İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S21 FE İncelemesi

Galaxy S21 FE inceleme yazısında ve videosunda en yeni Samsung Android telefonlarından biri ile yorumlar yer alıyor.
galaxy s21 fe inceleme

Samsung Galaxy S21 FE
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Samsung’un “Fan Edition” olarak adlandırdığı özel ürünlerin son örneği 2022’nin hemen başında tanıtılan Galaxy S21 FE oldu. Geçen yılın başlarında çıkan amiral gemisi S21 serisinin en beğenilen özelliklerini nispeten uygun fiyata sunduğu belirtilen bu telefonun çıkış zamanı ilginç oldu. Çünkü, Samsung’un 2022 model Galaxy S22 serisinin duyurulmasından yaklaşık bir ay önce tanıtılmış ve yeni nesil ürünlerden hemen önce piyasaya çıkmıştı. Artık S22 serisini konuşmaya başladığımız şu günlerde S21’den kalan bir telefonun ne kadar ilgi çekici olduğu tartışılabilir. Ancak “hayranların” beklediğine değecek özelliklerin olduğunu en baştan söyleyelim. Galaxy S21 FE inceleme yazısında ve videosunda, bu yeni Samsung telefonu ile geçirdiğimiz yaklaşık bir haftanın sonunda elde ettiğimiz izlenimleri ve deneyimleri aktarıyoruz.

Galaxy S21 FE inceleme: Tasarım

Galaxy S21 FE, tasarım itibarıyla Samsung’un temel Galaxy S21’i ile geçen yılın üst sınıf A serisi telefonlarından Galaxy A72‘nin arasına yerleşiyor desek pek yanlış olmayacaktır. Metal çerçevesi onu A serisine biraz daha yakınlaştırırken, arka yüzünün mat plastik gövdesi biraz daha Galaxy A serisi telefon havasını veriyor. Bu arada plastiğin kaliteli olduğunu belirtmek gerekiyor. Samsung, temel Galaxy S21 modelinde kullandığı polikarbon malzemeyi kullandı. Bu, Galaxy S21 FE’nin kaliteli bir his ve izlenim vermesine katkı sağlarken ters kablosuz şarj ve kablosuz şarj özelliklerinin de var olmasına izin veriyor.

galaxy s21 fe inceleme

S21 FE’nin kalınlığı temel S21 modeliyle aynıyken, 6.4 inç ile biraz daha büyük ekrana sahip olmasına bağlı olarak biraz daha geniş bir yüzey alanıyla geliyor. Ekranın etrafını saran çerçeve epey ince tutulmuş, bu da telefonun ergonomisine olumlu katkı sağlıyor. 7.9 milimetrelik gövde kalınlığı da geçen yılın amiral gemisi serisinin giriş seviyesi versiyonuyla, yani S21’inkiyle aynı. Galaxy S21 FE’yi elimize alır almaz sevdiğimizi söylesek yanlış olmaz. Telefonun boyutları ve kalınlığı iyi biçimde ayarlanmış, arka yüzünün mat ve hafif sürtünmeli yüzeyi telefonun elden kayıp düşmesini engelleyecektir. Ayrıca sağlam ve kaliteli bir telefon olduğunu da başarılı biçimde yansıtıyor.

Alt kenarda USB-C portunu, mikrofonu, hoparlörü ve nano SIM kart tepsisini görüyoruz. Üst kenarda ikinci mikrofon bulunuyor. Ahize ve ikinci hoparlör, ekranın üst kısmında, ön camın metal çerçeve ile birleştiği noktada çok ince ve uzun bir delikte yer alıyor. Bunun yerini fark etmek oldukça zor, Samsung buraya iyi biçimde gizlemiş.

galaxy s21 fe inceleme

Ses tuşları ve güç düğmesi sağ kenara yerleştirilmiş. Bunlar normale göre biraz daha yukarı doğru yerleştirilmiş. Yine de sağ veya sol elle tutuşta her iki tuşa da erişim zor değil. Bununla birlikte alttaki veya üstteki tuşa erişmek için telefonu elinizde hafifçe hareket ettirme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Tuşlar el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor, derinlik fazla değil, ancak sertlik iyi biçimde ayarlanmış.

Arka tarafa baktığımızda, üç kameranın düşey eksende sıralandığını görüyoruz. Geçen yılın S21 serisi telefonlarında gördüğümüz tarzda bir kamera modülü biçimi mevcut. Ancak kamera modülü arka yüzün geri kalanıyla aynı polikarbon yüzeye sahip, sadece hafif bir yükseltinin bulunduğunu görüyoruz. Flaş ise bu üçlüden bağımsız bir yere, onların hemen yanına konumlandırılmış. Kamera modülünün tasarımı Galaxy S21 serisinden izler taşısa da, görünüş ve his itibarıyla Galaxy A72’yi andırıyor. Bu durum da en başta yer verdiğimiz ifadeyi destekliyor.

Samsung, Galaxy S21 serisinin geçen yılki modellerinde suya dayanıklılık özelliğine yer vermişti. Aynı özelliğin S21 FE’de de yer aldığını görüyoruz. IP68 derecesiyle belgelenen bu dayanıklılık dahilinde telefon, 1.5 metre derinliğe kadar suda, yarım saat boyunca hiçbir şey olmadan kalabilir. Bu sayede sağanak yağış altında, yazın deniz veya havuz kenarında bu akıllı telefonu herhangi bir endişe duymadan taşıyabilirsiniz.

Galaxy S21 FE inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Samsung’un S21 serisinin esas üyelerinden izler taşıdığı önemli noktalardan bir tanesi de ekran. Galaxy S20 FE modelinde Super AMOLED ekran kullanmış olan Samsung, S21 FE’de ise Dinamik AMOLED 2X ekran kullanmayı tercih etmiş. İyi de yapmış. 6.4 inçlik ekran Full HD+, yani 1080 x 2400 piksel çözünürlüğe sahip. 20:9 görüntü oranlı ekranın üst kısmında ise selfie kamerasının yerleştirildiği bir ekran deliği bulunuyor.

galaxy s21 fe inceleme

Ekran özellikleri tarafında, Galaxy S21’in temel modelinde gördüğümüz özelliklerin hemen hemen tamamı S21 FE’nin ekranında da mevcut. 120 Hz’e kadar değişken yenileme hızı var, bunun etkisini kullanıcı arayüzünün akıcılığında görüyoruz. Tabii ki, oyunlarda da fark yaratması mümkün olacaktır. HDR10 desteği de var. Netflix, YouTube gibi uygulamalarda HDR destekli içeriklerin farkını görebilirsiniz. Ortalamanın üstü parlaklık bir şeyler izlemeyi daha keyifli hâle getiriyor. Bunun yanı sıra internette gezinme, fotoğraflara bakma veya diğer işler için de bu ekran yüksek bir görsel deneyim vadediyor. Ekran parlaklığı dışarıda kullanım için de yeterli. AMOLED ekran, dış ortamda görüşün iyi olmasına da etki ediyor. Buna ek olarak Her zaman açık ekran özelliğinden yararlanma imkanını sağlıyor.

Ses tarafında da stereo hoparlörler ile S21’in çizgisi tutturuluyor. Altta ve ekranın üstünde yer alan hoparlörler ses çıkış şiddeti açısından dengeli, böylelikle stereo ses etkisini iyi biçimde veriyor. Ses seviyesi yüksek, baslar ve tizler dengeli, yüksek seviyede patlama veya herhangi bir rahatsız edicilik yok. Oyun oynarken alt kenardaki hoparlörü kapatsanız bile, ekranın üstündeki hoparlör sizin için yeterli bir ses çıkışı sağlayacaktır. 3.5mm kulaklık jakı yok. Eğer elinizde eski telefonunuzdan kalma bir USB-C kulaklık varsa onu kullanabilirsiniz. Ancak en güzeli bir Bluetooth kulaklık edinmek olacaktır. Galaxy Buds 2 bu açıdan S21 FE ile iyi bir ikili oluşturabilir.

Galaxy S21 FE’nin de diğer S21 serisi modeller gibi iki farklı versiyonu var. Türkiye’de ise Samsung tasarımı, 5nm mimarisini temel alan Exynos 2100 ile birlikte geliyor. Geçen yıl Galaxy S21 serisi çıktıktan sonra gördüğümüz çeşitli yorumlar, Exynos 2100 işlemcili telefonların Snapdragon 888’li muadillerinden, performans rakamları açısından geride kaldığını gösteriyordu. Doğrusu, uzun süre boyunca kullandığımız Exynos 2100 işlemcili Galaxy S21 Ultra’da performans açısından çok fazla sıkıntı yaşamadık. Günlük hayatta da, daha sonra deneyimlediğimiz Snapdragon 888 işlemcili Galaxy Z Fold 3 ile karşılaştırdığımızda, fazla geride kaldığını hissetmedik. Sonuç olarak her iki işlemci de, bir amiral gemisi telefondan beklenen yüksek performansı sunmayı başarıyor.

galaxy s21 fe inceleme

Benzer durumun Exynos 2100 işlemcili Galaxy S21 FE için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefon da bir amiral gemisi telefonda gördüğümüz seviyede yüksek bir performansı sergiliyor. Sekiz çekirdekli Exynos 2100 çoğu kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, günlük işleri yerine getiriyor. İnternette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, YouTube videolarını izleme, Spotify ve benzeri uygulamalarda müzik dinleme gibi işlerde bu telefon iyi bir performans sergiliyor. Sadece Vodafone Yanımda uygulamasına giriş yaparken bir sorunla karşılaştık ki, bunun da uygulama ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Samsung’un pil optimizasyonu için getirdiği bazı kısıtlamalar performansın sınırlanmasına neden olabilir. Ancak pil ayarlarına girerek optimizasyonları kapatarak mümkün olan en yüksek performansa erişebilirsiniz. Biz de bu optimizasyonları kapatarak GeekBench 5’te, Galaxy S21 serisinin diğer üyelerinin aldığı puanlarla aynı seviyede sonuçlara erişebildik.

Oyun konusunda da Galaxy S21 FE ihtiyaçları karşılıyor. PUBG Mobile gibi benchmark niteliğindeki bir oyunu rahatlıkla, akıcı biçimde oynamak mümkün. Bunun dışında, çoğu kullanıcının tercih edeceği ortalama seviyede, fazla sistem kaynağı gerektirmeyen oyunları da S21 FE’de rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Depolama alanı tarafında farklı seçenekler var. 128 GB ve 256 GB arasından seçim yapabilirsiniz. microSD kart yuvası yok. Fazla miktarda fotoğraf veya video çekeceğinizi düşünüyorsanız, 256 GB seçeneğine yönelmeniz daha iyi olacaktır. Her iki seçenekte de 8 GB RAM standart. Bu açıdan Galaxy S21 serisinin temel modeliyle aynı seviyede bulunuyor. Aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma konusunda S21 FE iyi bir performans ortaya koyuyor.

galaxy s21 fe inceleme

Galaxy S21 FE, daha büyük bir ekranın getirdiği boyut avantajına bağlı olarak, 4500 mAh ile S21’e göre daha yüksek kapasiteli bir pile sahip. Bu pil, normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Telefon 25W hızlı şarj desteğine sahip, ancak kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Daha önce bir Samsung telefonu kullandıysanız, elinizde 25W güç adaptörü varsa, onu kullanabilirsiniz. Eğer yoksa, ayrı olarak bundan satın almanızı tavsiye ederiz. Bu sayede, Samsung’un sözünü ettiği, yarım saatte yüzde 50’ye varan pil doluluğuna ulaşma imkanına erişebilirsiniz. Samsung’un 25W güç adaptörüyle bunun pratikteki doğruluğunu kanıtladık. Kablosuz şarj tarafında 15W’a kadar hızlı şarj desteği var. Qi kablosuz şarj destekli aksesuarları kullanabilirsiniz. Wireless Power Share, yani ters kablosuz şarj gibi, üst sınıf Samsung telefonlarında gördüğümüz bir özellik Galaxy S21 FE’de de bulunuyor.

Galaxy S21 FE inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Galaxy S21 FE’de Android 12 yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde One UI 4 kullanıcı arayüzü var. Samsung, S21 serisinin mevcut üyelerine de bu güncellemeyi sunmaya başlamıştı. Hatta daha önce Galaxy S21 Ultra üzerinde One UI 4 yeniliklerini göstermiştik. Samsung’un kullanıcı arayüzü tarafındaki yeniliklerini görmek için videomuza ve makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

galaxy s21 fe inceleme

S21 FE’nin büyük ve parlak ekranı kullanıcı arayüzünü epey hoş gösteriyor. Büyük boyutlu kontroller ve uygulama ikonları tek elle kullanımı da kolaylaştırıyor. Samsung; Spotify, Netflix gibi çeşitli uygulamaları ön yüklü olarak sunuyor. Ayrıca kendisine ait olan uygulamalar ve araçlar da mevcut. Her Samsung telefonunda gördüğümüz Google ve Microsoft uygulamalarını da unutmayalım. Samsung’un Smart Switch adlı aracı, eski Samsung telefonunuzda, diğer Android telefonlarından veya iPhone’lardan veri aktarımını çok kolay hâle getiriyor. Son zamanlarda inceleme için gelen Samsung telefonlarını sıfırdan kurmak yerine, Smart Switch aracılığıyla daha ilk kurulumda önce kullandığımız bir Samsung telefonundan verileri, uygulamaları, diğer bilgileri aktarıyoruz. Eğer S21 FE satın almayı düşünüyorsanız, bu aracı kullanmanızı tavsiye ederiz.

galaxy s21 fe inceleme

Güvenlik tarafında ise ekrana yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu mevcut. Bunun S21 serisinin diğer üyelerinde gördüğümüzden farkı, ultrasonik yerine optik bir sensör olması. Bu farka rağmen parmak izini okutarak ekran kilidini açmak çok kolay. Arzu edenler için ön kamera yardımıyla sunulan yüz tanıma da mevcut. Ancak S21 FE’yi deneyimlediğimiz süre boyunca parmak izi okuyucu işimizi gördü ve yüz tanıma yöntemini aramadık.

Galaxy S21 FE inceleme: Kamera

Galaxy S21 FE’nin arkasında da, temel S21 modelinde olduğu gibi üç kamera var. 12 megapiksel ana kamera, sahip olduğu özelliklerle S21’dekinin aynısı. Dual Pixel faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme, f/1.8 diyafram açıklığı gibi özellikler var. 12 megapiksel ultra geniş açılı kamera ise daha küçük sensör ve piksel boyut değerlerine sahip, ancak f/2.2 ile diyafram değerini tutturuyor. S21’deki 64 megapiksel telefoto kamera ise yerini 8 megapiksel çözünürlüklü kameraya bırakıyor. f/2.4 ile daha küçük diyafram açıklığı var. Bununla birlikte optik görüntü sabitleme özelliği mevcudiyetini koruyor. Önde ise 32 megapiksel ile daha yüksek çözünürlüklü bir kamera var. Bu kameranın f/2.2 diyafram açıklığı ve daha büyük sensör gibi niteliklere sahip olduğunu belirtelim.

galaxy s21 fe inceleme

S21 FE’nin Kamera uygulaması kolay kullanımlı bir arayüzle geliyor. Tek Çekim, Fotoğraf, Video, Portre gibi modlar ön planda. Daha Fazla bölümünde ise Ultra Ağır Çekim, Pro Video, Portre Video, Pro gibi modlar var. Görsel Zekâ özelliği ile sahneye göre renk ve ışık ayarları otomatik olarak yapılıyor. Bu mod açık olduğunda, çekeceğiniz fotoğraflar daha parlak ve canlı görünecektir. Düşük ışıkta gece modunun otomatik olarak seçilmesi de mümkün oluyor.

Galaxy S21 FE, yeterli ışık koşulları altında parlak, net ve canlı fotoğraflar çekiyor. Işık şiddeti azalmaya başladığı durumlarda ise çekilen fotoğraflarda elde edilen sonuçlar değişiklik gösteriyor. Özellikle düşük ışıkta yapacağınız ve Gece modunun açık olduğu çekimlerde telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanız veya gerekirse tripod kullanmanız yerinde olacaktır. Loş ortamlarda pozlama süresinin uzaması, fotoğrafların parlaklığını artırsa da beraberinde bulanıklık ve netlik azalması getiriyor. Ayrıca Samsung’un, gürültü etkisini azaltmak için düşük ışıkta çekimlere pürüzsüzleştirme uyguladığını görüyoruz. Çoğu fotoğrafın Instagram veya benzeri ortamlarda, çok yüksek olmayan çözünürlüklerde paylaşıldığını düşündüğümüzde, bu durum rahatsız edici olmayacaktır. Ancak bu tür çekimlerde yakınlaştırma yaptığınızda detayların epey az olduğunu göreceksiniz.

Portre çekimlerde Galaxy S21 FE tatmin edici bir performans sergiliyor. Ön kamera da bu açıdan iyi seviyede, hafif sınır kusurları olsa da, genel olarak arka planı bulanıklaştırma konusunda S21 FE iyi bir grafik ortaya koyuyor. Makro çekimlerde de iyi sonuçlar elde ediliyor, ancak nesneye çok yaklaştığınızda netlemenin istediğiniz seviyede olmadığını görebilirsiniz. Ultra geniş açılı kameranın ana kamera ile renk ve parlaklık konusunda tutarlılık gösterdiğini görüyoruz. Telefoto kamera kaliteyi bozmadan 3 kata kadar yakınlaştırma yapabiliyor. Ancak düşük diyafram değeri, özellikle ışığın yeterli olmadığı ortamlarda gürültü etkisini beraberinde getiriyor. Bu telefon 30 kata kadar yakınlaştırma yapabiliyor. Her ne kadar kalite istenen seviyede olmasa da, uzaktaki nesnelerin ne olduğunu anlamada S21 FE’nin bu Space Zoom olarak adlandırılan özelliğinin ihtiyaçları karşıladığını söyleyebiliriz.

Ön kamera da selfie fotoğraflarda iyi işler çıkarıyor. Yüksek çözünürlük, düşük ışıklı ortamlarda bile parlaklığın iyi seviyede olmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte, Samsung’un arka kamerada uyguladığı pürüzsüzleştirmenin, düşük ışıktaki çekimlerde ön kamerada da uygulandığını görüyoruz. Yine de, sosyal medyada paylaşmak için yeterli kalitede fotoğrafları 32 megapiksel ön kamera ile rahatlıkla çekebilirsiniz.

Video tarafında S21 FE’nin, serinin diğer üyeleri gibi 8K video kaydı seviyesine çıkamadığını görüyoruz. Saniyede 60 kare hızında 4K video kaydı en üst nokta. Bunun dışında daha düşük çözünürlüklerde veya farklı kare hızlarında çekim imkanı var. 4K çekimlerde hareket etkisi hissedilse de, genel olarak başarılı çekimlerin yapıldığını söyleyebiliriz. Maksimum 1080p çözünürlükte çekim yapılabilen Super Steady modunu kullanarak daha durağan, biraz daha profesyonel video kamera tadında çekimler yapabilirsiniz. Ön kamera da 4K video kaydı yapabiliyor. Ancak arka kameraya nazaran çekimlerde el hareketlerinin neden olduğu titreşim daha fazla hissediliyor. Ses kaydı konusunda ise Galaxy S21 FE’nin başarılı bir performans ortaya koyduğunu görüyoruz.

Galaxy S21 FE inceleme: Sonuç

Galaxy S21 FE Türkiye’de 10999 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Bu, 128 GB model için tavsiye edilen satış fiyatı. 256 GB’lık model için bir 1000 TL daha ödemeniz gerekiyor. Galaxy S21 ile karşılaştırıldığında, o telefonun 128 GB versiyonu 9999 TL ile biraz daha düşük fiyata satılıyor.

Samsung, Galaxy S20 FE modeline nazaran, S21 FE’yi amiral gemisi sınıfına daha yakın hâle getirmiş, tercih nedeni kılacak daha fazla özelliği barındırıyor. Ekran bu noktada önemli bir unsur, Dinamik AMOLED 2X teknolojili ekranın tercih edilmesi yerinde olmuş. İşlemci tarafında da geçen yılın amiral gemisi serisinin çizgisi tutturuluyor. Performans anlamında telefon beklentileri karşılıyor. Kamera tarafında telefoto lens daha düşük çözünürlüklü olsa da, selfie kamera ile aradaki açığı kapatıyor, bir amiral gemisi telefondan beklenen kalitede fotoğraflar çekebiliyor. Video tarafı da genel olarak iyi, belki birincil tercihiniz olmayabilir, ancak özel günlerde de S21 FE iyi bir araç olarak iş görür.

Aslında S21 FE, birçok açıdan S21 serisinin temel modelinin sahip olduğu özellikleri tutturuyor. Görünüş itibarıyla S21 biraz daha amiral gemisi telefon görünümünde olsa da, FE modeli de şık ve sağlam bir telefon. Biraz daha büyük ekran isteyenler için de tercih edilir bir model. Eğer daha büyük ekranlı bir telefon düşünüyor, bütçe konusunda da fazla aşırıya kaçmamayı tercih ediyorsanız, S21 FE tercih edebileceğiniz bir model olabilir. Galaxy S21 FE, biraz daha yüksek fiyat noktasından girmesini beklediğimiz S22 serisine göre de iyi bir uygun fiyatlı alternatif olacaktır ve Samsung markasını isteyenlerin ilgisini çekecektir.

Samsung Galaxy S21 FE
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.