Uykudan önce çok fazla sıvı tüketmek, gece boyunca sıklıkla tuvaleti ziyaret etmeye neden olabiliyor. Ancak bazı kişiler içtiklerine ne kadar dikkat ederlerse etsinler, bu ziyaretleri yapmak zorunda kalabiliyor. Gerçekleştirilen yeni bir çalışmaya göre, gece tuvalete çıkmak, dünyada en sık görülen ikinci sağlık problemi olan yüksek tansiyonun belirtisi olabilir.
Yüksek tansiyon, pek çok kişinin herhangi bir semptomla karşılaşmaması nedeniyle “sessiz katil” olarak tanımlanıyor. Ancak yüksek tansiyonun da kolaylıkla görmezden gelinebilen veya başka bir şeyle karşılaştırılabilen semptomları bulunuyor. Bu da yüksek tansiyonun sessiz ancak öldürücü bir etki göstermesine yol açıyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) verilerine göre, her üç Amerikalıdan biri yüksek tansiyondan muzdarip. Ancak hastaların sadece yarısından biraz fazlasının durumunu kontrol altında tuttuğu belirtiliyor. Hastalığın yönetiminde en önemli adımın hastalığın tespiti olduğunu unutmamak gerekiyor. Sorun tespit edilmediği takdirde pek çok kişi de yapmaları gereken hayat tarzı değişikliğini yapamıyor.
Japonya’da gerçekleştirilen bir çalışma, yüksek tansiyonun hiç de fark edilmeyen belirtilerinden birisinin geceleri tuvalete çıkmak olduğunu gösteriyor. Tıpta bu eylem “Noktüri” olarak adlandırılıyor. Araştırmacılar bunun sıvı tüketimi kadar yüksek tansiyonla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Dönemsel noktüri artışı normal olarak değerlendirilse de, bunun sürekli hâle gelmesi durumunda bir doktorun görülmesi gerektiği ifade ediliyor.
İlgili araştırma, Japonya’da 2017 boyunca düzenli biçimde muayene olan 3647 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Yüksek tansiyon hastası olduğu belirtilen hastalardan birinin raporlarında noktüri ile yüksek tansiyon arasındaki ilişkiyi gösteren kuvvetli bulgulara rastlandı. Araştırmacılar gece boyunca tuvalete gitme sıklığının artmasının yüksek tansiyon ihtimalini de yukarıya çektiğini belirtti.
Gece tuvalete çıkmak ve yüksek tansiyon arasındaki ilişkiyi gösteren kuvvetli bulgulara rastlansa da, araştırmacılar bu ilişkinin Japonya dışındaki ülkelerde görülmeyebileceği uyarısında da bulundu. Japonya’daki tuz tüketiminin küresel ortalamanın iki katı olduğu biliniyor. Yüksek tuz tüketimi de hem kan basıncını yükseltiyor hem de vücutta su toplanmasını artırıyor.