Samsung Galaxy S20 Ultra – GittiGidiyor’da İncele ve Satın Al
Samsung, bu yılın ilk yarısındaki amiral gemisi telefon serisinde üç farklı modelle karşımıza çıkmıştı. Galaxy S20 serisi içinde yer alan bu modeller farklı zevklere ve bütçelere hitap ediyor. Galaxy S20 Plus inceleme yazısı ve videosunda bu üçlünün ortanca üyesini detaylı bir şekilde mercek altına almıştık. Biraz geç oldu farkındayız, ancak şimdi sırada serinin en üst seviyedeki üyesi var. Bir süredir deneyimlediğimiz Android telefonla ilgili detaylar Galaxy S20 Ultra inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.
Galaxy S20 Ultra inceleme: Tasarım
S20 Ultra da Galaxy S20 ailesinin diğer ürünleriyle aynı malzeme yapısını ve özelliklerini paylaşıyor. Cam ve metal birleşimi tasarımla geliyor. Cam yüzeyin sürtünmesi yeterli, böylelikle telefonu elde kayıp gitmeden tutmak ve kullanmak mümkün oluyor. Öte yandan IP68 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliği de mevcut. İçinde bulunduğumuz yaz günlerinde deniz veya havuz kenarında S20 Ultra’yı su derdi olmadan gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kışın da yağmur altında kullanımda veya su birikintisine düşürme durumunda herhangi bir baş ağrısı yaratmayacaktır.
6.9 inç ekranıyla S20 Ultra, serinin içinde en büyük gövdeye sahip telefon. Galaxy S20 serisinin lansmanı sırasında Ultra modeli, diğerlerinin yanında epey büyük bir telefonmuş gibi görünüyordu. Ancak telefonu deneyimlemeye başladıktan sonra büyük gövdenin çok sorun yaratmadığını gördük. Tabii ki, daha önce deneyimlediğimiz ve incelemesini yayınladığımız Galaxy S20 Plus modeline göre daha büyük ve ağır bir telefon. Ancak ne elde tutup kullanırken ne de cepte taşırken herhangi bir sıkıntı yaşamadık.
Samsung, ekran koruyucu filmi en baştan yerleştirmiş. Birkaç gün sonra üstünde ufak tefek çizikler oluşmaya başlasa da, ekran koruyucu filmi çıkarmadan uzun süre kullanabilirsiniz gibi görünüyor. Samsung bu telefonun önünde ve arkasında Corning Gorilla Glass 6 cam kullanıyor. Ön yüz camla kapla olduğu için daha en baştan koruma altında. Arka yüzünde de dikkate değer bir çizik veya aşınma yok. Ancak cam yüzeyin parmak izi ve kiri tutma konusunda epey cömert davrandığını söylememiz gerekiyor.
S20 Ultra’nın alt kenarında USB-C portu, mikrofon ve hoparlör var. Sol kenarda herhangi bir giriş veya çıkış yokken sağ kenarda ise ses tuşları ve güç butonu bulunuyor. Üst kenarda ise mikrofon, nano SIM kart ve microSD kart tepsisi bulunuyor. Arka tarafta ise epey geniş ve dışa doğru da hatırı sayılır bir çıkıntı yapan kamera modülü var. Burada da dört kamera, flaş ve üçüncü mikrofon bulunuyor. Samsung logosu da alta doğru yerleştirilmiş.
6.9 inç ekran ön yüzün büyük bir kısmını kaplıyor. Yüzde 90’a yakın bir ekran-gövde oranı ile bu telefon sanki sadece ekranı tutuyormuşsunuz gibi bir his yaratıyor. Ekranın üst kısmında ise kamera deliği ortalanmış biçimde duruyor. Ekran her iki uzun kenara doğru kavis yapıyor, ancak bu kavisin açısı çok fazla değil. Bu durum telefonu tutarken de kenarlara temas nedeniyle yanlış komutların girilmesi ihtimalini azaltıyor. Ekranın alt kenarında kalan çerçeve alanı da çok geniş sayılmaz.
Galaxy S20 Ultra inceleme: Donanım ve Performans
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Galaxy S20 Ultra’da 6.9 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran bulunuyor. Ekran çözünürlüğü tıpkı S20 Plus modelinde olduğu gibi 1440 x 3200 piksel. 20:9 görüntü oranlı ekran 511 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Ancak telefonun ekranını daha düşük çözünürlük ayarıyla da kullanmanız mümkün. Aslına bakarsanız, normal kullanım uzaklığında QHD+ ve FHD+ çözünürlük arasında çok büyük fark yok. Ancak biz telefonu genellikle en yüksek çözünürlükte kullanmayı tercih ettik.
Eğer ekran çözünürlüğünde Full HD+ çözünürlüğü tercih ederseniz, bu durumda ekranın 120Hz yenileme hızı özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Daha yüksek yenileme hızı kullanıcı arayüzü geçişlerinde ve web sayfalarında kaydırmalarda daha akıcı bir görsellik sunuyor. Ayrıca oyun tarafında da yüksek grafik hızlarını destekleyen oyunlarda farkını gösteriyor. Bunun dışında ekranın içeriğe göre yenileme hızını dinamik biçimde değiştirdiğini de belirtelim. Genel olarak 120Hz yenileme hızı çok büyük fark yaratmıyor, ancak daha akıcı geçişleri sevenler, bu ayarı çözünürlükten fedakarlık ederek etkinleştirebilirler.
Samsung’un Dynamic AMOLED 2X ekranını barındıran S20 Ultra’nın ekranı yüksek parlaklığa, derin siyahlara ve yüksek kontrast değerine sahip. Renkler canlı, bu sayede fotoğraflara bakarken, video izlerken daha yoğun ve iyi bir deneyim sunuluyor. Ekranın renk sıcaklığını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün. Aynı zamanda göz sağlığını düşünen Mavi ışık filtresini de kullanabilirsiniz. Ekranın görüş açıları yüksek, üst kısımdaki ekran deliğinin de oyun oynarken veya video izlerken fazla göz tırmalamadığını söyleyebiliriz.
Ekranın bir özelliği de parmak izi okuyucu barındırması. Samsung bu birimi giderek daha iyi işler hâle getiriyor. S20 Ultra’yı kullandığımız süre boyunca kimlik doğrulama yöntemi olarak parmak izi okuyucusunu tercih ettik. Ve bunda da herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Arzu edenler öndeki kamerayı kullanarak yüz tanımadan da yararlanabilirler.
S20 Ultra’da iki hoparlör var. Bunlardan bir tanesi altta, diğeri de ekranın üst kısmındaki ahizeye yerleştirilmiş. İki hoparlörden çıkan ses şiddeti hemen hemen aynı seviyede, böylelikle stereo ses çıkışı büyük oranda sağlanıyor. Ses kalitesi iyi, tizler en yüksek ses seviyesinde aşırıya kaçmıyor. Baslar çok yüksek seviyede olmasa da, biraz olsun etkisi hissediliyor. S20 Ultra’ya herhangi bir hoparlör bağlamadan arkadaşlarınızla müzik dinleyebilir veya video izleyebilirsiniz. Telefonun hoparlörleri size yetecektir.
Türkiye’de satılan S20 Ultra’larda da Exynos 990 işlemci bulunuyor. 7nm+ tabanlı bu işlemci bir amiral gemisi telefona yakışır deneyim sunuyor. S20 Plus’ta elde ettiğimiz performansla aynı çizgide bir performans mevcut. Kullanıcı arayüzünde gezinti akıcı, oyunlar ve uygulamalar hızlı şekilde açılıyor. Belirli işlerde telefonun biraz fazla ısındığını hissettik, ancak genel olarak ısınma konusunda da S20 Ultra sıkıntı çıkaran bir akıllı telefon değil. Benchmark testlerinde de S20 ailesinin diğer üyeleriyle aynı sonuçları elde ediyor.
Telefonda 12 GB RAM var. Bu yüksek RAM miktarı çoklu görev konusunda telefonun iyi bir iş ortaya koymasına yardımcı oluyor. Aynı anda iki uygulamayı S20 Ultra’da rahatlıkla kullanabilirsiniz. DeX özelliğini kullanarak da masaüstü bilgisayar deneyimi elde edebilirsiniz. Yüksek RAM miktarı sayesinde daha iyi bir masaüstü deneyimi yakalamanız mümkün olacaktır. Ayrıca büyük ekranda WhatsApp veya Mesajlar gibi ekran üstünde yüzen uygulamaları kullanmak da sorunsuz biçimde gerçekleşiyor.
128 GB dahili hafıza çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Üstelik video kaydı için HEVC formatını kullanarak kaliteden ödün vermeden yerden tasarruf edebilirsiniz. İsteyenler için microSD kart yuvası da var. Bellek genişletmek istemeyen, ancak ikinci bir hat kullanmak isteyenler için bu yuva SIM kart yuvası olarak da kullanılabiliyor.
Pil tarafında baktığımızda ise S20 Ultra’nın 5000 mAh kapasiteli bir pile sahip olduğunu görüyoruz. Telefonun ekranı ve işlemcisi yüksek profilli, pil tüketimi daha yüksek oluyor. Yine de S20 Plus’ınkiyle aynı çizgide bir pil performansı ortaya koyuyor. Normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkaran hatta ikinci güne de sarkan bir pil ömrü var. Kutudan çıkan 45W hızlı şarj destekli adaptör ile kısa sürede telefonun birkaç saat kullanılmasını sağlayan bir doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Kablosuz şarj da mevcut ve 15W güç çıkışına sahip aksesuarlar destekleniyor. Bu arada üst sınıf Samsung telefonlarında gördüğümüz ters kablosuz şarj, Samsung’un deyimiyle Wireless Power Share da Galaxy S20 Ultra’nın özellikleri arasında yer alıyor. Bu özellik yardımıyla Qi kablosuz şarj destekli akıllı telefonları, akıllı saatleri veya diğer aksesuarları şarj edebilirsiniz.
Galaxy S20 Ultra inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy S20 Ultra’da Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de One UI 2 kullanıcı arayüzü var. Samsung, bu yılın başlarında geçen yılın S10 ve Note 10 serisi modellerinde One UI 2 kullanıcı arayüzünü sunmaya başlamıştı. Ancak S20 ile birlikte yazılım tarafında birtakım yenilikler de getirmişti. Örneğin Samsung Galaxy telefonları arasında Apple’ın AirDrop’una benzer şekilde fotoğraf, video veya belge paylaşımı yapmayı sağlayan Quick Share bunlardan bir tanesi. Öte yandan Bixby Home’un yerini alan Samsung Daily arayüzü de Netflix, Spotify gibi multimedya servislerinden sunduğu tavsiyelerle daha kullanışlı görünüyor. Bunlara ek olarak Samsung’un görüntülü arama uygulaması yerine Google Duo’yu kullanabilirsiniz. Duo’yu seçerseniz daha fazla kişiyle pratik biçimde görüntülü arama gerçekleştirebilirsiniz. Ancak arayacağınız kişinin de Duo kullanıcısı olması gerekiyor.
Daha önceki Samsung telefon incelemelerinde hep söylediğimiz gibi, One UI kullanıcı arayüzü büyük boyutlu ikonları ve diğer kontrolleriyle büyük ekranlı telefonları daha rahat biçimde kullanmaya izin veriyor. Epey büyük bir ekranı bulunan S20 Ultra’da da One UI’ın yararını görüyoruz. Telefonun kenarında bulunan çekmeceyi ortaya doğru sürükleyerek sık kullandığınız uygulamalara erişebilirsiniz. Hatta bunlardan istediğinizi ekranın ortasına sürükleyip bırakarak iki uygulamayı aynı ekranda açabilir ya da uygulamayı yüzen bir pencerede kullanabilirsiniz.
Bunun dışında Samsung’un Galaxy telefonlarında görmeye alıştığımız birçok uygulama yüklü olarak geliyor. Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi popüler uygulamalarının yanı sıra Microsoft’un Office Mobile, LinkedIn, OneDrive gibi uygulamaları da var. Bir önceki bölümde belirttiğimiz gibi, DeX yazılımını bilgisayarınıza yükleyip S20 Ultra’yı bilgisayara bağlayabilir ve telefonun kullanıcı arayüzünü büyük ekranda, sanki bir bilgisayar kullanırmış gibi masaüstün görünümüyle görüntüleyebilirsiniz. Bu şekilde web sitelerini masaüstü görünümünde açabilirsiniz. Ya da fotoğraflarınızı veya videolarınızı daha iyi şekilde görüntüleyebilirsiniz. Office dokümanlarıyla çalışma konusunda de DeX pratiklik sağlıyor. Bunun yanı sıra Hızlı Ayarlar içinde bulunan Windows’a Bağlan kontrolünü etkinleştirdikten sonra PC’nizdeki Telefonunuz uygulamasıyla S20 Ultra’ya bağlanabilirsiniz. Telefona gelen bildirimleri ve mesajları bilgisayar ekranında görme, telefonun kullanıcı arayüzüne bilgisayardan erişme ve gelen çağrıları bilgisayardan cevaplama da sunulan işlevler arasında bulunuyor. Yani, S20 Ultra’nın yüksek işlemci gücünü bilgisayarınızla daha iyi şekilde değerlendirebilir, kesintisiz bir çalışma ortamı yakalayabilirsiniz.
Galaxy S20 Ultra inceleme: Kamera
Samsung, Galaxy S20 ailesinin tanıtımı esnasında doğal olarak kamera yeteneklerine de vurgu yapmıştı. Serinin diğer üyelerinde 64 megapiksel çözünürlüklü kameralar var, ancak S20 Ultra’nın arkasında yer alan 108 megapiksel çözünürlüklü kamera, diğerlerine göre daha verimli kullanım sunmasıyla dikkat çekiyor. Örneğin, S20 Plus’ın 64 megapiksel çözünürlüklü sensörü telefoto kamerada yer alıyordu. Ana kamera 12 megapiksel çözünürlüğe sahipti. Ancak Samsung’un S20 Ultra’da yüksek piksel sayısını ana kameraya ayırdığını görüyoruz.
108 megapiksel ana kameranın f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özellikleri var. Bu kameranın yanında 12 megapiksel ultra geniş açılı kamera var ve bu da f/2.2 diyafram değeriyle geliyor. Telefoto kamera ise periskop yapılı, 48 megapiksel çözünürlük değerine sahip. f/3.5 diyafram, 103mm odak uzaklığı, optik görüntü sabitleme, beş kat optik yakınlaştırma ve on kat hibrit yakınlaştırma imkanı sunuyor. Bunlara ek olarak bir de 0.3 megapiksel Uçuş Süresi kamerası bulunuyor. Önde de 40 megapiksel çözünürlüklü, f/2.2 diyafram değerine sahip bir selfie kamerası mevcut.
Üst sınıf Samsung Galaxy telefonları genel olarak yüksek parlaklıklı ve canlı renklere sahip çekimler üretir. Galaxy S20 Ultra için de aynısını söyleyebiliriz. Yeterli ışık altında S20 Ultra ile çekilen fotoğraflar canlılık ve parlaklık bakımından fazlasıyla doyurucu. Detaylar bakımından da çekilen fotoğraflar zengin. 108 megapiksel tam çözünürlükte çekilen fotoğraflarda detaylar biraz daha belirgin, ancak otomatik modda, yani daha düşük çözünürlükte çekilen fotoğraflarla karşılaştırdığımızda arada çok büyük bir fark bulunmuyor.
Galaxy S20 Ultra makro çekimlerde de iyi iş çıkarıyor. Arka planı bulanıklaştırılmış portre fotoğraflarını çekme konusunda da sonuçlar memnun edici sayılır. Bazen saç teli gibi ince detayları da agresif biçimde bulanıklaştırıyor, ancak arka plan bulanıklığını sonradan ayarlayarak daha iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde de S20 Ultra genel olarak iyi işler ortaya koyuyor. Pozlamayı genellikle yüksek tutarak detayları yakalamayı sağlıyor, ancak bu durum bazı koşullarda yüksek kumlanmayla sonuçlanabiliyor. Yine de genel olarak bulanık olmayan ve düşük gürültülü, yani kumlanmalı fotoğrafları S20 Ultra ile çekebilirsiniz. Gece modu da var. Uzun pozlama yaparak etkileyici gece manzara fotoğrafları yakalayabilirsiniz. Ancak en iyi sonuçlar için bir tripod kullanarak S20 Ultra’yı mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var.
Samsung’un S20 Ultra’da üstünde durduğu özelliklerden bir tanesi de yüksek yakınlaştırma oranı olmuştu. Bu telefon 100 kat yakınlaştırma yapabiliyor. Bunu optik ve dijital yakınlaştırmanın birleşimiyle yapıyor ve işi bu kadar yüksek seviyeye taşıyor. 100 kat yakınlaştırma kulağa hoş gibi görünse de, çekimlere baktığımızda detaylardan ve netlikten yoksun çekimlerin yapıldığını görüyoruz. Belki 30 kat yakınlaştırma gibi bir değerle daha fazla detayın yakalandığı yakınlaştırılmış çekimleri tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte 100 kat yakınlaştırma imkanı S20 Ultra’nın gerekli durumlarda bir dürbün gibi işlemesine de yardımcı oluyor.
Ön tarafta da yüksek çözünürlüklü bir selfie kamerası var. İsterseniz daha düşük çözünürlüğü tercih ederek düşük ışıkta daha aydınlık selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. İsterseniz de maksimum çözünürlüğü tercih ederek detaylara odaklanabilirsiniz. Düşük ışıkta selfie çekimlerinde Galaxy S20 Ultra yeterli. Yeterli ışık altında ise maksimum çözünürlükten yararlanabilirsiniz. Ön kamerayla da 4K video kaydı yapabilirsiniz. Video günlük çekenler için S20 Ultra ön ve arka kameralarıyla yararlı olacaktır.
S20 ailesinin video tarafında iki önemli yeniliği vardı. Bunlardan bir tanesi 8K video kaydı. Henüz ortada çok fazla 8K destekli TV yok, olanlar ise çok pahalı. Aynı zamanda fazla içeriğin de olduğu söylenemez. Samsung, S20 Ultra ile evinde 8K TV’si olanlara televizyonlarında izleyecekleri içerikleri üretme imkanı veriyor. 8K video kaydı şu an için sadece ayırt edici bir kamera özelliği olarak ön plana çıkıyor. Galaxy S20 Ultra sahipleri için 4K/60fps veya 4K/30fps video kaydı daha ideal seçenekler olacaktır.
Video tarafındaki bir başka önemli yenilik de profesyonel video modu olmuştu. Fotoğraf çekimindeki profesyonel araçların benzerini video tarafında da görüyoruz. Profesyonel video modunu seçerek pozlama telafisi, beyaz dengesi gibi ayarları video çekimine başlamadan önce dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz çekim sırasında da beyaz dengesi vb. birkaç ayarı değiştirebilirsiniz. Görüntü oranını değiştirme imkanı da var.
S20 Ultra, daha önceki üst sınıf Samsung Galaxy telefonlarının çizgisini yakalayarak iyi bir video çekim performansı ortaya koyuyor. Yüksek görüntü kalitesine ve parlaklığa sahip, optik görüntü sabitleme sisteminin ana kameranın yanı sıra telefoto kamerada da bulunması, yakınlaştırma yaptığınızda da durağan görüntülerin elde edilmesine olanak sağlıyor. Ultra geniş açılı kameranın yardımıyla sunulan Süper Dengeli çekim modu da mevcut, ancak buna ihtiyaç duymadan da profesyonel bir video kameranın elinden çıkmış izlenimini veren çekimleri yapabilirsiniz. Ses kaydı konusunda da S20 Ultra başarılı. Üzerindeki birden fazla mikrofonuyla ortamın ses kaydını iyi şekilde yapıyor. Yakınlaştırma yaptığınız süjenin sesini artırma da mevcut olan kayıt özellikleri arasında.
Galaxy S20 Ultra’nın kamera arayüzüne daha önce incelediğimiz S20 Plus’tan aşinayız. Ekranın sağ kenarında çekim tuşu, kamera değiştirme düğmesi ve çekim modlarını seçmeyi sağlayan kontroller var. Bu modlar içinde Tek Çekim modu dikkat çekici. Farklı kameraları kullanarak farklı açılardan ve stillerde çekimler yapabilir, bunları daha sonra inceleyerek en iyi çekimi belirleyebilirsiniz. Tek Çekim ile S20 Ultra etkileyici sahneler yakalayabiliyor. Bunun dışında Ağır Çekim, Hızlı Çekim gibi yaratıcı işler ortaya koymayı sağlayan modlar var. S20 Ultra’nın yüksek işlemci gücü sayesinde fotoğrafları ve videoları doğrudan cihaz üzerinde düzenleyebilirsiniz.
Galaxy S20 Ultra inceleme: Sonuç
Samsung Galaxy S20 Ultra’nın tavsiye edilen satış fiyatı 12 bin 499 TL. Bu telefonu 11 bin TL seviyesinde fiyatlardan da bulmak mümkün. Üst sınıf akıllı telefonlar için artık yeni fiyat normali 10 bin TL’nin üstünde. Bu fiyat seviyesinin üstündeki telefonlara baktığımızda, Galaxy S20 Ultra’nın sahip olduğu özelliklerle dikkate değer bir ürün olduğunu görüyoruz.
S20 Ultra büyük ekranlı bir telefon olsa da, telefonu kullanmak çok zor değil. Kavisli hatları, yeterli sürtünmeye sahip cam yüzeyi sayesinde telefonu tek elle kullanmak, cepte taşımak çok sıkıntı yaratmıyor. Üst sınıf akıllı telefonda aradığımız suya dayanıklılık gibi birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor. Dynamic AMOLED ekranı da yüksek çözünürlüğü, derin siyahları, canlı renkleri ve 120Hz yenileme hızı gibi özellikleriyle video izlerken veya oyun oynarken yüksek bir görsel deneyim sunuyor. Stereo ses sistemi de multimedya ve oyun tarafında ekranın sunduğu yüksek deneyimi tamamlıyor. Exynos 990 işlemci bir amiral gemisi telefondan beklediğimiz performansı sunarken yüksek RAM miktarı ve yeterli bir depolama alanı mevcut. Android 10 ve onun üstünde gelen One UI 2 ile birlikte kullanıcılar için rahat ve pratik bir kullanım sunuluyor. Windows PC sahipleri için verimliliği artıran araçlar mevcut. Bu arada DeX’ten sadece Windows değil, Mac kullanıcıları da yararlanabiliyor.
Kamera tarafında ise Galaxy S20 Ultra’nın ortalamanın üstünde bir performans sunduğunu görüyoruz. Yüksek kaliteli, memnun edici fotoğraflar ve videolar çekebilirsiniz. Her ne kadar 100 kat yakınlaştırma ve 8K video kaydı gibi özellikler daha çok reklam unsuru gibi görünse de, dört arka kamera ve yüksek çözünürlüklü selfie kamera ile Galaxy S20 Ultra yüksek bir kamera performansı sergiliyor. S20 Ultra özel günlerde rahatlıkla ve yeterli derecede iş görecek bir araç oluyor.
Eğer bütçeniz 10 bin TL’nin üstüne çıkmaya elverişliyse, S20 Ultra’yı değerlendirme listenize alabilirsiniz. Yakında Samsung’un Note 20 serisini çıkarmasını bekliyoruz, ancak bu durum S20 Ultra’nın güncelliğinden ve kullanışlılığından bir şey kaybettirmeyecektir. Zaten performans ve diğer birçok unsur açısından da iki telefonun aşağı yukarı aynı seviyede olmasını bekliyoruz. Bu arada evinizde bir Samsung markalı TV veya beyaz eşya varsa, S20 Ultra bu cihazlarınızla da iyi şekilde anlaşacaktır.
Samsung Galaxy S20 Ultra – GittiGidiyor’da İncele ve Satın Al