İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S10 Lite İncelemesi

Galaxy S10 Lite inceleme yazısında yüksek fiyat-performans oranlı Samsung Android telefonu ile ilgili yorumlar, detaylar, fotoğraflar ve video var.
galaxy s10 lite inceleme

Samsung Galaxy S10 Lite
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Geçen yılın Galaxy S10 serisinde üç tane telefon bulunuyordu. Giriş seviyesindeki Galaxy S10e modeli, daha büyük ekranlı kardeşleriyle hemen hemen aynı donanım bileşenlerini ve performansı biraz daha düşük fiyata ve kompakt bir gövdede sunuyordu. Bu telefon için bir nevi “lite” tanımlaması yapsak yanlış olmazdı. Ancak Samsung, bu telefonu öyle görmüyormuş ki, 2020’nin hemen başında, Galaxy S10 serisine gerçek anlamda bir “lite” ürün getirdi. Aslına bakarsanız, sahip olduğu büyük ekran, işlemci ve kamera özellikleriyle Galaxy S10 Lite, sahip olduğu sıfatın ötesine geçiyor gibi görünüyor. Bir süredir deneyimlediğimiz bu telefon ile ilgili yorumlar, detaylar Galaxy S10 Lite inceleme yazısında yer alıyor.

Galaxy S10 Lite inceleme: Tasarım

Galaxy S10 Lite, daha önce incelediğimiz Galaxy A71 ile hemen hemen aynı boyutlara sahip. Uzunluk ve genişlik bakımından A71 biraz daha önde görünüyor. Buna karşılık S10 Lite, biraz daha kalın bir telefon. Galaxy S10 Lite sahip olduğu malzeme kalitesiyle bir Galaxy A serisi telefon çizgisinde görünüyor. Bununla birlikte Galaxy A71’e nazaran biraz daha kaliteli bir telefon olduğu hissini verdiğini söyleyebiliriz. Tasarımdaki ufak tefek dokunuşlar da S10 Lite’ı biraz daha değerli hâle getiriyor.

S10 Lite ve A71’i yan yana getirip önden baktığınızda iki telefonu birbirinden ayırmanız zor. Farklılıklar arka tarafta gizli. Galaxy A71’in prizma arka tasarımı S10 Lite’da yerini düz bir tasarıma bırakıyor. Işığın yansıması daha düz bir görüntü oluşturuyor. Sol üst köşedeki dörtlü kamera yerleşimi ise daha şık ve telefona biraz daha amiral gemisi telefon görünümü kazandırıyor. Plastikten yapılmış arka yüz parmak izine karşı epey cömert, kolay şekilde parmak izine boğuluyor. Bu nedenle ara sıra bir mendille temizlemekte fayda var. Bununla birlikte çizilmelere karşı da dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Elimizdeki koyu mavi renk de gayet şık duruyor.

Ön taraf ise sağlam camla kaplı. Telefon kutusundan ekran koruyucu film yapıştırılmış şekilde çıkıyor. S10 Lite’ı deneyimlediğimiz süre boyunca bu şekilde kullandık ve bu durum ekran kalitesinde ve görsel deneyimde herhangi bir sıkıntıya neden olmadı. Üstelik bu koruyucu ekran filmi daha önce deneyimlediğimiz diğer Samsung telefonlarınınkine göre daha sağlam göründü.

Galaxy S10 Lite’ın alt kenarında USB-C portu, mikrofon ve hoparlör var. Üst kenarda ise ikinci bir mikrofon görüyoruz. Sağ kenarda ses tuşları ve güç düğmesi, diğer Samsung telefonlarında alıştığımız şekilde konumlandırılmış. Tuşların derinliği yeterli, biraz sert yapılmış, ancak kolaylıkla kullanılıyor. Sol kenarda ise üst tarafa doğru nano SIM ve microSD kart tepsisi yerleştirilmiş. İkinci hattı da takabilirsiniz, ancak bu durumda microSD kart kullanmaktan vazgeçmelisiniz. S10 serisinin geçen yılki üç üyesi suya ve toza dayanıklıydı. Ancak Galaxy S10 Lite’da bu özelliğin bulunmadığını görüyoruz.

Galaxy S10 Lite inceleme: Ekran, Performans, Pil

Samsung Galaxy S10 Lite’da 6.7 inç, 1080 x 2400 piksel çözünürlüklü ve 20:9 görüntü oranlı Super AMOLED Plus ekran bulunuyor. Bu ekran 394 ppi piksel yoğunluğu ile yeterli keskinlikte ve netlikte görüntüler, yazılar sunuyor. Ekranın parlaklık seviyesi de iyi, dışarıda da yeterli bir görüş sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca görüş açıları da iyi. Canlı renkler, derin siyahlar da ekranın özellikleri arasında. Ayrıca HDR10+ desteğine sahip, Netflix veya YouTube’daki HDR içerikleri bu telefonla rahatlıkla izleyebilirsiniz.

AMOLED teknolojisine sahip olduğu için sürekli açık ekran özelliğini de, pil ömrüne olumsuz etkide bulunmadan kullanabilirsiniz. Böylelikle telefon uyku durumundayken saat, tarih, bildirimler ve bunun gibi çeşitli bilgileri ve içerikleri ekranda görebilirsiniz. Ekranın üst kısmında bulunan selfie kamera deliği ise tam ekranda oyun veya film görüntülerken fazla rahatsızlık yaratmıyor.

Galaxy S10 Lite’ın alt kenarında tek bir hoparlör var. Bu hoparlör yeterli bir ses çıkışı sunuyor. YouTube’da video izlerken bir sıkıntı yok. Ancak film izlerken bir kulaklık daha iyi olabilir. Telefonun 3.5mm kulaklık jakı yok. Kutudan çıkan USB-C uçlu kulaklık ihtiyaçları karşılıyor, ancak bir Bluetooth kulaklık sizi daha rahat ettirebilir.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, bu telefonda Snapdragon 855 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Bu işlemci Galaxy S10 serisinin yurt dışında, ABD gibi bazı ülkelerde çıkan versiyonlarında yer alan işlemciydi. Yani Türkiye’deki S10 serisinin diğer üyelerine kafa tutan, hatta onların önüne geçen bir işlemciyi S10 Lite’da görüyoruz. 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da donanım paketinde mevcut. microSD kart yuvası da var, ancak S10 Lite’ı çift SIM kartla kullanmayı düşünürseniz, o zaman bellek kartı takmaktan vazgeçmeniz gerekiyor.

Galaxy S10 Lite bir amiral gemisi telefona yakışır performans sunuyor. Telefon hızlı, kullanıcı arayüzündeki akıcı geçişler, oyunların ve uygulamaların seri biçimde açılması dikkat çekiyor. Benchmark testlerinde de yukarıdaki durumun yansımasını görüyoruz. GeekBench 5 testinde S10 serisinin diğer üyeleriyle aşağı yukarı aynı, hatta belli yerlerde daha üstün sonuçlar görüyoruz. Tek çekirdek sonuçlarında Exynos 9820 işlemcili S10, S10+ ve S10e daha yüksek puanlar alsa da, çoklu çekirdek sonuçlarında Snapdragon 855 işlemcili S10 Lite’ın önde geldiğini görüyoruz. AnTuTu Benchmark testinde alınan 460 bin seviyesindeki puan da onu Exynos 9825 işlemcili Galaxy Note 10+’ın bile üstüne çıkarıyor.

Isınma konusunda Galaxy S10 Lite makul sınırlar içinde kalsa da, sınırın üst taraflarında dolaştığını söylemeliyiz. Örneğin, AnTuTu Benchmark testinin sonunda telefon hissedilir derecede ısınmıştı. GeekBench 5 testinde de, AnTuTu’daki kadar olmasa da, dikkate değer bir sıcaklık artışı var. Yüksek profilli oyunlar için de benzeri söylenebilir.

4500 mAh ile S10 Lite’ın yüksek bir pil kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz. Büyük ve yüksek çözünürlüklü ekranı ve güçlü işlemcisine rağmen, bu telefon normal yoğunluklu kullanımda bir günü aşabilen bir performans sunuyor. Çok yoğun kullanmadığımız bir zamanda iki günü aştığını bile gördük. Kısacası, pil konusunda Galaxy S10 Lite’ın iyi bir grafik ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

Galaxy S10 Lite’da kablosuz şarj desteği yok. Ancak kutudan çıkan 45W şarj adaptörüyle hızlı şarj imkanı mevcut. Üstelik performans açısından da etkileyici. Telefon kapalıyken yaptığımız denemede S10 Lite’ın pili 25-30 dakika arasında bir sürede yüzde 50 doluluğa ulaştı. Bir saati biraz aşkın zamanda ise pilin tamamen şarj olduğunu gördük.

Galaxy S10 Lite inceleme: Yazılım

Galaxy S10 Lite’da Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de One UI 2 kullanıcı arayüzü var. Galaxy S10 Lite geçtiğimiz günlerde aldığı bir güncellemeyle Galaxy S20 serisiyle birlikte gelen One UI yeniliklerinin bazılarını aldı. Örneğin, ana ekranın en solunda bulunan Bixby Home’un yerinde Samsung Daily’yi görüyoruz. Aslında işlev olarak değişen fazla bir şey olmasa da, Samsung Daily’de Netflix ve Spotify gibi multimedya uygulamalarının içerikleri biraz daha öne çıkarılıyor.

Quick Share özelliğini ise henüz görmüyoruz. Galaxy S20 ile birlikte sunulan ve Apple’ın cihazlarındaki AirDrop gibi hızlı ve zahmetsiz biçimde dosya ve içerik paylaşımı sağlayan özellik geçtiğimiz haftalarda güncellemeyle birlikte Galaxy S10 ailesinin diğer üyelerine gelmişti. Galaxy S10 Lite’da ise henüz bu özelliği görmüyoruz.

Yukarıda belirttiklerimizin dışında, Samsung telefonlarında görmeye alıştığımız uygulamalar, görseller ve diğer özellikler mevcut. Samsung klasörü altında sunulan çeşitli uygulamalar var. Öte yandan Google’ın birçok uygulamasını da yüklü olarak görüyoruz. Microsoft’un Office Mobile, OneDrive, Skype, LinkedIn gibi uygulamaları da yüklü şekilde gelenler arasında. Bir de Netflix, Spotify ve Facebook gibi popüler uygulamaları görüyoruz. Galaxy Store’dan çeşitli uygulamalar ve oyunlar dağıtılıyor. Ancak daha fazlasını Google Play Store’da bulabilirsiniz.

Biyometrik kimlik doğrulama tarafında ekran içi parmak izi okuyucusu başrolde. Hızlı şekilde çalışan bu birim Galaxy S10 Lite’ı kullandığımız süre boyunca tercih ettiğimiz başlıca güvenlik yöntemi oldu. Bunun yanı sıra yüz tanımayı da kullanabilirsiniz.

Galaxy S10 Lite inceleme: Kamera

Galaxy S10 Lite’ın dikdörtgen biçimli kamera modülünün arkasında üç tane kamera görüyoruz. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlüğe sahip. f/2.0 diyafram optik görüntü sabitleme, Super Steady dengeli çekim imkanı gibi özellikleri var. Bunun yanında 12 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı ultra geniş açılı kamera ve 5 megapiksel makro lens bulunuyor. Önde ise 32 megapiksel, f/2.2 selfie kamera bulunuyor.

S10 Lite’ın Kamera uygulaması daha önceki Samsung cihazlarından alıştığımız bir arayüze sahip. Her ne kadar ekranın sağı ve solu çeşitli kontrollerle dolu olsa da, fotoğraf veya video çekmek zahmetli değil. Ancak Makro veya Gece gibi çekim modlarından başka modlara geçiş biraz daha kolay hâle getirilebilirdi. Öte yandan Samsung’un güncellemeyle birlikte diğer Galaxy S10 serisi telefonlara getirdiği Tek Çekim özelliğini henüz Galaxy S10 Lite’ın kamera arayüzünde görmüyoruz.

Normalde 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor. Samsung’un 48 megapiksel kamerada f/2.0 gibi daha küçük diyafram açıklık değerini tercih etmesini piksel birleştirmeyle sensöre düşecek ışığı artırma düşüncesiyle açıklayabiliriz. Eğer 48 megapiksel fotoğraf çekmek isterseniz, ekranın solunda yer alan görüntü oranları içinden 4:3H’yi tercih etmeniz gerekiyor. Eğer makro lensle daha yakın çekimler yapmak isterseniz, o zaman Daha Fazla bölümünden Makro çekim modunu tercih etmelisiniz.

Galaxy S10 Lite ile yapılan çekimler genel olarak başarılı. Işık şiddetinin yeterli olduğu ortamlarda parlak ve canlı fotoğraflar üretiliyor. Işığın azaldığı ortamlarda bazı fotoğraflarda, özellikle yakın çekimlerde parlaklık biraz düşük geldi. Buna rağmen gürültünün düşüklüğü gözden kaçmıyor. Bu açıdan sonucun iyi olduğu söylenebilir. Ancak özellikle gece yapacağınız manzara çekimlerinde telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Aksi takdirde çekimlerde bulanıklık görebilirsiniz. Gece modu mevcut ve normal fotoğraf moduna göre daha iyi sonuçlar veriyor. Gece vakti şehir veya manzara çekimi yapmak isterseniz Gece modunu tercih edebilirsiniz.

Makro lensin çözünürlüğü düşük olsa da, ortaya çıkardığı sonuçlar iyi. Nesneye 3 santimetreye kadar yaklaşarak, detayları kaçırmadan fotoğraf çekmeye izin veriyor. Fotoğraf modunda yakın çekim yapmaya göre fark yarattığını söyleyebiliriz. Ultra geniş açılı kameranın performansını da beğendik. Beyaz dengesinde ana kamerayla farklılık yaratmadan, ihtiyaç duyduğunuz takdirde geniş açılı fotoğraflar çekmenize izin verecektir.

Önde yer alan 32 megapiksel kamera gayet parlak ve canlı sonuçlar üretiyor. İç mekanlarda, ışık şiddetinin nispeten düşük olduğu yerlerde bile ortaya çıkan sonuçlar tatmin edici. Çekilen fotoğraflarda yüz güzelleştirme dengeli şekilde uygulanıyor, böylelikle yapaylığa kaçılmadan, eğer varsa hoşunuza gitmeyen kusurlarınızın da örtüldüğü selfie fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Video tarafına baktığımızda ise Samsung Galaxy S10 Lite’ın 4K video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Ana kamerada optik görüntü sabitlemenin varlığı çekimlerin daha durağan olmasını sağlıyor. Ne var ki, 4K çekimlerde el titremesini hafif de olsa hissediyoruz. Bu açıdan 1080p çözünürlükte yapılan çekimlerde daha durağan sonuçlar elde ediliyor. Süper Dengeli çekim özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Her ne kadar bu modda yapılan çekimlerde görüntü kalitesinde azalma olsa da, durağanlık artıyor ve bir profesyonel video kamera tadında çekim yapma imkanı yakalanıyor. Video çekimlerinde ses kaydı, özellikle 4K çekimlerde oldukça iyi görünüyor.

Galaxy S10 Lite inceleme: Sonuç

Galaxy S10 Lite’ın Samsung tarafından tavsiye edilen satış fiyatı 5799 TL. Ancak piyasada 4500 TL gibi fiyatlardan da bulmak mümkün oluyor. Snapdragon 855 gibi yüksek performanslı işlemci taşıyan bir telefonu bu fiyata bulmak gerçekten iyi. Öte yandan büyük ekran deneyimini de, Super AMOLED gibi iyi bir teknolojiyle elde ediyorsunuz. Galaxy S10 Lite, günlük işleri yerine getirmenin ötesinde, iyi bir oyun deneyimi için de uygun bir telefon. Aynı zamanda fotoğraf ve video düzenleme gibi işleri yerine getirebilirsiniz. Bu gibi yoğun güç gerektiren işleri yaparken telefonun sıcaklığının arttığını hissedebilirsiniz, ancak bu durumun çok büyük bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyoruz.

Performans açısından Galaxy S10 Lite, geçen yıl bu zamanlar Türkiye’de satışa sunulan Galaxy S10 serisinin diğer üyelerinden önde görünüyor. Kamera performansı bakımından da kendisiyle aynı seviyelerde fiyatlardan satılan Galaxy S10e’den ve diğer üyelerden çok geri kalmıyor. Yazılım tarafında sunulan deneyim konusunda Samsung, geçen yılın S10 serisi üyelerine daha fazla önem veriyor gibi görünüyor, ancak S10 Lite’ın da kullanıcı deneyiminde geri kalmadığını görüyoruz. Pil performansı da sağlam, normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hızlı şarj performansı da etkileyici.

Eğer biraz daha düşük performansa ve küçük ekran boyutuna razıysanız, bunun karşılığında biraz daha kaliteli ekran teknolojisi, kablosuz şarj, suya ve toza dayanıklı cam tasarım gibi özellikleri istiyorsanız, Galaxy S10 serisinin diğer üyelerini tercih edebilirsiniz.  Ancak bu durumda cebinizden biraz daha fazla para çıkabilir. Eğer tercihiniz performans ve büyük ekran deneyiminden yanaysa, o hâlde daha azını ödeyerek Galaxy S10 Lite’a sahip olabilirsiniz.

Samsung Galaxy S10 Lite
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.