Bundan sekiz yıl önce tanıştığımız ilk Galaxy Note akıllı telefon modeli, büyük ekranlı telefonların kapısını açmıştı. Sonrasında gelen takipçileriyle de Note serisi üyeleri, ekran büyüklüğünün daha da yukarılara çekilmesine öncülük etti. Bu yıl ise geçen yıllardan farklı olarak iki farklı Galaxy Note modeli görüyoruz. Bu iki modelle Samsung, bir taraftan geçen yıllardan gelen misyonunu sürdürürken, bir yandan da Note serisi için yeni bir deneyimin kapısını açıyor.
Galaxy Note 10 Plus, 6.8 inç ekranıyla seri içinde ekran büyüklüğünü artırma yolunda ilerleme yapıldığını gösteriyor. Note 10 modeli ise, 6.3 inç ekranıyla ekran büyüklüğünün ardından rahat kullanıma da odaklanıldığını gösteriyor. Kompakt telefon kullanmayı sevenlerin hoşuna geçecek bu telefon, daha büyük ekranlı kardeşine göre ne kadar farklı bir deneyim sunuyor. Galaxy Note 10 inceleme yazısında Samsung’un 2019 model amiral gemisi akıllı telefonu ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Galaxy Note 10 video inceleme
Galaxy Note 10 fiyatı ve satıldığı yerler
Samsung Galaxy Note 10 Türkiye’de 9899 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla sunuluyor. Bu fiyat, 256 GB kapasiteli modele ait ve sadece bu depolama seçeneği sunuluyor. Telefonun Aura Glow, Aura White (Beyaz) ve Aura Black (Siyah) renk seçenekleri bulunuyor. Telefon Samsung mağazalarında, Samsung online mağazasında satılıyor. Bunun yanı sıra zincir teknoloji mağazalarında da bu telefonu bulmak mümkün.
Turkcell, Galaxy Note 10 modelini tarifeye ek 1685,74 TL’lik ödemeyle sunuyor. Bu ödeme altı aylık süre boyunca faturaya yansıtılıyor. Türk Telekom ise altı ay boyunca, aylık 1551 TL ödemeyle bu telefonu sunuyor. Ancak 1500 TL’lik ön ödeme yapılmasını da şart koşuyor. Vodafone aboneleri ise Note 10’a, tarifelerine ek 1755 TL’lik 6 aylık ödemeyle bu telefona sahip olabiliyor.
[table id=23 /]
Galaxy Note 10 inceleme: Tasarım
Büyük gövdeli Galaxy Note telefonlarına alışmışken, Galaxy Note 10 karşımıza kompakt bir gövdeyle geliyor. Note 10 Plus ile aynı kalınlığa sahip olan gövdesi, en ve boy bakımından dikkate değer oranda geride görünüyor. Note 10’un gövde bakımından S10 ile karşılaştırılabilir seviyede olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Söylediğimiz gibi, ilk kez tek elle rahatlıkla tutulabilir ve kavranabilir bir Note telefonuyla karşı karşıyayız. Avuç içine rahatlıkla sığan bu telefonu Note 10 Plus’a nazaran, tek elle kullanmak çok daha rahat. S Pen deneyimini daha rahat tutulabilir bir cihazda arzu edenler için bu telefon ideal görünüyor. Ne var ki, ekran kalemini daha küçük ekranda kullanmak ne kadar tatmin eder, orası tartışılır.
Doğrusu, Note 10 Plus’ın daha geniş ekranı, ekran kalemi için de daha fazla alan anlamına geliyor. Özellikle yazı yazarken bileğinizin telefona dayanması ve ondan destek alması mümkün oluyor. Bu açıdan Note 10 biraz daha dezavantajlı görünüyor. Yine de, bu telefonla not almak da çok zor sayılmaz. Gayet rahat ve okunaklı, aynı zamanda Notlar uygulamasına yeni gelen arama özelliğiyle de rahatlıkla bulunabilecek notlar kaleme alabilirsiniz.
Galaxy Note 10’un tuş ve girişlerinin dizilimleri Note 10 Plus’ınkinden farklı değil. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon, S Pen yuvası bulunuyor. Üst kenarda da ikinci hoparlör, mikrofon ve nanoSIM kart yuvası var. Note 10’da, microSD kart yuvası bulunmuyor. Sağ kenar temiz biçimde bırakılmışken, sol kenarda ses tuşlarını ve Yan tuş olarak adlandırılan yeni tuşu görüyoruz. Bu tuşun işlevlerini Ayarlar içinden düzenlemeniz mümkün. Biz, Bixby ile çok işimiz olmadığı için Kamera uygulamasını başlatma, cihazı kapatma gibi işlevler için bu tuşun ayarlamasını yaptık. Sol yandaki tuşlara telefonu sol elle tuttuğunuzda erişmeniz çok kolay. Ne var ki, sağ elle tutarken de bu tuşlara erişim fazla sorun çıkarmıyor. Sadece ses artırma tuşuna erişim biraz zahmetli oluyor.
Note 10’un önünde yer alan 6.3 inç ekran, yüzde 90.9’luk görüntü oranıyla ön yüzün neredeyse tamamını kaplıyor. Ekran iki uzun kenarında yanlara doğru kavis yaparak kenardan kenara uzanan bir görünüm oluşturuyor. Alt ve üst kenarlardaki alan da çok küçük. Kavisli ekran yapısı, telefonu avuç içinizde kavradığınızda istenmeyen dokunma ve komutlar yol açabilir. Yine de, genel olarak Note 10’un ergonomik bir yapıda olduğunu ve rahat kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Bu arada 168 gr. ağırlığının da telefonun rahat ve verimli biçimde kullanılmasına yardımcı olduğunu görüyoruz.
Arkadaki yerleşime baktığımızda, tıpkı Note 10 Plus’ta olduğu gibi, kameraların sol üst köşeye yerleştirildiğini görüyoruz. Bu kameraların yanında ise LED flaşı görüyoruz. Toplam üç kamera var. Plus modelinde gördüğümüz derinlik algılama işlevli Uçuş Süresi kamerası bulunmuyor. Renk seçeneklerine baktığımızda, Note 10 Plus’ta gördüğümüz Aura Glow, Aura White (Beyaz) ve Aura Black (Siyah) renk seçeneklerini burada görüyoruz.
Galaxy Note 10 inceleme: Donanım ve Performans
Galaxy Note 10’un 6.3 inç ekranı, 1080 x 2280 piksel çözünürlüğe sahip. Dynamic AMOLED ekran, Note 10 Plus’ınki gibi HDR10+ desteğine de sahip. Böylelikle YouTube’da veya Netflix’te uyumlu videoları izlerken canlı renkler ve yoğun detaylarla içeriğin tadını en iyi şekilde çıkarmak mümkün oluyor. Note 10 Plus’ta bulunan daha yüksek çözünürlüklü ekran cazip görünüyor. Ancak 6.3 inç ekranda 1080p Full HD+ çözünürlük, 401 ppi piksel yoğunluğuyla yeteri kadar keskin ve net görüntüler sunuluyor. Note 10 Plus’ın 1440p çözünürlüklü ekranla gelmesine rağmen başlangıçta Full HD+ çözünürlük çıkışı verecek şekilde ayarlandığını ve bunun da çoğu kullanıcı tarafından fark edilemez olduğunu dikkate alınca, Note 10’da Full HD+ ekran seçiminin çok da büyük dezavantaj olmadığını söyleyebiliriz.
Note 10 Plus’ınkine göre daha küçük alana sahip olsa da, Note 10’un ekranında video izlemek eğlenceli. YouTube’da 4K/60fps HDR videolar ile test ederken, görüntü kalitesinden ve canlılığından etkilendiğimizi belirtmemiz gerekiyor. Ekrandaki kamera deliği çok büyük rahatsızlık yaratmıyor. Normal kullanımda da bu çentik fazla göz tırmalamıyor. Kullanıcı arayüzü çentiği iyi biçimde kucaklıyor. Hatta ekran kilidini yüzle açma veya selfie fotoğraf çekimi sırasında kamera etrafında görülen animasyon da bu deliğin iyi şekilde değerlendirildiğini gösteriyor. Eğer isterseniz, özel duvar kağıtlarıyla Note 10’un ön kamera deliğini gizleyebilirsiniz.
Bu telefon da ekran içi parmak izi okuyucusu barındırıyor. Performansının da Note 10 Plus’ınkiyle aynı seviyede olduğunu söylemek mümkün. Yani, önceki uygulamalarına göre daha hızlı ve tepkisel çalışıyor. Hata veya cevap vermeme oranı daha düşük. Bu nedenle yüz tanıma ile ekran kilidi açma yöntemine pek ihtiyaç duymadık. Ancak arzu ettiğiniz takdirde bu kimlik doğrulama yöntemini de kullanabilirsiniz.
Ses özellikleri bakımından da Note 10, büyük kardeşinden geride kalmıyor. Alt ve üst kenarlara yerleştirilen hoparlörler, stereo ses etkisini iyi biçimde sunmayı başarıyor. Ses çıkışı gayet dolgun ve çevresel etki bakımından da iyi. Şiddeti yüksek, bas ve tiz dengesi iyi, yüksek seslerde patlama yok. Dolby Atmos desteği sayesinde film izlerken ve oyun oynarken de ses kalitesini biraz daha yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu telefonda da 3.5mm kulaklık jakı bulunmuyor. Kutudan çıkan USB-C uçlu AKG kulaklık da gayet kaliteli ve yeterli bir ses deneyimi sağlıyor.
Note 10’un içinde de Note 10 Plus’ta olduğu gibi 7nm tabanlı, sekiz çekirdekli Samsung Exynos 9825 işlemci bulunuyor. Mali-G76 MP12 GPU barındıran bu işlemciye 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Söylediğimiz gibi, microSD kart yuvası bulunmuyor.
Benchmark testleri yukarı aşağı Note 10 Plus’ınkilerle aynı sonuçları veriyor. Tabii ki, 12 GB RAM barındırması nedeniyle Plus modeli az da olsa yüksek sonuçlar alıyor. Pratikteki duruma bakacak olursak, amiral gemisi telefondan beklediğiniz performansı sunma konusunda Note 10 başarılı oluyor. Yüksek profilli oyunları oynama, fotoğraf veya video düzenleme gibi işler için de bu telefon beklentilerinizi karşılayacaktır. 256 GB depolama alanı da fazlasıyla yeterli olacağı için, microSD kart yuvasının eksikliğini hissetmezsiniz.
Daha küçük yüzey alanı nedeniyle Note 10, Plus modeline göre daha düşük kapasiteli bir pil barındırıyor. Bu telefonun pili 3500 mAh kapasiteye sahip. Telefonun hücresel şebeke ve Wi-Fi bağlantısı olduğunda, altı saatlik bir beklemede yüzde 10’luk bir pil seviyesi düşüşünün olduğunu kaydettik. İnternet üzerinden yaklaşık 50 dakikalık bir canlı TV izlemesi ise yaklaşık yüzde 15-16’lık bir şarj düşüşüne yol açtı. Sonuç olarak, normal yoğunluklu bir kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracağını söyleyebiliriz.
Note 10’un kutusundan da 25W hızlı şarj adaptörü çıkıyor. Yaptığımız testte pilin yarım saatte yüzde 0’dan 50’ye şarj olabildiğini, tam doluluğa ise yaklaşık 90 dakikada ulaştığını tespit ettik. Bu arada yaptığımız deneme süresince telefonun kapalı kaldığını da belirtmemiz gerekiyor. Telefon açık olduğunda şarj süreleri biraz daha uzayacaktır, ancak belirlediğimiz noktalardan daha uzağa gitmeyecektir. Bu hızlı şarj performansı, Note 10’u geceden sabaha şarjda tutmayı da gereksiz kılıyor, kısa sürede işinize bir gün boyunca yetebilecek doluluğu elde edebileceğinizi gösteriyor.
Bu arada kablosuz şarj desteği de mevcut. Aynı zamanda Note 10 Plus’ta olduğu gibi ters kablosuz şarj özelli Note 10’da da bulunuyor. Bu durum, kablosuz şarj destekli ikinci bir telefon kullanan ya da kablosuz şarj edibilen kulaklık veya akıllı saat gibi bir cihaz kullananların oldukça işine yarayacaktır.
Galaxy Note 10 inceleme: Yazılım
Galaxy Note 10 Plus inceleme yazımızda ve videomuzda S Pen ile gelen yeniliklerden uzun uzadıya bahsettik. Bilgi almak için o incelemeye göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu yeniliklerden Note 10’da da aynı şekilde yararlanabilirsiniz. Üstelik, Note 10’un arkasında Uçuş Süresi kamerası olmasa da, AR Karalama gibi derinlik algılama ile bağlantılı bir özellik de gayet düzgün şekilde kullanılabiliyor. S Pen marifetleri ve özellikleri bakımından Note 10 ile Note 10 Plus arasında bir fark bulunmuyor.
Bunun dışında Note 10 da Android 9 Pie ve One UI kullanıcı arayüzüyle geliyor. Microsoft’un Office Online, OneDrive, LinkedIn gibi uygulamaları; Google’ın YouTube, Haritalar, Gmail gibi uygulamaları; Samsung’un Dosyalarım, Samsung Health ve İnternet gibi uygulamalarını görüyoruz. One UI kullanıcı arayüzünün parmak dostu yapısı Note 10’u rahat biçimde kullanmaya olanak sağlıyor. Note 10 Plus incelemesinde bahsettiğimiz, Samsung ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğiyle sunulan Global Goals uygulaması Note 10’da mevcut. Bu sayede Birleşmiş Milletler’in belirlediği hedefleri yakından tanıyabilir, bunlar için kilit ekranında reklam görüntüleyerek para kazanıp bağışta bulunabilirsiniz.
Note 10 Plus’ta görüp Note 10’da rastlamadığımız bir uygulama ise Hızlı Ölçüm oluyor. Bu uygulama, Plus modelinin arkasındaki Uçuş Süresi kamerasının derinlik algılama yeteneklerinden yararlanıyor. Mesafe veya uzunluk ölçümü için kullanılabilen uygulamanın doğruluğunun yüksek olduğunu gördük. Arkada böyle bir kamera olmadığı için, Hızlı Ölçüm uygulaması Note 10’da bulunmuyor. Buna ek olarak AR Karalama özelliğini bir kenara bırakırsak, artırılmış gerçeklik uygulamaları ve oyunlarına destek bakımından da Note 10, biraz daha geride görünüyor.
Galaxy Note 10 inceleme: Kamera
Arkada Uçuş Süresi kamerasının olmaması dışında, Galaxy Note 10 da Note 10 Plus modeliyle aynı nitelikte kameraları barındırıyor. 12 megapiksel, f/1.5-2.4 değişken diyafram açıklıklı ana kamera, 12 megapiksel, f/2.1 telefoto ve 16 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera arkada, düşey eksen boyunca sıralanıyor. Bu üçlünün yanında da LED flaş görüyoruz. Önde de, ekran deliğine yerleştirilmiş, 10 megapiksel f/2.2 diyafram açıklıklı selfie kamerası yer alıyor. Bu kamera da Note 10 Plus’ınkiyle ortak.
Kamera performansı açısından Note 10’un Note 10 Plus’tan hemen hemen hiç farkının olmadığını söyleyebiliriz. Gerçekleştirdiğimiz çekimlerde parlaklık ve renk canlılığı bakımından da iki telefonun hemen hemen aynı seviyede olduğunu gördük. Arkada Uçuş Süresi kameranın olmaması, Canlı Odak modunda çekilen fotoğraflardaki performansı merak etmemize neden oldu. Ancak arka plan ile öndeki nesneyi ayırma bakımından Note 10’un iyi iş çıkardığını, hatta bazen Note 10 Plus’tan da daha iyi sonuçlar verdiğini gözlemledik. Bununla birlikte Canlı Odak çekimlerin hafif de olsa daha karanlık olduğu dikkatimizden kaçmadı.
Video tarafında da Note 10, Note 10 Plus’ın sahip olduğu tüm nitelikleri barındırıyor. Süper Dengeli çekim, Mikrofonla yakınlaştırma gibi video özellikleri mevcut. Aynı zamanda hem arka hem de ön kamerayla 4K video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Video çekim performansı bakımından da büyük kardeşinden geride kalmıyor.
Galaxy Note 10 inceleme: Sonuç
Note 10 ile birlikte S Pen’i ilk kez, eskiden alıştığımıza göre daha küçük bir gövdede kullanma şansını yakalıyoruz. Bu, daha küçük bir telefon isteyip ekran kalemi de kullanmak isteyenler için iyi bir haber. Galaxy Note 10, bir amiral gemisi telefondan beklediğiniz performansı, pil ömrünü ve kamera performansını, gayet kompakt ve rahat kullanılabilir bir pakette sunuyor. Aynı zamanda Note 10’a göre fiyat avantajı da söz konusu.
Ancak Note 10, S Pen kullanımının esas olarak mümkün olduğu kadar daha büyük gövdeli bir telefonda en iyi deneyimi verdiğini de görmemizi sağlıyor. Eğer, Galaxy Note telefonunu S Pen kullanımı için tercih edecekseniz, tercihinizi Note 10 Plus’tan yana kullanmanız daha iyi olacaktır.