Geçen yılın amiral gemisi Galaxy S10 serisi içinde Galaxy S10 Plus en üst seviyedeki modeldi. Samsung’un bu yılın Galaxy S20 serisinde “Plus” etiketli modeli orta seviyeye çektiğini, S20 Ultra ile çıtayı daha yükseğe çıkardığını görüyoruz. Galaxy S20 Plus inceleme yazısında ve videosunda ortanca üyeden fazlasıyla söz ettik. Şimdiyse bu telefonu, selefi olarak nitelendirebileceğimiz Galaxy S10 Plus ile karşılaştıralım.
Samsung Galaxy S20 Plus, bu yazıyı yayınladığımız tarihte 9299 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip. E-ticaret sitelerinde ise fiyatı 8400 TL seviyesine, hatta 8000 TL’ye inebiliyor. Galaxy S10 Plus’ın Samsung Online Mağaza’daki fiyatı da 8999 TL olarak veriliyor. Ancak e-ticaret sitelerinde bu telefonu 6000 TL seviyelerinde bir fiyattan bulmak mümkün oluyor. Samsung’un tavsiye edilen satış fiyatlarına göre, aradaki fiyat farkı çok az. Ancak e-ticaret sitelerinde dolaşmaya çıkınca, aradaki fiyat farkı 2000 TL’nin üstüne çıkabiliyor.
Bu durumda hangi telefonu tercih etmeli? Rehber niteliğindeki bu yazıda iki amiral gemisi telefonu tasarım, ekran, performans, pil, yazılım ve kamera gibi belirli unsurlar açısından değerlendiriyoruz.
Tasarım ile başlayacak olursak, her iki telefon da cam ve metal birleşimi yapıya sahip. Samsung, ikisinde de Corning Gorilla Glass 6 camları kullanmış. Galaxy S10 Plus’ta ön ve arka cam tabakalar simetrik bir yapı oluşturuyor. Yani ön ve arka yüzeylerin kenarlara doğru yaptığı kavis aynı seviyede bulunuyor. Galaxy S20 Plus’ta ise ekranın kavisi S10 Plus’ınkine göre daha az. Buna karşın, arka yüzey kenarlara doğru daha kavisli biçimde iniyor. Bu durum S20 Plus’ın metal çerçevesinin her iki uzun kenarda daha ince olmasını sağlıyor ve daha ince bir cihazmış hissi veriyor. Aslında her iki telefonun kalınlığı aynı, ancak S20 Plus’ı elimize aldığımızda daha ince bir cihazmış gibi hissedeceksiniz. Öte yandan Galaxy S20 Plus, S10 Plus’a göre biraz daha uzun, ancak daha dar bir yapıda geliyor. S20 Plus, yaklaşık 10 gram kadar daha ağır, ancak her iki telefon da hemen hemen aynı ağırlıktaymış gibi hissediliyor. Genel olarak Galaxy S20 Plus’ın biraz daha şık bir cihaz olduğunu söylesek yanlış olmaz.
Samsung bu yılın “Plus” modelinde ekran büyüklüğünü 6.7 inç ile biraz daha artırmış. S10 Plus’ın ekranı ise köşeden köşeye 6.4 inç uzunluğa sahipti. Ancak 20:9 ile daha uzun ve dar bir ekran mevcut. Toplam ekran alanı bakımından arada çok büyük bir fark yok. Galaxy S10 Plus’ın ekranının sağ üst köşesinde, iki kameradan dolayı dikkate değer alan kaplayan bir delik mevcut. S20 Plus’ın ekranında ise kamera deliğinin üst kısımda ortalandığını görüyoruz. Tam ekranda bir şeyler izlerken veya oyun oynarken, S20 Plus’taki kayıp daha az olacaktır. Bununla birlikte 16:9 videoları tam ekranda oynattığınızda alttan ve üstten kaybedeceğiniz alan biraz daha fazla olacaktır.
Her iki ekran da 1440p çözünürlüğe sahip. Piksel yoğunlukları hemen hemen aynı. Dolayısıyla netlik ve keskinlik açısından arada çok fazla fark yok. Galaxy S10 Plus’ın ekranı biraz daha parlak gibi görünüyor. Ancak iki telefonda da aynı HDR içeriğini oynattığımızda, Galaxy S10 Plus’ta görüntüler biraz daha aydınlık görünse de, S20 Plus’ın ekranının renk aralığı konusunda daha geniş bir destek sunduğunu, HDR içeriğin hakkını daha iyi şekilde verdiğini gözlemliyoruz. Hazır lâfı multimedyaya getirmişken, ses konusunda da S20 Plus’ın biraz daha ilerleme kaydettiğini görüyoruz. Ses şiddeti daha yüksek ve daha geniş aralıklı çıkıyor.
Bu arada unutmadan, S20 Plus’ın ekranının 120Hz yenileme hızını desteklediğini söyleyelim. Tabii ki, bu destekten yararlanmak için ekran çözünürlüğünü Full HD seviyesine düşürmek gerekiyor. Daha hızlı bir ekran oyun oynarken keyfi daha da artıracaktır, ancak diğer alanlarda çok bir fark yaratmıyor. Kullanıcı arayüzünde veya web sayfalarını kaydırırken daha akışkan olması pek bir şey değiştirmiyor.
Performans tarafına geldiğimizde, Galaxy S20 Plus’ta 7nm tabanlı Exynos 990 varken, S10 Plus’ta 8nm tabanlı Exynos 9820 bulunuyor. S10 Plus geçen yılın telefonu olsa da, performans anlamında hâlâ bir amiral gemisi telefona yakışır performansı kullanıcılara sunuyor. Üstelik GeekBench 5 benchmark ve Adobe Premiere Rush video oluşturma testlerinde de her iki telefon arasında dikkate değer bir fark bulunmuyor. Tabii ki, S20 Plus her iki testi de önde bitiriyor. GeekBench 5’in ilk safhalarında ise, basit işlerde her iki telefonun da hemen hemen aynı seviyede grafiği sergilediğini görüyoruz. İşler karmaşık hâle geldikçe, S20 Plus’ın farkı ortaya çıkıyor. Zaten bunun yansımasını da benchmark sonucunda görüyoruz.
Galaxy S10 Plus’ta 4100 mAh kapasiteli pil varken, S20 Plus’ta ise pil kapasitesi 4500 mAh’ye çıkarılmış. Çalışma ömürleri açısından iki telefonun birbirinden pek farkı yok. Her ikisi de normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hızlı şarj performansı da hemene hemen aynı. Yarım saatte yüzde 50 doluluğa ulaşılıyor. Kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj gibi özellikler de ortak.
Galaxy S10 Plus son güncelleme ile Galaxy S20 Plus’a kullanım deneyimi bakımından yaklaşıyor
S20 Plus ve S10 Plus’ın yazılım konusunda birbirine çok yakın olduğunu görüyoruz. Samsung sağolsun, güncellemeleri S10 serisine hızlı bir şekilde sunarak eşdeğer deneyimin yaşanmasını sağlıyor. Zaten geçen yılın sonlarında S10 serisi için Android 10 ve One UI 2 güncellemesi yayınlanmıştı. Geçtiğimiz günlerde de Galaxy S10 serisi bir başka güncelleme aldı ve Quick Share ile Samsung Daily’nin de aralarında olduğu, Galaxy S20 serisi ve Z Flip ile gördüğümüz bazı yazılım özelliklerini kazandı.
Yukarıda sözünü ettiğimiz güncelleme paketiyle Galaxy S10 Plus’a Tek Çekim modu da geldi. Böylelikle Galaxy S10 Plus’ın arkasında yer alan üç kameranın her biriyle farklı şekilde sabit ve hareketli görüntü çekimleri yapılarak bunlar gösteriliyor. En iyi çekim de tavsiye ediliyor. Öte yandan S20 Plus’ın kamera uygulamasıyla aynı tasarımı ve birçok aracı da kazanmış oluyor. Tabii ki, S20 Plus’ın öne çıktığı bazı alanlar var. Örneğin, 64 megapiksel tam çözünürlüklü fotoğrafları sadece bu telefonla çekebilirsiniz. Aynısı 8K videolar için de geçerli. Galaxy S20 Plus’ı deneyimlediğimiz süre boyunca bu iki işlevi de fazla kullanmadığımızı söylesek yanlış olmayacaktır.
Her iki telefonla da birkaç kare fotoğraf çektik. Ana kameraların düşük ışık performansı hemen hemen aynı seviyede, ancak S10 Plus’ın kamerası ile çektiğimiz fotoğraflarda detaylar biraz daha belirgin görünüyor. Tam tersine, S20 Plus’ın 12 megapiksel ultra geniş açılı kamerası ise S10 Plus’ın 16 megapiksel kamerasınınkine göre daha iyi iş çıkarıyor.
Sonuç olarak tasarım, ekran ve kamera özellikleri açısından Galaxy S20 Plus önde görünüyor. Kamera performansı tarafında, özellikle otomatik modda, herhangi bir ayar yapmadan veya kamera değiştirmeden çektiğiniz fotoğraflarda arada çok fazla fark görmeyeceksiniz. Yazılım özellikleri bakımından da her iki telefonun hemen hemen aynı seviyede olduğunu görüyoruz. Uygun bir fiyattan bulunduğu takdirde S10 Plus’ı tercih etmek daha sonra pişman etmez gibi görünüyor. Ancak bir yaşını aşmış bir telefon tercih ettiğiniz için, geleceğe dönük yazılım desteği daha kısıtlı olacaktır. İki yıl sonra, Galaxy S20 Plus bir Android güncellemesi daha alırken, S10 Plus bunu almayacaktır. Ya da gelecek yıl bu zamanlar, Galaxy S20 Plus Android 11 güncellemesini almışken, S10 Plus kullanıcıları hâlâ güncellemeyi bekleyecektir. Son kararı verirken bu noktayı da dikkate almakta fayda var gibi görünüyor.