Manşetler

Samsung Galaxy Z Fold 4 tanıtıldı: Her açıdan ince dokunuşlar var

galaxy z fold 4 galaxy z fold 5

Samsung’un yeni katlanabilir telefonu Galaxy Z Fold 4 uzun süredir devam eden sızıntıların ve paylaşımların ardından bugün resmen gözler önüne çıktı. Samsung Galaxy Z Fold 4 genel hatları itibarıyla selefi Galaxy Z Fold 3‘ten pek uzaklaşmamış gibi görünse de, Samsung’un telefona bazıları hemen fark edilen bazıları biraz dikkat isteyen bazıları ise kolay anlaşılamayan bazı dokunuşlar yaptığı görülüyor.

Galaxy Z Fold 4’ün tasarımı yukarıda da belirttiğimiz gibi Z Fold 3’e benziyor. Ancak Samsung, katlanabilir telefonununa “S22 kıvrımları” eklediğine dikkat çekiyor. Galaxy S22 serisinin tasarımında gördüğümüz bazı dokunuşlar, Z Fold 4’te de karşımıza çıkıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=FN3BtquTooA

Z Fold 4’ün katlı şekilde dururken Z Fold 3’e kıyasla belirgin bir şekilde daha ince olması göze çarpıyor. Bu değişimdeki en önemli faktör ise menteşenin inceltilmesi oluyor. Samsung incelen menteşede kullanılan malzemenin kalitesindeki artışa da vurgu yapmayı ihmal etmiyor. Telefondaki inceleme ağırlığa da yansıyor. Z Fold 3’ten 8 gram daha hafif olan Z Fold 4 tartıda 263 gram çekiyor.

Bu incelme ve hafiflemenin telefonun cepte taşınmasını kolaylaştırdığı söylenebilir. Z Fold 4 büyük bir telefon olmasına rağmen, kot pantolonların ceplerine çok zorlanmadan sığacak bir cihaz. Telefonu elde taşımak küçük elliler için biraz zor olabilir ancak büyüklüğün de Z Fold serisinin önemli noktaları arasında yer aldığını akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Galaxy Z Fold 4 ekran özellikleri

Samsung katlanabilir iç ekranın 7.6 inç büyüklüğünü bu yıl da değiştirmemiş. Ancak ekranın çözünürlüğünde bir artış söz konusu. 2176 x 1812 piksel çözünürlüğe sahip ekrandaki kırışıklığın da Z Fold 3’e kıyasla biraz daha azaldığını söylemek gerekiyor. Ekranda bir video izlerken, arayüzde gezinirken veya bir şeyler okurken dikkatli bakmadıkça katlama noktasındaki kırışıklık göze çarpmıyor. Bunun katlanabilir telefon deneyimini güçlendiren bir unsur olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Z Fold 4’ün katlanabilir iç ekranı 374 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu ekranın görüntülerindeki keskinlik ve netlik oldukça yeterli seviyede. Dynamic AMOLED 2X tercihinden de vazgeçmeyen Samsung, yine Z Fold 3’ten hatırladığımız parlak ekran deneyimini yaşatıyor. Ekranın maksimum yenileme hızı yine 120 Hz.

galaxy z fold 4

Z Fold 4’ün katlanabilir ekranı, 4 megapiksel çözünürlüklü bir ön kamerayı da içinde barındırıyor. Kameranın yeri ve çözünürlüğü Z Fold 3’tekiyle aynı. Ancak ekran içi kameranın fark edilebilirliğinin geçen yıla göre biraz daha azaldığı söylenebilir. Telefonun arayüzünde veya internette gezinirken bu kamera gözü tırmalamıyor. Sadece beyaz fonlu arayüzlerde biraz dikkatli bakıldığında ön kameranın yerleştirildiği alan fark ediliyor. Ancak bu deneyimi olumsuz etkileyen bir unsur olmuyor. Samsung katlanabilir ekranın yakınlaştırma özelliklerinin Z Fold 3’e kıyasla iyileştiğine de dikkat çekiyor.

Galaxy Z Fold 4’ün 6.7 inç büyüklüğündeki kapak ekranı ise 2316 x 904 piksel çözünürlük sunuyor. Bu tarafta da geçtiğimiz yıla kıyasla bir geliştirme söz konusu. Bu ekranın ortasındaki delikte ise 10 megapiksel çözünürlüklü ön kamera mevcut.

Galaxy Z Fold 4’te arka kamerayı kullanarak selfie çekmek mevcut. Dolayısıyla 4 ve 10 megapiksel çözünürlükler pek fazla sorun teşkil etmiyor. Akıllı telefonun arkasında ana kamera görevini 50 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 12 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 10 megapiksel telefoto kamera modülü tamamlıyor. Telefoto kamera 3x optik zum yapabiliyor. Bu kameralarda safir lens kullanıldığını hatırlatmakta da fayda var.

Galaxy Z Fold 4’ün kamerası 30x Space Zoom özelliğine sahip. Samsung, Z Fold 4’ün kamerasıyla da ön plana çıkmasını istiyor. Bu doğrultuda arka kamera modülünün tasarımını daha belirgin hâle getiren Samsung, kamera çıkıntılarını da büyütmüş. Hem teknik hem de görsel açıdan yenilenen kamera modülünün Samsung’a hedeflerine ulaşma konusunda ne kadar yardımcı olacağını zaman içinde göreceğiz. Arka kamerayla 8K video kaydı yapılabiliyor.

Galaxy Z Fold 4’te hem dış ekran hem de arka panel Corning Gorilla Glass Victus+ cam ile korunuyor. Böylelikle telefonun dayanıklılığı da Z Fold 3’e kıyasla biraz daha artırılmış oluyor. Z Fold 4 de IPX8 suya dayanıklılık sertifikasıyla geliyor.

Galaxy Z Fold 4’ün kalbinde Qualcomm’un en yeni amiral gemisi olan Snapdragon 8 Plus Gen 1 bulunuyor. Bu işlemciye 12 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı konusunda ise kullanıcılara 256 GB ve 1 TB olmak üzere iki seçenek sunuluyor. 4400 mAh pil kapasitesinde de bir değişiklik söz konusu değil. Telefon hem USB-C girişiyle hem de kablosuz olarak şarj edilebiliyor. Z Fold 4’ün kablolu şarj hızı da 25W.

Parmak izi tarayıcısı yine telefonun kenarındaki güç butonunda bulunuyor. Buna ek olarak, telefonda yüz tanıma özelliği de kullanıcıları bekliyor. Güç butonunun üst kısmında da telefonun ses kontrol tuşları mevcut. Stereo hoparlörler taşıyan telefondan oldukça güçlü bir ses çıkıyor. Telefonun Dolby Atmos ses sertifikasına sahip olduğunu belirtmekte de fayda var.

Galaxy Z Fold 4 kutusundan Android 12 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini One UI 4 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Aynı uygulamaya ait iki pencereyi yan yana açma, Takvim ve benzeri uygulamalarda menü sütununun boyutunu küçültme, kenarda bulunan ve favori uygulamalara hızlı erişim sağlayan kenar çubuğu gibi yazılım tabanlı özellikler Z Fold 4’te de kullanıcıları bekliyor.

Galaxy Z Fold 4 de S Pen destekliyor

Z Fold 3’te olduğu gibi Z Fold 4’te de S Pen desteği mevcut. Biz bu sefer S Pen’in Fold Edition versiyonunu deneyimleme fırsatı bulduk. Bu kalem Z Fold 3 ve Z Fold 4’te kullanılabiliyor. Şahsen ekran üstünde kalemle not tutmaya pek alışık biri olmasam da, Z Fold 4’teki kısa süreli deneyimim adeta kağıt üstünde not alıyormuşum hissini yaşattı. Artık kağıt üstünde de büyük ve kötü bir yazıyla not alan biri olarak Z Fold 4’te de aynı deneyimi tekrarlamayı başardım.

Galaxy Z Fold 4 için siyah, gri yeşil ve bej olmak üzere üç renk seçeneği sunuluyor. Akıllı telefonun kutusundan şarj adaptörü ve kulaklık çıkmıyor. USB-C kablosu ise kutuda mevcut.

Samsung Galaxy Z Fold 3 ile katlanabilir telefon deneyiminde önemli bir sıçrama yapmıştı. Z Fold 4 de bu sıçramanın üstüne değerli dokunuşlar yapıyor. Menteşenin incelmesi ancak daha dayanıklı hâle gelmesi, telefonun az da olsa hafiflemesi, arka kameraların iyileştirilmesi bu dokunuşlar arasında öne çıkıyor. Galaxy Z Fold 4, telefonunu iş hayatının bir parçası hâline getiren ve aynı zamanda güçlü bir kamera deneyimi arayanları mutlu edecek bir telefon olarak tanımlanabilir.

Galaxy Z Fold 4 bugün ön satışa açılıyor

Galaxy Z Fold 4 kalem yuvasına sahip Dikey Kılıf, Beige, Phantom Black, Graygreen renk seçenekleriyle kullanıcılarla buluşacak. Z Fold 4 10 Ağustos’tan itibaren ön siparişe açılacak olup, 9 Eylül itibarıyla Samsung mağazalarında yerini alacak.

Galaxy Z Fold 4 için ön sipariş veren müşteriler ayrıca, 51 ülkede Samsung uzman desteğiyle düşmelere veya ekran kırılmalarına karşı koruma sağlayan, bir yıllık ücretsiz Samsung Care+ hizmetinden de faydalanabilecek.