İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Tab S9 FE İncelemesi

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Samsung, “Fan Edition” takısına sahip olan ürün seçeneklerini genişletmeye devam ediyor. Geçmişte hem akıllı telefon hem de tablet tarafında ilgi gören bu tarz ürünlere ekim ayının başında Galaxy S23 FE ve Galaxy Buds FE ile birlikte iki yeni tablet; Galaxy Tab S9 FE ve Tab S9 FE+ eklenmişti. Samsung, deneyimlememiz amacıyla bu iki tabletten daha küçük ekranlı olanı, Tab S9 FE’yi bize gönderdi. İki aya yaklaşan deneyimimiz sonucunda elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar Samsung Galaxy Tab S9 FE inceleme yazısında yer alıyor.

Samsung Galaxy Tab S9 FE

  • S Pen ile not alma imkanı
  • 128 GB ve 256 GB depolama seçenekleri
  • Exynos 1380 işlemci
  • 10.9 inç IPS LCD ekran

Galaxy Tab S9 FE inceleme: Tasarım

Samsung’un “Fan Edition” ürünleri fiyat bakımından, yanına iliştirildikleri serinin önceki üyelerinden daha düşük fiyatla gelir. Buna bağlı olarak malzeme kalitesi veya tasarımda biraz daha düşük seviye beklenebilir. Ancak burada “düşük seviye” tabirini kullanmış olmamız sizi şaşırtmasın. Galaxy Tab S9 FE, hem tasarım hem de malzeme kalitesi bakımından üst sınıf Android tabletlerden geri kalmıyor. Görünüş açısından Galaxy Tab S9’a epey benziyor. Öte yandan cam ve alüminyum birleşimi gövdesiyle de, Tab S9’a yakınlaşmayı başarıyor. Yine de, iki cihazı karşılaştırdığımız zaman, daha önce çıkmış olan amiral gemisi Samsung tabletinin verdiği hissin biraz daha yüksek seviyede olduğunu kabul etmek gerekiyor.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Galaxy Tab S9 FE, sahip olduğu 10.9 inç ekranına rağmen, 11 inç ekranlı Tab S9 ile aynı en ve boy değerlerini paylaşıyor. Burada fark yaratan unsur, “Fan Edition” modelinin biraz daha kalın ekran çerçevesine sahip olması. Bu çerçeve ekranın her kenarında aynı kalınlığa sahip ve daha kalın bir çerçevenin olması tabletin görünüşüne herhangi bir gölge düşürmüyor. Tersine, parmaklar için biraz daha fazla alan bıraktığı için tutuşu ve kullanımı kolaylaştırıyor. 12 megapiksel çözünürlüklü ön kamera, ekranın uzun kenarına, tabletin yatay kullanımına elverişli olacak biçimde yerleştirilmiş. Arkadaki Samsung logosu ve kameranın yerleşimi de bunu destekler nitelikte.

Tab S9 FE, 6.5 milimetrelik gövdesiyle, 5.9 milimetrelik Tab S9’a göre kalın. Ancak bu kalınlık değeri bile onu tabletler içinde “ince” sınıfına sokmayı başarıyor. Düzleştirilmiş kenarları tabletin ince hissedilmesine yardımcı olurken, düz arka panelle keskin bir açıyla buluşuyor. Bu durum tabletin kenarlarını biraz daha fazla hissetmenize neden oluyor. Buna rağmen, Tab S9 FE’yi elimde tutup 30 dakika boyunca Netflix’te veya Amazon Prime Video’da dizi izlerken bundan rahatsız olmadığımı söylemem gerekiyor. Ağırlık tarafında da 523 gram ile yaklaşık 11 inç ekranlı tabletlerin ortalamalarında yer almayı başarıyor. Bu konuda da herhangi bir sıkıntı yaşatmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Arka tarafa baktığımızda, Galaxy Tab S9 serisinin diğer üyelerinde gördüğümüz S Pen yuvasının burada olmadığını görüyoruz. Yatay tutuşa göre yapılan düzenlemede Samsung logosu, onunla aynı doğrultuda kamera ve mikrofon var. Anten çizgileri de arkada hoş bir düzen oluşturuyor. Alt kenara doğru da, tabletin ses sistemine güç veren AKG’nin logosunu görüyoruz.

Yatay tutuşa göre konuşacak olursak, sağ kenarda USB-C portu, sol kenarda ise mikrofon ve microSD kart yuvası var. microSD kart yuvasını, nano SIM kart tepsileri gibi sivri uçlu bir cisimle açmak gerekiyor. Üst kısımda parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi ve bunun hemen yanında ses tuşları var. Bu tuşlar dışa doğru fazla çıkıntı yapmasa da, el yordamıyla bulup kullanmak kolay. Yatay veya dikey tutuşta erişimde de sıkıntı yok. Derinlikleri de iyi biçimde ayarlanmış. Parmak izi okuyucu da hızlı çalışıyor, ancak tableti dikey biçimde tutarken bu birime erişip kullanmak daha rahat görünüyor. Yatayda ise tableti ters tutup sağ el baş parmağıyla parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesine doğal biçimde erişebiliyorsunuz. Diğer türlü, sol el işaret parmağınızı güç düğmesine doğru hareket ettirmelisiniz.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Galaxy Tab S9 FE’nin de Tab S9 serisinin diğer üyeleri gibi IP68 sertifikasına sahip olduğunu belirtelim. Yani 1.5 metreye kadar derinlikteki suda, yarım saat boyunca herhangi bir şey olmadan kalabiliyor. Bu durum Tab S9 FE’nin dışarıda, zorlu koşullarda da rahatlıkla kullanılabileceğini gösteriyor.

Galaxy Tab S9 FE inceleme: Ekran ve Ses

Galaxy Tab S9 FE’de 10.9 inçlik köşeden köşeye uzunlukta IPS LCD ekran bulunuyor. 90 Hz yenileme hızına sahip olan bu ekran 1440 x 2304 piksel, 16:10 görüntü oranı, 249 ppi piksel yoğunluğu gibi özelliklere sahip. Fiyatı 10 bin TL seviyesinde olan bir tablet için bu ekran özelliklerinin gayet doyurucu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

IPS LCD ekran, geniş görüş açılarıyla aynı anda birden fazla kişinin ekranda bir şeyler izlemesine izin veriyor. Parlaklık yeterli, içeride ve dışarıda rahat bir kullanım sağlıyor. Ekranın renk sıcaklığı için Canlı ve Doğal seçenekleri arasından tercihte bulunabilirsiniz. Canlı tercihi, hem parlaklık hem de renklerin canlılığı konusunda daha iyi bir seçim olacaktır. Eğer üretkenlik odaklı işler için kullanmayı tercih ediyorsanız, Doğal profilini tercih edebilirsiniz. Bu ayarda beyazların biraz daha sıcak tarafa doğru kaydığını söylemeliyiz.

90Hz yenileme hızı sayesinde, günümüzde giderek daha fazla aranan bir özellik hâline gelmeye başlayan yüksek yenileme hızlı ekran tarafında bir şeyler sunuluyor. Burada içeriğe bağlı olarak ekranın hızı değişkenlik gösteriyor ve maksimum 90 Hz’lik bir yenileme hızı seviyesi var. Kullanıcı arayüzünde geçişlerde ve kaydırmalarda biraz daha akıcılık ve gerçekçi bir görünüm katıyor. Göz rahatlığı kalkanı ise ekranın mavi ışığını kısarak, özellikle gece saatlerinde uykunuzun kaçmasının önüne geçiyor.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Galaxy Tab S9 FE’nin ekranı özellikle video izlemek için fazlasıyla yeterli. Bu tablette farklı zamanlarda Netflix ve YouTube videoları izledim ve sunduğu görsel kaliteden yeteri kadar memnun kaldım. Aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma konusunda da bu tabletin sunduğu alan yeterli oluyor.

Ses tarafında da Galaxy Tab S9 FE, orta segment bir tablet için yeteri kadar güçlü. Sağ ve soldaki kısa kenarlara yerleştirilmiş birer hoparlör sayesinde stereo ses çıkışı, yatay eksende sunuluyor. Bu da film izlerken veya oyun oynarken yeterli olacaktır. Ses çıkış şiddeti ortalamanın üstünde, çevresel ses efektleri ve doygunluk da memnun edici. Yüksek ses seviyesinde patlamalar olmazken baslar da hissedilir derecede bulunuyor. Belki Galaxy Tab S9 serisinin diğer üyelerinin seviyesine çıkmıyor, ancak Galaxy Tab S9 FE’nin ses sistemi, beklentileri aşmayı başarıyor.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Kulaklık konusuna gelince, 3.5mm kulaklık jakı yok. Bu nedenle USB-C uçlu kulaklıkları veya USB-C – 3.5mm adaptörleri kullanarak kablolu kulaklık çözümünü halletmelisiniz. Kablosuz kulaklıklar artık daha pratik çözüm. Eğer Galaxy Buds FE veya bu gibi bir Samsung kablosuz kulaklığını tercih ederseniz, kolay kurulum ve sonrasında hızlı geçiş imkanı bulunuyor. Google’ın Android’de sunmuş Fast Pair teknolojisi sayesinde; Anker, TCL ve bu gibi markaların kulaklıklarını da Galaxy Tab S9 FE ile rahatlıkla eşleştirip kullanabilirsiniz.

Galaxy Tab S9 FE inceleme: Performans ve Pil

Galaxy Tab S9 FE’de de, daha önce Galaxy A54 modelinde gördüğümüz, 5nm tabanlı Exynos 1380 işlemci var. Samsung tasarımı bu işlemci dört adet, 2.4 GHz Cortex-A78 ve dört adet, 2.0 GHz Cortex-A55 CPU çekirdeği içeriyor. Ayrıca Mali-G68 MP5 GPU da bu yonga üstü sistemin bileşenleri arasında yer alıyor. 128 GB dahili hafıza ve 6 GB RAM de, Samsung’un bize inceleme için gönderdiği tabletin özellikleri arasında yer alıyor. 2.000 TL farkla 256 GB dahili hafıza içeren versiyonu da tercih edebilirsiniz.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Samsung’un bu tableti, sahip olduğu donanım paketiyle günlük işler ve içerik tüketimi için fazlasıyla yeterli oluyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti, uygulamaların ve oyunların açılışı, uygulamalar arasında geçiş gibi işler akıcı ve hızlı biçimde yerine getiriliyor. 6 GB RAM, çoklu görev konusunda yeterli oluyor. YouTube’da 4K çözünürlükte videolar takılma olmadan izlenirken, fotoğraf düzenleme ve bunun gibi işler için de performans yeterli. S Pen ile ekran görüntüleri üzerinde düzenleme yapma, ekran üzerinde not alma ve çizim yapma gibi işler için de Exynos 1380’in başrolde olduğu donanım paketi beklentileri karşılamayı başarıyor.

Bu tablet, genel olarak içerik tüketimi odaklı bir tablet olacaktır. Video izleme, internetten araştırma yapma, kamera ile belge tarama, web kamerası ile online görüşmelere katılma gibi aktiviteler için yeterli bir performans mevcut.

128 GB kapasiteli dahili hafıza, genellikle belgelerin depolanacağını düşünürsek ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacaktır. Ne de olsa, videolar çoğunlukla akış hizmetlerinden izleniyor. Kamera ise, belge tarama ve ara sıra fotoğraf ya da video çekimi dışında fazla kullanılmayacaktır. Daha fazla alan isteyenler için 256 GB’lık dahili hafıza seçeneğinin dışında microSD kart yuvası da mevcut.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

8000 mAh kapasiteli pile sahip olan Samsung Galaxy Tab S9 FE, normal yoğunlukta bir kullanımda 2-3 gün arası bir tek şarjda çalışma süresi sunacaktır. Tabletin 45W hızlı şarj desteği var. Bu destekten yararlanmak için piyasada bulunan Samsung adaptörlerinden birini edinebilirsiniz. Bunun dışında, akıllı telefonunuz için kullandığınız ortalama 20-30W arası güç çıkışına sahip bir adaptör de şarj konusunda iyi bir performans gösterecektir. 25W’lık güç adaptörüyle, 1,5-2 saat arasında bir sürede pilin tamamını şarj etmek mümkün oluyor.

Galaxy Tab S9 FE inceleme: Kamera

Kamera konusunda Galaxy Tab S9 FE’den çok fazla beklenti içinde olmamak gerekiyor. Arkada 8 megapiksellik bir kamera var. Bu kamera daha çok belge tarama gibi işler için yerleştirilmiş. Bu konuda da iyi işliyor. Bunun dışında, yeterli ışığın olduğu ortamlarda da tatmin edici fotoğraflar çekecektir.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Önde yer alan 12 megapiksel kamera, çözünürlük açısından temel Tab S9 modeliyle aynı seviyede olmayı başarıyor. Bu kamera, ışığın çok yüksek seviyede olmadığı koşullarda da tatmin edici selfie fotoğraflar çekebiliyor. Görüntülü görüşmeler için de iyi bir parlaklık seviyesi ve netlik var.

Galaxy Tab S9 FE inceleme: Yazılım

Samsung, şu sıralar Android 14 ve One UI 6 güncellemelerini akıllı telefon ve tabletlerine sunmaya başladı. Galaxy Tab S9 serisine de bu yeni sürüm sunuluyor. Galaxy Tab S9 FE ise henüz Android 13 ve One UI 5.1 ile yüklü. Ancak yakın zamanda bu Samsung tabletine de beklenen güncelleme gelecektir. Samsung, bu tablet için dört büyük Android güncellemesi taahhüt ederken önümüzdeki beş yıl boyunca güvenlik güncellemesi gelecek. Android 14 ve One UI 6 ile taahhütlerden ilki hızlıca tüketiliyor, ancak bu tabletin daha Android 17’ye kadar güncelleme yolunun olduğunu bilmek güzel.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Güncelleme taahhüdü tarafındaki bu memnun edici gelişmelerin dışında, Samsung Galaxy Tab S9 FE, One UI kullanıcı arayüzünün sunduğu kullanışlı araçlar ve sezgisel kullanıcı arayüzü sayesinde iyi bir deneyim sunuyor. Öncelikle kullanıcı arayüzü tabletlere göre iyi biçimde ayarlanmış. Bildirimlere ve hızlı ayarlara kolaylıkla erişebilirsiniz. Ana ekranın en solundaki Google paneli ise çeşitli uygulamalardan multimedya içeriklerini özetliyor, aynı zamanda Google Keşfet’ten makaleleri ve diğer içerikleri ızgara biçiminde gösteriyor.

Samsung’un yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulamalar var. PENUP, AR Alanı, SmartThings, Ses Kaydedici ve Smart Switch bunların arasında yer alıyor. Özellikle Smart Switch, daha önce kullandığınız tabletten geçiş yapmakta yardımcı olacaktır. Üstelik bu uygulamayı kullanarak akıllı telefonunuzdan da bir kurulum yapmak ve telefonunuzla tabletinizi eşdeğer seviyeye getirmeniz de mümkün. Bunun dışında Microsoft 365 uygulaması; Word, Excel veya PowerPoint belgelerini görüntülemek ve bunlar üzerinde düzenleme yapmak için kullanışlı. Tabii ki, bu uygulamayı kullanmak için bir Microsoft 365 üyeliğine ihtiyaç bulunuyor. Ek olarak Google uygulamaları ve servisleri de deneyimin önemli parçaları arasında yer alıyor.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Öte yandan Galaxy Picks olarak adlandırılan bir klasörde Clip Studio, Goodnotes ve LumaFusion gibi, daha önce iPad’e sunulan ve Galaxy Tab S9 serisiyle birlikte Samsung’a özel olarak taşınan uygulamalar da bulunuyor. Bunlar, üretkenlik ve yaratıcılık tarafında Galaxy Tab S9 FE’nin daha güçlü bir cihaz olarak işlev görmesini sağlıyor.

Üretkenlik demişken, Samsung Galaxy Tab S9 FE’nin kutusundan çıkan S Pen kalem, bu tabletin temel amacı olan içerik tüketiminin ötesine geçerek içerik üretimi, verimlilik ve üretkenlik tarafında daha güçlü bir cihaz olmasını sağlıyor. Galaxy Tab S9 serisinin diğer üyelerindeki aktif S Pen kalemin yerine pasif bir S Pen kalem var. Yani bu kalem şarj olmuyor, özel olarak Bluetooth bağlantısını gerekmiyor. Bu durum S Pen kalemi bir uzaktan kumanda gibi kullanma veya unutulduğunda uyarı verme gibi özelliklerde yoksun kılsa da, temel amaç olan ekranda not alma ve çizim yapma gibi işler için ihtiyaçları iyi biçimde karşılıyor.

samsung galaxy tab s9 fe inceleme

S Pen kalemi ekrana yaklaştırdığınız zaman ekranın kenarında Temassız Komut simgesini göreceksiniz. Açılan menüde Not oluşturma, ekranda çizerek seçim yapma, ekran notu alma canlı mesajlar, AR Karalama, Çevir, PENUP gibi araçları ya da uygulamaları göreceksiniz. Sık kullandığınız uygulamaları da buraya ekleyebilirsiniz, ancak en fazla 10 adet kısayol bu Temassız Komut menüsüne eklenebiliyor.

Galaxy Tab S9 FE’nin ekranında S Pen ile yazı yazmak veya çizim yapmak çok rahat. Gerçek bir kağıda veya deftere yazı yazmanın rahatlığı var. 90 Hz yenileme hızı, doğallığın sağlanmasına yardımcı oluyor. Samsung Notes uygulaması, aldığınız el yazısı notlarının depolandığı alan. Öte yandan Samsung İnternet tarayıcısından web sayfalarının tamamını veya belli bir kısmını alarak notlar içine aktarabilirsiniz. Bu gibi kolaylıklar sayesinde Galaxy Tab S9 FE; günlük notları alma, iş veya seyahat planları oluşturma gibi işlerde yardımcı oluyor.

S Pen’i kullanmadığınız zamanlarda, üst veya alt kenara tutturabilirsiniz. Manyetik kuvvet yardımıyla kalem tablete sıkıca tutunuyor, çantada veya başka bir yerde kaybolma ihtimali azalıyor.

Tab S9 FE’nin büyük ekranı, aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmakta da yardımcı oluyor. Ekranda üç uygulamayı bölünmüş pencerelerde kullanabilir, üstüne üstlük yüzen uygulama pencereleri sayesinde daha fazlasını da açabilirsiniz. Bu pencereler arasında sürükle-bırak yöntemiyle içerikleri taşıyabilirsiniz. Birlikte sıklıkla kullandığınız uygulamaları, Edge paneline saklayabilir, bunlara her seferinde daha hızlı biçimde ulaşabilirsiniz.

Galaxy Tab S9 FE inceleme: Sonuç

  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme
  • samsung galaxy tab s9 fe inceleme

Samsung Galaxy Tab S9 FE, 11.999 TL’den başlayan tavsiye edilen satış fiyatının karşılığını iyi biçimde veriyor. Malzeme kalitesi ve verdiği his bakımından belki, fiyatı 20.000 TL seviyesindeki Galaxy Tab S9’un altında kalabilir. Ancak kendi fiyat segmenti içinde kalite ve değer hissi bakımından iyi bir yerde duruyor. 10.9 inç ekranı, yüksek parlaklığı ve canlı renkleri sayesinde, özellikle video izlemek için fazlasıyla yeterli. Çift hoparlörlü ses sistemi, tableti yatay biçimde tutup oyun oynarken veya film izlerken stereo ses etkisini ve sarmalayıcılığı iyi biçimde veriyor.

Performans tarafında Exynos 1380 işlemci, bu orta segment tablet için yeterli görünüyor. Tableti kullandığımız süre boyunca hız konusunda herhangi bir sıkıntı çekmedik. Pil tarafında da 8000 mAh kapasiteli pil, bir tabletten beklenen gün aşırı veya 3 günde bir şarj etme beklentisini karşılıyor. Hızlı şarj desteğinin olması güzel, ancak bunun için ek yatırım yapmanız gerekebilir. Kamera tarafında çok yüksek profilli özellikler yok. Ancak arka kamera genel olarak belge tarama işleri için kullanışlı. 12 megapiksel ön kamera da görüntülü görüşmeler için ihtiyaçlara cevap verecektir.

Yazılım tarafında uzun bir güncelleme taahhüdünün olması güzel. Yakında da Android 14 ve One UI 6 güncellemesi gelecektir. Bunun dışında, Samsung’un One UI kullanıcı arayüzü tableti rahat ve verimli biçimde kullanmak için gerekli tüm araçları bünyesinde barındırıyor. Aynı anda birden fazla uygulamayı verimli biçimde kullanma, tablete göre optimize edilmiş kullanıcı arayüzü, isabetli biçimde seçilmiş ön yüklü uygulamalar tabletten alınan verimi artırıyor. S Pen’in de kutuda sunulması iyi. Böylelikle geniş ekranda not alma ve çizim yapma gibi işlerle, bu tableti sadece bir içerik tüketim aracı olarak değil, içerik üretim aracı olarak da kullanabilirsiniz. Samsung DeX’in varlığı, ikinci taraftaki işlevselliği artıracaktır. DeX’e ek olarak bir Bluetooth klavye ve mouse ile, Samsung Galaxy Tab S9 FE’yi dizüstü bilgisayar muadili bir cihaza dönüştürebilirsiniz. Eğer Samsung markalı akıllı telefonunuz, kulaklığınız varsa, Tab S9 FE ile ortak çalışma tarafında daha geniş bir hareket alanınız bulunacaktır.

Sonuç olarak Galaxy Tab S9 FE’yi öncelikle Samsung markalı bir cihaza sahip olanlar için öneririz. Bunun dışında, güçlü bir uygulama ekosistemi isteyen ve güncellemeler konusunda da güvence arayanlar için de iyi bir uygun fiyatlı Android tablet olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.