Samsung Galaxy Tab A9+
- Klasik ve modern
- Akıcı hareketlerle geniş ve parlak görüntüler
- Sevdiğiniz daha çok şeyi depolayın
Akıllı telefonlar tarafında Samsung’un Galaxy A serisi modelleri ne kadar ilgi görüyorsa, benzer bir durumun tablet tarafında da Galaxy Tab A serisi için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, Samsung’un özellikle orta segmentte sunduğu “Lite” veya “FE” takılı tabletler de ilgi görüyor, ancak geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz Galaxy Tab A7, Tab A7 Lite, Tab A8 gibi modeller ülkemizde de dikkate değer satış rakamlarına ulaştı. Samsung, Galaxy Tab A8’i çıkardıktan sonra bir ara verdiği A serisi tabletlere, yeni Galaxy Tab A9 Serisi ile birlikte yeni bir soluk kazandırdı. Seri içinde Galaxy Tab A9 ve Tab A9+ olmak üzere iki farklı seçenek bulunuyor. 8.7 inç ekranlı Tab A9, küçük boyutlu, cepte de taşınabilecek bir tablet arayanlara hitap ederken, bu incelemenin konusu olan Samsung Galaxy Tab A9+, 11 inçlik ekranıyla büyük ekran deneyimi yaşamak isteyenler için uygun fiyatlı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Galaxy Tab A9+ inceleme yazısında ve videosunda, bu yeni Samsung tableti ile ilgili olarak bilmeniz gereken önemli detaylar ve yorumlar yer alıyor.
Galaxy Tab A9+ inceleme: Tasarım
Samsung Galaxy Tab A9+, selefi olarak nitelendirebileceğimiz Galaxy Tab A8 modeline göre biraz daha büyüyen bir ekranla geliyor. Geçen yılın başlarında piyasaya çıkmış olan modelde 10.5 inçlik bir ekran vardı. Burada ise ekran büyüklüğünün 11 inçe çıktığını görüyoruz. Bu da tabletin yüzey alanının büyümesiyle sonuçlanıyor. Buna karşın 6.9 milimetre ile kalınlık aynı kalıyor. Bu kalınlık değeriyle bu tabletin “ince tablet” sınırları içinde kaldığını söyleyebiliriz. 480 gram ile ağırlığın Tab A8 modeline göre hafif de olsa azaldığını söylemeliyiz. İnce profili, 11 inçlik bir tablete göre hafif olarak nitelendirebileceğimiz gövdesi ile Galaxy Tab A9+ gerek kullanım gerek taşıma anlamında rahatlık sağlıyor. Tableti yatay veya dikey biçimde tutup oyun oynarken, bir şeyler izlerken veya okurken yorgunluk hissi kolay kolay oluşmuyor. Öte yandan kitaplarla veya dizüstü bilgisayar ve diğer eşyalarla dolu bir sırt çantasına rahatlıkla sığdırmanız mümkün oluyor.
11 inç ekranın etrafını saran çerçevenin kalınlığı, Tab S9 veya Tab S9 FE gibi tabletlerdekine göre hafif de olsa biraz daha fazla. Aslında bu durum tableti, ekrana fazla müdahale etmeden rahat biçimde kavrama ve kullanma imkanı sağlıyor. Ön kamera, tabletin yatay tutuşuna göre, uzun kenarın üstüne yerleştirilmiş. Kameranın yerleşimine bağlı olarak yatay tutuşu esas alırsak, sağ kenarda USB-C portu ve mikrofon yer alıyor. Üst kenarda ses tuşları ve güç düğmesi, aynı zamanda ikinci mikrofon var. Tuşların derinliği ve sertliği iyi biçimde ayarlanmış. Rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor. Alt kenarda ise, tabletin klavyeli kılıf ve benzeri aksesuarlarla fiziksel bağlantısını sağlayan üç pinli bağlantı noktası ve tutunma için iki tane delik var. İki kısa kenara yerleştirilmiş ikişer hoparlörden, toplam dört adet hoparlör bulunuyor.
Arka tarafın tasarımında küçük bir düzenleme yapılmış. 8 megapiksel arka kameranın ve Samsung logosunun bulunduğu alan, farklı tonlarda bir plaka ile arka yüzün geri kalanından ayrılıyor. Mat ve pürüzlü dokusuyla bu arka yüz, tableti rahatlıkla tutmaya ve kavramaya olanak sağlarken ayrıca daha değerli bir hava da kazandırıyor.
Galaxy Tab A9+’ın üç farklı renk seçeneği var. Samsung’un bize gönderdiği Mistik Gümüş rengi, tabletlerde sıklıkla gördüğümüz, özellikle açık tonları sevenler için en iyi seçenek. Tableti de gayet hoş gösterdiğini söyleyebiliriz. Mistik Lacivert ve Grafit Rengi ise koyu tonları sevenlere hitap ediyor. Bu iki renkten lacivert olanı biraz daha ilgi çekici görünüyor.
Galaxy Tab A9+ inceleme: Ekran ve Ses
Samsung Galaxy Tab A9+’ın 11 inçlik büyük ekranı 1200 x 1920 piksel çözünürlüğe sahip. 16:10 görüntü oranlı bu ekran, 206 ppi gibi, bir tablet için yeterli bir piksel yoğunluğuna sahip. Yazılar, grafikler, görseller ve videolar için makul bir netlik ve keskinlik bulunuyor. 16:10 görüntü oranının video ve diğer içerikler arasında iyi bir denge kurduğunu söyleyebiliriz. 16:9 görüntü oranlı videoları izlerken altta ve üstte çok ince çizgiler görüyorsunuz. Buna karşın, web sitelerini görüntülerken ya da ofis dokümanlarında çalışırken, bir bakışta ekranda yeterli sayıda satır görmeniz mümkün oluyor. Üstelik aynı anda iki veya daha fazla uygulamayı açtığınızda, yatayda ve düşeyde yeterli alanın sunulduğunu görüyoruz.
Ekran yine TFT LCD teknolojisine sahip. Görüş açıları ve parlaklık yeterli. Dışarıda, parlak ışık altında da yeterli bir görüş sunuluyor. Ekranı sunduğu yüksek parlaklık sayesinde içeride ve dışarıda iyi bir kullanım imkanı sağlanıyor. Netflix, YouTube, Amazon Prime Video gibi platformlardaki içerikleri rahatlıkla, canlı ve parlak görüntüler eşliğinde izleyebilirsiniz. Web sayfalarını görüntülerken, sosyal medya uygulamalarını kullanırken veya oyun oynarken de 11 inçlik büyük ekranın sunduğu deneyim gayet iyi.
Bu büyük ekranın sağladığı, tabletin fiyatına göre ortalamanın üstündeki görüntü kalitesini ve deneyimini iyi bir ses sistemi tamamlıyor. Bu tablette, kısa kenarlara yerleştirilmiş ikişer hoparlörden toplam dört adet hoparlör bulunuyor. Fiyatı 7 bin TL’nin altında olan bir tablet için böyle güçlü ve donanımlı bir ses sistemini görmek gerçekten şaşırtıcı oluyor. Bu ses sistemi, yüksek ses çıkışı sağlarken Dolby Atmos sayesinde çevresel ses etkisi de iyi. Galaxy Tab A9+’da birçok YouTube videosunu veya Netflix dizisini izledik ve çıkan sesten gayet memnun kaldık. Oyun tarafında da benzer bir durum söz konusu. Oynadığımız PUBG Mobile ve Asphalt 9 gibi oyunlarda, dörtlü hoparlör sisteminin sağladığı sesin şiddeti ve sarmalayıcılığı oyunda daha fazla zevk almayı mümkün kılıyor. Bu dahili ses sistemi, Bluetooth hoparlör ve benzeri harici aksesuarlara pek ihtiyaç bıraktırmıyor.
Kulaklık tarafında da kullanıcıları memnun edecek bir durum var. 3.5mm kulaklık jakı mevcut. Her ne kadar tabletin sağ kenarında, epey alta, neredeyse kenara yerleştirilmiş olsa da, geleneksel kablolu kulaklıklarınızı rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca kablolu hoparlörleri de zahmetsiz biçimde bağlama imkanı sunuyor.
Galaxy Tab A9+ inceleme: Performans, Pil ve Kamera
Samsung Galaxy Tab A9+’ın kalbinde Snapdragon 695 5G işlemci bulunuyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci; iki adet, 2.2 GHz Kryo 660 Gold CPU ile alt adet, 1.8 GHz Kryo 660 Silver CPU çekirdeği içeriyor. Adreno 619 GPU da bu paketin içinde yer alıyor. Tabletin 4 GB RAM 64 GB dahili hafıza ve 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza olmak üzere iki farklı seçeneği bulunuyor. microSD kart yuvası ise, depolama alanını daha da genişletmeye izin veriyor.
Samsung bize test için 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahip modeli gönderdi. Bu modelin 64 GB’lık hafızası, fotoğraf veya video çekimi ya da dahili dosyalar için fazla kullanmayacağınızı düşünürsek, yeterli sayıda oyun ve uygulama için gerekli alanı sunacaktır. Öte yandan 4 GB RAM’in de oyun ve çoklu görev için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak biraz daha fazla depolama alanı ve RAM isteyenler için 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafızalı versiyon iyi bir seçim olabilir. Bu konfigürasyonun özellikle çoklu görev performansı açısından da katkı sunacağını söyleyebiliriz.
Galaxy Tab A9+’ı genel olarak internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, video izleme ve oyun oynama gibi işler için kullanacağınızı düşünecek olursak, bizim elimizdeki temel konfigürasyon bile sizin için yeterli olacaktır. PUBG Mobile ve Asphalt 9 gibi, yüksek profilli oyunları kesintisiz ve akıcı grafiklerle oynayabildik. Aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma, bölünmüş pencerelerde açılmış uygulamalar arasında sürükle-bırak yöntemiyle fotoğraf, metin gibi içerikleri taşıma gibi işlerde de Galaxy Tab A9+ iyi biçimde işliyor.
Pil tarafına geldiğimizde, bu tablette 7040 mAh kapasiteli pil yer alıyor. Bu pil, normal yoğunlukta ve otomatik ekran parlaklığındaki bir kullanımda, tek bir şarjla 7-8 saatlik bir kullanım süresi sunabilir. Genel olarak iki günde bir şarj etmek yeterli olacaktır. 15W hızlı şarj desteği mevcut. Gece yatarken şarja bağlamanız durumunda, sabah tam dolu bir pille güne başlayabilirsiniz. Kutudan sadece USB-C kablo çıkıyor. Güç adaptörü için ek yatırım yapmanız gerekebilir, ancak USB-C üzerinden şarj olması sayesinde, akıllı telefonunuzun veya bilgisayarınızın güç adaptörünü veya kablosunu da bu tabletle kullanabilirsiniz.
Kameralar tabletler için genellikle görüntülü görüşme ve belge tarama gibi işler için kullanılır. Samsung Galaxy Tab A9+’ın kameraları da bu temel ihtiyaçlar düşünülerek tasarlanmış. Arkada 8 megapiksel, otomatik odak özellikli bir kamera var. Bu kamera 1080p video kaydı da yapabiliyor. İhtiyaç duyduğunuzda iş görecek fotoğrafları Tab A9+’ın bu arka kamerasıyla çekebilirsiniz. Belge tarama gibi esas işlerde de fazlasıyla yeterli oluyor. Öndeki 5 megapiksel selfie kamerası da 1080p video desteğine sahip. Böylelikle görüntülü görüşmelerde daha yüksek çözünürlükte ve netlikte görünebilirsiniz. Web kamerasının düşük ışık performansı yeterli, aynı zamanda geniş açı desteği sayesinde selfie’ler veya kamera karşısında birden fazla kişinin olduğu görüntülü görüşmeler için de yeterli görüş alanı sağlıyor.
Galaxy Tab A9+ inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Samsung Galaxy Tab A9+’da Android 13 ve onun üzerinde One UI 5.1 yüklü olarak geliyor. Samsung’un kullanıcı arayüzü, sadece akıllı telefonları değil, katlanabilir telefonları ve tabletleri düşünen birtakım kullanışlı araçlara sahip. Bunların en başında bölünmüş pencere desteği geliyor. Daha önce incelediğimiz çeşitli Samsung tabletlerinden ve katlanabilir telefonlarından da bildiğimiz gibi, iki veya üç uygulamayı aynı pencerede, bölünmüş şekilde kullanabilirsiniz. Üstüne üstlük, daha fazla uygulamayı da yüzer pencerelerde, akıllı telefon boyutuna göre optimize edilmiş biçimde açabilirsiniz.
Bu şekilde bir kullanım, ödev için araştırma yapma, iş planı oluşturma, gezi veya seyahat için gidilecek yerleri ve planı belirleme gibi işler için fazlasıyla kullanışlı oluyor. Örneğin, gezi planı yaparken bir pencerede ilgili yerin YouTube videolarını izleyebilir, bir diğer pencerede Samsung Notes’u açarak notlar alabilirsiniz. Üçüncü bir pencerede Samsung Internet veya Chrome web tarayıcısını açarak gidilecek yerler için bilet rezervasyonlarını yapabilirsiniz. Dördüncü bir uygulamayı yüzer pencerede açarak gelen e-posta iletilerinizi kontrol edebilir, bilet rezervasyon onaylarınızı doğrulayabilirsiniz.
Bu çoklu görev deneyimini, pencereleri gruplar hâlinde kaydederek daha sonra da hızlı biçimde tekrarlamak mümkün oluyor. Bu gruplar, Edge panelinde kaydediliyor ve her an erişime hazır hâle geliyor. Edge paneli, sık kullandığınız uygulamalara ve hizmetlere erişim için de bir hayli kullanışlı bir alan oluyor.
Daha önce incelediğimiz Samsung telefonlarında ve tabletlerinde olduğu gibi, Galaxy Tab A9+ da çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamalarıyla yüklü geliyor. Netflix ve Spotify gibi popüler uygulamalar da yüklü olarak sunulanlar arasında. Daha fazla uygulama veya oyunu ister Google Play, isterseniz Galaxy Store uygulama mağazalarından yükleyebilirsiniz. Google uygulamaları yine deneyimin başrolünde. Galaxy Tab A9+, uygulama deneyimi ve uygulamalara kolay erişim açısından gayet iyi bir noktada bulunuyor. Üstelik Samsung’un Smart Switch uygulaması, eski tabletten geçişi kolaylaştırıyor. Üstelik, arzu ettiğiniz takdirde akıllı telefonunuzdan tablete de ilk kurulumda veri ve uygulama aktarımı yapmanıza izin veriyor.
Galaxy Tab A9+, Samsung markalı bir akıllı telefon veya kulaklık kullananlar için de, mevcut cihazlarıyla iyi uyum sağlayacaktır. Galaxy S23 gibi destekleyen telefonlarda, telefona gelen çağrıları tablet üzerinden yanıtlayabilir veya mesajları tabletten görüp yanıt yazabilirsiniz. Galaxy Buds FE gibi bir kulaklığınız varsa, kulaklığı öncelikle telefona eşleştirmiş olsanız bile, daha sonra tabletle de, yeniden eşleştirme yapmadan kullanma imkanınız var. Öte yandan telefonunuz üzerinden aldığınız notları, girdiğiniz web sitelerini Samsung Galaxy Tab A9+’ta görebilir, işlerinize kaldığınız yerden tablette devam edebilirsiniz.
Samsung Galaxy Tab A9+, bu tableti çocuğu için atın almayı düşünenler için de kullanışlı araçlar sunuyor. Öncelikle Dijital Sağlık uygulaması, tablet üzerinde hangi uygulamanın ne kadar süre boyunca kullanıldığını gösteriyor. Uygulamalara veya oyunlara zaman sınırlamaları getirebilir ya da bir ekran süresi belirleyebilirsiniz. Tableti çocuğunuza vermeden önce çeşitli uygulamalara veya oyunlara ya da tabletin ekran süresine sınırlamalar getirmek için Google’ın Family Link çözümünü kullanabilirsiniz. Zaten Samsung da, Galaxy Tab A9+’da ebeveyn denetimleri söz konusu olduğunda Google’ın çözümünden yararlanaıyor.
Galaxy Tab A9+ inceleme: Sonuç
Samsung Galaxy Tab A9+, öncelikle uygun fiyat seçenekleriyle dikkat çekiyor. 5.299 TL gibi, günümüz için gayet hesaplı bir fiyat karşılığında yüksek çözünürlüklü ve büyük bir ekran deneyimini sunuyor. 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza taşıyan bu konfigürasyonun performans açısından da tatmin edici olduğunu, fiyatının hakkını verdiğini görüyoruz. Tasarım anlamında da bu tablet, giriş seviyesi tabletlerin genel çizgisini geçmeyi başarıyor. Video izleme, oyun oynama, internette gezinme, araştırma yapma gibi temel işler için Samsung’un bu tableti ihtiyaçları karşılıyor. Ebeveynler için sunulan Dijital Sağlık ve Family Link gibi özellikler, Galaxy Tab A9+’ı öğrenciler için de iyi bir seçenek hâline getiriyor. Ön ve arka kameraları görüntülü görüşmeler, online derslere katılım veya belge tarama gibi işler için yeterli kullanışlılığı sağlıyor. Sonuç olarak Galaxy Tab A9+ yüksek bir fiyat-performans oranına sahip tablet olarak, bütçesini düşünenler için önde gelen seçeneklerden biri oluyor. Eğer hâlihazırda bir Samsung telefona ya da kulaklığa sahipseniz, bu cihazlarınızın Galaxy Tab A9+ ile bağlanması ve birbirleriyle ortak şekilde çalışması daha kolay olacaktır.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.