İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Z Flip 6 İncelemesi

Her yaz olduğu gibi bu yaz da Samsung’un katlanabilir telefonları teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi olmayı başardı. Ancak Samsung, her geçen yılla birlikte yeni Z serisi telefonlarının tanıtımını daha da erkene çekiyor. Bu yıl 10 Temmuz’da resmiyet kazanan Galaxy Z Fold 6 ve Z Flip 6, yakın zamanda Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkede piyasaya çıkmaya başladı. Bir süredir bu katlanabilir telefonlardan bir tanesini, Z Flip 6’yı ana telefonlarımdan bir tanesi olarak kullanıyorum. Snapdragon 8 Gen 3 işlemciyi diğer üst sınıf Samsung telefonlarına göre daha uygun bir fiyat noktasında kullanma imkanı sunması, 12 GB RAM’i, 50 megapiksel kamerası ve bu gibi yeniliklerle Z Flip 6, Z Fold 6’ya göre selefine nazaran daha fazla yenilik sunuyor gibi görünüyor. Peki, bu yeniliklerin pratikteki yansımaları neler oluyor? Galaxy Z Flip 6 inceleme yazısı ve videosunda bu sorunun yanıtlarına yakından bakıyoruz.

Samsung Galaxy Z Flip 6

  • Galaxy AI
  • 50MP Ana Kamera
  • 4.000 mAh Pil

Tasarım

Galaxy Z Flip 6, görünüş itibarıyla selefi Z Flip 5’ten çok farklı görünmüyor. Boyutlar da hemen hemen aynı tutulmuş. Açık hâldeyken en, boy ve kalınlık gibi değerler aynı. Kapalı durumdayken ise çok az daha ince, bunu biraz daha da iyileştirilmiş menteşe mekanizmasına borçluyuz. Yine geçen yılın modelinde olduğu gibi, kapalı hâldeyken arada herhangi bir boşluk yok. Bunun en büyük yararı da cepte veya çantada taşırken araya herhangi bir toz veya zerreceğin kaçma ihtimalinin azalması. Z Flip 6’nın kapağını her açtığımda, menteşe bölümüne denk gelen yerde az bir toz tabakası gördüm. Halbuki daha eski modellerde, içerideki katlanabilir ekranın üstünde biriken toz daha fazlaydı.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Malzeme konusunda da Galaxy Z Flip 6 selefine göre biraz daha sağlam. Öncelikle katlanabilir ekranın yüzeyi daha sert. Her iki telefonu karşılaştırdığımda bunu rahatlıkla fark edebiliyorum. Bu durum Z Flip 6’nın geleneksel bir akıllı telefon kullanım hissini daha fazla vermesini sağlıyor. Öte yandan telefonun etrafını saran metal çerçeve daha gelişmiş bir Armor Alüminyum malzemeden yapılmış. Samsung, bunun düşme ve çizilme direncini artırdığını söylüyor. Galaxy Z Flip 6’yı deneyimlediğim yaklaşık dört haftalık süre boyunca telefonu kılıfsız kullandım ve özellikle metal çerçeve üzerinde herhangi bir çizilme veya aşınma görmedim.

Kenar çerçeveden bahsetmişken, bu bölüm 2024 model katlanabilir Samsung telefonunun selefine göre en büyük değişikliği gösterdiği alanlardan bir tanesi. Burada mat yüzey var ve daha da düz bir yapı söz konusu. Bu durum da telefonun ergonomisini daha da artırıyor. Aynı zamanda daha çekici görünmesini sağlıyor. Arka taraf yine Gorilla Glass Victus 2 camdan yapılmış.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Galaxy Z Flip 6 gerçekten sağlam bir telefon. Telefonu açıp normal şekilde kullandığınızda bu hissi başarıyla veriyor. Öte yandan menteşesi de biraz daha sağlamlaştırılmış. Menteşenin güzel taraflarından bir tanesi, farklı açılarda kararlı biçimde durması. Bu durum Z Flip 6 için daha esnek bir kullanım imkanı sağlıyor. Öte yandan bu telefon IP48 ile daha da güçlendirilmiş bir suya ve toza dayanıklılık derecesine sahip. Geçen yılın telefonunda da aynı seviyede suya dayanıklılık vardı, şimdi “4” rakamı ile 1 milimetrelik boyuta kadar küçük cisimlere karşı da bir dayanıklılık sunuluyor. Galaxy Z Flip 6’nın suya dayanıklılığını bizzat test ettim ve başarılı buldum. Bununla birlikte sonrasında, telefonu açıp kapattığımda “tık” sesi duymaya başladım. Bunun suya daldırmakla mı, yoksa ekran üzerinde menteşe bölümüne farkında olmadan biraz fazla kuvvet uygulamamla mı ilgili olduğunu kestiremiyorum. Her ne olursa olsun, Galaxy Z Flip 6’nın bir katlanabilir telefon için yüksek bir sağlamlık ve kararlılık seviyesine sahip olduğunu söyleyebilirim.

Telefonun üstündeki giriş ve çıkış birimlerine baktığımızda, bunlarda pek değişiklik yok. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör ve mikrofon var. Üst kenarda da ikinci bir mikrofon var. Telefon kapalı durumdayken bu iki mikrofon da alt kenara bakıyor. Sağ kenarda ses tuşları ve güç düğmesi var. Telefonun katlanabilir yapısı nedeniyle, bunlar telefon açık hâldeyken normal bir akıllı telefona göre biraz daha üst konumda duruyor. Bu nedenle, özellikle sesi açıp kapatırken telefonu avuç içinizde hareket ettirmeniz gerekebilir. Güç düğmesine parmak izi okuyucu yerleştirilmiş. Bu birimi telefon hem kapalı hem de açık hâldeyken rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. SIM kart tepsisi sol kenarda ve burada sadece bir tane fiziksel SIM için yer var. microSD kart yuvası yok. Telefon açıldığında arkaya, kapalı durumdayken öne gelecek şekilde iki tane kamera mevcut. Hemen yanda ise flaş var. Kapalı hâldeyken öne bakan kapak bölümünde ise 3.4 inçlik kapak ekranı bulunuyor. Bu ekran, kamera ve flaşın dışında kalan her alanı neredeyse tamamen sarıyor.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Renk seçenekleri bakımından Galaxy Z Flip 6 da selefi gibi epey zengin. Mavi, Sarı, Mint Yeşili ve Gümüş renkleri her satış kanalında bulabilirsiniz. Siyah ve Beyaz renkler ise yalnızca Samsung Shop online mağazasına özel olarak sunuluyor. Samsung, Teknoblog’a inceleme için Mavi renkli modeli gönderdi. Bu model gerçekten güzel, arka yüzdeki açık mavi ile kenarlardaki mavi ton fazlasıyla uyumlu.

Ekran ve Ses

Samsung Galaxy Z Flip 6’da da selefinde olduğu gibi 6.7 inçlik, 1080 x 2640 piksel çözünürlüklü Dinamik LTPO AMOLED 2X katlanabilir ekran bulunuyor. Daha önce olduğu gibi yine ince ve uzun formda bir ekran var. Buna rağmen dik biçimde tutup sanal klavyede rahatlıkla yazı yazmak mümkün. Türkçe klavye gibi, daha fazla sayıda karakterin bulunduğu sanal klavyede bile rahatça yazı yazabilirsiniz. Öte yandan bu ekran 120 Hz yenileme hızını destekliyor. HDR10+ desteği de mevcut; Netflix, Amazon Prime Video veya YouTube gibi platformlarda bu destekten yararlanabilirsiniz.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Katlanabilir ekranın gelişim gösterdiği alanlardan bir tanesi parlaklık. Samsung, Z Flip 6’nın ekranının 2600 nit ile, geçen yılın telefonundaki 1750 nite göre dikkate değer oranda daha parlak olduğunu vurguluyor. Gerçekten de bu ekran parlak, parlak Güneş ışığı altında rahat bir görüş sağlıyor. Ancak belki yaz sıcağındandır, parlak ışık altındaki ekran parlaklığının çoğu durumda olması gerekenden daha düşük seviyede kaldığını hissettim. 2600 nit sayesinde daha yüksek bir parlaklık olmalıydı. Bu küçük hususun dışında, yüksek ekran parlaklığıyla Z Flip 6’nın her yerde rahatlıkla fotoğraf veya video çekme ya da navigasyon uygulamalarını kullanma imkanını sunduğunu söyleyebilirim.

Z Flip 6’nın katlanabilir ekranını ince ve uzun olduğu için, telefonu yatay biçimde tutup tam ekranda video izlediğinizde, videoların büyük çoğunluğunun 16:9 oranında olduğunu göz önünde bulundurursak, iki tarafta kalın siyah çubuklar göreceksiniz. Ancak Netflix veya bunun gibi platformlarda, 21:9 sinema formatındaki içerikleri izlerseniz, bu gibi içerikler ekrana hemen hemen tamamen uyacaktır. Bu da hareket hâlindeyken iyi bir sinema keyfi yaşamanızı sağlar. HDR10+ desteğiyle birleştiğinde, multimedya keyfi daha da artıyor. Ekranın derin siyahları ve canlı renklerinin de buna büyük katkısı oluyor.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Kapak ekranına gelecek olursak, bu ekranda Z Flip 5’tekine göre donanımsal açıdan değişen fazla bir şey yok. Yine 3.4 inç, 720 x 748 piksel çözünürlüklü Super AMOLED ekran var. Ekranın yenileme hızı 60 Hz ile sınırlı, parlaklık da 1600 nit dış ortamda yeterli görüş sağlıyor. Geçen yıl olduğu gibi farklı kapak ekranı temaları, bildirim ve hızlı ayarlar birimleri mevcut. Netflix, YouTube, WhatsApp, Mesajlar, Google Maps gibi uygulamaları da kapak ekranında kullanabilirsiniz. Yine çeşitli araç takımları var. Geçen yıla ek olarak, şimdi takvim, alarm, hava durumu gibi araç takımlarını tek bir ekranda döşeli biçimde görebiliyorsunuz. Ve yine, bu kapak ekranını bir vizör gibi kullanıp arka kameralarla selfie fotoğraf veya video çekebiliyorsunuz.

Ses tarafında da Galaxy Z Flip 6 biraz daha güçlü. Alt kenardaki hoparlöre ek olarak, katlanabilir ekranın üst kısmına, ahize bölümünde de ikinci bir hoparlör var. Bu iki hoparlörün ses çıkış şiddetleri hemen hemen aynı ve dengeli görünüyor. Ses çıkış şiddeti bir akıllı telefon ortalamalarının üstünde, çevresel ses etkisi de iyi. Tizler biraz daha ön planda olmakla birlikte basları da hissetmek mümkün. Özellikle film veya video izlerken, Z Flip 6’nın ses sistemi fazlasıyla yeterli olacak, ek bir aksesuar ihtiyacı hissettirmeyecektir.

Performans ve Pil

İşlemci tarafında memnun edici noktalardan bir tanesi, Galaxy Z Flip 6’nın da Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle gelmesi. Daha doğrusu, Samsung Galaxy telefonlarına özel, çekirdek saat frekansı daha yüksek bir işlemci bulunuyor. Hatırlayacak olursanız, bu yılın başlarında çıkan Galaxy S24 Serisi içinde yalnızca, en yüksek fiyatlı S24 Ultra’da Snapdragon 8 Gen 3 vardı. Halbuki diğer üyeler; S24 ve S24+ modellerinde Exynos 2400 işlemci bulunuyordu. Şimdi Z Flip 6 ile birlikte, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcili Samsung telefon isteyenler için nispeten daha uygun fiyatlı bir seçenek bulunuyor.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Snapdragon 8 Gen 3 dışında, RAM ve depolama alanı dışında da Z Flip 6’da, bu tarzda bir katlanabilir Samsung telefonu için “ilk” olarak nitelendirebileceğimiz yeni özellikler var. Örneğin RAM miktarı 12 GB’a çıkarılmış. Bu durum çoklu görev performansını daha yükseğe çıkarıyor. Gerçekten de, aynı anda birkaç uygulama arasında, uygulamalarda kaldığınız yerden devam ederek çalışmanız mümkün. Üstelik RAM Plus ile 8 GB’a kadar sanal RAM desteği sağlamak da mümkün. Depolama alanı seçenekleri ise 256 GB ile başlıyor ve 512 GB seçeneği de mevcut. microSD kart yuvasının da bulunmadığını hesaba katarsak, 4.000 TL daha ödeyip 512 GB kapasiteli versiyonu tercih etmek daha isabetli olacaktır.

İçerideki donanım bileşenlerinde yapılan bu yükseltmeler, Samsung Galaxy Z Flip 6’nın, geçen yılın telefonuna göre biraz daha yüksek seviyede olan fiyatının hakkını vermesini sağlıyor. Belki de ilk kez, bu tarz katlanabilir formdaki bir Samsung telefonunun amiral gemisi telefon seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu arada, daha önce Z Fold modellerinde gördüğümüz buhar hazneli soğutma sistemi Z Flip 6’da da bulunuyor. Bunun farkını özellikle yoğun güç gerektiren oyunlarda görmek mümkün olacaktır. Ancak kamera, internet tarayıcısı, sosyal medya uygulamaları gibi standart kullanımlarda da telefonun çok rahatsız edici derecede ısınmadığını görüyoruz.

samsung galaxy z flip 6 inceleme
samsung galaxy z flip 6 inceleme

Galaxy Z Flip 6 da çift hat destekli, ancak sadece bir tane fiziksel SIM kartı destekliyor. Eğer ikinci bir hattı kullanmak isterseniz, bunun eSIM formunda olması gerekiyor. Telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini rahat biçimde duyabilirsiniz, aynı zamanda mikrofon performansı da iyi. Öte yandan menteşenin esnek yapısı, Z Flip 6’yı biraz daha büküp mikrofonu ağzınıza biraz daha yakınlaştırmanıza izin veriyor.

Pil tarafında da dikkate değer bir gelişme var. Tipik kapasite 4000 mAh seviyesine çıkarılmış. Samsung, daha yüksek ekran parlaklığının getirebileceği olumsuz durumu pil kapasitesinin artışı ile telafi ediyor. Bununla birlikte, Snapdragon 8 Gen 3’ün de verimlilik tarafındaki avantajlarından yararlanıyor. Galaxy Z Flip 6’yı inceleme sırasında yoğun biçimde kullandım ve genellikle tek bir şarjla sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkardım. Multimedya konusunda da bir örnek vereyim. Disney+ ile, 4G üzerinden, otomatik ekran parlaklığında, gölgede yaptığım bir video izleme testinde, 10 dakikada yüzde 2’lik tüketim saptadım. Bu da aynı koşullarda 8 saatin üzerinde bir video izleme imkanının mümkün olduğunu gösteriyor. Wi-Fi üzerinden izlemelerde veya yerel video ile bu süre 10 saat veya daha üstü seviyelere çıkabilir.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Şarj tarafında ise değişen bir durum yok. Yine 25W hızlı şarj desteği var ve bunun da 4000 mAh kapasiteli bir telefon için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Elimde bulunan Samsung markalı 25W güç adaptörü ve Z Flip 6’nın kutudan çıkan USB-C kablosuyla yaptığım şarj testinde, yarım saat içinde 0’dan yüzde 45 seviyelerine ulaştım. Bir buçuk ila iki saatlik bir sürede de pilin tamamı dolabiliyor. Kablosuz şarj desteği de var. Ancak katlanabilir yapısından dolayı kablosuz şarj bölümü telefonun alt tarafında kalıyor. Eğer otomobillerde şarj etmeniz gerekirse, telefonu açıp ters çevirmeniz gerekebilir. Ya da çeşitli kablosuz şarj aksesuarlarında Z Flip 6’nın kapalı hâldeyken dik şekilde durmayabilir. Ters kablosuz şarj özelliği de mevcut. Ancak katlanabilir yapısı nedeniyle Z Flip 6’da başka cihazları şarj etme işlemini pek pratik bulmadığımı söylemem gerekiyor.

Yazılım ve Güvenlik

Samsung Galaxy Z Flip 6’da Android 14 ve onun üzerinde One UI 6.1.1 yüklü olarak geliyor. Bu yılın başında ilk kez S24 Serisi ile birlikte gördüğümüz Galaxy AI özellikleri bu telefonda da mevcut. Özellikle dil bazlı özellikler, yani çeviri, metin özetleme, sesli notları metne çevirme gibi çeşitli araçlar fazlasıyla kullanışlı, ancak bunların henüz Türkçe dil desteğine sahip olmaması, kullanımı kısıtlıyor. Samsung, bu yılın başlarında Türkçe dil desteğinin 2024 yılı içinde sunulacağını belirtmişti. Şirketin bu sözünü yerine getirmesini bekliyoruz.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Galaxy Z Flip 6’nın esnek tasarımı, Galaxy AI tarafında da kullanılıyor. Örneğin anlık çeviri özelliği, cihazda bulunan iki ekranın aktif biçimde kullanımıyla birlikte aynı dili konuşmayan iki yabancının birbiriyle anlaşmalarını sağlıyor. Karşılıklı konuşan iki yabancı, Z Flip 6’nın ekranlarını kullanarak konuşulanları kendi dillerinde görebilirler. Bu özellik de, Türkçe dil desteği geldiğinde fazlasıyla kullanışlı olacaktır.

Bununla birlikte, Galaxy Z Flip 6’da, Türkiye’deki kullanıcıların hâlâ yararlanabilecekleri çeşitli Galaxy AI özellikleri var. Özellikle fotoğraf düzenleme ve yaratıcı işler ortaya koyma konusunda yeni araçlardan yararlanabilirsiniz. Ayarlar > Galaxy AI yolunu takip ederek yapay zekâ tabanlı tüm özellikleri yakından tanıyabilir ve bunları etkinleştirebilir, dil ayarlarını yapabilirsiniz. Ayrıca farklı dil dosyalarını indirip, özellikle metin tabanlı özellikleri İngilizce, Almanca gibi destekleyen dillerde kullanabilirsiniz.

Galaxy Z Fold 6 ve Z Flip 6 ile yeni gelen Galaxy AI özelliklerinden biri de Çizim yardımı. Akıllı seçimde veya Fotoğraf Düzenleyici içinde görüntülere yeni öğeler çizebilir veya Samsung Notes içinde ya da Uygulamalar Edge panelinde bulunan kestirme yardımıyla kendi çizimlerinizi etkileyici sanat eserlerinize dönüştürebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflara lamba, kalemlik, saksı, çiçek gibi nesneler ekleyebilirsiniz, ancak bunları ekleyebileceğiniz alanların mümkün olduğu kadar temiz olması yerinde olacaktır. Kişilerin yüzleri veya başları üzerinde çizimle bir şeyler eklemeye ise pek izin verilmiyor. Öte yandan kendi çizimlerinizi sanatsal çalışmalara çevirme konusunda da Çizim yardımı özelliği fazlasıyla etkileyici görünüyor. Bu özellik sayesinde eğlenceli işler ortaya çıkarabilirsiniz.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Galaxy Z Flip 6 da, S24 Serisi gibi yedi yıl boyunca Android güncellemelerini ve güvenlik güncellemelerini alacak olan bu telefon. Bu da, gelen diğer yeniliklerle birlikte değerlendirildiğinde telefonun kullanım süresini daha da uzatacaktır. Ayrıca sonbaharda gelmesini beklediğimiz Android 15 ve One UI 7 sürümlerinin, mevcut Samsung Galaxy telefonları içinde geleceği ilk telefonlardan biri de Z Flip 6 olacaktır.

Güvenlik tarafına baktığımızda, Z Flip 6’nın sağ kenarında parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi mevcut. Bu birim cihaz açık veya kapalı formdayken rahatlıkla kullanılabiliyor. Açık veya kapalı tutuşta bu birime doğal biçimde temas edecek parmaklarınızı belirleyerek onları ekleyebilirsiniz. Öte yandan yüz tanıma da büyük kolaylık sağlıyor. İçerideki selfie kamerasını kullanarak yüz tanımayı ayarladıktan sonra, cihaz kapalı biçimdeyken kapak ekranını uyandırdığınızda, ana kamera yardımıyla yüzünüz tanınıyor ve ekran kilidi açılıyor. Daha sonra kapak ekranındaki araç takımlarına veya uygulamalara erişebiliyorsunuz.

Kamera

Samsung Galaxy Z Flip 6’nın selefine göre gelişim gösterdiği önemli alanlardan bir tanesi de kamera sisteminde. Ana kameranın çözünürlüğü 50 megapiksele çıkarıldı. Bu açıdan Z Flip 6’nın Galaxy S24 ve S24+ modelleriyle, ana kamera açısından eşdeğer seviyeye geldiğini söyleyebiliriz. f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özellikler de bu kameranın başlıca özellikleri arasında yer alıyor. 12 megapiksel, f/2.2 ultra geniş kamera Z Flip 5’te olduğu gibi varlığını korumayı sürdürüyor. İçerideki katlanabilir ekranın üst kısmında, ortalanmış biçimde 10 megapiksel selfie kamerasını görmeye devam ediyoruz. Bu kamera; f/2.2 diyafram ve 23mm odak uzaklığı gibi özellikleriyle Z Flip 5’teki selfie kamerasıyla aynı özellikleri paylaşıyor.

samsung galaxy z flip 6 inceleme

Ne var ki, Galaxy Z Flip 6’nın önünde yer alan kapak ekranı sayesinde zaten içerideki selfie kamerasıyla fotoğraf veya video çekmeye pek gerek kalmıyor. Kapak ekranı, arka kameralar için fazlasıyla kullanışlı bir vizör vazifesi görüyor. Kapak ekranından doğrudan kamerayı açmak, sürükleme ve dokunma gibi hareketlerle Fotoğraf, Portre ve Video modları arasında geçiş yapmak, hızlı biçimde fotoğraf ya da video çekmeye başlamak mümkün. Üstelik Galaxy Z Flip 6’yı farklı biçimlerde konumlandırarak bir tripoda ihtiyaç duymadan çekim yapabiliyorsunuz. Üstelik şimdi, video çekimi yaparken otomatik çerçeveleme özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda esnek yapısı sayesinde, Galaxy Z Flip 6’yı pratik bir cep kamerası biçimine getirerek daha rahat ve stabil biçimde video kaydı yapabilirsiniz.

Galaxy Z Flip 6’nın ana kamera çözünürlüğünün 50 megapiksele çıkarılmış olması, özellikle tam çözünürlüğü kullanarak daha detaylı manzara çekimleri yapmayı sağlıyor. Öte yandan Flip 5 ile karşılaştırıldığında, düşük ışık çekimlerinde pozlama biraz daha iyi, biraz daha parlak. Aynı zamanda ışık ve bunun gibi unsurların olduğu karelerde ışığın saçılması daha az, daha memnun edici bir görünüm elde ediliyor. Işık koşullarının yeterli olduğu durumlarda, renk ve parlaklık açısından Z Flip 6 ve selefi arasında fazla bir fark görünmüyor.

Her şeye rağmen, Galaxy Z Flip 6’nın kamera sistemi başarılı ve farklı koşullarda memnun edici fotoğraflar çekiliyor. Normal koşullarda yaptığımız çekimlerde parlaklık iyi, ancak bir Samsung klasiği olacak şekilde renkler daha sıcak tarafa kayıyor. Yakın çekimler genel olarak başarılı, benzer şekilde portre çekimlerde de ortaya konulan işler iyi. Arka plan bulanıklığı çok yapay kaçmadan ve ön planla sınırlara dikkat edilerek veriliyor. Gece çekimlerinde de Z Flip 6’nın performansından memnun kaldık. Az seviyede bir gürültü etkisi hissetsem de, parlaklığı ve renk doğruluğunu beğendim. Sonuçta, hem normal hayatta hem de özel günlerinizde Z Flip 6’nın fotoğraf çekimlerinden memnun kalacaksınız.

50 megapiksel kameranın getirdiği avantajlardan bir tanesi de yakınlaştırma imkanı oluyor. Kaliteden ödün vermeden iki kat yakınlaştırma yapmanız mümkün. İşin içine daha fazla dijital zum girdiğinde, 30 kata kadar çıkabilirsiniz, ancak tavsiyem, iki katı pek geçmemeniz olacaktır. 12 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş kamera da ana kamera ile genel olarak tutarlı renkte ve parlaklıkta çekimler üretiyor. Bu kameranın gece çekim performansını da yeterli buldum.

Yukarıda Galaxy Z Flip 6’nın selfie kamerasına fazla ihtiyaç duymayacağınızı söyledim ki, ana kameranın kalitesini gördükten sonra siz de bunu kullanmayı pek istemezsiniz. 10 megapiksel selfie kamerası, normal bir telefon için iyi olarak nitelendirilebilir. Normal koşullarda net ve parlak selfie’ler çekmeye izin veriyor. Öte yandan düşük ışık çekim performansı da kabul edilebilir derecede. Ancak arka kamerayla daha iyi çekimlerin mümkün olduğu bir ortamda, insanın katlanabilir ekran içindeki selfie kamerayı kullanası gelmiyor.

Video tarafından en fazla 4K video kayıt imkanı var ki, bu da fazlasıyla yeterli görünüyor. Ana kameranın optik görüntü sabitleme özelliği sayesinde durağan çekimler yapılabiliyor. Ses kayıt kalitesi de gayet iyi. Katlanabilir yapısı sayesinde ana kamerayı selfie video çekimleri için de kullanabilirsiniz. Üstelik otomatik çerçeveleme özelliğinden de yararlanabilirsiniz, ancak bu özellik açık olduğunda en fazla Full HD çözünürlükte video kaydı yapılabiliyor. Galaxy Z Flip 6’nın kamera sistemi sadece günlük işlerde değil, vlog veya diğer profesyonel işlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Sonuç

Samsung’un katlanabilir telefonları her nesille birlikte daha da ileri gidiyor, gelişiyor. Galaxy Z Flip 6 da bu gelişmelerden nasibini yeteri kadar alıyor, hatta Z Fold 6’nın ötesine geçiyor. Geçen yıl Z Flip 5 ile birlikte büyük boyutlu bir kapak ekranı gelmişti ve bu ekran cihazın kapalı hâldeyken kullanışlılığını epey artırmıştı. 2024 model telefon bu ekranı koruyor ve aynı işlevselliği başarılı biçimde sunuyor. İçerideki katlanabilir ekran da sağlamlık ve görüntü kalitesi açısından gayet iyi. Cihazı açık biçimde kullanırken normal bir akıllı telefondan farklı olmayan bir görsel deneyim elde ediliyor. Üstelik daha sert yüzeyi sayesinde normal ekranlı bir telefon hissini de daha iyi biçimde veriyor.

  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme
  • samsung galaxy z flip 6 inceleme

Galaxy Z Flip 6’nın donanım özellikleri listesine baktığımızda; işlemci, pil kapasitesi, ana kamera çözünürlüğü gibi birçok alanda ilerlemeler bulunuyor. Snapdragon 8 Gen 3 işlemciyle gelmesi ve 12 GB RAM’in varlığı, bu cihazın amiral gemisi telefon seviyesinde bir performansı sunmasını sağlıyor. Üstelik geçen yıllara göre Z Flip 6’nın, kendi biçimindeki katlanabilir telefonlar içinde daha yüksek ve amiral gemisi telefona yakın bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim. Pil kapasitesindeki artış, artan işlemci gücü ve ekran parlaklığını da iyi biçimde telafi ediyor ve cihazın sabahtan akşama bir günü çıkarma beklentisini karşılamasını sağlıyor.

Yazılım tarafındaki gelişmeler de memnun edici. Öncelikle 7 yıl güncelleme taahhüdü, geçen yılın modellerine göre önemli bir yenilik sayılabilir. Bu durum Z Flip 6’nın biraz daha uzun süre boyunca kullanılmasını sağlayacaktır. Galaxy AI özelliklerine yenilerinin eklendiğini görüyoruz, bunlar genellikle çizim odaklı. Z Fold 6 gibi, daha büyük ekranlı bir cihazda bu yeni yapay zekâ özellikleri daha kullanışlı olacaktır, ancak Z Flip 6’nın ekranında da iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Ne var ki, Galaxy Z Flip 6’nın çeviri ve bunun gibi alanlarda sunduğu yapay zekâ destekli işlevlerini tam anlamıyla kullanmak için, Samsung’un bu Galaxy AI özelliklerine Türkçe dil desteğini getirmesini bekliyoruz.

Son olarak kamera tarafında, ana kameranın çözünürlüğünün 50 megapiksel seviyesine çıkması, manzara çekimlerinde ve düşük ışıkta çekimlerde avantaj sağlıyor. Genellikle Z Flip 5 ile yaptığımız karşılaştırmalı çekimlerde fazla bir fark göremedik, ancak düşük ışıktaki çekimlerde, özellikle ışık saçılmalarının daha az ve görüntünün daha düzgün olduğunu görüyoruz. Sonuçta Galaxy Z Flip 6’nın kamera sistemi, amiral gemisi telefondan beklediğimiz bir deneyimi sunuyor.

Sonuç olarak Samsung Galaxy Z Flip 6 sağlam bir telefon ve donanım açısından da epey güçlü. 2024 modelinde gelen güncellemeler kullanıcı deneyimini daha da yukarı çıkarıyor. Kapak ekranı da sadece bildirimlere bakma veya gelen telefon çağrılarını görmekten çok daha fazlasını sunuyor. Hem açık hem de kapalıyken ergonomik bir yapıya sahip olan bu telefon, rahat taşınabilirliğe önem veren, bununla birlikte yüksek performans sunan bir telefon isteyenler için iyi bir seçim olacaktır.

BİLGİLENDİRME

İnceleme makalesi ve videoda yer alan ürün Samsung Türkiye Türkiye tarafından ücretsiz olarak temin edilmiştir. Yayım karşılığında Samsung Türkiye’den herhangi bir ücret alınmamıştır. Yayımdan önce herhangi bir onay süreci bulunmamaktadır.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
9
Tasarım
9.5
Ekran
8.5
Ses
9
Performans
9.3
Yazılım
9.5
Kamera
8.7
Pil
8.5