Manşetler

Samsung Galaxy Z Fold 3 Ön İnceleme – Video

samsung galaxy z fold 3 ön inceleme katlanabilir telefon

Haftalardır gördüğümüz, yayımladığımız dedikodulardan, sızıntılardan, fotoğraflardan ve GIF animasyonlardan sonra nihayet Samsung Galaxy Z Fold 3 resmiyet kazandı. Galaxy Z Fold 3 ön inceleme yazısında ve videosunda, bu yeni katlanabilir telefon modeliyle ilgili ilk izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Tasarım açısında Samsung, geçen yılın Galaxy Z Fold 2 modeline göre dikkate değer bir değişiklik yapmamış. Yine ön yüzün büyük bir bölümünü kaplayan kapak ekranı ve içeride de oldukça ince bir çerçeveye sahip olan katlanabilir ekran var. Ne var ki, detaylara inildiğinde Samsung’un önemli değişiklikler yaptığını görüyoruz ve bunlar ilk bakışta hissediliyor.

Z Fold 3’ü elime ilk aldığımda geçen yılın modeline göre daha küçük boyutlarda olduğunu hissettim. Aynı his, telefonun içindeki katlanabilir ekranını açtığımda da devam etti. Samsung, içerideki ekranın koruyucu filminin yüzde 80 oranında daha dayanıklı olduğunu söylüyor ki, gerçekten de burası sert yüzeyiyle normal bir cam ekranı aratmayacak deneyimi sunuyor. Zaten bu sayede Z Fold 3 için önemli bir yenilik olan S Pen desteğini iyi şekilde sunuyor.

galaxy z fold 3 ön inceleme

Samsung, Galaxy Z Fold 3 için iki farklı S Pen’i kullanma imkanı sunuyor. Bunlardan bir tanesi S Pen Fold Edition. Diğeri ise videoda ve aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz S Pen Pro. Bu kalemi sadece Z Fold 3 ile değil, S Pen destekli diğer cihazlarla da kullanabilirsiniz. Üstündeki anahtar sayesinde S Pen ve Z Fold modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Keza Z Fold 3’ün ekran yüzeyi daha farklı olduğu için, farklı bir çalışma düzeni gerek ve eklenen fiziksel anahtar sayesinde bu geçiş sağlanıyor. Yine kalem üstünde klasik S Pen tuşu da var.

Doğrusu, akıllı telefon biçimindeki ekranlara gerçek bir defterde not tutarmış gibi hissi yaşamak o kadar kolay olmuyordu. Galaxy Z Fold 3’ün katlanır ekranında bu deneyim, biraz da geniş alan sayesinde daha iyi hissediliyor. Bunun dışında S Pen’in tepkiselliği oldukça iyi, yazdıklarınız veya çizdikleriniz ekrana hızlıca yansıtılacaktır. Daha önce deneyimlediğimiz Galaxy Note cihazlarındakinden hiç de farklı olmayan bir S Pen deneyimi var. Akıllı telefonda veya tablette not tutmayı sevenler için Z Fold 3, bu yeniliğiyle daha çekici olacaktır.

galaxy z fold 3 ön inceleme

İçerideki 7.6 inç ekran, geçen yılın modeliyle aynı çözünürlük değerine sahip. 2208 x 1768 pikselle 373 ppi gibi, yeterli keskinlikte ve netlikte görüntüler, yazılar suna bir ekran var. Dynamic AMOLED 2X ekran, yüksek parlaklığıyla da iyi bir görsel deneyim sunuyor. Ekranın menteşe bölümündeki kırışıklık fark edilse de, bunun genel görsel deneyime fazla bir olumsuz etkide bulunmadığını söylemek gerekiyor.

Galaxy Z Fold 3’ün sunduğu yeniliklerden bir tanesi de içerideki katlanabilir ekranın, günümüzün yeni teknolojilerinden olan ekran altı kamera teknolojisini barındırması. Geçen yılın modelinde, kamera deliğinin bulunduğu yerde bu yıl, daha az sayıda piksel var. Ekranın bütünlüğünün bozulduğu belli olsa da, özellikle açık renkli arka planlarda veya görüntülerde siyah renkli bir kamera deliğiyle görüntü kesintiye uğramıyor. Böylelikle kesintisiz bir ekran deneyimi sunuluyor. Bu, genel olarak kullanıcıların hoşuna gidecektir. Ne var ki, bu teknoloji nedeniyle geçen yılın modeline göre daha düşük çözünürlüklü, 4 megapiksel selfie kamerası içerideki katlanabilir ekranın altına gizlenmiş. Kamera uygulamasında yaptığım bir iki denemede çözünürlüğün düşük olduğunu gözlerimle gördüm. Ne var ki, Galaxy Z Fold 3 yapısı itibarıyla ana kameralarıyla da rahatlıkla selfie çekme imkanı sunuyor. Bu ekran altı kamera daha çok Zoom, Google Meet, Google Duo görüşmeleri için kullanışlı olacaktır ki, bu servislerde de 720p video çözünürlüğü genellikle yeterli oluyor.

galaxy z fold 3 ön inceleme

Kapak ekranının üst kısmında, yine ekranın ortasına yerleştirilmiş bir selfie kamerası var. Arka bölümde ise 12 megapiksel çözünürlüklü geniş, ultra geniş ve telefoto kameralar var. Bu kameraların özellikleri Z Fold 2’ninkilerle aşağı yukarı aynı olsa da, telefoto kameraya optik görüntü sabitlemenin eklenmesi önemli bir artı. Bunun dışında Galaxy Z Fold 3’ün katlanabilir yapısı ve iki farklı ekran taşıması, farklı biçimlerde fotoğraf ve video çekimlerine imkan tanıyor.

Android 11 ve One UI 3 ile yüklü gelen Galaxy Z Fold 3, geçen yıl Z Fold 2 ile getirilen çoklu görev özelliklerinin yanına yenilerini ekliyor. Aynı uygulamaya ait iki pencereyi yan yana açma, Takvim ve benzeri uygulamalarda menü sütununun boyutunu küçültme, kenarda bulunan ve favori uygulamalara hızlı erişim sağlayan kenar çubuğu gibi yazılım tabanlı özellikler mevcut.

galaxy z fold 3 ön inceleme

Snapdragon 888 işlemci, 12 GB RAM, 256 GB dahili hafıza, eSIM ve çift fiziksel SIM gibi özelliklerle Galaxy Z Fold 3, günümüzün amiral gemisi telefonlarında gördüğümüz teknik özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda 4400 gibi bir amiral gemisi telefon için ortalamalarda kabul edilebilecek kapasitede pil, Dolby Atmos destekli stereo hoparlörler gibi özellikler de memnun edici görünüyor.

Samsung’un ilk iki Galaxy Fold modeli, yeni bir cihaz biçimiyle tanışmanın ilk adımlarıydı ve emekleme niteliğini taşıyordu. Şimdi Galaxy Z Fold 3 modeliyle birlikte Samsung’un katlanabilir telefon ürün segmentinde yürüme girişimlerine başladığını görüyoruz. Geçen yılın telefonu daha çok yeni teknolojileri erkenden denemeye ilgi duyanlara hitap eden bir üründü. Bu yıl ise gelen yeni özelliklerle Galaxy Z Fold 3, gerçekten işine yarayacak ve iş akışına dahil edeceği bir amiral gemisi telefon satın almak isteyenlere hitap ediyor.