İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S24 Ultra İncelemesi

200

Samsung Galaxy S24 Ultra

  • Corning Gorilla Armor ile çizilmeye karşı daha iyi dayanıklılık
  • Su ve toza dayanıklı.
  • Dahili S Pen
  • 200MP ana kamera
  • 2600 nit ekran

Samsung’un 2024 model amiral gemisi telefonları Galaxy S24 Serisi altında çıkış yaptı. Bu yılın telefonları tasarım ve malzeme tarafındaki bazı değişikliklerin yanı sıra, yapay zekâ özellikleriyle de dikkat çekiyor. Bununla birlikte Samsung’un, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede, seri içindeki ürünlerde kullanılan işlemcilerde ayrıma gittiğini görüyoruz. Bu incelemenin konusu olan Galaxy S24 Ultra, Galaxy telefonlara özel işlemci hızı oynamalarıyla gelen Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahipken, Galaxy S24 ve S24 Plus’ın ise Samsung yapımı Exynos 2400 işlemciyle sunulduğunu görüyoruz. Exynos işlemcili cihazların performansına ve sunduklarına daha sonra bakacağız. Şu an için konumuz, serinin en büyük ekranlı, S Pen’li ve en üstün özellikleri barındıran üyesi olan Galaxy S24 Ultra. Bu telefon ile ilgili yorumlar ve izlenimler Galaxy S24 Ultra inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

Galaxy S24 Ultra inceleme: Tasarım

Galaxy S24 Ultra, görünüş itibarıyla selefi olarak nitelendirebileceğimiz S23 Ultra ve S22 Ultra ile benzer bir görünüme sahip. Düzleştirilmiş alt ve üst kenarlar, kavisli uzun kenarlarla buluşuyor. Arka taraf ise düz yapıda. Ancak geçen yıllardan farklı olarak bu yıl, ön tarafta kavisli yerine düz ekranın kullanımına bağlı olarak arka yüz de düzleştirilmiş. Böylelikle simetrik yapı korunmaya devam ediliyor. Galaxy S24 Ultra’nın düz ekranla gelmesi konusunda farklı yorumlar var, ancak bu değişikliği iyi bulduğumu söylemeliyim. Kavisli ekranlar telefonu daha şık gösterse ve kenardan kenara akan bir ekran görünümü kazandırsa da, kenarlarda görsel kalite düşüyordu. Şimdi Galaxy S24 Ultra, düz ekranıyla bu olumsuzluktan kurtulmuş oluyor.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Galaxy S24 Ultra’nın yuvarlatılmış uzun kenarları telefonu rahat bir şekilde kavramaya yardımcı olmayı sürdürüyor. Üstelik Samsung, 8.6 milimetre ile profil kalınlığını azaltmış. Bunun da ergonomiye olumlu etkisi var. Samsung, geçen yıllardan farklı olarak bu yıl alüminyum yerine titanyum çerçeve kullanıyor. Titanyum, daha hafif olmasına rağmen dayanıklı bir malzeme. Titanyum ile çizilmelere ve aşınmalara karşı sağlamlık artırılıyor, ancak bu malzemenin Galaxy S24 Ultra’nın toplam ağırlığına katkısı düşük kalıyor. Bu telefon, 232 gram ile geçen yılın telefonundan ancak 2 gram daha hafif geliyor. Belki de Samsung’un, önde ve arkada, daha dayanıklı olan Corning Gorilla Armor cam kullanmasının bununla ilgisi vardır.

Her ne olursa olsun, titanyumun kullanımı Galaxy S24 Ultra’ya ayrı bir hava katıyor. S24 Ultra renk seçenekleri bakımından da bir hayli zengin. Samsung da, Apple gibi renkleri tanımlarken titanyuma da vurgu yapıyor. Siyah, gri, menekşe, sarı, mavi, yeşil ve turuncu gibi farklı renkler var. Bunların varlığı ise satış kanallarına göre değişiklik gösterebiliyor. Samsung’un bize test için gönderdiği gri renkli model de gerçekten hoş görünüyor. Gri tonunun biraz daha sıcak tarafa kaçtığını söylemeden geçmememiz gerekiyor.

Suya ve toza dayanıklılık tarafında S24 Ultra, IP68 derecelendirmesine sahip. 1.5 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca hiçbir şey olmadan durabilir. Samsung telefonlarını suya daldırma, bu telefonlarla duşa girme konusunda genellikle rahat davranırım. Aynı durumun Galaxy S24 Ultra için de geçerli olacağını söyleyebilirim. Önümüzdeki ilkbahar ve yaz günlerinde, dışarıda yağmur altında veya deniz ya da havuz kenarında geçireceğiniz zamanlarda bu telefonu sıvı veya su temasından endişelenmeden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Galaxy S24 Ultra’nın tuş ve diğer bileşenlerinin yerleşimi ile ilgili olarak çok fazla değişiklik yok. Sağ tarafta ses ve güç tuşları var. Bu tuşlar dışa doğru yeterli çıkıntıya sahip. Tuşların sertliği ve derinliği de dengeli. Bunları el yormadıyla rahatlıkla bulabilir ve kullanabilirsiniz. Sol kenar boş bırakılmışken üst kenarda iki mikrofon var. Alt kenarda ise, soldan sağa doğru S Pen, hoparlör ızgarası, USB-C portu, mikrofon ve nano SIM kart yuvası var. SIM kart yuvasına iki fiziksel kart takabilirsiniz. Hoparlör ızgarası da geçen yıla göre değiştirilmiş, ince ve uzun bir yapıda, daha kullanışlı bir hâle getirilmiş.

Arka tarafa baktığımızda, burada toplam beş kameranın, S23 Ultra ve S22 Ultra modellerinde olduğu gibi yerleştirildiğini görüyoruz. Bu kameralar, doğrudan dışa doğru çıkıntı yapıyor ve herhangi bir kamera modülü yok. Samsung, bu yerleşimi sevdi ve şirketin telefonlarına da ayrı bir kimlik kazandırdığını söylemek gerekiyor. Bunun dışında, cam yüzeyin mat dokusu parmak izi ve kire karşı dayanıklı görünüyor. Hem ön hem de arka cam çiziklere karşı da dayanıklı görünüyor.

Galaxy S24 Ultra inceleme: Ekran ve Ses

Yukarıda belirttiğim şekilde, ekran tarafındaki en önemli değişiklik, kavisli yerine düz ekranın gelmesi. Bu durum kullanıcı deneyimi tarafında daha iyi bir noktaya gitmeyi sağlıyor. Öyle ya da böyle, kavisli ekranlarda kenarlara doğru renk değişimi ve beyazlarda hafif kararma oluyordu. Aslında Samsung, son yıllarda ekranın kavis açısını azaltarak bunların önüne geçmeye çalışmıştı. Şimdi kavisli ekrandan tamamen vazgeçerek sorunu kökten çözmüş oldu.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Ekran yine 6.8 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. İnce ekran çerçeveleri sayesinde yüzde 88.5 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşılıyor. 1440 x 3120 piksel çözünürlüklü ekran, 505 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu da sunuyor. Ekran çözünürlüğü varsayılan olarak Full HD+’a ayarlanmış olarak geliyor. Bunu ekran ayarları içinden QHD+, yani maksimum çözünürlük ile değiştirebilirsiniz. Özellikle yazılarda veya fotoğraflarda arada çok büyük fark yok gibi görünüyor, ancak özellikle video gibi içeriklerde biraz daha yüksek çözünürlüğün farkını yaşamak isterseniz, söz konusu ayarı uygulamanız yerinde olacaktır.

19.5:9 görüntü oranlı ekran, sinema oranına yakın bir görüntü oranı sunuyor. Dikey kullanımda web siteleri, sosyal medya uygulamaları ve diğer içerikler için yeterli alan var. 16:9 videolarda da etraftaki çizgilerin çok geniş alan kaplamadığını söyleyebiliriz. Geniş ekran alanı aynı anda iki uygulamayı bölünmüş pencerede rahatlıkla kullanmaya izin veriyor. Video izleme, web’de gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, kamera ile fotoğraf ve video çekimi gibi işler için ekran yeterli. Bununla birlikte fotoğraf veya video düzenleme gibi üretkenlik odaklı işler yapmak isterseniz, 6.8 inçlik geniş ekran bu alanda da ihtiyaçlara iyi biçimde yanıt verecektir.

S24 Ultra’nın ekran ayarlarının bir hayli zengin olduğunu göreceksiniz. Öncelikle ekran parlaklığının 2600 nite kadar çıktığını söylemeden geçmeyelim. Bu değeri akıllı telefonlarda çok fazla görmüyoruz, üst segment modellerde bile bu seviyeye çok çıkılmıyor. Bu yüksek parlaklık sayesinde dışarıda çok rahat bir kullanım sağlanıyor. Öte yandan HDR içeriklerin izlenmesi konusunda da Galaxy S24 Ultra kullanıcılarına iyi hizmet sunuyor. Netflix, YouTube, Amazon Prime Video gibi platformlarda HDR içeriklerin keyfini sürebilirsiniz.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Samsung, burada da Dinamik AMOLED 2X ekran kullanıyor. Bu ekran derin siyahları ve yüksek kontrastıyla dikkat çekiyor. Renklerin canlılığı çok iyi. Telefonu genellikle Canlı renk modu ayarında kullanıyorum. Bu ayarda beyazların doğruluğu biraz daha yüksek, Doğal moda göre biraz daha soğuk tarafa kayıyor. Renkler de daha canlı görünüyor. Film izlemek veya fotoğrafları görüntülemek için bu ayar iyi. Bununla birlikte, ekranın renk sıcaklığını soğuk ve sıcak arasında, dilediğiniz noktada ayarlayabilirsiniz. Dahası, beyaz renk dengesini Kırmızı, Yeşil ve Mavi arasında da daha gelişmiş biçimde değiştirmek mümkün oluyor. Bu arada Adaptif Renk Tonu özelliği sayesinde ortamdaki ışığın durumuna göre ekranın renk sıcaklığı dinamik biçimde ayarlanıyor. Bunun özellikle fotoğraflara bakarken veya web sitelerindeki yazıları okurken daha gerçekçi ve rahat bir görsel deneyim sunduğunu görüyoruz.

AMOLED ekranın varlığı, Always On Display özelliğinin verimli biçimde kullanılmasını sağlıyor. Üstelik LTPO teknolojisi mevcut, yani ekranın yenileme hızı 1 Hz seviyesine kadar düşürülebiliyor. Samsung, bu yıl Apple’ın yolundan giderek Always On Display özelliğinde kilitli ekranı neredeyse tamamen kararmış biçimde gösteriyor. Sadece saat, tarih ve bildirim simgeleri değil, kilitli ekran bileşenleri, parmak izi okuyucusu, pil seviyesi ve duvar kağıdı da ekranda gösteriliyor. Ekran parlaklığı ve yenileme hızı minimum seviyesine indirildiği için pil de olumsuz şekilde etkilenmiyor. Pil ayarlarına baktığımızda, Always on Display’in, yüzde 100’den yüzde 22 pil seviyesine gerileyen bir telefonda yalnızca yüzde 3,6’lık bir tüketimde bulunduğunu görüyoruz.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Ekranın yenileme hızı 1 Hz seviyesine kadar inerken 120 Hz’e kadar da çıkabiliyor. Samsung, ekran yenileme hızının içeriğe göre ayarlanmasını sağlayan Adaptif yenileme hızı ayarını sunuyor. Böylelikle pil tüketimi ile yenileme hızı arasında iyi bir denge kuruluyor. 60 Hz’lik standart yenileme hızı ayarı da mevcut. Adaptif yenileme hızı sayesinde daha hoş ve akıcı görünen ana ekran geçiş animasyonları ve web sayfası kaydırmaları sunuluyor. PUBG Mobile ve bunun gibi oyunlarda da, desteklenen yüksek yenileme hızı sayesinde daha gerçekçi bir görünüm elde edilebiliyor.

Ses tarafına geldiğimizde, Samsung Galaxy S24 Ultra da, bir en tepe amiral gemisi telefonundan beklenen ses seviyesini ve kalitesini sunuyor. Alt kenara ve ekranın üst kısmında, ince ve uzun ahize bölümüne yerleştirilmiş toplam iki hoparlör bulunuyor. Ses çıkış şiddeti fazlasıyla yüksek. Dolby Atmos’un da katkılarıyla müzik dinlerken veya video izlerken dolgun ve çevresel etkisi yüksek bir ses çıkışı sağlanıyor. Baslar da hissedilir derecede. En yüksek ses seviyesinde ise tizlerin rahatsız ediciliği söz konusu değil. Samsung ses ayarlarını olabildiğince sade tutmuş. Dolby Atmos ve oyun için Dolby Atmos seçeneklerinin yanında Ekolayzer da bulunuyor. Rock, Pop gibi çeşitli ön ayarların yanında 9 kanallı ayar da mevcut.

Galaxy S24 Ultra inceleme: Performans ve Pil

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Samsung, bu yıl aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede S24 serisinin işlemcilerinde ayrıma gitti. Galaxy S24 ve S24 Plus’ta Exynos 2400 işlemci bulunurken Galaxy S24 Ultra Snapdragon 8 Gen 3 ile birlikte geliyor. Eskiden beri Qualcomm’un üst sınıf Snapdragon işlemcisinin Exynos muadillerine karşı performans açısından avantajlı olduğu belirtilir. YouTube’da rastladığımız çeşitli karşılaştırmalar da, Galaxy S24 serisi için de bu durumun geçerli olduğunu gösteriyor. Neyse ki, Galaxy S24 Ultra sahipleri kağıt üstünde avantajlı tarafta yer alıyor.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Snapdragon 8 Gen 3 gibi üst sınıf bir işlemcinin varlığı, aynı zamanda sahip olduğu 12 GB RAM sayesinde Samsung Galaxy S24 Ultra, adında yer alan “ultra” kelimesinin hakkını verecek bir performansı sunuyor. Telefonu kullandığım süre boyunca kullanıcı arayüzünde gezinirken, web’de sörf yaparken, sosyal medya uygulamalarını kullanırken, kamera ile fotoğraf veya video çekerken ya da bunun gibi başka işleri yaparken herhangi bir gecikme veya takılma yaşamadım. Galeri uygulamasında, fotoğrafları düzenlerken veya üretken yapay zekâ tabanlı çeşitli çalışmalar yaparken de telefonun ortaya koyduğu performans gayet iyi. Oyun tarafındaki performansı da şaşırtmıyor. PUBG Mobile ve benzeri yüksek profilli oyunları rahatlıkla oynarsınız. Isınma konusunda da Galaxy S24 Ultra, seleflerine göre daha iyi bir performans sergiliyor. Benchmark testlerinde telefonun sıcaklığı makul seviyede kalıyor. Eskiden incelemesini yaptığım üst sınıf Samsung telefonlarının çabuk ısındığına tanık olmuşumdur, ancak benzer bir durumu Galaxy S24 Ultra’da neredeyse hiç gözlemlemedim. Snapdragon 8 Gen 3’ün tabiatının yanında, bu telefonun daha büyük bir buhar odasına sahip olması ve ısıyı daha verimli biçimde dışarı atmasının da etkisi olmalıdır.

Benchmark testlerine baktığımızda, burada da Galaxy S24 Ultra’nın beklendiği gibi yüksek bir performans sergilediğini görüyoruz. GeekBench 6 sonuçlarına baktığımızda, tek çekirdek performansı S23 Ultra’nın biraz gerisinde çıksa da, çok çekirdek performansında Snapdragon 8 Gen 2 işlemcili telefona fark atmayı başarıyor. 3DMark Wild Life Extreme testinde de 4088 puan ve yaklaşık 25 fps’lik bir sonuca ulaştım.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Pil tarafına geldiğimizde S24 Ultra’nın, selefi S23 Ultra ile aynı özellikler kümesini paylaştığını görüyoruz. 5000 mAh kapasiteli pil var. Bu pil, telefonu normalin çok az altı seviyede kullandığınızda 2 güne varan bir performansa ulaşabilir. Normal yoğunluklu bir kullanımda ise 24 saati rahatlıkla aşan, ikinci günün de yarısına doğru gidebilen bir performans sergileyebilir. Daha yoğun kullanımda bile sabahtan akşama bir günü tek bir şarjla çıkarmanın mümkün olacağını söyleyebilirim.

Bu telefon 45W hızlı şarj desteğine sahip. Samsung, bu şarj hızını destekleyen bir güç adaptörüyle yarım saatte 0’dan yüzde 65 seviyesine çıkılabileceğini belirtiyor. Kutudan güç adaptörü çıkmıyor, söz konusu güç çıkışına sahip bir adaptörü ayrı olarak satın almanız gerekiyor. Bu bağlantıya tıklatarak Samsung’un 45W adaptörünün siparişini Samsung Shop Online mağazasından hemen verebilirsiniz. Elimde, daha önceki Samsung inceleme cihazlarından kalan 25W güç adaptörü ile yaptığım testlerde, yarım saatte sıfırdan yüzde 50 seviyesine şarj edilebildiğini gördüm. 1,5 saat civarında bir sürede ise pil tamamen doluyor.

Galaxy S24 Ultra’da da iPhone 15 modellerinde olduğu gibi çeşitli pil koruma seçenekleri var. Pil ayarları içinden bunlara ulaşabilirsiniz ve açtığınız zaman pilin yüzde 100 seviyesine uzun süre kalmasını engelleyebilirsiniz. iPhone’larda olduğu gibi, burada da şarj seviyesini yüzde 80 ile sınırlama seçeneğinin bulunduğunu görüyoruz.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Tabii ki, kablosuz şarj da bu telefonun olmazsa olmaz özellikleri arasında. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen aksesuarları kullanabilirsiniz ve maksimum 15W’lık bir güç çıkışı destekleniyor. Bu da, piyasada mevcut olan birçok cihazdan rahatlıkla yararlanabileceğinizi gösteriyor. Wireless Power Share, yani ters kablosuz şarj özelliği de var. Bu da akıllı saat veya kablosuz kulaklık gibi aksesuarları, bu cihazların pilleri iyice azaldığında bir acil durum önlemi olarak hemen şarj etmek için yerinde oluyor.

Galaxy S24 Ultra’da Ultra Geniş Bant (UWB) çipi de var. Bunun en büyük yararı, Galaxy Smart Tag 2 gibi yer bulma aygıtlarında tam doğrulukta konum bulma özelliğinde görüyoruz. Daha önce bu aksesuarın incelemesini Teknoblog’da yayınlamıştık. Galaxy S23’te UWB çipi bulunmadığı için, Smart Tag 2 iliştirilmiş aygıtın tam konumunu bulma özelliğinden yararlanmak mümkün olmuyordu. Galaxy S24 Ultra’da ise bunun tam tersi olacaktır.

Galaxy S24 Ultra inceleme: Yazılım ve S Pen

Samsung Galaxy S24 Ultra’da Android 14 ve One UI 6.1 yüklü olarak geliyor. One UI 6 ile karşılaştırdığımızda, bu takip eden sürümde, Galaxy S24 Serisi ile birlikte tanıtılan bazı yeni özelliklerin geldiğini görüyoruz. Aslında bu yeniliklerin bir kısmını önceki bölümlerde anlattık. Always on Display aktif durumdayken kilit ekranı duvar kağıdının gösterimi, pil ayarları içinde gördüğümüz Pil koruma ve Samsung’un lansman sırasında tanıtımını fazlasıyla öne çıkardığı, Galaxy AI olarak adlandırılan üretken yapay zekâ özellikleri bunların arasında yer alıyor.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Galaxy S24 Serisi ile birlikte sunulan üretken yapay zekâ tabanlı yeniliklerin detaylarını daha önce yayınladığımız ön inceleme yazısı ve videosunda aktarmıştık. Bu özellikleri, Ayarlar içinde yer alan Gelişmiş özellikler bölümü altındaki Gelişmiş zeka kısmında bulabilirsiniz. Burada, Galaxy AI özelliklerini nerelerde kullanabileceğinizi açık biçimde görebilirsiniz. Ne var ki, şu anda tüm özellikler Türkçeyi desteklemediği için kullanımı da sınırlı kalıyor. Örneğin Telefon içinde gerçek zamanlı çeviri kullanılamıyor. Ya da herhangi bir yabancı metni seçip çevirmek istediğinizde seçenekler arasında henüz Türkçe yok. Ses Kaydedici içinde konuşmadan metne çeviri özelliği de henüz Türkçeyi desteklemiyor. Sözlü çevirmen özelliğinde de benzer şekilde Türkçe dil desteği yok. Galaxy AI’ın günlük hayatta en fazla işe yarayacağı bu özellikler henüz ana dilimizi desteklemediğinden, kullanışlılığı da sınırlı kalıyor.

Yine de, Galaxy AI’ın S24 Ultra deneyiminde fark yarattığı noktalar yok değil. Özellikle Fotoğraf düzenleyici içinde göreceğiniz Üretken AI simgesine tıklattığınızda, çektiğiniz fotoğraflara eğlenceli ve yaratıcı dokunuşlarla müdahale edebilirsiniz. Aşağıda yer alan kısa videoda görebileceğiniz gibi, S24 Ultra yapay zekâ sayesinde kaldırmak istediğiniz nesnelerin sınırlarını tam doğrulukta belirliyor, bunların yerini bir şekilde doldurma konusunda başarı gösteriyor. Karmaşık nesnelerin kaldırılıp yerlerinin doldurulmasında hâlâ kusurlar olsa ve bunlar dikkatli biçimde bakıldığında fark edilse de, birkaç yıldır Samsung Galaxy akıllı telefonlarında bulunan Obje Silgisi özelliğinin yapay zekâ sayesinde daha da geliştiğini görmek güzel oluyor.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Eğer Samsung Notes uygulamasını el yazısı veya sanal klavye ile notlar almak için kullanacaksanız, burada da Galaxy AI sayesinde el yazısını metne çevirme, el yazısı ile alınmış notları düzgün biçimde hizalama, notları özetleme gibi yapay zekâ destekli özelliklerden yararlanabilirsiniz. Samsung İnternet tarayıcısını kullanacaksanız, ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki uzun makaleleri özetleme konusunda yapay zekâ epey başarılı. Samsung Klavye ise, yapay zekâ sayesinde yazdığınız metinlerin üslubunu farklı koşullara uygun biçimde değiştirebiliyor. Bu özellik Türkçe için de iyi şekilde çalışıyor. Ne var ki, yapay zekânın sunduğu bu imkan yerine eski alışkanlığım olan Google’ın Gboard sanal klavyesini tercih ettim.

S24 serisi ile birlikte gelen, Samsung ve Google iş birliğinin ürünü olan Circle to Search ise kullanışlı bir araç. Normalde karşıma çıkan çeşitli çiçek, ağaç ve bitki türlerinin ne olduğunu öğrenmek için Google Lens’i sıklıkla kullanırım. Şimdi Circle to Search, işlerimi daha da kolaylaştırıyor. S24 Ultra’nın kamerasını açtıktan sonra ekranın altında yer alan navigasyon çubuğuna hafifçe bastırıp beklettiğimde, özel arayüz açılıyor, sonrasında parmağımla veya S Pen ile öğrenmek istediğim nesneyi daire içine almam yeterli oluyor.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Samsung Galaxy S24 Ultra’da S Pen var, ama ne kadar sıklıkla kullandığım tartışılır. Elle çok yazı yazan veya çizim yapan bir insan değilim, hatta yıllardır klavye kullanmaktan parmak kaslarım tembelleşti, düzgün ve güzel biçimde yazı yazmak benim için bir işkenceye dönüşüyor. Yine de, hızlı şekilde not almak veya bir şeyler çizmek istediğinizde, telefonun alt kısmında, kolaylıkla çıkan ve kapalı ekran notu gibi özellikler sayesinde hemen kullanıma hazır hâle gelen bir aksesuarın olması güzel. Samsung, daha önceki nesillerde gelen S Pen özelliklerini korumayı sürdürüyor. S Pen, iki elle kullanmayı sevenler için iyi bir gezinti aracı da oluyor. Özellikle Circle to Search’ü S Pen ile kullanmak daha pratik.

Yukarıda dile getirdiğim noktaların dışında, daha önceki Samsung Galaxy telefonlarından alıştığımız bir kullanıcı deneyimi S24 Ultra sahiplerini de bekliyor. Çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları yüklü gelmekle birlikte Spotify, Facebook, Netflix gibi popüler uygulamaların da önceden yüklendiğini görüyoruz. Google Play Store’un yanı sıra Galaxy Store uygulama mağazasından da çeşitli uygulamaları veya oyunları indirebilirsiniz.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Güvenlik tarafında ise ekran içi parmak izi okuyucusu ve yüz tanıma gibi biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri var. Parmak izi okuyucusu gayet iyi ve hızlı şekilde çalışıyor. Telefonda ekran kilidini açmayı büyük çoğunlukla bu sayede yapıyorum. Samsung’un Knox çatısı altında sunduğu Güvenli Klasör, Samsung Pass gibi özellikler de fazlasıyla kullanışlı oluyor.

Bu arada yazılım güncellemelerinden de bahsetmeden geçmeyelim. Samsung son yılllarda Android ve One UI güncellemelerini hızlı biçimde sunma konusunda yüksek başarı gösteriyor. Yıl içinde çıkmış olan amiral gemisi Galaxy S modellerinden başlayarak hızlı biçimde mevcut cihazlara güncellemeler getiriliyor. Android 14 Ekim 2023 başında çıktıktan haftalar sonra, Kasım 2023 başlarında Galaxy S23 Serisi güncellemeleri almaya başlamıştı. Benzer durumun bu yıl Galaxy S24 Serisi için Android 15 ve One UI 7’de geçerli olacağını söyleyebiliriz. Üstelik Samsung, S24 Serisi için yedi yıl boyunca Android ve güvenlik güncelleme taahhüdü de veriyor. Bu da, telefonu pratik olarak kullanacağını uzun zaman penceresi boyunca güncellemelerden mahrum kalmayacağınızı gösteriyor.

Galaxy S24 Ultra inceleme: Kamera

Samsung Galaxy S24 Ultra’nın arkasında da önceki nesil Ultra modellerinde olduğu gibi toplam 4 tane kamera var. Ana kamera, geçen yılın modelinin özelliklerini korumayı sürdürüyor. 200 megapiksel çözünürlük, f/1.7 diyafram, faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. Ultra geniş kamera için de; 12 megapiksel çözünürlük, f/2.2 diyafram, 120 derece görüş açısı, Dual Pixel faz algılamalı otomatik odak gibi özellikleriyle aynısını söyleyebiliriz.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Ne var ki, Samsung bu yıl telefoto kameralarda dikkate değer değişikliklere gitmiş. 10 megapiksel çözünürlüklü birinci telefoto kamera yine f/2.4 diyafram, optik görüntü sabitleme, üç kat optik yakınlaştırma gibi özelliklere sahip, ancak 67mm ile daha düşük bir odak uzaklığı var. Periskop telefoto kamera ise 50 megapiksel ile daha yüksek çözünürlüğe sahip. f/3.4 ile diyafram açıklığı da artırılmış. Faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özellikleri bulunmakla birlikte 5 kat optik yakınlaştırmaya izin veriyor. S23 Ultra’da periskop kamera 10 kat optik yakınlaştırmayı destekliyordu. Samsung, çözünürlüğü artırarak aradaki farkı kapatma yoluna gitmiş gibi görünüyor.

Galaxy S24 Ultra’nın Kamera uygulaması, One UI 6 ile birlikte gelen yenilikleri taşıyor. Çekim modları sade tutulmuş; Portre, Fotoğraf ve Video modları ekranda görülürken diğerleri Daha Fazla bölümü arkasına gizlenmiş. Burada yer alan Pro ve Pro Video modları; ISO, odaklama gibi birçok ayarı elle yapmaya izin veriyor. Ayrıca video çekimi sırasında cihazın hangi yöndeki mikrofonlarını kullanacağınızı bile seçebilirsiniz. Fotoğraf veya video çekimlerinde çözünürlük ve görüntü oranı değişimi de kolaylıkla yapılabiliyor. Filtrelerin eklenmesi veya zamanlayıcının ayarlanması için de aynısını söyleyebiliriz. Sonuç olarak Kamera uygulaması, Galaxy S24 Ultra sahiplerinin fotoğraf veya video çekim işlerini rahatlıkla yerine getirmesini sağlıyor.

Samsung’un klasiği olacak şekilde, S24 Ultra ile çekilen fotoğraflarda renkler biraz daha sıcak tarafa doğru kayıyor. Renklerin doygunluğu da yüksek, ancak bu durum sosyal medya paylaşımlarında hoşa gidecektir. Parlaklık gayet iyi, düşük ışıkta yapılan çekimlerde bulanıklık ve kumlanma yok denecek kadar az. HDR performansını da beğendik. Ultra geniş kamera ile ana kameranın renk ve parlaklık tutarlılığı iyi, ancak telefoto kamera, özellikle de periskop kameranın renklerde biraz daha soğuk tarafa kaydığını belirtmek gerekiyor. Yakın çekimlerde, süjeye iyice yaklaşarak makro moduna geçebilir, bu sayede etkileyici sonuçlar ortaya koyabilirsiniz. Varsayılanda 12 megapiksel çekimler yapılırken 50 megapiksel veya 200 megapiksellik çekimler de yapabilirsiniz. En yüksek seviyedeki çekimler özellikle manzara fotoğraflarında ideal olacaktır. Seçtiğiniz çözünürlüğe göre kullanabileceğiniz yakınlaştırma seviyeleri değişiklik gösteriyor.

samsung galaxy s24 ultra inceleme

Galaxy S24 Ultra da 100 kata kadar yakınlaştırma yapabiliyor. Öte yandan zum seviyeleri S23 Ultra’dakine göre daha zengin. Sadece normal ışık koşullarında değil, düşük ışıkta da yakınlaştırma performansı iyi. Maksimum zum seviyesinde detayların seviyesi düşük olmakla birlikte, çekim sonrası işlemlerle anlaşılır çekimler elde etmek mümkün oluyor. Uzakta gördüğünüz ve merak ettiğiniz bir cismin veya yazının ne olduğunu öğrenmek için S24 Ultra’nın Space Zoom özelliğini kullanabilirsiniz.

Galaxy S24 Ultra’nın sahip olduğu yüksek sayıda kamera sayesinde Portre çekimlerde de iyi bir performans ortaya koyuluyor. Ön plandaki süje ile arka planın sınırlarının ayrılmasında performans iyi. Öte yandan çekim sonrasında arka plan bulanıklığını ve tipini değiştirme imkanınız da var. Portre modu sayesinde etkileyici ve yaratıcı işler ortaya koyabilirsiniz.

Önde yer alan selfie kamerası ise S23 Ultra ve S24 Serisinin diğer üyelerinde gördüklerimizle aynı. 12 megapiksel çözünürlük, f/2.2 diyafram, Dual Pixel faz algılamalı otomatik odak gibi özellikler burada da mevcut. S24 Ultra’nın çekim sonrası işleme yeteneklerinin de katkılarıyla ortaya çıkan sonuçlar iyi. Yeterli ışıkta gayet parlak ve canlı selfie fotoğraflar çekmek mümkün olurken düşük ışıkta da, çekim sonrası müdahalelerle parlak ve memnun edici işler ortaya çıkıyor. Tabii ki, düşük ışıkta pürüzsüzleştirme uygulandığı görünüyor, ancak bulanıklık ve kumlanmanın düşük seviyede kaldığını görüyoruz.

Video tarafında ise Samsung’un bir klasiği hâline gelen 8K video kaydı var, ancak pek kullanmadığımı söylemem gerekiyor. Ancak evinizde 8K çözünürlüklü bir Samsung TV’niz varsa, bu çözünürlükte çekimler yapmayı tercih edebilirsiniz. Genellikle saniyede 60 kare hızında 4K çekimler, net ve gerçekçi videolar için en iyi seçim olacaktır. Özellikle çektiğiniz videoları genellikle S24 Ultra üzerinden izlemek istiyorsanız, bunu seçmenizi öneririm. Daha düşük çözünürlüklerde ve kare hızlarında kayıt seçenekleri var. Örneğin Super Steady videolar Full HD çözünürlükte kaydediliyor. Ancak S24 Ultra’nın ana ve telefoto kameralarında yer alan optik görüntü sabitleme sayesinde, 4K veya 8K videolarda bile durağanlık gayet iyi, yakınlaştırma yaptığınızda bile. Ön kameranın da video çekimlerinde gayet başarılı olduğunu söylemem gerekiyor. Portre videolarda bile ortaya koyduğu performans iyi.

S24 Ultra’nın farklı noktalarına yerleştirilmiş mikrofonlar stereo ses kaydı konusunda gayet başarılı. Net, anlaşılır bir kayıt yapılıyor. Dışarıda da sergilediği performans iyi. Yukarıda da belirttiğim gibi, Pro Video modunda hangi yöne bakan mikrofonu ses kaydı için kullanacağınızı seçebilirsiniz. Video günlük çekenler harici bir mikrofon kullanmadan, yalnızca S24 Ultra’nın dahili mikrofonlarıyla idare ederler diye düşünüyorum.

Galaxy S24 Ultra inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy S24 Ultra, ülkemizde yaklaşık 70.000 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. Bunun karşılığında titanyum gibi yüksek kaliteli bir malzeme, şık bir tasarım, S Pen, büyük boyutlu ve üstün özelliklere sahip bir ekran, Snapdragon 8 Gen 3 gibi üst sınıf bir işlemci, 12 GB RAM, 256 GB’dan başlayan depolama alanı, 200 megapiksel kameranın da aralarında olduğu yüksek çözünürlüklü ve donanımlı kameralar, 5000 mAh kapasiteli pil gibi, gerçekten de günümüz şartlarında “ultra” özelliklere sahip oluyorsunuz.

  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme
  • samsung galaxy s24 ultra inceleme

Kağıt üstünde kulağa fazlasıyla hoş gelen bu özellikler, günlük hayatta da bir amiral gemisi telefon kullanmanın hissini yaşatmayı başarıyor. S24 Ultra’nın büyük ekranı iyi bir kullanım imkanı ve yüksek multimedya deneyimi sunarken, stereo hoparlörleri de bunu iyi şekilde destekliyor. Oyun konusunda da bu ekran başarılı. Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, yüksek performans sağlarken ısınma konusunda da memnun edici bir grafik sergiliyor. 5000 mAh kapasiteli pil, yoğun kullanımda bile sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Hızlı şarj ve kablosuz şarj gibi özellikler de doğal olarak listede yer alıyor. Yüksek donanımlı kameralar, sadece günlük hayatta değil, profesyonel çekimlerde de ihtiyaçlara iyi biçimde yanıt verebilecek türden. İleride, Teknoblog için hazırlayacağım çeşitli uzun ve kısa videolarda S24 Ultra’dan da aktif biçimde yararlanmayı planlıyorum.

Yapay zekâ özellikleri gerçekten zengin ve bunlar öylesine yerleştirilmiş özellikler değil. Ancak gerçek anlamda, hakkını vererek kullanım için Türkçe dil desteğinin her özelliğe gelmiş olmasını beklemek gerekiyor. Neyse ki, Samsung Türkiye bu konuda hızlı davranıp 2024 yılı içinde beklenen dil desteklerini sunmayı planlıyor. Mevcut hâliyle, özellikle fotoğraf düzenleyici içinde üretken yapay zekâ yeteneklerinin fazlasıyla kullanışlı olduğunu söylemek gerekiyor. Bazıları küçümseyebilir, ancak silinecek nesnelerin veya kişilerin seçimi veya bunların yerlerinin doldurulması konusunda her cihaz aynı başarıyı gösteremez. Snapdragon 8 Gen 3’ün sahip olduğu işlemci gücü de yapay zekâ özelliklerinin hızlı şekilde kullanılması için gerekli imkanları sağlamakta başarı gösteriyor.

Samsung’un bu yıl S24 serisi içinde işlemciler tarafında gittiği ayrım, kullanıcıların biraz daha şartları zorlayıp Galaxy S24 Ultra’yı tercih etmelerinde etkili olabilir. Telefonun özellikleri ve günlük hayatta sunduğu performans, bu arada Samsung’un uzun vadeli güncelleme desteği, bu kararlarından çok da pişman olmayacaklarını düşündürüyor.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
9.2
Tasarım
9
Ekran
9.5
Ses
9
Performans
9.5
Kamera
9.5
Yazılım
9.5
Pil
9