Son birkaç yaz olduğu gibi bu yaz da gündemi Samsung’un amiral gemisi Galaxy Note telefonu belirledi. Tanıtımına birkaç ay kala sızıntılarını görmeye başladığımız Samsung Galaxy Note 9‘un 9 Ağustos tarihinde gerçekleşen tanıtımı sadece malumun ilamı oldu. Geçen yılın Galaxy Note 8’inin üstüne S Pen, kamera ve pil tarafında dikkate değer yenilikler ekleyen Samsung Galaxy Note 9, şu anda Android tarafındaki en popüler ve en üst uçtaki akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. İki haftayı aşkın zamandır Samsung’un amiral gemisi Android telefonunu deneyimliyoruz. Samsung Galaxy Note 9 inceleme yazısında izlenimlerimizi ve önemli noktaları aktarıyoruz.
Galaxy Note 9 inceleme: Tasarım
Samsung Galaxy Note 9’u selefi Galaxy Note 8 ile yan yana koysanız, aradaki farkı ilk bakışta anlamanız pek mümkün olmaz. Önde ve arkada yer alan Corning Gorilla Glass 5 camlar kenarlara doğru kavis yapıyor ve telefonun etrafını çevreleyen metal çerçeveyle buluşuyor. Samsung, geçen yıl olduğu gibi tamamen siyah renkli modele yer vermeye devam ediyor. Deneyimlediğimiz renk seçeneği de bu ve telefonu her zaman olduğu gibi ağır ve havalı göstermeye devam ediyor. Bu renk seçeneğinde S Pen de siyah renkle geliyor.
Galaxy Note 9’un diğer renkleri biraz daha eğlenceli ve aslında bunlar sayesinde telefonun bir Galaxy Note 9 olduğu daha iyi biçimde anlaşılıyor. Samsung, telefonun tanıtımında genellikle mavi gövdeli ve sarı S Pen’li renk seçeneğini öne çıkarıyor. Bunun yanı sıra mor renkli telefon ve S Pen ikilisine de sokaklardaki reklam panolarında rastladık.
Samsung, köşeden köşeye 6.4 inç uzunluğundaki ekran ile geçen yıla göre ekran alanını biraz daha büyütmüş. Ancak ekranın alt ve üst kısmında kalan çerçeve alanları biraz daha incelmiş. Sonuç olarak Note 9, Note 8’e göre biraz daha kısa, ancak geniş. Bununla birlikte geçen yıla göre az da olsa kalınlaşıyor. Aynı zamanda 201 gr. ile 195 gr.’lık Note 8’den daha ağır geliyor. Belki de büyük ekranlı telefonları kullanmaya alışmaktandır, Galaxy Note 9’u kullanmak çok da zor olmadı. Telefonu kot pantolon cebinde rahatlıkla taşırken, tek elle de birçok işi yerine getirdik.
Samsung, ekranın üstünde kalan alana ahize hoparlörü, ön kamera, iris tarama sistemi ve sensörleri yerleştirmiş. Alt kenarda ise herhangi bir bileşen yok. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon, 3.5 mm. kulaklık jakı ve S Pen yuvası bulunuyor. Sol kenarda ses tuşları ve özel Bixby düğmesi, sağ kenarda ise güç düğmesi yer alıyor. Üstte ise ikinci mikrofonu, nano SIM ve microSD kart tepsisini görüyoruz.
Arka yüzeydeki yerleşim de Galaxy Note 9’u selefinden ayıran noktalardan bir tanesi. Bu yılın başından beri gördüğümüz A8, S9, A6 serisi Samsung telefonlarında olduğu gibi, Note 9’da da parmak izi okuyucusu daha rahat erişilebilir bir noktaya yerleştirilmiş. Galaxy Note 8’dekinin aksine, parmak izi okuyucusunu işaret parmağınızla daha rahat fark edebilirsiniz. Belki Samsung dikdörtgen biçimindeki parmak izi sensörünü daha da büyütse, işler biraz daha kolaylaşırdı. Yine de, eskisine nazaran çok daha hızlı ve rahat kullanım sağlanıyor. Bununla birlikte, hemen üstte yer alan kamera sensörünü parmak iziyle kirletme tehlikesi varlığını korumaya devam ediyor. Parmak izi sensörünün üstünde, dikdörtgen çerçevenin içinde çift lensli ana kamera sistemi, LED flaş ve kalp hızı ölçer bulunuyor. Parmak izi sensörünün biraz altında ise Samsung logosunu görüyoruz.
Samsung Galaxy Note 9’un gövdesi de suya ve toza dayanıklı. Bu, IP68 sertifikasıyla belgeleniyor. Doğrusu Samsung telefonlarını suya daldırıp kullanma, fotoğraf veya video çekme konusunda çok rahat hareket ediyoruz. Samsung Galaxy Note 9 ile de havuzda, su altında epey çekim yaptık ve telefonda herhangi bir sorun gözlemlemedik. Sadece S Pen’i çıkardığımızda hafif bir nemlilik vardı. Aynı zamanda USB-C portunun bulunduğu yerde nem algılandığı için, bildirim tepsisi içinde telefonun geçtiği bir nemlilik uyarısı vardı. Eğer Galaxy Note 9’u şarj etmeniz gerekiyorsa, nem uyarısının olup olmadığını kontrol edin. USB-C portu kurumadan şarj adaptörünü bağlamayın.
Galaxy Note 9 inceleme: Donanım ve Performans
Galaxy Note 9’da da, Samsung’un üst sınıf telefonlarında yer verdiği Super AMOLED ekran teknolojisi bulunuyor. Şirketin “Sonsuz Ekran” olarak adlandırdığı, her iki uzun kenarının telefonun kenarlarına doğru kavis yaptığı, telefonun neredeyse sınırlarına kadar yayılan ekranı görüyoruz. 6.4 inç ile Samsung, ekranı biraz daha büyütmüş. Çözünürlük 1440 x 2960 piksel ile aynı şekilde tutuluyor. Aynı biçimde 18.5:9’luk görüntü oranı da korunuyor. Piksel yoğunluğu Note 8’in ekranına göre hafif de olsa düşüyor, ancak bunun görsel deneyime gözle görülür bir etkisi bulunmuyor.
Samsung’un Super AMOLED ekranları yüksek parlaklık ve kontrast, derin siyahlar, canlı ve gerçekçi renkler sunmasıyla bilinir. Note 9’un ekranında da bu gelenek bozulmuyor. Ekranın geniş alanıyla da birleşince, Samsung Galaxy Note 9’da bir şeyler izlemek, fotoğraflara bakmak, internette gezinmek büyük bir keyfe dönüşüyor. Sektördeki birçok oyuncunun aksine Samsung, ekranda çentiğe yer vermiyor. Bu da görüntüleme alanında çentikten kaynaklanan bir kaybın olmadığı anlamına geliyor. YouTube, Netflix gibi uygulamalarda gösterilen 16:9 görüntü oranlı videoları da yakınlaştırarak, alandan fazla fedakarlık etmeden tam ekranda gösterebilirsiniz. Özellikle 21:9 videolarda Sonsuz Ekran tarafından sunulan görüntüler daha da etkileyici hâle geliyor. Bunu deneyimlemek için Google Play Filmler uygulamasındaki film fragmanlarını kullanabilirsiniz.
AMOLED ekran sayesinde Always on Display, yani sürekli açık ekran özelliği de verimli biçimde çalışıyor. Böylelikle saat, tarih, bildirimler, takvim veya resim gibi unsurları telefonun ekranı aktif durumda değilken bile ekranda görmeye devam edebilirsiniz. Üstelik bunun pile pek olumsuz etkisi de bulunmuyor. HDR10 desteğine de dikkat çekmekte fayda var. Renk skalasını genişleten, böylelikle görüntüleri gerçek hayata daha yakın hâle getiren teknoloji bu telefonda da mevcut. Böylelikle YouTube veya Netflix’teki HDR içeriklerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. YouTube demişken, Galaxy Note 9’un YouTube tarafından en iyi deneyimi sunan telefonlardan biri olarak gösterildiğini belirtmekte fayda var.
Türkiye’de satılan Galaxy Note 9’larda, Galaxy S9 ve S9+ modellerinde olduğu gibi Samsung üretimi Exynos 9810 yonga set yer alıyor. Sekiz çekirdekli yonga set Mali-G72 MP18 grafik işlemci birimini de barındırıyor. Galaxy Note 9’un 6 GB ve 8 GB RAM seçenekleri mevcut. Elimizdeki 128 GB dahili hafızalı başlangıç modelinde 6 GB RAM bulunuyor. 8 GB RAM’li model ise 512 GB dahili hafızayla geliyor. Buna bir de 512 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvasının potansiyelini eklediğimizde, Samsung Galaxy Note 9 ile birlikte ilk kez bir akıllı telefonda toplam 1 TB’lık depolama alanına sahip olma imkanı bulunuyor.
8 GB RAM ve 512 GB dahili hafızalı paket, özellikle Galaxy Note 9 ile birlikte yenilenen ve tek bir kabloya indirgenen DeX aksesuarını kullandığınız takdirde daha kullanışlı olacaktır. Bildiğiniz gibi DeX sayesinde Samsung’un üst sınıf akıllı telefonları monitöre bağlanıyor ve bu durumda masaüstü arayüzünde çalışma imkanı doğuyor. Belirli Samsung uygulamaları, aynı zamanda DeX destekli çeşitli üçüncü taraf uygulamalar ve oyunlar büyük ekranda daha rahat biçimde deneyimleniyor. Elimizde henüz yeni nesil DeX aksesuarı olmadığı için bunu deneyimleme fırsatı bulamadık.
Elimizdeki 6 GB RAM ve 128 GB depolama kapasiteli Note 9 her açıdan işimizi gördü. 128 GB’lık depolama alanı çekeceğiniz fotoğraf veya videolar ya da Note 9’da depolayacağınız multimedya dosyaları için yeterli. Eğer isterseniz, microSD kart yuvası zaten hazır şekilde bekliyor. 6 GB RAM de çoklu görev performansı için makul, birden fazla uygulama ve oyunu açmak, bunların arasında geçiş yapmak, aynı anda iki uygulamayı ekranda açmak; tüm bunlar Galaxy Note 9’da yavaşlamaya veya tıkanmaya neden olmuyor. Isınma konusunda da Galaxy Note 9’un makul aralıkta kaldığını söyleyebiliriz. Her ne kadar yüksek profilli oyunlarda veya benchmark testlerinde bir ısınma hissetsek de, bu çok da rahatsız edici seviyede değil.
Benchmark testleri de Galaxy Note 9’dan beklenen sonuçları veriyor, aynı zamanda pratikteki izlenimlerimizi de karşılıyor. Exynos 9810 işlemcili model, Snapdragon 845 işlemcili diğer rakip Android telefonlarla kafa kafaya sonuçlar elde ediyor. 240000’e yakın puanıyla AnTuTu’da Note 9 başlarda yer alıyor. GeekBench 4 testine baktığımızda ise sekiz çekirdekli Exynos işlemcinin hem tek çekirdek hem de çok çekirdek testinde geçen yılın telefonu Note 8’den yüzde 50 civarında daha yüksek sonuçlar aldığını görüyoruz.
Samsung’un canı, Galaxy Note 7’nin pili nedeniyle epey yanmıştı. Güney Koreli şirketin daha sonra çıkardığı amiral gemisi telefonlarda pil kapasitesi konusunda daha ihtiyatlı davrandığını görmüştük. Ancak Galaxy Note 9 ile birlikte şirket yeniden cesur bir adım attı ve telefona 4000 mAh kapasiteli bir pil sığdırmayı başardı. Hatırlatacak olursak, Note 8’de 3300 mAh kapasiteli bir pil yer alıyordu.
4000 mAh kapasiteli pil; büyük boyutlu, parlak ve canlı bir AMOLED ekrana, aynı zamanda güçlü bir işlemciye sahip olan, sunduğu özellikler sayesinde kullanıcıların gün boyunca sık aralıklarla kullanacağı telefonun sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarmasını sağlıyor. Eğer oyun oynama ya da film izleme gibi işlere günlük rutin içinde yer verirseniz, büyük ihtimalle bu telefonun pili bir günü götürecektir. Çoğu Note 9 sahibi için ortalama sürenin bir günün üstünde olacağını düşünüyoruz. Kısacası, Galaxy Note 9 iyi bir pil performansı sergiliyor.
Note 9’un beğenimizi kazanan pil performansı bazı pratik unsurlarla destekleniyor. Hızlı şarj desteği bunlardan bir tanesi. Kutudan çıkan şarj adaptörüyle telefonun 30-40 dakika gibi bir sürede 0’dan yüzde 50 şarja ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Note 9’un şarj adaptörü piyasanın en hızlısı değil. Bununla birlikte telefonun da 4000 mAh gibi ortalamanın üstünde kapasiteye sahip bir pil barındırdığını unutmamalı. Buna rağmen bir günü çıkarmaya yetebilecek kapasiteye yarım saat gibi kısa sayılabilecek bir sürede ulaşabilirsiniz.
Artık üst sınıf Samsung telefonlarının alıştığımız özelliklerinden olan kablosuz şarj da bu telefonda mevcut. Samsung’un piyasada var olan hızlı şarj özellikli şarj adaptörünü öneririz. Bununla birlikte hem saat hem de telefonu birlikte şarj eden ikili şarj adaptörünü de çok yakında piyasada görürüz. Öte yandan Qi standardı desteklendiği için, piyasada görebileceğiniz birçok kablosuz şarj aksesuarıyla Note 9’u şarj edebilirsiniz.
Kablosuz bağlantı tarafında da Note 9, üst sınıf bir telefondan beklenenleri karşılıyor. 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, çift bant Wi-Fi, Wi-Fi Direct, A-GPS, GLONASS, BDS ve GALILEO destekli GPS, Bluetooth 5.0 + LE gibi özellikleri bu telefonda da görüyoruz. Kategori 18 LTE desteği de cabası. Böylelikle saniyede 1200 megabite varan indirme ve 200 megabite varan yükleme hızlarına ulaşma potansiyeli bulunuyor. Böylelikle mevcut 4.5G şebekelerinin sunabileceği en yüksek indirme ve yükleme hızlarına ulaşma imkanınız bulunuyor.
Ses konusunda Samsung’un amiral gemisi telefonları geçen yılın başından bu yana daha atak görünüyor. Kutudan AKG marka kulaklıklar çıkıyor. Aynı zamanda kulaklık çıkışının ses profili, kullanıcıların beğenisine ve zevkine göre ayarlanabiliyor. Galaxy S9 ve S9+ ile birlikte çift hoparlör desteği gelmişti. Galaxy Note 9, bu özelliklerin tümünü bünyesinde barındırıyor. Bununla birlikte söz konusu özellikleri daha güçlü biçimde sunuyor. Galaxy Note 9’un stereo hoparlör sisteminin ses çıkış şiddeti daha da artırılmış, daha doygun ve çevreyi saran bir ses çıkışı sunuluyor. Böylelikle Galaxy Note 9’da bir şeyler izlerken harici hoparlör ihtiyacı hissedilmiyor. Kulaklık için de aynısı geçerli. Kulaklığın ses çıkış şiddeti daha da artırılmış. Böylelikle kutudan çıkan AKG hoparlörler ile daha doygun ve doyurucu bir ses deneyimi elde ediliyor. Dolby Atmos desteği de mevcut.
Galaxy Note 9 inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy Note 9, Android 9 Pie’ın resmi çıkışından öne tanıtıldı. Dolayısıyla Android 8.1 Oreo ile yüklü olarak geliyor. Ancak bu çok da kötü sayılmaz, çünkü Samsung Experience kullanıcı arayüzünün sunduğu nitelikler eklenince, Galaxy Note 9 gayet kullanışlı ve ihtiyaçlara rahatlıkla cevap veren bir telefona dönüşüyor.
Görünüş ve his itibarıyla daha önce gördüğümüz S8, Note 8, S9 gibi akıllı telefonlardan çok fazla fark bulunmuyor. Super AMOLED ekranın çekiciliğini ortaya çıkaran duvar kağıtlarının yerleştirildiği arka planın önünde yuvarlatılmış uygulama ikonları; Samsung, Google ve Microsoft’un yüklü gelen uygulamalar, Samsung Notes, Güvenli Klasör, Galaxy Fırsatları, Galaxy Bizz! gibi öne çıkarılan Samsung uygulamaları Note 9’da da mevcut. Öte yandan Samsung’un ilk kez Galaxy S9 ve S9+ ile birlikte tanıttığı ve o telefonların tanıtımında epey öne çıkardığı AR Emoji özelliği, Galaxy Note 9’da da bulunuyor.
Bixby, bu telefonda da dikkate değer bir yer tutuyor. Ana ekranın en solundaki panel Bixby Home portalına ayrılıyor. Burada Samsung’un ve çeşitli üçüncü taraf uygulamaların sağladığı bilgiler ve içerikler gösteriliyor. Eğer isterseniz bu bölümü kapatabilirsiniz, ancak ister yakın çevrenizi, ister dünyayı takip etmenizi sağlaması, size rehber olması açısından kullanmaya değer. Sesli asistan Bixby Voice de çalışıyor, ancak Türkçe desteğine sahip olmaması kullanımı kısıtlıyor. Bixby’nin kamera tabanlı özellikleri, Bixby Vision ise günlük hayatta biraz daha kullanım imkanı bulabilir. Görsel arama motorunun Pinterest’ten sonuçları göstermesi pek ilginç değil, ancak bir metnin fotoğrafını çekip Google Çeviri üzerinden hızlıca çevirme imkanı epey kullanışlı olabilir.
Eğer Fortnite oyununu oynamayı seviyorsanız, Samsung Galaxy Note 9’a bunu doğrudan Galaxy Apps uygulaması üzerinden indirebileceğinizi bilmek hoşunuza gidecektir. Böylelikle oyunu web sitesinden indirme zahmetine girmeden Fortnite’ı Note 9’a kurabilirsiniz. Tabii ki, kendinizi oyunun ilk yayınından itibaren geçerli olan ve ilerleyen zamanlarda kalkmasını beklediğimiz bekleme listesi içinde beklemeye hazırlamanız gerekiyor.
Belki daha önceki Samsung telefonlarında da vardı, ancak ilk kez Note 9’da dikkatimizi çekti. Telefon uygulaması içinde kayıt ve kişiler sekmelerin yanında “yerler” adında bir sekme daha var. Burada bulunduğunuz yerin yakınında bulunan her türlü işletmeyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Diğer bir deyişle Samsung, size Foursquare, Yelp ya da benzeri bir uygulamayı indirmeden bu uygulamaların sunduğu işlevlere erişmenizi sağlıyor.
Galaxy Note 9 inceleme: S Pen
Bu yılın amiral gemisi Note telefonunun en fazla dikkat çeken unsuru yenilenmiş S Pen kapasitif ekran kalemi oluyor. Aslına bakarsanız, karşımızda yine telefonun sağ alt köşesindeki yuvasına gizlenmiş, kullanışlı mekanizması sayesinde kolaylıkla çıkarılıp yerine konulabilen, elinize aldığında fiziksel kalem hissini vermeyi başarabilen bir S Pen var. Ancak Samsung, Note 9’a yerleştirdiği ekran kaleminin içine küçük bir pil sığdırmayı, aynı zamanda Bluetooth desteği eklemeyi başarmış.
Eğer daha önce bir Galaxy Note serisi akıllı telefon kullandıysanız, belki S Pen’i yuvasında unutmuş, varlığını hatırlamamış olabilirsiniz. Ancak şimdi, Note 9 ile birlikte S Pen’i kullanmak için daha çok sebebiniz olabilir. Samsung, bu aksesuarı sadece bir kalem olarak bırakmakla kullanıcıları daha fazla kullanmaya ikna edemeyeceğini düşünmüş olmalı ki, Bluetooth bağlantısı sayesinde uzaktan kumanda niteliği kazandırmış.
S Pen’in üstünde yer alan fiziksel tuşa basarak fotoğraf veya video çekebilir, müzik dinlerken çalan şarkıyı durdurabilir veya değiştirebilir, fotoğraf galerisinde gezinti yapabilir veya PowerPoint sunumlarında sayfalar arasında ileri-geri gidebilirsiniz. Samsung, üçüncü taraf uygulamalara da S Pen’in bu niteliklerinden yararlanma fırsatı sunuyor. Demek oluyor ki, Galaxy Note 9 kullanıcıları ileride daha fazla uygulamayı kalemle kontrol edebilirler.
S Pen, uzaktan kumanda özelliğini Bluetooth bağlantısı üzerinde sunuyor. Aktif bir cihaz olduğu için şarj edilmesi gerekiyor. Neyse ki, kalemi yuvasına yerleştirdiğinizde şarj işlemi de yerine getiriliyor. Sadece 40 saniyelik bir şarj ile yarım saatlik ya da 200 düğme basımlık bir çalışma imkanı elde ediliyor. Öte yandan S Pen’i yuvasından çıkardığınız zaman bildirim tepsisi içinde göreceğiniz pil göstergesi sayesinde kalemin ne kadar pilinin kaldığını da kontrol edebilirsiniz.
Daha önce tanıştığımız gibi, ekran kapalıyken S Pen’i yuvasından çıkardığınız anda ekran üstünde not almaya başlayabilirsiniz. Üstelik Samsung, mavi renkli Note 9’un sarı renkli S Pen’ine uygun biçimde sarı; lavanta renkli telefonun aynı renkli kalemine uygun renkte lavanta renkli mürekkeple ekrana yazmayı sağlıyor. Ekran kapalıyken aldığınız notlar, Samsung Notes uygulaması içinde saklanıyor.
Yine ekran açıkken, S Pen’i yuvasından çıkardığınızda Temassız Komut penceresi açılıyor. Buradan ekranda çizim yapma, not alma, ekranda alan seçme, ekran görüntüsü alma, metin çevirisi ve geçen yılın Note 8’inin flaş özelliği olan Canlı mesaj gönderme gibi işlevlerden yararlanabilirsiniz. Videodan GIF animasyon oluşturma özelliğinin var olmaya devam ettiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Galaxy Note 9 inceleme: Kamera
Geçen yılın Galaxy Note 8 modelinde, ondan önce gelen S8 ve S8+ modellerinin kamera sistemlerinin genel özelliklerinin korunduğunu, ancak ikinci arka kamera gibi önemli bir yeniliğin eklendiğini görüyoruz. Aslında benzer bir ilişki S9/S9+ ile Note 9 arasında bulunuyor. Zaten Samsung’un yılın ilk yarısında çıkan amiral gemisi telefonları kamera özellikleri bakımından bir hayli ilerideydi. Samsung, bunları Note 9’a da başarılı biçimde taşıyor. Üstüne de günümüzün eğilimlerine uygun birtakım eklentiler yapıyor.
Galaxy Note 9’un arkasında da, Galaxy S9+’ta olduğu gibi iki adet lens bulunuyor. Ana kamera 12 megapiksel çözünürlük desteğine ve f/1.5-2.4 değişken diyafram açıklığı değerine sahip. Değişken diyafram açıklığı sayesinde aydınlık ortamlarda diyaframı kısarak parlaklık bakımından daha dengeli fotoğraflar çekilebiliyor. Düşük ışıkta ise diyafram açıklığı büyüyerek mümkün olan en aydınlık fotoğrafların elde edilmesi sağlanıyor. Arkada yer alan ikinci kamera da 12 megapiksel çözünürlükte ve f/2.4 diyafram açıklığı değerine sahip. Sensör boyutu S9+’takine göre biraz daha büyümüş gibi görünüyor. İkinci kameranın varlığı sayesinde iki kat optik yakınlaştırma yapılabiliyor. Hem ana kamera hem de ikinci kamera optik görüntü sabitleme özelliğine sahip.
Samsung Galaxy S9 ve S9+ ile birlikte tanıştığımız Kamera arayüzünü Note 9’da da görüyoruz. Samsung AR Emoji, artırılmış gerçeklik tabanlı çıkartmalar ve bunun gibi birçok unsuru Kamera uygulamasına eklemiş. Canlı Odak modunu kullanarak arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekebilirsiniz. Buna ek olarak son zamanlarda akıllı telefonlarda sıklıkla görmeye başladığımız yapay zekâ destekli görüntü algılama özelliği Note 9’da da bulunuyor.
Neyse ki, Samsung bu özellikten bahsederken “yapay zekâ” terimini kullanmıyor. Onun yerine “görsel zekâ” demeyi tercih ediyor. Bu özellik diğerlerindekiyle aynı mantıkta çalışıyor. Aralarında gün batımı, çiçek, yemek, kuş, metin gibi özel sahnelerin bulunduğu 20 farklı sahne algılanıyor ve buna uygun şekilde beyaz dengesi ve renk sıcaklığı ayarlanıyor. Zaten Samsung’un telefonları renk doygunluğu ve canlılık bakımından ortalamanın üstünde davranırdı. Ancak sahne optimizasyonu sayesinde sonuçlar biraz daha çekici hâle getiriliyor.
Bir başka yenilik de hata tespitinin yapılabilmesi. Sahnedeki ani hareketler, göz kırpmaları, ters ışık veya lens kirliliği algılanıyor ve bu durum ekranda beliren mesajlarla kullanıcıya aktarılıyor. Eğer çocuğunuzun fotoğrafını çekiyorsanız ve o birdenbire göz kırptıysa, Note 9 bunu size ekranda beliren bir mesajla bildirebiliyor. Böylelikle aynı sahneyi, bozmadan yeniden çekebilirsiniz.
Galaxy Note 9 ile Samsung, kamera tarafındaki yüksek grafiğini devam ettiriyor. Yeterli ışık altında Note 9 ile çekeceğiniz fotoğraflar memnuniyet verici. Düşük ışıkta da, yüksek diyafram açıklığının katkısıyla gayet parlak çekimler elde edebilirsiniz. Pozlama varsayılan olarak yüksek seviyede ayarlanıyor, bu durum az da olsa gürültüye neden oluyor, ancak bu göz ardı edilebilecek seviyede. Pro modunda beyaz dengesi, pozlama gibi unsurları elle ayarlayarak, özellikle gece çekimlerinde daha da iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. HDR performansını da gayet iyi bulduk. Makro çekimlerde de iyi performans gösteriyor. Etkileyici çiçek, böcek fotoğrafları çekebilirsiniz.
Note 9’un önünde de S9+’takiyle aynı selfie kamerasının bulunduğunu görüyoruz. 8 megapiksel çözünürlük, f/1.7 diyafram ve otomatik odak bu kameranın başlıca özellikleri arasında yer alıyor. Ön kamera ile birlikte yüz güzelleştirme, arka planı bulanıklaştırma veya geniş açılı selfie gibi özelliklerden yararlanabilirsiniz. Yüksek diyafram açıklığı sayesinde düşük ışıkta bile canlı ve parlak selfie fotoğraflar çekebilirsiniz.
Video tarafına baktığımızda, bu zamanlarda çıkan her üst segment telefonda gördüğümüz 4K video kayıt yeteneğini Galaxy Note 9’da da görüyoruz. Üstelik saniyede 60 kare hızında 4K çekimler yapabilirsiniz. Ses kayıt kalitesi gayet iyi. Bu telefonla sadece büyük Super AMOLED ekranda değil, daha büyük boyutlu 4K TV’lerde de keyifle izleyebileceğiniz çekimler yapabilirsiniz. Keşke 4K HDR video çekimi de yapılabilseydi. Böylelikle zaten HDR destekli ekranın farkının daha iyi anlaşılabileceği çekimler bizzat kullanıcıları tarafından yapılabilirdi. LG G7 ThinQ buna izin veriyor, çünkü Snapdragon 845 işlemci böyle bir imkanı sunuyor. Ancak Samsung’un Exynos 9810 Octa işlemcisi bu desteği sunmadığı için Samsung, tüm dünyada sattığı ürünlerde bu desteği kapatma yoluna gitmiş.
Galaxy Note 9 inceleme: Sonuç
Samsung’un üst sınıf akıllı telefonları her açıdan doyurucu niteliklere sahip olan ürünlerdir. Galaxy Note 9 da bu açıdan geleneği bozmuyor. Samsung’un son birkaç nesildir tercih ettiği tasarımın, ufak dokunuşlarla daha kullanışlı hâle getirildiğini görüyoruz. Sonuç olarak Note 9, büyük ekranına ve ona bağlı boyutuna rağmen rahat kullanılabilen ve taşınabilen bir telefon. Üstelik kendisi için verilen 6 bin TL’nin üstündeki paranın karşılığını sağladığı hisle de yansıtıyor. Yaz bitti, ancak suya dayanıklılık soğuk ve yağmurlu havalarda da işinize yarayacak bir özellik.
Super AMOLED ekran sayesinde Note 9, S Pen ile yazmak ve çizmek için geniş alan sunmak kalmıyor, güçlü bir mobil multimedya merkezine dönüşüyor. Güçlü ses sistemi de Note 9’un multimedya yeteneklerini tamamlıyor. Sekiz çekirdekli Exynos 9810, günlük işleri yerine getirmenin ötesinde; yüksek profilli oyunları oynama, fotoğraf ve video düzenleme için de yeterli. Note 9 ile çektiğiniz fotoğrafları bizzat telefonda düzenleyebilir, video kliplerinizi; görüntüleri bilgisayara aktarmadan, doğrudan akıllı telefon üzerinde hazırlayabilirsiniz. S9+’ın çizgisini devam ettiren Note 9’un, eklenen yapay zekâ destekli özellikleri çok büyük fark yaratmıyor. Yine de, karşımızda oldukça güçlü kamera sistemi olan bir telefon var.
S Pen, eklenen pili ve Bluetooth özelliği sayesinde bir uzaktan kumandaya dönüşüyor. Belki bu şekilde eskisine göre çok daha fazla kullanılma ihtimali var. Özellikle selfie çekerken S Pen’i kullanmanın çok pratik olduğunu belirtelim. Note 9’un en fazla dikkat çeken yeniliklerinden bir tanesi S Pen ise, diğeri de pil. Note 7’den sonra oluşan tedirginliği atmış gibi görünen Samsung, pil tarafında da çok güçlü performans gösteren bir telefonu sunuyor. Galaxy Note 9, sizi gün içinde kesinlikle yarı yolda bırakmayacaktır.
Samsung Galaxy Note 9’un 128 GB kapasiteli versiyonu 6499 7999 TL’ye satılıyor. Evet, fiyat çok yüksek. Ancak karşılığında elde ettiklerinizin de bir hayli fazla olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Galaxy Note 9 ile Android ekosistemindeki en güçlü ve nitelikli akıllı telefonu elde etmiş olacaksınız. Eğer Note 9’u işinizde sık biçimde kullanacağınızı düşünüyorsanız, o hâlde biraz daha para verip 512 GB dahili hafızalı ve 8 GB RAM’li versiyonu tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Güncelleme: Samsung Türkiye, 7 Eylül 2018 itibarıyla Samsung Galaxy Note 9’un fiyatında artış yaptı. Note 9’un 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafızalı versiyonunun fiyatı 7999 TL, 8 GB RAM ve 512 GB dahili hafızalı versiyonunun fiyatı da 9299 TL oldu. İncelemede bu bilgiler ışığında gerekli güncellemeler yapılmıştır.