Samsung “Fan Edition” telefonları sevdi. Aslında sadece Samsung değil, tüketiciler de bu etiketi taşıyan ürünlere, özellikle telefonlara yoğun ilgi gösteriyor. İlk olarak Galaxy S20 FE modeliyle başlayan bu seri, S22’de ara verdikten sonra S23 ile birlikte akıllı telefonlarda yeniden karşımıza çıkıyor. Her ne kadar ekim ayının hemen başında tanıtılan Galaxy S23 FE, bu yılın başında gördüğümüz amiral gemisi Samsung akıllı telefon serisinin en iyi özelliklerini tüketicilere sunmayı amaçlasa da, Samsung’un özellikle işlemci tarafında S22 ailesine bağlı kaldığını görüyoruz. Bunun dışında tasarım, ekran, kamera, yazılım gibi birçok unsur bakımından amiral gemisi Samsung telefonlarından izler taşıyan bu telefonu yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Galaxy S23 FE inceleme yazısında ve videosunda, bu kullanım sonucunda elde ettiğim izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
Samsung Galaxy S23 FE
- Dahili Hafıza: 128 GB
- Ekran: 6,4 inç Full HD+
- RAM: 8 GB RAM
- Pil: 4500 mAh
- Kamera: 50 MP + 8 MP + 12MP
- Ön (Selfie) Kamera: 10 MP
Galaxy S23 FE inceleme: Tasarım
Samsung’un S23 serisiyle birlikte getirmiş olduğu, arkadaki kamera lenslerinin herhangi bir kamera adası olmaksızın, doğrudan arka yüzden dışa doğru çıkıntı yaptığı tasarımı S23 FE modelinde de görüyoruz. Samsung, benzer bir tasarımı Galaxy A54 başta olmak üzere, 2023 model Galaxy A serisine de getirmişti. Böylelikle şirketin akıllı telefonları arasında bir bütünlük sağladığı söylenebilir. Ayrıca bu kamera modülü tasarımıyla S23 Fan Edition, mensubu olarak nitelendirebileceğimiz Galaxy S23 ailesinin en temel özelliklerinden bir tanesini almış oluyor.
Galaxy S23 FE de cam ve metal birleşimi bir yapıya sahip, ancak kullanılan malzemeler kalite ve nitelik bakımından S23’te kullanılanlardan bir adım geride görünüyor. Önde ve arkada Gorilla Glass 5 cam kullanılırken kenarlar ise alüminyumdan yapılmış çerçeveyle kaplı. Telefon yine sağlam, ancak özellikle alüminyum çerçeve, çarpma ve bunun gibi durumlarda aşınma ve darbelere karşı S23’e göre biraz daha dayanıksız, daha çabuk etkilenir gibi görünüyor. Cam arka ve ön yüzler ise yeteri kadar sağlam. S23 FE’yi kullandığımız bir aylık süre boyunca, telefonu 1-2 kez düşürmemize rağmen herhangi bir yerinde bir çatlama veya kırılma meydana gelmedi.
Galaxy S23 FE, S23’ten izler taşısa da, verdiği his itibarıyla A54 modeline daha yakın görünüyor. Bunda, S23’ün 7.6 milimetrelik gövdesine göre, 8.2 milimetre ile biraz daha kalın olmasının etkisi olabilir. Buna rağmen 6.4 inç ekranlı telefon, ince ekran çerçevesinin de katkısıyla tek elle rahat bir kullanım sağlamayı başarıyor. Bu arada telefonun IP68 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip olduğunu belirtelim. Bu da, özellikle dışarıda kullanımda veya sıvı dökülmelerinde rahat etmenizi sağlayacaktır.
Renk seçenekleri bakımından S23 FE’nin serinin diğer üyeleri kadar zengin olduğunu söyleyebiliriz. Mor, grafit ve kremin yanında mint, yani nane yeşili gibi özel bir renk daha var. Bu renk aynı zamanda bize inceleme için gelen telefonun rengi. Bir hayli sıcak bir his verdiğini ve hoş durduğunu söyleyebiliriz. Nane yeşili arka yüz, gümüş renkli alüminyum kenarlarla hoş bir uyum gösteriyor. 209 gram ağırlığının, 6.4 inçlik bir telefon için makul olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Ön tarafta, 6.4 inç ekranın etrafını saran çerçeve, S23 serisinin diğer üyelerine göre biraz daha kalın. Özellikle alt tarafta kalan çene bölümünde bu kalınlık gözle görülür oluyor. Buna rağmen telefonun yüzey alanı, tek elle tutuş ve kullanım konusunda rahat görünüyor, biz herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ekranın üst kısmında, ortaya yerleştirilmiş bir kamera deliği var. Bu kamera deliği de mümkün olduğu kadar küçük tutulmuş. Böylelikle tam ekranda bir şeyler izlerken veya oyun oynarken görüntüden kayıp olmuyor. Ahize ise kameranın üstünde, cam ile alüminyum gövdenin birleştiği bölümde yer alıyor. Burada aynı zamanda telefonun ikinci hoparlörü yer alıyor.
Alt kenarda USB-C portu, mikrofon ve ana hoparlör var. Üst kenarda bir mikrofon daha var. Sol kenar temiz bırakılmış. Sağ kenarda ise ses tuşları ve güç düğmesi var. Bunların konumlandırılması iyi biçimde ayarlanmış. Doğal tutuşta rahatlıkla erişmeniz mümkün oluyor. Bu arada üst kenarda iki tane nano SIM karta ev sahipliği yapabilen bir SIM kart yuvası var. Dört bir kenarın belli noktalarda anten çizgileriyle kesildiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Galaxy S23 FE inceleme: Donanım ve Performans
Galaxy S23 FE, 6.4 inçlik ekran boyutuyla S23 ve S23 Plus modellerinin arasına oturuyor. Ayrıca, bir hayli benzediği A54 ile de aynı büyüklükte bir ekranla gelmiş oluyor. Ancak Samsung, bu telefonda S23 serisinin diğer modellerinde olduğu gibi Dinamik AMOLED 2X ekran sunuyor. 120Hz yenileme hızı, HDR10+ desteği, 1450 nitlik maksimum parlaklık gibi özelliklerle, bu ekranın üst sınıf Android telefonlarda görmeyi beklediğimiz özellikleri sunduğunu görüyoruz. Bu ekran derin siyahlar, canlı renkler ve yüksek parlaklık sayesinde, amiral gemisi telefonlara yakışır bir görsel deneyimi sunuyor. Büyük ve geniş ekranı, sadece video izlemek veya oyun oynamak için değil, internette gezinmek, sosyal medya uygulamalarını kullanmak için de bir hayli elverişli bir ortam sunuyor.
Samsung, bu telefonun yüksek bir görsel deneyim sunan ekranını çift hoparlörle destekliyor. Biri alt kenarda, diğeriyse ekranın üstünde, kullanıcıya bakacak yönde olmak üzere toplam iki hoparlör var. Alt kenardaki hoparlörün ses çıkış gücü biraz daha yüksek olsa da, stereoya yakın bir ses etkisi sağlanıyor. Özellikle oyun oynarken, kenarda kalan hoparlörü kapatsanız bile öne bakan hoparlörden yeterli bir ses çıkışı sağlanıyor. Ses çıkış şiddeti yüksek, çevresel ses etkisi de iyi. Video izlemek, müzik dinlemek veya oyun oynamak için yeterli olacaktır. Kulaklık tarafında en güzeli Bluetooth kulaklıklara yatırım yapmak olacaktır. S23 FE ile birlikte tanıtılan Galaxy Buds FE iyi bir seçim olabilir.
Samsung işlemci tarafında tercihini geçen yılın S22 serisinin Avrupa’da satılan modellerinde gördüğümüz Exynos 2200’den yana yapmış. Son iki yıldır, S22 ve S23 serisi modelleri Snapdragon işlemcilerle gördüğümüz için, performans konusunda şanslı tarafta olduğumuzu söyleyebiliriz. S23 FE’de ise Snapdragon 8 Gen 1’lik versiyonun da bulunmasına rağmen, bu sefer Exynos 2200 tarafında kalıyoruz. 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da bu işlemciye eşlik ediyor. microSD kart yuvası yok. Bize gelen modelde 128 GB dahili hafıza bulunsa da, 256 GB’lık kapasite seçeneği de, 2000 TL’lik farkla sunuluyor. microSD kart yuvasının olmaması, kamera özellikleriyle dikkate alındığında aradaki farkı vermeye değer diyebiliriz.
Exynos 2200 işlemci bulunsa da, Galaxy S23 FE’nin genel olarak akıcı ve memnun edici bir kullanıcı deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcı arayüzünde geçişler hızlı, uygulamalar ve oyunlar hızlı bir şekilde açılıyor. Web sayfalarının yüklenmesi ve kaydırmalar da iyi seviyelerde. Uygulamalar arasında geçişlerde de akıcılığı tatmin edici bulduk. Aynı anda 4-5 uygulamayı, uygulamalar yeniden başlamadan kullanmak, kesintisiz biçimde geçiş yapmak mümkün. Öte yandan kamera da hızlı şekilde işliyor. Oyun tarafında da Galaxy S23 FE, PUBG Mobile gibi yüksek profilli oyunlarda bile iyi bir deneyim sağlıyor. Bununla birlikte ısınma konusunda biraz cömert davrandığını söylemeliyiz. Birkaç iş yapıldığında telefonun ısınmaya başladığını hissedebilirsiniz. Sıcaklık el yakıcı seviyelere çıkmasa da, telefonun ısındığını normale göre biraz daha hızlı bir biçimde hissediyorsunuz.
Galaxy S23 FE modelini GeekBench 6 testinden de geçirdik. Telefonun elde ettiği tek ve çok çekirdek puanları, Snapdragon 8 Gen 1 veya 8+ Gen 1 işlemcili modellerden geride kalmakla birlikte, geçen yılın amiral gemisi Pixel 7 ve 7 Pro modellerini yakalamayı, hatta geçmeyi başlıyor. Sonuç olarak 2022 seviyesinde bir amiral gemisi telefon performansı var. Telefonun 24-26 bin TL seviyesindeki fiyatları düşünüldüğünde bunu makul karşılayabiliriz.
Samsung, Galaxy S23 FE’de 4500 mAh kapasiteli pile yer vermiş. Aslına bakarsanız, hacmen A54’e yakın olsa da, daha düşük kapasiteli bir pile yer verilmiş olması şaşırtıcı. Belki de Samsung, daha yüksek profilli bir ekran ve işlemci arasında, fiziksel açıdan bir denge kurmak için böyle bir karar almıştır. Bu pil kapasitesiyle telefon, normal yoğunlukta kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Bu yüksek profilli ekran ve pile sahip olan telefondan iki günlük bir performans beklememeli. 25W hızlı şarjın bulunması bir avantaj, ancak bunun için bu güç çıkışına sahip bir adaptörü ayrı olarak dinmelisiniz. Bu sayede, sadece yarım saatte pilin yüzde 50’lik kısmını doldurabilirsiniz. Elimizde bulunan 25W’lık güç adaptörüyle yaptığımız denemelerde bunun doğruluğunu gördük. Bir buçuk saate yakın sürede de pil tamamen doluyor. Üstelik, kablosuz şarj desteği de mevcut. Hatta Wireless Power Share olarak adlandırılan, üst sınıf Samsung telefonlarında gördüğümüz ters kablosuz şarj özelliği S23 FE’de de mevcut.
Galaxy S23 FE’nin 5G desteğine sahip olduğunu belirtelim. Böylelikle, Türkiye’ye henüz ne zaman geleceği belli olmayan teknolojiye şimdiden hazır hâle gelmiş oluyorsunuz. Wi-Fi 6E desteğinin olması da yeniliklere ayak uydurma konusunda Galaxy S23 FE’yi cazip hâle getiriyor.
Galaxy S23 FE inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy S23 FE’de Android 13 ve onun üstünde One UI 5.1 kullanıcı arayüzü geliyor. Samsung’un One UI kullanıcı arayüzü, Galaxy S23 FE’nin yeteri kadar büyük ekranında gayet iyi biçimde işliyor. Bu kullanıcı arayüzünün parmak dostu simgeleri ve kontrolleri sayesinde, Galaxy S23 FE’de birçok işi tek elle rahatlıkla yapmak mümkün oluyor. Öte yandan farklı özelleştirme seçenekleriyle telefonun kullanıcı arayüzüne farklı bir görünüm kazandırmak ve kişiselleştirmek de mümkün.
Birçok Google uygulaması yüklü olarak gelirken Samsung’un da Smart Switch ve bunun gibi kullanışlı araçlarını da görüyoruz. Microsoft’un Microsoft 365, OneDrive, Outlook gibi uygulamaları da yüklü. Bu yüklü uygulamalar içinde yer alan Smart Switch, eski telefonunuzdan Galaxy S23 FE’ye geçişte çok işe yarıyor. İster kabloyla ister kablosuz, veri ve uygulama aktarımı işlerini dakikalar içinde tamamlayabilirsiniz.
Son zamanlarda çıkan birçok Samsung telefonu gibi, Galaxy S23 FE’de de uzun vadeli bir güncelleme taahhüdü var. Samsung, Galaxy S23 FE için dört büyük Android güncellemesi ve beş yıl boyunca güvenlik güncellemeleri vadediyor. Bu da telefonun Android 17’ye kadar, bu sürüm de dahil olmak üzere güncelleme alacağı anlamına geliyor. Samsung, One UI 6 ve Android 14 dağıtımına başladı. Bu güncelleme de birkaç hafta içinde telefona gelecektir.
Güvenlik tarafında ise başrolde ekran içi parmak izi okuyucu var. Bu birim hızlı ve zahmetsiz şekilde çalışıyor. Ön kamera yardımıyla kullanılabilen yüz tanıma da var, daha fazla güvenlik sağlaması ve iyi işlemesi nedeniyle, telefonu kullandığımız süre boyunca ilk tercihimiz parmak izi okuyucu oldu. Samsung’un Güvenli Klasör ve Knox gibi güvenlik özellikleri de bu telefonu güvenli ve emniyetli biçimde kullanmaya yardımcı oluyor.
Galaxy S23 FE inceleme: Kamera
Galaxy S23 FE’nin arkasında da üç tane kamera var. Bu üçlü kamera sistemi, telefoto kamera haricinde birçok özelliği Galaxy S23 ve S23 Plus modellerinin arka kamera sistemiyle paylaşıyor. 50 megapiksel ana kamera f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak, 24mm odak uzaklığı ve optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. 12 megapiksel ultra geniş açılı kamera da f/2.2 diyafram ve 123 derecelik geniş görüş açısı gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. 8 megapiksel telefoto kamera ise f/2.4 diyafram, 3 kat optik yakınlaştırma, 75mm odak uzaklığı gibi özelliklerle geliyor. Önde ise 10 megapiksel, f/2.4 diyafram ve 26mm odak uzaklığı değerlerine sahip bir selfie kamerası bulunuyor.
Galaxy S23 FE’nin Kamera uygulaması sunulan bu kamera özelliklerini rahatlıkla kullanmaya izin veriyor. Zaten şimdiye kadar incelediğimiz birçok Samsung telefonundan bu kullanıcı arayüzüne aşinayız. Fotoğraf, Video ve Portre gibi en çok kullanılacak çekim modları çekim düğmesinin hemen yanında yer alırken, Daha Fazla bölümüne girerek Pro, Pro Video gibi profesyonel fotoğraf ve video çekim modlarına erişebilirsiniz. Portre Video, Yönetmen Bakışı, Tek Çekim gibi, daha önce çıkan çeşitli amiral gemisi Samsung telefonlarında gördüğümüz Kamera çekim modları burada da mevcut. Öte yandan ekranın bir kenarında yer alan hızlı ayarlar, flaş, efektler, zamanlayıcı gibi kontrollere kolayca erişim sağlıyor. Görüntü oranı ve çözünürlük ayarına da buradan erişebilirsiniz.
50 megapiksel ana kameranın başrolde olduğu arka kamera sistemiyle farklı ışık koşullarında tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Dışarıda veya iyi aydınlatılmış iç ortamlarda çekilen fotoğraflarda parlaklık iyi. Burada, Samsung telefonlarının genelinde gördüğümüz yüksek pozlama hevesi mevcut. Renklerin sıcaklığı dengede, çok sıcak tarafa kaçmıyor. Görsel zekâyı açık tuttuğumuzu ve renkleri genel olarak buna göre ayarladığımızı söyleyelim. Sonuçları da fena bulmadık. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde parlaklık iyi olsa da, pozlama süresi uzadığı için görüntülerde hafif de olsa bulanıklaşma olabiliyor. Öte yandan ortamdaki ışık şiddeti düştükçe, kenarlara doğru kumlanmanın arttığı belli oluyor. Öte yandan ışık şiddeti azaldığında pürüzsüzleştirme biraz daha fazla devreye giriyor.
Ultra geniş açılı kameranın ana kamera ile renk ve parlaklık tutarlılığı iyi. Benzer durum telefoto kamera için de geçerli. Öte yandan 3 kat yakınlaştırmada kalite kaybı olmadan yakınlaştırma iyi biçimde yapılıyor. Space Zoom özelliği ise 30 kata kadar yakınlaştırma yapmaya izin veriyor. Galeride, 30 kat yakınlaştırmayla çekilmiş bir gün batımı fotoğrafı göreceksiniz. Tamam, belki sonuç mükemmel değil, ancak bir akıllı telefon için tatmin edici bulabiliriz. Portre çekimlerinde arka plan bulanıklığı iyi biçimde ayarlanırken yakın çekimlerde de Galaxy S23 FE iyi iş çıkarıyor. HDR konusunda ise S23 FE’nin çekimlerini biraz vasat bulduk. Karanlık alanlardaki detayların çıkarılması konusunda daha iyi bir performans sergilenebilirdi.
Galaxy S23 FE ve S23 ikilisiyle birkaç karşılaştırma da yaptık. Genel olarak benzer sonuçlar elde ediliyor, ancak netleme konusunda S23 biraz daha iyi gibi. Öte yandan renklerin sıcaklığı konusunda S23 biraz daha ağır basıyor.
Ön kameranın çekimleri de farklı ışık koşulları için tatmin edici sayılır. Özellikle ideal koşullarda gayet canlı ve net fotoğraflar çekiliyor. Ancak ışık şiddeti düşmeye başladığında, selfie çekimlerinde elinizi biraz daha sabit tutmaya çalışmanız yerinde olacaktır. Ön kamera ile portre selfie çekimlerinde, ön plandaki süjenin sınırını belirlemede ufak pürüzler olsa da, elde edilen sonuçları iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz.
Video çekimi tarafında saniyede 24 kare hızda 8K’ya kadar çıkılıyor. Bu açıdan amiral gemisi S23 telefonlarından geride kalınmıyor. Ama biz genellikle 4K/60fps veya 4K/30fps’yi tercih ettik. Elde ettiğimiz sonuçlar da gayet iyi. Özellikle durağanlık konusunda optik görüntü sabitleme yardımıyla gayet iyi işler ortaya çıkıyor. Görüntünün netliği ve kalitesi de iyi. İç mekan çekimlerinde de sonuçları memnun edici bulduk, ancak ışık şiddeti azalmaya başladığında, örneğin akşam vakti normal bir şekilde aydınlatılmış bir salonda yapılan çekimlerde gürültü etkisi biraz daha ön plana çıkıyor. Ses kayıt kalitesi ise çok iyi. Kaliteli, berrak ve stereo etkisi iyi bir ses kaydı yapılıyor. Rüzgarlı havalarda da uğultunun bastırılmasında sergilenen performans başarılı.
Galaxy S23 FE inceleme: Sonuç
Samsung’un “Fan Edition” serisi akıllı telefonları ve tabletleri fiyat-performans açısından genel olarak tatmin edici oluyor. Galaxy S23 FE için de benzer bir durumun olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, Exynos 2200 işlemcinin kullanılması birçok kişinin suratının ekşimesine neden olacaktır. Ancak genel olarak bu işlemcinin sağladığı performans bir amiral gemisi seviyesindeki telefondan beklenen yaklaşıyor. Akıcılık, hızlı cevap ve bunun gibi konularda S23 FE iyi olmakla birlikte, ısınma konusunda biraz cömert davrandığını söylememiz gerekiyor.
Tasarım konusunda Galaxy S23 serisinin sevdiğimiz izlerini bünyesinde taşırken, IP68 korumasına da sahip olması memnuniyet verici. Dinamik AMOLED 2X ekranın kullanılması da önemli bir avantaj. Ekranın sunduğu görsel kalite sayesinde bu telefondan iyi biçimde yararlanmak mümkün oluyor. Çift hoparlörlü ses sistemi de başarılı. 4700 mAh kapasiteli sabahtan akşama bir günü çıkarmak için yeterli olacaktır. 25W hızlı şarj desteğinin bulunması güzel, ancak bunun için ek bir yatırım yapmanız gerekecek. Tavsiyemiz, ek adaptör alırken 25W’lık değerin üzerine çıkmamanız. Ötesi boşuna para sarfiyatı olacaktır.
Yazılım tarafında Samsung’un sunmuş olduğu 4 yıllık büyük güncelleme ve 5 yıllık güvenlik güncellemesi taahhüdü, S23 FE’yi tercih etmeyi düşünenler için önemli olacaktır. Bunun dışında One UI bu telefonu kullanmayı daha zevkli ve pratik hâle getiriyor. Kamera sistemi, genel olarak Galaxy S23 ile aynı performansı sergilemekle birlikte, düşük ışık ve HDR performansı biraz daha iyi olabilirdi. Yine de Samsung’un 8K video kaydı, optik görüntü sabitleme, 30 kat yakınlaştırma gibi özellikleri bu telefonda da sunması iyi. Doğum günü ve düğün gibi özel günler için Galaxy S23 FE’yi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Galaxy S23 FE, 24-26 bin TL’lik fiyat bandında ve fiyatı 30 bin TL’nin üstüne çıkmış amiral gemisi telefonlara göre iyi bir alternatif sayılabilir. Özellikle 4 büyük Android güncelleme desteği ve uzun güvenlik güncellemesi taahhüdü ikna konusunda önemli sayılır. Diğer unsurlar açısından da genel olarak amiral gemisi telefonlardan beklenen deneyimi sunuyor.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.