İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy M31 İncelemesi

Galaxy M31 inceleme yazısında Samsung'un gençlere özel Android telefonuyla ilgili detaylar, yorumlar ve video yer alıyor.
samsung galaxy m31 inceleme

samsung galaxy m31 satın alSamsung Galaxy M31
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

 

samsung galaxy m31 satın alSamsung Galaxy M31
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Samsung, Galaxy M serisiyle uygun fiyatlı telefon arayanlara güçlü seçenekler sunuyor. Şirketin geçtiğimiz yıl çıkardığı Galaxy M30 ve M30s modelleri, serinin parlayan yıldızları olmuş ve özellikle M30s, güçlü özellikler ve uygun fiyatları buluşturmasıyla dikkat çekmişti. Bu iki telefonun takipçisi olan Galaxy M31 de bir süre önce çıktı. Samsung’un 2020 model tasarım anlayışının izlerini yansıtan, kamera sistemi ve işlemcisi değişen bu yeni Android telefon hakkındaki detayları Galaxy M31 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

Galaxy M31 inceleme: Tasarım

Samsung Galaxy M31’in kasasında da, tıpkı Galaxy M30s’te olduğu gibi, ana malzeme olarak polikarbon tercih edilmiş. Akıllı telefonun 6000 mAh kapasiteli bir pil taşımasına rağmen elde bir ağırlık hissettirmediğini de belirtmek gerekiyor.

Ancak Samsung’un tasarım tercihleri ve ana malzeme olarak polikarbon kullanılması nedeniyle Galaxy M31, “üst sınıf” bir telefon imajı çizmiyor. Samsung’un seçimlerinde işlevsellik ön plana çıkarken, Galaxy M31’in içinde bulunduğu segment nedeniyle “üst sınıf görünme” gibi bir kaygısının bulunmadığımı da hatırlatmakta fayda var.

Galaxy M31 için vişne pembesi, okyanus mavisi ve uzay siyahı renk seçenekleri sunuluyor. İnceleme telefonumuzun vişne pembesi renginin Galaxy M31’e bir hayli yakıştığı da rahatlıkla söylenebilir.

Galaxy M31’in önünde teknik özelliklerine daha sonra değineceğimiz 6.4 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 19.5:9 görüntü oranına sahip bu ekran, ön panelin yüzde 84.1’lik kısmını kaplıyor. Samsung’un “Sonsuz-U” adını verdiği bu ekranın üst kısmında U harfi şeklinde bir çentik yer alıyor.

Bu çentik, akıllı telefonun 32 megapiksel çözünürlüklü kamerasına da ev sahipliği yapıyor. Bu çentiğin hemen üstüne de Galaxy M31’in ahize hoparlörü gizlenmiş. Galaxy M31’de ekranın üst ve kenar çerçeveleri oldukça ince. Üzerinde herhangi bir şey bulunmayan alt ekran çerçevesi ise diğerlerine kıyasla hissedilir şekilde daha kalın.

Galaxy M31’in sol kenarında çift nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. Üst kenara ikinci mikrofon yerleştirilirken, alt kenarda kullanıcıları soldan sağa doğru sırasıyla kulaklık jakı, USB-C girişi, mikrofon ve hoparlör ızgarası karşılıyor. Hoparlörden makul seviyede bir ses duymak için ses yüksekliğini üst seviyelere çıkarmak gerekiyor. Bu da ses kalitesinde bazı bozulmalara yol açıyor. Yine de, Galaxy M31’in içinde bulunduğu grup itibarıyla bu duruma pek şaşırmamak gerekiyor.

Galaxy M31’in arka panelinde ise göze ilk olarak sol üst köşedeki kamera sistemi çarpıyor. Dikdörtgen bir modülün içine yerleştirilen sistemde dört kamera sensörü ve LED flaş bulunuyor. Dört kamera sensörünün diziliminin ters bir “L” şeklinde olduğu söylenebilir. LED flaş da en altta yer alan sensörün sağına yerleştirilmiş.

Bu kamera sensörünün hemen alt çaprazında ise telefonun parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Detaylarına daha sonra değineceğimiz bu parmak izi tarayıcısına hem sağ hem de sol ellerin işaret parmaklarıyla rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Galaxy M31, 6.4 inçlik ekranıyla uzun bir telefon olsa da, rahatlıkla kullanılıyor. Telefonu tek elde kullanırken bir sorun yaşanmıyor. Ekran üzerindeki hemen hemen her noktaya telefon tek elle kullanılırken de rahatlıkla erişilebiliyor.

Galaxy M31 inceleme: Ekran

Samsung Galaxy M31, 6.4 inç büyüklüğünde Super AMOLED ekrana sahip. Samsung’un Sonsuz-U olarak adlandırdığı bu ekran, adını üstündeki U harfi şeklindeki çentikten alıyor. Görüntü oranı 19.5:9 olan ekran, 2340 x 1080 piksel çözünürlük ve 403 ppi piksel yoğunluğu sunuyor.

Galaxy M31’in sınıfına göre çok iyi bir ekran deneyimi sunduğunu söylemek gerekiyor. Geniş görüntüleme açıları, canlı renkler ve derin siyahlar sunan Galaxy M31’in ekranı, telefona rakiplerine kıyasla önemli bir avantaj sağlıyor. Ekranın parlaklık seviyesi de gün ışığı altında rahatlıkla görülmesini sağlıyor. Sadece güneş ışığının telefonun üzerine dik şekilde geldiği zamanlarda ekranı görmekte biraz sıkıntı yaşanıyor. Ekranın parlaklığının ortamın aydınlık seviyesine göre otomatik olarak ayarlanabildiğini belirtmekte fayda var.

Galaxy M31’in Ayarlar menüsündeki ekran sekmesi de kullanıcılara ekranla ilgili çeşitli ayarlar yapma imkanı sunuyor. Karanlık mod bu bölüm üzerinden aktif hâle getirilirken, ekran modu seçimi de yine bu bölümde gerçekleştiriliyor. Ekran için kullanıcılar Doğal ve Canlı modlardan biri seçilebiliyor. Beyaz dengesi de kullanıcılar tarafından manuel olarak ayarlanabiliyor. Mavi ışık filtresinin ayarları da yine bu sekme üzerinden değiştirilebiliyor.

Galaxy M31’in ekranı, hem büyüklüğü hem çözünürlüğü hem de canlılığıyla multimedya içerik tüketimi ve oyun deneyimi için oldukça uygun bir telefon portföyü çiziyor. Ekranın Galaxy M31’in en güçlü satış noktalarından biri olduğu söylenebilir.

Galaxy M31 inceleme: Donanım ve Performans

Galaxy M31’in kalbinde Samsung’un kendi üretimi olan Exynos 9611 işlemci bulunuyor. Güney Koreli şirket daha önce Galaxy M30s, A50s ve A51 modellerinde de bu işlemciyi kullanmıştı. Kısacası bu işlemcinin Samsung’un uygun fiyatlı telefonlardaki popüler seçiminden şaşmadığı görülüyor.

Exynos 9611, günlük standart görevleri yerine getirme konusunda hiçbir problem yaşamıyor. Çok hızlı biçimde uygulama değiştirmek veya arayüzde hızlı hareketlerle dolaşmak gibi işler yapılmadığı takdirde Galaxy M31 sorunsuz biçimde çalışıyor. Bu işlemciye eşlik eden 6 GB RAM sayesinde Galaxy M31, çoklu görev konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Akıllı telefon için 64 ve 128 GB olmak üzere iki farklı depolama seçeneği sunulsa da, Türkiye’de sadece 128 GB depolama alanına sahip versiyon satılıyor.

Galaxy M31’de biyometrik güvenlik önlemi olarak hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma özelliği sunuluyor. Yüz tanıma özelliği, karanlık ortamlarda bile sorunsuz biçimde çalışıyor. Gözlük takanların ise yüzlerini kaydederken hem gözlüklü hem de gözlüklü şekilde kayıt yapması isteniyor. Telefonun arka paneline yerleştirilen parmak izi tarayıcısına ise daha önce belirttiğimiz gibi her iki elin işaret parmağıyla da erişilebiliyor. Parmak izi tarayıcısı da telefonun ekran kilidini hızlı şekilde açıyor.

Galaxy M31, Call of Duty ve PUBG gibi oyunlarda, en azından varsayılan grafik ayarlarında, oldukça iyi bir performans sunuyor. Telefon, bu oyunlar başlatılırken ve oynanışın ilk dakikalarında bazı takılmalar yaşayabiliyor. Ancak bir süre sonra bu takılmalar görülmüyor. Mali-G72 MP3 GPU genel performans itibarıyla popüler oyunların oynanması için fazlasıyla yeterli oluyor.

Samsung Galaxy M31, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 345, çok çekirdekte ise 1294 puan alıyor.

Galaxy M31 inceleme: Pil

6000 mAh kapasiteli pili, Galaxy M31’in en çarpıcı özelliklerinden biri. Bu pil sayesinde Galaxy M31, uzun süre boyunca şarja ihtiyaç duymadan çalışmayı sürdürebiliyor. Yoğun kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkarabilen Galaxy M31, yoğunluk azaldığında ve çoğunlukla kablosuz ağa bağlı kalındığında ise iki gün boyunca şarj edilmeden çalışmaya devam edebiliyor.

LTE bağlantısına geçiş yapıldığında bu süre biraz azalsa da, yoğun kullanımda bir günün rahatlıkla çıkarılması Galaxy M31’in pil performansı için yeterli fikri veriyor.

Galaxy M31, 15W hızlı şarj desteğiyle geliyor. Bu denli büyük bir pil için 15W şarj desteğinin varlığı çok anlamlı bir fark yaratmıyor. Samsung’un öncelikle uygun fiyata odaklandığı M serisinde hızlı şarj konusunda yakın zamanda bir değişiklik yapması da beklenmiyor.

Samsung Galaxy M31’in pilinin tamamen boşken dolması yaklaşık 2,5 saat sürüyor. 1 saatlik şarjın sonunda ise pil yüzde 30 oranında doluyor. Bu doluluk oranı da telefonun hatırı sayılır bir süre boyunca çalışmasını sağlıyor.

Galaxy M31 inceleme: Yazılım

Samsung’un 2020’de çıkardığı diğer tüm telefonlar gibi, Galaxy M31 de kutusundan Android 10 işletim sistemi ve One UI 2.0 kullanıcı arayüzüyle çıkıyor. Ancak bu telefonda One UI 2.0’ın “Temel” olarak tanımlanan biraz daha sadeleştirilmiş bir versiyonu bulunuyor. Güney Koreli şirket Galaxy M20 ve M30’da da bu versiyona yer vermişti.

Bu versiyonda yerleşik ekran kaydedicisi ve Güvenli Klasör gibi bazı basit özellikler bulunmuyor. Samsung Pay ve Samsung Pay Mini de bu kullanıcı arayüzünde desteklenmiyor. Galaxy M31’de Samsung’un dijital asistanı Bixby bulunmasa da, kamera uygulaması üzerinden görsel arama yapan Bixby Vision telefonda mevcut.

Samsung ve Microsoft arasında uzun süredir devam eden işbirliği, Galaxy M31’de de sürüyor. Galaxy M31’in ana ekranındaki Microsoft Apps klasöründe Office, OneDrive, LinkedIn ve Outlook uygulamaları kullanıcıları karşılıyor.

Google’ın Android uygulamaları, neredeyse tüm Android telefonlarda olduğu gibi, Galaxy M31’de de mevcut. Ana ekrandaki Google klasöründe Google Chrome, Gmail, Google Haritalar, Google Duo, YouTube Music gibi uygulamaları bulmak mümkün.

Pek çok üretici, Google’ın Android uygulamalarını kendi akıllı telefonlarında varsayılan çözüm olarak sunuyor. Ancak Samsung bu grubun dışında kalmayı Galaxy M31’de de sürdürüyor. Galaxy M31’de Chrome dışında Samsung’un kendi internet tarayıcısı da ön yüklü olarak sunuluyor. Fotoğraflar ve mesajlar gibi uygulamalar için de kendi çözümlerini tercih eden şirket, e-posta konusunda ise Gmail ve Outlook seçeneklerini sunuyor.

Ancak Galaxy M31’de yüklü gelen uygulamalar listesi bunlarla sınırlı kalmıyor. Spotify, Netflix, Trendyol ve Facebook gibi popüler uygulamalar da telefon açılır açılmaz kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Samsung’un Galaxy M31’de sunduğu ekstra araç ve uygulamaların sayısı da pek az değil. Akıllı telefondaki Samsung klasöründe Ses Kaydedici, Radyo gibi araçlar bulunuyor. Kullanıcıların görsel açıdan zengin notlar almasını mümkün kılan Samsung Notes, Samsung Members ve Galaxy Store gibi uygulamalar da telefonda mevcut.

Güney Koreli şirketin One UI arayüzünde sunduğu araçlardan biri olan Game Launcher, Galaxy M31’de de yerini koruyor. Oyunlar için bir tür yönetim merkezi işlevi gören bu uygulama, bir tür yönetim merkezi olarak çalışıyor. Cihazdaki oyunları doğrudan başlatmayı sağlayan Game Launcher, bir oyunun ne kadar süre boyunca oynandığını gösteriyor. Buna ek olarak, Discord entegrasyonu aktif hâle getirildiğinde de arkadaşların oynadığı oyunlar görülebiliyor.

Günümüzde akıllı telefonlarda işletim sistemi genelinde koyu renk modu desteği sunulması artık standart bir özellik hâline gelmiş durumda. Samsung Galaxy M31s’te de bu mod “Karanlık modu” ismiyle karşımıza çıkıyor. Bu mod telefonun hızlı erişim paneli üzerinden aktif hâle getirilebildiği gibi, programa bağlı çalışacak şekilde de ayarlanabiliyor. Kullanıcılar kendi programlarını oluşturmanın yanı sıra, gün batımıyla gün doğumu arasında otomatik olarak karanlık moda geçiş için komut verebiliyor.

galaxy m31 incelemeGalaxy M31’in kullanıcı arayüzünde uygulamalar arasında geçiş yapma konusunda bir sorun yaşanmıyor. Çoklu görev ekranı oldukça kullanışlı olan telefonda, ana ekran konusunda da kullanıcılara farklı görünüm seçenekleri sunuluyor. Galaxy M31’in Ayarlar menüsü üzerinden erişilen Cihaz Bakımı özelliği ise akıllı telefon için adeta bir yönetim merkezi işlevi görüyor ve pek çok bakım çalışmasını hızlı biçimde tamamlamayı sağlıyor.

Galaxy M31 inceleme: Kamera

Samsung Galaxy M31’in arkasında daha önce de bahsettiğimiz gibi dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu kamera sisteminde ana kamera görevini 64 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Galaxy M31, Samsung’un 64 megapiksel kameralı telefonları içinde en uygun fiyatlı seçenek olma gibi bir özelliğe de sahip.

Piksel birleştirme teknolojisinin kullanıldığı bu sensör, otomatik modda 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. Ana kameranın gün ışığındaki performansının gerçekten iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Dinamik aralığı iyi olan fotoğraflardaki detay seviyesi de yüksek.

Ancak uygun fiyatlı pek çok telefonda olduğu gibi, Galaxy M31’de de hava kararınca kameranın performansı düşüyor. Öncelikle, telefon çift elle tutulsa bile gece çekilen fotoğraflarda titreme etkisi hissedilebiliyor. Bu da tamamen sabit bir kare yakalamayı zorlaştırıyor.

Eğer ortamdaki yapay aydınlatma kaynakları yeterliyse ve eliniz titremediyse, detay seviyesinin yeterli olduğu ve gürültünün fazla hissedilmediği fotoğraflar çekmeniz mümkün oluyor. Ancak etraf karanlıkken ortaya çıkan sonuç pek tatmin edici görünmüyor. Ancak bu durumun Galaxy M31’e özgü değil, sınıfsal bir sorun olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Samsung Galaxy M31’in kamerasında karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflarda daha iyi sonuçlar alabilmek için bir Gece modu mevcut. Öncelikle bu modla yakalanan karelerin belirgin ölçüde kırpıldığı ve kullanıcıların standart moda kıyasla daha küçük bir çerçeve gördüğü göze çarpıyor.

Buna ek olarak, Gece moduyla çekilen fotoğraflarda bir tür “sulu boya” efektinin uygulanması da detayların deforme olmasına yol açıyor. Gece modunun karanlık sahneleri aydınlatma konusunda ise başarılı olduğunu söylemek gerekiyor. Standart modda çekilen fotoğraflarda da belli miktarda aydınlatma uygulandığını belirtmekte fayda var.

Galaxy M31’de 64 megapiksel ana kameraya eşlik eden sensörlerden birisi de 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera. Bu sensör, tahmin edilebileceği üzere, daha geniş bir kare yakalarken kullanılıyor. Ultra geniş açılı kamerayla çekilen fotoğraflara yakınlaştırma yapıldığında pek fazla detay görünmüyor. 5 megapiksel makro kamera yakın çekim fotoğraflarda oldukça iyi sonuçlar veriyor. Sistemi yine 5 megapiksel çözünürlüklü derinlik sensörü tamamlıyor.

Galaxy M31’in kamerasında Canlı Odak, Panorama, Ultra Ağır Çekim, Ağır Çekim ve Hiper Geçiş gibi farklı çekim seçenekleri de kullanıcıları karşılıyor.

Galaxy M31’in önünde ise 32 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Bu kamera da varsayılan olarak 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. Ancak daha fazla detay isteyenler 32 megapiksele geçiş yapabiliyor. Güzelleştirme efektleri de sunan ön kamerayla gün ışığı altında güzel görünen selfile’ler çekilebiliyor. Hava karardığında ise arka kamerayı etkileyen sorunların ön kameraya da yansıdığı söylenebilir.

Samsung Galaxy M31’in arka kamerasıyla 4K 30fps video kaydı yapmak mümkün. Gün ışığında Galaxy M31 ile çekilen videoların netlik ve detay bakımından oldukça başarılı olduğu görülüyor. Telefonun ön kamerası da 4K video kaydı yapabiliyor.

Galaxy M31 inceleme: Sonuç

Samsung’un Galaxy M30s ile yakaladığı çizgiyi Galaxy M31 ile sürdürdüğü söylenebilir. İki telefonun çıkış zamanları arasında fazla fark olmadığı için sundukları deneyim de büyük ölçüde benziyor. Ana kameranın çözünürlüğünün artması, makro kameranın eklenmesi ve baz versiyonda sunulan RAM kapasitesinin artırılması, Galaxy M31’i M30s’ten ayıran noktalar arasında başı çekiyor.

galaxy m31 incelemeÖzellikle 6 GB RAM’in varlığı, Galaxy M31’in çoklu görev konusunda sıkıntısız bir performans sergilemesini sağlıyor. Böylelikle aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırmak sorun teşkil etmiyor. Buna ek olarak, Galaxy M31’in Super AMOLED ekranı hem boyutları hem de canlılığıyla oyunlarda ve videolarda üst düzey bir deneyim sunuyor.

6000 mAh kapasiteli pili de Galaxy M31’in en güçlü silahları arasında bulunuyor. Bir günü çıkarmakta hiçbir sorun yaşamayan telefon, ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda ise iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Bunun günümüzde bir telefon için önemli bir tercih sebebi olduğu söylenebilir.

Günlük standart görevleri rahatlıkla yerine getiren telefon, oyunlar konusunda da iyi bir performans sergiliyor. Akıllı telefonun arka kamerası, gün ışığı altında hem fotoğraf hem de video konusunda kullanıcıları yarı yolda bırakmıyor. Kutusundan Android 10 yüklü olarak çıkması da Galaxy M31’in artı hanesine yazılıyor.

Samsung Galaxy M31 tasarım bakımından kullanıcılara farklı bir şey sunmuyor. Telefonun kamerasının gece performansının da gündüz performansına kıyasla düşük kaldığını söylemek gerekiyor. Ancak bu “sınıfsal” sorunlar, Galaxy M31’in içinde bulunduğu fiyat grubunun en uygun ve iddialı seçeneklerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

samsung galaxy m31 satın alSamsung Galaxy M31
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

 

samsung galaxy m31 satın alSamsung Galaxy M31
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.