Akıllı telefon satın alırken daha fazla ince eleyip sık dokuyoruz ve verdiğimiz paranın karşılığını en iyi şekilde verecek bir telefon arıyoruz. Bütçe ve tatmin edici bir deneyim arasında denge kurmaya çalışanlar için piyasada farklı ve iddialı seçenekleri sıklıkla görüyoruz. Samsung da bu segmentte iddialı olan oyunculardan bir tanesi. Üstelik şirket, sadece Galaxy A serisi ile değil, Galaxy M serisiyle de bu alanda aktif görünüyor. Türkiye’de yeni satışa çıkacak Galaxy M34 5G, tasarımı ve özellikleriyle iyi hissettirecek bir telefonu 10.999 TL’lik fiyat etiketiyle sunuyor. Özellikle yeni eğitim ve öğretim yılının başladığı bu zamanlarda okula giden çocuğuna bir telefon satın almayı düşünen anne ve babaların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bu Android telefon modeli ile ilgili yorumlar Samsung Galaxy M34 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Samsung Galaxy M34
- Dahili Hafıza: 128 GB
- Ekran Boyutu: 6,5 inç
- RAM Kapasitesi: 6 GB RAM
- Pil Gücü: 6000 mAh
- Kamera Çözünürlüğü: 50 MP
- Ön (Selfie) Kamera: 13 MP
Galaxy M34 inceleme: Tasarım
Bu yılın Galaxy A54 ve A34 gibi orta segment Android telefonları daha üst segmentte olan Galaxy S23 serisinden ilham alırken, Galaxy M34 de kendisinden bir kademe üstte olarak nitelendirebileceğimiz A serisinden tasarım konusunda bazı izler taşıyor. Geçen yılın M33 modeliyle karşılaştırdığımızda, arkadaki kamera modülünde, öndeki su damlası biçimindeki ekran çentiğinin biçiminde gözle görülür değişiklikler var. Telefon incelmiş, ancak belki de artan pil kapasitesine bağlı olarak 10 gram kadar ağırlaşmış. Yumuşak ve parlak yüzeyi hafif sürtünmeye sahip ve ele rahat oturmasına ve rahat kullanıma yardımcı oluyor. Telefonu elimize aldığımızda, bulunduğu sınıfa göre biraz daha değerli hissettirdiğini, his ve kalite açısından Galaxy A34 veya A14 ile aynı seviyelerde, belki de onların ortasında bulunduğunu söyleyebiliriz. Telefonun lacivert, mavi ve gümüş olmak üzere üç rengi var. Bize gelen gümüşün bir hayli şık durduğunu söylemeliyiz.
Ön tarafta Corning Gorilla Glass 5 cam varken kenarlar ve arka bölüm plastikten yapılmış. Arka yüzün parlak yüzeyi telefona hoş bir görünüm kazandırmakla birlikte parmak izi ve kiri tutma konusunda da bir hayli cömert. Eğer kılıfsız kullanırsanız, kısa bir süre sonra parmak izlerinizi burada görebilirsiniz. Ara sıra temizlemenizde fayda olacaktır. Telefonu yaklaşık 10 gündür kullanıyoruz ve herhangi bir yerinde ufak tefek çizik ya da aşınma görmedik. Aynı durum, ön tarafında herhangi bir koruyucu film bulunmayan ekran camı için de geçerli.
Arka yüzde üç tane kamera dikey eksende sıralanıyor. Samsung, diğer akıllı telefon serilerindeki kamera dizilimini buraya da taşımış, iyi de olmuş. Böylelikle bunun bir Samsung telefonu olduğu uzaktan da rahatlıkla anlaşılacaktır. Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sağ kenarda ses tuşları ve parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi bulunuyor. Bunlar telefonu normal biçimde tuttuğunuzda rahatlıkla erişilebilecek yerlerde bulunuyor. Sol kenarda nanoSIM ve microSD kart tepsisi var. Bu telefon çift hat destekli, yani ikinci fiziksel SIM kartı da takabilirsiniz. Ancak bu durumda microSD karttan feragat etmeniz gerekecek. Üst kenarda da ikinci mikrofon var.
Ön tarafta bulunan 6.5 inçlik ekran, yaklaşık yüzde 83’lük bir gövde oranıyla geliyor. Ekranın etrafını saran çerçeve ince, sadece çene kısmında doğal olarak kabul edebileceğimiz bir kalınlık bulunuyor. Ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik var. Bu çentiğin tasarımı değiştirilmiş, biraz daha orta segment Samsung telefonlarında gördüğümüz hava verilmiş ki, iyi de olmuş. Ekran camının bitiminde, ince bir şerit hâlinde ahize hoparlörünü görüyoruz.
Galaxy M34 inceleme: Ekran, Performans ve Pil
Ekran tarafında Galaxy M34’ün selefi olarak nitelendirebileceğimiz M33’e göre büyük bir sıçrama yaptığını görüyoruz. Önceki modelde TFT LCD ekran varken, burada parlaklığı 1000 nite çıkan, 6.5 inçlik Full HD+ ekran yer alıyor. Üstelik bu ekran 120 Hz’lik yenileme hızına sahip. Samsung, ekran tarafında Galaxy A serisini yakalamış oluyor. Bu ekran sayesinde M34 kullanıcıları gözleri yorulmadan telefonu kullanabilecekler, güneş altında bile telefonlarının ekranını rahatlıkla görebilecekler. Gerçekten de dışarıda, güneş tam tepedeyken kontrol ettiğimizde ekranın rahat bir görüş sunduğunu bizzat deneyimledik.
Öte yandan Samsung bu ekranda Vision Booster adını verdiği bir özellikle kullanım keyfini daha da artırıyor. Mavi ışık oranının yüzde 6.5’in altına indirilmesiyle göz sağlığı da korunuyor. Ekran ayarları içinden ekranın renk sıcaklığını isteğinize göre artırma şansınız var. Ekranın yenileme hızı ve çözünürlüğü otomatik olarak dinamik biçimde ayarlanmış, ancak isteğinize göre değiştirmeniz mümkün oluyor.
Galaxy M34’ün 6.5 inçlik, 1080 x 2340 piksel çözünürlüklü Full HD+ ekranı, 19.5:9 görüntü oranıyla günümüzün standart akıllı telefonlarında gördüğümüz ekran parametrelerini sunuyor. Super AMOLED ekranın sunduğu kalite sayesinde bu telefonu kullanmak, internette gezinmek, sosyal medya uygulamalarında dolaşmak bir hayli rahat biçimde gerçekleştiriliyor. Derin siyahlar ve canlı renkler sayesinde video tarafında da sınıfına göre güçlü görünüyor. YouTube videoları veya uzun Netflix filmleri, dizileri izlemek de keyifli oluyor.
Telefonun alt kenarında tek bir hoparlör var, ancak bu hoparlörün sunduğu ses çıkış şiddeti yüksek ve dolgunluk da iyi. Samsung, bu tek hoparlörün çift hoparlörlü sistemlere göre bile daha iyi iş çıkarmasını sağlayacak ayarlamayı yapmış. Bu sayede YouTube videolarını izlerken ya da Spotify’da arkadaşlarınızla bir şeyler dinlemek istediğinizde harici hoparlöre pek ihtiyaç duymazsınız. Alt kenarda kulaklık jakının bulunması avantaj, istediğiniz kulaklığı rahatlıkla bağlamanız mümkün olacaktır.
Galaxy M34’te, geçen yılın A33 modelinde gördüğümüz 5nm tabanlı Exynos 1280 işlemci var. Sekiz çekirdekli bu işlemci iki adet 2.4 GHz Cortex-A78 ve altı adet, 2.0 GHz Cortex-A55 çekirdek barındırıyor. Mali-G68 GPU da bu paket içinde yer alıyor. Bize test için gelen üründe 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza bulunuyor. 128 GB dahili hafızanın çoğu kullanıcı için yeterli olacağını düşünüyoruz. Ancak bizim gibi birçok uygulama ve oyun yüklerseniz, bir süre sonra fotoğraflarınız ve videolarınız için fazla alan kalmayabilir. Neyse ki, microSD kart yuvası var.
Exynos 1280 işlemci genel olarak işini iyi şekilde yapıyor. Bir giriş-orta segment telefondan beklediğimiz performansı rahatlıkla sunan Galaxy M34, günlük işler için yeterli görünüyor. Bununla birlikte uygulama açılışlarında, bazı arayüz geçişlerinde, web sayfası yüklenmelerinde ufak tefek takılmalar, yavaşlıklar görüyoruz ki, bunları da normal karşılıyoruz. Bu tür durumların genel kullanıcı deneyimine olumsuz bir etkisi bulunmuyor. Aşağıda GeekBench 6 test sonuçlarını paylaşıyoruz. Bunlar da aynı fiyat segmentindeki telefonlara benzer bir seviyede bulunuyor. Bu benchmark testlerini yaparken telefonun hafif ısındığını, ancak bunun makul aralıkta kaldığını da belirtelim.
Galaxy M34’ün geçen yıla göre gelişim gösterdiği en önemli alanlardan bir tanesi de pil kapasitesi. M33’teki 5000 mAh kapasiteli pilin aksine burada 6000 mAh pil var. Samsung’un bu pilin 158 saate kadar müzik dinleme deneyimi sunabildiğinin altını çiziyor. Deneyimlerimize göre, bu pil sayesinde M34, normal yoğunluklu kullanımda iki güne rahatlıkla çıkabiliyor. Telefon 25W hızlı şarj desteğine de sahip, ancak bu destekten yararlanmak için bu adaptörü ayrı olarak edinmeniz gerekiyor. Kutudan çıkmıyor. Öte yandan 6000 mAh kapasitesi sayesinde M34’ü bir powerbank gibi kullanabilirsiniz. USB-C portuna takacağınız bir kabloyla Galaxy Buds 2 gibi kulaklıkları veya Galaxy Watch 6 gibi akıllı saatleri bu telefonla şarj etmeniz mümkün olacaktır.
Galaxy M34’ün 5G destekli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Henüz Türkiye’de 5G şebekelerinin ne zaman faaliyete geçeceği belli değil. Ancak bu özelliğin telefonda bulunacağını bilmek geleceğe yönelik bir hazırlık olarak değerlendirilebilir.
Galaxy M34 inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Samsung Galaxy M34, Android 13 ve onun üzerinden One UI 5.1 ile birlikte geliyor. Çeşitli Samsung uygulamaları yüklü olarak geliyor. Özellikle Smart Switch, eski telefondan M34’e geçişi bir hayli kolaylaştırıyor. Anlaşılır kullanıcı arayüzü ve diğer unsurlarıyla Galaxy M34’ü kurarken bu aracı kullanmanızı tavsiye ederiz. S23’teki verileri M34’e taşırken biz öyle yaptık.
Samsung, Android telefonlarına verdiği uzun güncelleme desteğini M34 5G modelinde de sürdürüyor. Bu telefon için dört yıl boyunca Android, beş yıl boyunca da güvenlik güncellemeleri desteği sunulacak. Yani, bu telefonun Android 17’ye kadar yolu var. Yakında çıkacak Android 14 güncellemesini alması ise birkaç ay sonra olacaktır. Neyse ki, Samsung güncellemeler ve bilgilendirme konusunda bir hayli aktif. Galaxy M34 sahipleri de bunun yararını görecektir.
Çeşitli Google uygulamaları ve Microsoft’un Microsoft 365 uygulaması yüklü olarak gelirken daha fazla uygulamayı ve oyunu Google Play Store’dan yükleyebilirsiniz. Samsung’un Galaxy S23 serisinde gördüğümüz Samsung Free yerine burada sadece Google Keşfet var. Gündemi takip etmek için bu bölüm epey kullanışlı oluyor. Kenar çubuğu sayesinde sık kullandığınız uygulamalara ve oyunlara rahatlıkla erişebilirsiniz. Büyük ekranı aynı anda iki uygulamayı bölünmüş pencerelerde açma konusunda rahatlık sağlıyor. Bu şekilde kullanım sırasında pencerelerin ve uygulamaların sunduğu performans da iyi.
Güvenlik tarafında, sağ kenara yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu ekran kilidini hızlıca geçme konusunda büyük rahatlık sunuyor. Telefonu deneyimlediğimiz süre boyunca genel olarak bu birimi kullandık. Ayrıca daha rahat bir kimlik doğrulaması isteyenler için, güvenlik düzeyi daha düşük olan yüz tanıma da, öndeki selfie kamera yardımıyla kullanılabilir.
Galaxy M34 inceleme: Kamera
Değişen kamera modülü tasarımıyla birlikte Galaxy M34’ün kamera donanımında da bazı değişiklikler var. Galaxy M33’teki dört kamera yerine burada üç kamera var. Daha önce iki tane bulunan 2 megapiksel, f/2.4 kameraların sayısı bire indirilmiş. 50 megapiksel ana kamera, f/1.8 diyafram özelliğiyle aynen korunsa da, optik görüntü sabitlemenin getirilmiş olması en büyük farklılık oluyor. Ultra geniş kamera ise A53’ten alınmış; 8 megapiksel çözünürlük ve f/2.2 diyafram değeri var. 120 derecelik görüş açısı sunuyor. Öndeki 13 megapiksel, f/2.2 kamera da Galaxy A53’ten alınmış.
Yenilenen bu kamera donanımı sayesinde Galaxy M34 ile farklı ışık koşullarında memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Görsel zekâ açık durumda bulunuyor ve fotoğraflardaki doygunluğu, renk canlılığını iyi şekilde ayarlıyor. Özellikle açık ortamlarda, güneşli havalarda çekimlerde ya da çiçek, bitki fotoğraflarında bunun etkisi görülüyor. Bununla birlikte ışığın aşırı olduğu bazı karelerde renklerde solgunluk gözlemlediğimizi de söylememiz gerekiyor. Portre çekimlerde derinlik iyi ayarlanıyor, ön ve arka planlar arasındaki sınırlandırmalar iyi, ancak bulanıklaştırma biraz aşırıya kaçabiliyor. Neyse ki, bulanıklığı ayarlama imkanınız var. HDR performansı da iyi. Gece çekimlerinde gürültü oranı düşük, manzara çekimlerinde de pozlama iyi seviyede. 50 megapiksel sensörün varlığı sayesinde 2 kat yakınlaştırma, kaliteden ödün vermeden yapılabiliyor. 10 kata kadar dijital yakınlaştırma imkanı da var. Burada kalite düşse de, ihtiyaç duyduğunuzda bu şekilde iyi kareler yakalayabilirsiniz.
Kameranın genel olarak hızı da iyi. Örneğin rüzgarlı bir havada çiçek fotoğrafı çekmek istediğimizde, uçuşan dala rağmen iyi bir kare yakalamayı başardık. Samsung’un akıllı telefonlarından alıştığımız Kamera uygulaması burada da mevcut. Eğlence adı verilen özel bir çekim modu var. Burada Snapchat’in popüler filtrelerine erişebilir ve etkileyici işler çıkarabilirsiniz. Bunun dışında Portre de öne çıkarılan modlar arasında. Makro, Pro Vide ve Pro modları da Daha Fazla bölümünde yer alıyor. Kamera ayarları içinde yer alan Çekim önerileri seçeneğini etkinleştirmenizi öneririz. Bu sayede çekim yaparken düzgün bir şekilde hizalamada Galaxy M34 size yardımcı olacaktır.
Video tarafında arka kamera ile saniyede 30 kare hızda 4K video kaydı yapmak mümkün. Daha düşük çözünürlüklerde ve farklı kare hızlarında çekim fırsatı da var. Optik görüntü sabitlemenin varlığı sayesinde durağanlık iyi seviyede. Giriş-orta segment bir telefon için fazlasıyla iyi olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan ses kaydı da iyi seviyede. Ön kamera ise saniyede 30 kare hızda Full HD video kaydına izin veriyor. Ön kameranın çekim kalitesi de iyi, ancak orada yazılım tabanlı bir durağanlaştırma yapıldığı arka plandaki dalgalanmalardan belli oluyor.
Galaxy M34 inceleme: Sonuç
Galaxy M34, selefi M33’e göre gerçekten ciddi bir sıçrama yapmış gibi görünüyor. Samsung, geçen yılın A53 modelinde yer alan birçok beğenilen özelliği bu telefona başarılı bir şekilde taşımış. Sonuç olarak ortaya, fiyatına göre fazlasıyla iyi bir performans gösteren ve kullanıcı deneyimi sunan bir telefon çıkmış.
Her ne kadar parmak izi mıknatısı olsa da, Galaxy M34’ün tasarımını ve malzeme kalitesini beğendik. Ekranı ise sadece yüksek çözünürlüklü olmakla kalmıyor, dışarıda da iyi bir görüş sunuyor. Samsung’un tek bir hoparlörde bu kadar güçlü ve doygun bir ses çıkışı sunması bizi şaşırttı. 6000 mAh kapasiteli pili sayesinde uzun yolculuklarda bile şarj sıkıntısı çıkarmayacak bu telefonun 25W hızlı şarj desteğinin bulunması da memnun edici. Ne var ki, bu destekten yararlanmak için biraz daha yatırım gerekebilir. Exynos 1280 işlemcinin performansı belki çok yüksek seviyelere çıkmıyor. Ancak 10 bin TL fiyat çizgisindeki bir telefon için fazlasıyla memnun edici.
Galaxy M34’ün dört yıl boyunca Android güncellemelerini alacak olması da, yazılım güncellemelerine önem verenler için karar vermede önemli bir detay olacaktır. Bunun dışında Samsung’un beğendiğimiz kullanıcı deneyimi bu telefonda sunuluyor. Kamera tarafında da M34’ün ortaya koyduğu işleri beğendik. Hem fotoğraf hem de video tarafında. Özel günler için de bu telefonla iyi çekimler yapabilirsiniz.
Verilen para karşısında iyi bir performans ve birkaç yıl boyunca kullanım gibi unsurları arayan tüketiciler için Galaxy M34, şartları iyi şekilde karşılayan bir telefon. Özellikle öğrenciler için bu telefon iyi bir yatırım olacaktır.
Samsung Galaxy M34
- Dahili Hafıza: 128 GB
- Ekran Boyutu: 6,5 inç
- RAM Kapasitesi: 6 GB RAM
- Pil Gücü: 6000 mAh
- Kamera Çözünürlüğü: 50 MP
- Ön (Selfie) Kamera: 13 MP
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.