İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Watch 3 İncelemesi

samsung galaxy watch 3 inceleme 4

Akıllı telefon üreticileri arasındaki rekabet akıllı saat pazarında da devam ediyor. Bu pazarın öncülerinden Samsung da rekabetin en iddialı taraflarından biri konumunda. Düzenli olarak yeni akıllı saatler çıkaran Güney Koreli üreticinin bu pazardaki en yeni hamlesi Galaxy Watch 3 oldu. 2018 çıkışlı Galaxy Watch’un ve 2019 çıkışlı Galaxy Watch Active 2’nin takipçisi olan Galaxy Watch 3, seleflerinin sunduğu özelliklerin üzerine yenilerini ekliyor. Galaxy Watch 3 inceleme yazımızda Samsung’un akıllı saatine dair detayları ve yorumları bulabilirsiniz.

Galaxy Watch 3 inceleme: Tasarım

Galaxy Watch 3’ün orijinal Galaxy Watch’a kıyasla daha rafine ve şık bir tasarıma sahip olduğu en baştan söylenebilir. Samsung’un yeni akıllı saati, selefinden daha ince ve daha hafif olmasıyla hemen dikkat çekiyor. Galaxy Watch 3’ün bilekte orijinal modelden daha rahat durduğunu belirtmekte de fayda var.

Galaxy Watch 3 için 41mm ve 45mm olmak üzere iki farklı boyut seçeneği sunuluyor. İncelememizde Galaxy Watch 3’ün 45mm modelini kullandık. Saatimiz 41mm modelle aynı teknik özellikleri barındırıyor. Ancak sadece arayüz unsurlarının görünüşlerinin farklı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Samsung’u verdiği bilgiye göre, Galaxy Watch 3 orijinal modelden yüzde 14 oranında daha ince. Ancak çekici yuvarlak ekranın şeklinde ve boyutunda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Dönen ekran çerçevesi saatin görünüşünü biraz kabalaştırsa da, saat arayüzünde gezinirken büyük bir kolaylık sağlıyor.

Saatin her iki boyut seçeneğinde de ana materyal olarak paslanmaz çelik kullanılmış. 45mm model tartıda 53.8 gram çekiyor. 41mm modelin ağırlığı ise 48.2 gram. Samsung saatin 45mm versiyonu için titanyum seçeneğini duyursa da, bu seçeneği Türkiye’de satışa çıkarmış değil.

Galaxy Watch 3 için Mystic Silver (Gümüş), Mystic Black (Siyah) ve Mystic Bronze (Bronz) adını taşıyan üç farklı renk seçeneği mevcut. 41mm için gümüş ve bronz, 45mm içinse gümüş ve siyah renk seçenekleri sunuluyor. Her iki versiyon da siyah deri kayışlarla geliyor. Ancak kullanıcılar diledikleri takdirde kendi zevklerine uygun kayışlara geçiş yapabiliyor.

Galaxy Watch 3, görüntüsü itibarıyla klasik bir saate benziyor. Bu durum saatin spor sırasında kullanımını biraz tuhaf gösterse de, aslında pek fazla problem yaratmıyor. Uyku sırasında da Galaxy Watch 3’ün kullanıcıları pek rahatsız etmediğini belirtmekte fayda var.

Galaxy Watch 3 inceleme: Ekran

41mm Galaxy Watch 3’te 1.2 inç, 45mm modelde ise 1.3 inç Super AMOLED ekran bulunuyor. Daima açık kalabilen renkli Super AMOLED panel, 360 x 360 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranı Corning Gorilla Glass DX cam koruyor.

Ekranın çözünürlüğünün istatistiklere bakmak ve menüler arasında gezinmek için son derece yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ekran her türlü ışık altında kolaylıkla ve rahatlıkla görülebiliyor. Dışarıda egzersiz yaparken Galaxy Watch 3’ün ekranındakileri görmekte herhangi bir sorun yaşanmıyor.

Galaxy Watch 3’te kullanıcılara oldukça geniş bir saat yüzü katalogu sunuluyor. Kullanıcılar mağazada sunulanlarla birlikte 80 binden fazla farklı saat yüzüne erişebiliyor. Bu saat yüzlerinde kullanıcıların faydalanabileceği 40’tan fazla komplikasyon bulunuyor. Saat yüzlerinin kullanıcıların tercihleri doğrultusunda özelleştirilebileceğini de belirtmekte fayda var. Kullanıcılar yüzlerde kendi beğenilerine göre renk değişikliği yapabiliyor. Buna ek olarak, yüzlerin üzerindeki komplikasyonlar da kullanıcıların tercihleri doğrultusunda düzenlenebiliyor.

Galaxy Watch 3’ün Super AMOLED ekranı ihtiyaç duyulduğunda bir tür fener olarak kullanılabiliyor. Buna ek olarak, ekranın daima açık kalabilmesi de, ekrana her baktığında saati görmek isteyenlerin işini fazlasıyla kolaylaştırıyor.

Galaxy Watch 3’ün ekranı dokunuşları da kolaylıkla algılıyor. Ekran üzerinde sürükleme ve bastırma hareketleri yaparak arayüz üzerinde rahatlıkla dolaşılabiliyor. Bu da akıllı saatin artı hanesine yazılıyor.

Galaxy Watch 3 inceleme: Donanım

Samsung Galaxy Watch 3’ün kalbinde Exynos 9110 işlemci bulunuyor. Bu işlemci, orijinal Galaxy Watch’ta da kullanılmıştı. Samsung’un aradan geçen iki yıllık dönemde işlemciyi değiştirmemiş olması ilk bakışta biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak bunun gerçek kullanım deneyiminde hiçbir sorun yaratmadığını belirtmek gerekiyor.

Galaxy Watch 3’te Exynos 9110 işlemciye 1 GB RAM eşlik ediyor. Bu bellek kapasitesi, uygulamaların hızla çalıştırılması için fazlasıyla yeterli oluyor. Samsung’un orijinal Galaxy Watch’ta 1,5 GB olan bellek kapasitesini aşağıya çekmesi de ilginç bir tercih olarak görülebilir.

İşlemci gücü, akıllı saatler için pek fazla anlam ifade etmiyor. Bu noktada Galaxy Watch 3’ün performansının testimiz süresince bir hayli yeterli olduğunu belirtmek gerekiyor. Galaxy Watch 3’ün hoparlörlerinden çıkan ses de saat üzerinden telefon görüşmesi yapmak için oldukça kullanışlı.

Galaxy Watch 3’ün tüm versiyonları 8 GB dahili depolama alanına sahip. Ön yüklü uygulamalar ve işletim sistemi bu alanın yaklaşık 3,6 GB’lık kısmını kaplıyor. Bu da kullanıcılara uygulamalar ve müzikler için 4 GB yer kaldığı anlamına geliyor.

Galaxy Watch 3’ün LTE versiyonu mevcut olsa da, bu versiyon Türkiye’de satılmıyor. Akıllı saatin özelliklerini tamamen kullanmak için akıllı telefon bağlantısını koparmamak gerekiyor.

Galaxy Watch 3 inceleme: Pil

Samsung Galaxy Watch 3’te orijinal Galaxy Watch’a kıyasla daha düşük kapasiteli bir pil bulunuyor. Güney Koreli şirketin bunu akıllı saati daha ince ve hafif hâle getirmek için tercih etmiş olması muhtemel görünüyor.

Akıllı saate ihtiyaç duyduğu enerjiyi 340 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Samsung kapasiteyi düşürse de, Galaxy Watch 3’ün pil performansının iyi olduğu söylenebilir. Akıllı saat dört-beş günlük bir pil ömrü sunmasa da, en azından iki-üç gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor.

Sık egzersiz yapan, yani kalp atış hızı monitörünü ve GPS’i sıklıkla çalıştıran, kullanıcılar için saatin pil ömrü yaklaşık 1,5 güne iniyor. Ancak saatini her gece şarja takmak konusunda bir rahatsızlık duymayan kullanıcılar için bu durum sorun teşkil etmeyecektir. Egzersiz yoğunluğu azaldığında ise pil ömrü iki günün biraz üzerine çıkıyor.

Galaxy Watch 3’ün pili tamamen boşken yaklaşık 2,5 saat içinde doluyor. Ancak bu noktada Galaxy Watch 3’ün kullanıcılara 1 haftalık pil ömrü sunmayacağını hatırlatmak gerekiyor. Akıllı saat, pil performansı konusunda Apple Watch’a daha yakın bir yerde duruyor.

Galaxy Watch 3’ün kutusundan akıllı saatle birlikte şarj cihazı da çıkıyor. Buna ek olarak, Qi kablosuz şarj uyumlu diğer aksesuarlarla da Galaxy Watch 3’ün pilini doldurmak mümkün oluyor. Samsung’un Wireless Power Charge teknolojisi sayesinde Galaxy Watch 3’ün pili Note 20 Ultra gibi cihazlarla da dolduruluyor. Ancak bunun pek hızlı bir yöntem olmadığını belirtmek gerekiyor.

Galaxy Watch 3 inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz

Sağlıklı yaşam ve egzersiz, Galaxy Watch 3’ün önemli bileşenleri arasında bulunuyor. Akıllı saat Galaxy Watch Active 2’nin takipçisi olmasa da, kullanıcılara egzersiz odaklı pek çok özellik sunuyor.

Galaxy Watch 3’ün egzersiz takip özelliği, yedi aktiviteyi kullanıcı komutu olmasa da otomatik olarak izlemeye başlıyor. Bu aktiviteler şu şekilde sıralanıyor: Koşu, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, kürek çekme, eliptik egzersizler ve dinamik egzersizler.

Testlerimiz sırasında Galaxy Watch 3’ün yürüyüş, koşu ve bisiklete binme egzersizlerini otomatik olarak algıladığını gördük. Egzersiz başladıktan bir süre sonra kullanıcılar, saatin ekranında egzersizlerine dair bilgilere ulaşabiliyor. Bunun kullanıcıları “Egzersiz başlatmayı unuttum” stresinden kurtardığı söylenebilir.

Galaxy Watch 3, egzersizlerdeki duraklamaları da otomatik olarak algılıyor. Örneğin, yürüyüş sırasında fotoğraf çekmek için durursanız akıllı saat bunu fark edebiliyor. Böylelikle kullanıcılar egzersiz sürelerini doğru şekilde ölçebiliyor. Egzersizlerin bitişi ve egzersizler arası geçişi de Galaxy Watch 3’ün algılayabildikleri arasında bulunuyor.

Galaxy Watch 3’ün takip edebildiği diğer egzersizlerin listesi de uzun. Akıllı saatle yaklaşık 40 egzersiz takip edilebiliyor. Bunlar arasında yoga yapmak, mekik çekmek, ağırlık kaldırmak ve pilates gibi aktiviteler bulunuyor. Kullanıcılar Bixby üzerinden listede yer almayan egzersizlerin takibi için de komut verebiliyor.

Samsung’un akıllı saati, kullanıcıların stres seviyesini de ölçebiliyor. Bu ölçüm sırasında maksimum kalp atış hızı değerlerinden de yararlanılıyor. Galaxy Watch 3, stres seviyesine bağlı olarak kullanıcılara nefes egzersizleri önerebiliyor.

Galaxy Watch 3’ün bazı özelliklerinin aktivasyon durumu bölgeden bölgeye değişebiliyor. Bu özelliklerden birisi, saatin kan basıncı yani tansiyon ölçebilmesi. Bu özellik şu an için Türkiye’de kullanılamıyor. Aynı şekilde Türkiye’de kullanılamayan bir diğer özellik de saatin EKG çekebilmesi. Bu tarz özelliklerin sunulabilmesi için resmi kurumların onayı gerekiyor.

Galaxy Watch 3, sürekli olarak kalp atış hızı ölçebiliyor. Buna ek olarak, akıllı saatle kandaki oksijen seviyesini takip etmek de mümkün. Kullanıcılar, bu ölçümün sonuçlarını “yorgun”, “hasta” veya “egzersizden sonra” gibi etiketlerle kayıt altına alabiliyor.

Galaxy Watch 3, suya dayanıklılık konusunda IP68 sertifikasına sahip. Mevsim koşulları nedeniyle akıllı saati havuzda test etmemiz mümkün olmadı. Ancak saatin yüzme havuzunda kullanıma uygun olduğunu, denizde kullanımın ise pek tavsiye edilmediğini belirtmek gerekiyor. Saati suyla temas ettirmeden önce su kilidi aktif hâle getiriliyor. Ana ekran tuşuna 2 saniye boyunca basarak su kilidi devredışı bırakılıyor.

Galaxy Watch 3’ün önemli özelliklerinden birisi de uyku takibi yapabilmesi. Akıllı saat, kullanıcılara toplam uyku sürelerini göstermekle yetinmiyor. Yataktaki sürenin ne kadarının uyanık, ne kadarının hafif veya derin uykuda, ne kadarının REM aşamasında geçtiğini de gösteriyor. Buna ek olarak, kullanıcılara ne kadar iyi uyuduklarını daha iyi anlatmak amacıyla bir uyku puanı da veriliyor.

Galaxy Watch 3 inceleme: Yazılım

Galaxy Watch 3, Samsung’un Tizen 5.5 işletim sistemiyle çalışıyor. Akıllı saatler için en iyi işletim sistemlerinden biri olan Tizen, olgun bir platform olarak değerlendirilebilir. Geniş bir uygulama ve saat yüzü yelpazesi sunan Tizen, kullanıcılara yoğun şekilde özelleştirme imkanı veriyor.

Saat yüzleri arasında gezinirken daha önceki Samsung saatlerinde sunulanların yanı sıra, yeni seçeneklerle karşılaşmak da mümkün. Yeni saat arayüzleri özellikle işlevsellikleriyle dikkat çekiyor. Kullanıcılar daha önce de belirttiğimiz gibi saat yüzlerinin neredeyse hemen hemen her noktasını kişiselleştirebiliyor. Ekrandaki renk düzenleri de, gösterilen bilgiler de kullanıcı tercihi doğrultusunda ayarlanabiliyor. Burada atılan adım sayısı, aktivite seviyesi, kalp atış hızı, hava durumu ve pil ömrü gibi bilgiler görülebiliyor.

Tizen 5.5’in genel hatları itibarıyla eski sürümünden çok farklı görünmüyor. Sadece Samsung’un One UI kullanıcı arayüzünün genel estetiğine uygun olarak bazı değişikliklerin yapıldığı göze çarpıyor. Yeni olmayan bazı özelliklerin yine de dikkat çektiği söylenebilir.

Örneğin, akıllı saatin açılır menüsü kişiselleştirilebiliyor. Bu menü sayesinde kullanıcıların telefonumu bul, pil koruma, ekran parlaklığı, sinema modu, iyi geceler modu ve GPS gibi özelliklere hızlı biçimde erişmesi mümkün oluyor.

Sinema ve iyi geceler modlarının özellikle kullanışlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu modlar sayesinde hem sesler hem de bildirim geldiğinde ekranın uyanması engelleniyor hem de kol hareket ettirildiğinde ekran çalışmıyor.

Tizen OS’in uygulama kütüphanesinin görece zengin olduğu rahatlıkla söylenebilir. Akıllı telefona yüklenen uygulamaların eklentilerine ek olarak, akıllı saatte bağımsız çalışan uygulamalar da mağazada bulunuyor. Ancak Galaxy Watch 3’ün uygulama entegrasyonları arasında Spotify entegrasyonu ön plana çıkıyor.

Kullanıcılar bu uygulama aracılığıyla favori çalma listelerini saatlerine indirebiliyor ve saatlerini kablosuz kulaklıklarıyla Bluetooth üzerinden eşleştirerek telefon olmadan dinleyebiliyor. Bu uygulama üzerinden telefonda veya PC’deki Spotify oturumu da kontrol edilebiliyor.

Galaxy Store’daki uygulamaların büyük kısmı, telefonda yüklü bulunan uygulamaların muadili olarak değerlendirilebilir. Zamanlayıcı, alarm gibi uygulamalar mağazada göze çarpıyor. Saat ile desteklenen bölgelerde Samsung Pay üzerinden ödeme yapılabildiğini de belirtmekte fayda var.

Kullanıcıların akıllı saati telefon üzerinden kontrol edebilmeleri için Galaxy Wearable uygulamasını yüklemeleri gerekiyor. Saatin telefonla eşleştirilmesi ve özelleştirilmesi işlemi bu uygulama üzerinden gerçekleştiriliyor. Saat yüzlerinin özelleştirilmesi, bildirim yönetimi gibi işlemler için de bu uygulama kullanılıyor.

Galaxy Watch 3 ile toplanan sağlık verilerini detaylı biçimde görmek içinse Samsung Health uygulaması kullanılıyor. Bu uygulama hem akıllı saatte hem de saatin bağlandığı telefonda mevcut.

Galaxy Watch 3 inceleme: Sonuç

Oldukça şık bir akıllı saat olan Samsung Galaxy Watch 3, çok sayıda kullanışlı özellik barındırıyor. Saat şıklığını yüksek performansıyla tamamlıyor. Dolayısıyla Galaxy Watch 3’ün piyasadaki en iyi akıllı saatlerden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Galaxy Watch 3’ün en kullanışlı yönlerinden birisi, dönebilen fiziksel bir çerçeveye sahip olması. Böylelikle akıllı saatin kullanıcı arayüzünde dolaşmak bir hayli kolaylaşıyor. Galaxy Watch 3’te Tizen ile Android tarafındaki eşlikçi uygulamaların uyumunun da üst düzeyde olduğunu söylemek gerekiyor.

Galaxy Watch 3’ün OLED ekranı tüm koşullarda rahatlıkla görülebiliyor. Sağlıklı yaşam ve egzersiz takibi için güçlü özelliklere sahip olan akıllı saat, bildirim yönetimi konusunda da oldukça yetenekli.

Galaxy Watch 3’ün pil ömrü selefine kıyasla biraz daha düşük. Bunun cihaza dair can sıkıcı konulardan biri olduğu söylenebilir. EKG çekme ve tansiyon ölçme gibi özelliklerin her bölgede kullanımda olmaması da biraz can sıkıyor.

Yine de, Galaxy Watch 3, genel özellikleri itibarıyla yetenekli ve şık bir akıllı saat arayanların bakması gereken ilk seçenekler arasında bulunuyor.