeni bir Android telefonu almayı düşünüyor, bütçenizi de zorlamayı arzu etmiyorsanız, GM 8’i değerlendirme listesinin başlarına rahatlıkla yazabilirsiniz.