Küçük boyutlu, anahtarlık, çanta ve bunun gibi nesnelere kolaylıkla iliştirebileceğiniz eşya takip etiketleri giderek daha popüler hâle geldi. Aslında bu tarz ürünlerin geçmişi 10 yılı aşkın zaman öncesine gidiyor, ancak Apple’ın AirTag, Samsung’un da SmartTag ürünleriyle bu alana giriş yapması, bu şirketlerin sahip oldukları zengin cihazlı ekosistemleriyle birlikte eşya takip etiketlerini daha pratik ve verimli hâle getirdi. Samsung, iki yıl kadar önce ilk kez sunduğu eşya takip aygıtı Galaxy Smart Tag’i, yepyeni tasarıma sahip olan bir modelle güncelledi. Galaxy Smart Tag 2 inceleme yazısında, Türkiye’de 899 TL’lik fiyat etiketiyle satışta olan bu ürün hakkındaki izlenimlerimiz ve yorumlar yer alıyor.
Samsung EI-T5600 Smarttag 2 – Beyaz
- BLE v5.3
- UWB
- 120 m (BLE)’ye kadar mesafe
- 1 adet değiştirilebilir CR2032
@teknoblog Samsung Galaxy Smart Tag 2 Türkiye’de satışta. 899 TL’ye satılan bu eşya takip etiketi aygıtıyla ilgili önemli detaylar kısa inceleme videosunda. Daha fazla detayı Teknoblog.com’daki inceleme yazısında bulabilirsiniz. #samsung #smarttag #galaxysmarttag2 ♬ Peace – Official Sound Studio
Birinci nesil Smart Tag modeli köşeleri yuvarlatılmış bir kare görünümündeydi. Küçük bir deliğe anahtarlığı rahatlıkla geçirmek mümkün oluyordu. Galaxy Smart Tag 2 ise, büyüyen halkasıyla birlikte şimdi sadece anahtarlıklara değil, çanta ve bunun gibi nesnelerin kayışlarına da daha kolay biçimde tutturulabilir. Ne var ki, sırt çantalarının tutacaklarına veya bunun gibi kendinden bağlı yerlere tutturmak için ek bir aksesuar veya iple tutturmak gerekebilir. Anahtarlığa takarken de dikkatli olmanızda fayda var, çünkü anahtarlık halkasını yeteri kadar geniş biçimde açmazsanız, plastik yüzeyini kolayca çizebilirsiniz. Bunun için bir kılıf edinmekte fayda var. Neyse ki, Samsung Shop Online Türkiye’de, Smart Tag 2 satın alanlara farklı renklerde kılıflar da hediye ediyor. Bu kılıf sayesinde anahtarlarınızı kolayca takabilir veya farklı eşyalara daha rahat biçimde tutturabilirsiniz.
Galaxy Smart Tag 2 görünüşüyle biraz şişe açacaklarını andırıyor. Bize inceleme için gelen beyaz rengiyle gayet sevimli görünüyor. Küçük boyutları sayesinde bir yere rahatlıkla iliştirmek mümkün. Belki de bu eşya takip etiketini çantanın dışına bağlamak yerine içindeki küçük bir cebe atmak ve orada unutmak daha mantıklı olabilir. Biraz kalın olsa da, istediğiniz takdirde cüzdanda da taşıyabilirsiniz. Ancak üzerine oturup, cihazın üstünde yer alan fiziksel tuşa yanlışlıkla basmanız veya fazla baskıyla kırılmasına neden olmanız gibi durumlar söz konusu olabilir.
Galaxy Smart Tag 2, IP67 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılığa sahip. Yani, anahtarlığınızı suya düşürseniz, bu etikete bir şey olmayacaktır. Ya da valizinize iliştirdiğiniz Smart Tag 2, sağanak yağış altında kalırsa, yer bulma yeteneklerinden hiçbir şey kaybetmeyecektir.
Galaxy Smart Tag 2, kendisi gibi küçük bir kutuda geliyor. Kutudan etiket aygıtıyla birlikte, akıllı telefonların kutusunda görmeye alıştığımız küçük bir iğne çıkıyor. Samsung bunu pil yuvasını kolayca açmak için kutuya yerleştirmiş olmalı, ancak fazla uzun olmayan tırnaklarınızla bile alt kenardaki yuvayı kolayca açabilir ve tepsiyi yerinden çıkarabilirsiniz. İlk kullanımdan önce, pil yuvasına yerleştirilmiş ve çalışmayı önleyen plastiği çekerek çıkarmalısınız. Daha sonra Galaxy Smart Tag 2 yazılı yere basmanız ve cihazı açmanız gerekiyor. Rahatlıkla duyacağınız, seviyesi iyi ayarlanmış bir ses, Galaxy Smart Tag 2’nin açıldığını size haber verecektir.
Daha sonra sıra etiket aygıtının kurulumunu yapmaya geliyor. Samsung Galaxy akıllı telefonunuzu Galaxy Smart Tag 2’nin yakınına yaklaştırdığınızda, ekranda bir pencere açılacak. Buradan onay vererek hızlı bir şekilde kurulumu başlatabilirsiniz. Bir dakika gibi bir süre içinde kurulum tamamlanacak ve etiket aygıtı kullanıma hazır hâle gelecektir.
Samsung’un Smart Things uygulamasında bulunan Find bölümünde, Smart Tag 2’yi görebilirsiniz. Ancak etiket aygıtını eklediğiniz konumu Ana Sayfa seçmediğiniz takdirde, diğer Samsung cihazlarınız ile aynı ekranda etiketi görmeme gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. O hâlde, Smart Tag 2’yi eklediğiniz konuma gitmeniz gerekiyor. Orada, aygıtlar altında Smart Tag 2’yi göreceksiniz. Samsung’un, aynı Samsung Hesabı içindeki tüm cihazları ve etiketleri bir arada, Ana Sayfa içinde erişilebilir hâlde gösteren bir düzen getirmesi yerinde olacaktır.
Smart Things Find içindeki haritada, Smart Tag 2’in o anki konumunu ve konum geçmişini görebilirsiniz. Sesini uygulama içinden çaldırabilirsiniz. Başka bir odadan rahatlıkla duyulabilecek bir ses seviyesi var. Anahtarlık gibi bir şeye takılı hâldeyken koltuk arkasına kaçsa veya bir dolabın içinde unutulsa da sesini duymak zor olmayacaktır. Eğer uzaktaysanız, Harita görünümü içinden etikete yol tarifi almanız mümkün.
Samsung, Smart Tag 2’nin geniş bir ekosistemden yararlandığının altını çiziyor. Türkiye genelinde 3 milyon cihazdan sinyal alabilen Smart Tag’in dünya genelinde 80 milyon cihazdan sinyal alabildiğini belirtiyor. Bu durum, Smart Tag’in iliştirildiği nesneyi veya eşyayı kolayca bulmanıza, Smart Things Find’daki harita üzerinde görmenizi sağlayacaktır.
Galaxy Smart Tag 2’nin yakınına geldiğinizde, “Yakında ara” navigasyonunu seçerek pusula görünümüne girebilir ve etiket aygıtının yerini tam doğrulukta bulabilirsiniz. Pusula görünümü içindeki ses çaldırma size yardımcı olacaktır. Galaxy Smart Tag 2’nin içindeki ultra geniş bant (UWB) çipi, bu özelliğe sahip olan Galaxy Note20 Ultra, S21+, S21 Ultra, S22+ ve Ultra, S23+ ve Ultra, Z Fold2 ve daha yeni cihazlarda tam konum bulmayı sağlıyor. Yani, telefonu etiketin yakınına getirdiğinizde, ekranda bulunduğuna dair bir mesaj görüyorsunuz.
Ne var ki, Teknoblog ofisinde bulunan Galaxy S23, Galaxy S23 FE ve Galaxy Z Flip 4 gibi modellerde UWB çipi bulunmadığı için, tam temasta ekranda “Bulundu” yazısı görmüyoruz. Bunun yerine Bluetooth’un da yardımıyla cihazın ne kadar yakınında olduğumuz ekranda yazılı mesajla ve yeşil renkli halkanın dolum seviyesiyle gösteriliyor. Bunun da işimizi gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Bluetooth Low Energy desteğiyle 120 metrelik geniş bir menzil var. Sinyal alımı da gayet iyi, etikete yakınlaştığımız anda ekranda bunu anlayacak türde bir geri bildirim veriliyor. Sonuç olarak Galaxy Smart Tag 2, işini beklendiği şekilde yerine getirmeyi başarıyor.
SmartThings Find içindeki Smart Tag 2 ayarları arasında Kayıp modu da var. Bu özelliği etkinleştirirken bir mesaj ve iletişim numarası giriyorsunuz. Daha sonra kayıp modunu açtığınızda, dışarıda bir kişi bu etiketi bulduğu takdirde, NFC özellikli bir cihaza etiketi okutarak ilgili bilgileri görebiliyor ve etikete iliştirilmiş varlığı size ulaştırabiliyor.
Samsung Galaxy Smart Tag 2’nin aklımıza gelen ilk kullanım alanı anahtarlık, çanta ve valiz olsa da, Samsung bu aksesuarın evcil hayvanların takibi için de rahatlıkla kullanılabileceğini belirtiyor. Aslında tasarımıyla da bu amaca uygun düşüyor. Bunun dışında motosiklet ve bisiklet gibi araçlar için de, sinyal almaya müsait yapıları nedeniyle öneriliyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, geniş Galaxy cihaz ekosisteminin varlığı, bu etiketin dışarıda iyi şekilde işlemesine izin verecektir.
Pil konusuna gelince, Samsung, Galaxy Smart Tag 2’nin pilinin 700 güne kadar çalışma imkanı sunabileceğini belirtiyor. Bu da yaklaşık 2 yıla karşılık geliyor. Apple’ın AirTag’ine göre biraz daha yukarı seviyede bir pil ömrü var. CR2032 piller piyasada kolaylıkla bulunuyor ve pil de kolaylıkla değiştiriliyor. Pil ömrü bakımından Smart Tag 2 herhangi bir sıkıntı çıkarmayacaktır, ancak uzun süreli kullanımlarımız sonucunda bu duruma tekrar bakacağız ve sonucu da sosyal medya kanallarımız üzerinden aktaracağız. Bu arada, pil seviyesini Smart Things Find üzerindeki etiket detaylarında görebilirsiniz. Ara sıra cihaz için güncellemeler çıkıyor, bunlar da aynı uygulama üzerinden kolaylıkla yüklenebiliyor.
Nasıl AirTag’ler Apple ekosistemine özelse, iPhone’larla kullanmak mümkün oluyorsa, Galaxy Smart Tag 2 için de benzer bir durum geçerli. Yani, Galaxy Smart Tag 2’den verim almak için bir Samsung Galaxy telefonu kullanıyor olmanız gerekiyor. Eğer Galaxy S23 Ultra ve bunun gibi UWB özellikli bir telefonunuz varsa, elde edeceğiniz fayda Apple AirTag’lerinkiyle aynı seviyeye varacaktır. Diğer Galaxy telefon kullanıcıları da, Galaxy Smart Tag 2 sayesinde sıklıkla kaybettikleri eşyalarını veya diğer varlıklarının konumunu bulma konusunda aradıkları desteği bulacaklardır. Özellikle şu sıralar Samsung Shop Online’da bulunan ücretsiz kılıf fırsatı, bu ürünü daha da cazip hâle getiriyor.