İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy M30s İncelemesi

galaxy m30s inceleme

Samsung Galaxy M30s
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Samsung, rekabetin giderek arttığı orta segment akıllı telefon pazarında Çinli rakiplerinin karşısında ayakta kalabilmek için bu yılım başlarında Galaxy M serisini sahaya sürmüştü. Özellikle Hindistan’da ciddi bir ilgi yakalayan Galaxy M serisi, daha önce tanıtılan modellerin biraz daha iyileştirilmiş versiyonlarıyla genişlemeye devam ediyor. Galaxy M30s de bu yaklaşımın en güncel örnekleri arasında bulunuyor. Samsung Galaxy M30s inceleme yazımızda Samsung’un yeni orta segment telefonuyla ilgili önemli detayları bulabilirsiniz.

Tasarım

Galaxy M30s, görsel açıdan Galaxy M30’dan pek fazla uzaklaşmıyor. 20:9 görüntü oranına sahip uzun bir ekranın bulunduğu akıllı telefonun arka panelinde ana malzeme olarak polikarbon tercih edilmiş. 8.9 mm. kalınlığındaki Galaxy M30s, tartıda 188 gram çekiyor. Polikarbon arka panel elde oldukça yumuşak bir his oluşturuyor. Ancak bu yumuşaklığın yanında biraz kayganlık hissinin olduğunu da söylemek gerekiyor.

Samsung Galaxy M30s için üç farklı renk seçeneği sunuyor. Test merkezimize Pasifik Mavisi olarak adlandırılan renkte bir Galaxy M30s geldi. Mavi ve yeşilin birleşimi olarak tanımlanabilecek bu rengin oldukça şık göründüğü ve akıllı telefona fazlasıyla yakıştığı rahatlıkla söylenebilir. Üzerinde parlak simler varmış gibi görünen bu renk, parmak izlerini de pek fazla belli etmiyor.

6.4 inç büyüklüğündeki ekran, yukarıda da belirttiğimiz gibi 20:9 gibi oldukça uzun bir görüntü oranına sahip. Ön panelin yüzde 84.2’lik kısmını kaplayan bu ekran hakkındaki teknik detaylardan daha sonra bahsedeceğiz. Samsung’un Sonsuz-U olarak tanımladığı bu ekranın üst kısmında U harfi şeklinde bir çentik bulunuyor. Bu çentik akıllı telefonun ön kamerasına ev sahipliği yapıyor.

Galaxy M30s’in ekranının üst ve yan kenar çerçeveleri oldukça ince. Ancak ekranın “çene” olarak tanımlanan alt çerçevesi diğer çerçevelere kıyasla oldukça büyük. Bu durum kullanım deneyimi için olumsuz bir durum teşkil etmiyor. Ancak estetik açıdan göze pek hoş görünmediğini de belirtmek gerekiyor.

Galaxy M30s’in üst kenarında ikinci mikrofon bulunuyor. Sol kenarda ise çift nano SIM kart ve microSD kartın yerleştirilebildiği yuva yer alıyor. Sağ kenara geçildiğinde ise, pek çok Android telefonda olduğu gibi, güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor.

Alt kenara geçildiğinde ise soldan sağa doğru 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi, mikrofon ve hoparlör ızgarası görülüyor. Bu hoparlörden çıkan sesin yüksekliği fazlasıyla yerinde. En üst seviyeye çıkıldığında ise kalitede bazı deformasyonlar fark edilebiliyor. Yine de, ses yükseklik seviyesinin sevindirici olduğunu vurgulamakta fayda var.

Arka panele geçildiğinde ise göze ilk olarak sol üst köşeye yerleştirilmiş üç lensli kamera sistemi çarpıyor. LED flaşın da eşlik ettiği bu sistem, dikdörtgen bir tasarıma sahip. Dikdörtgen kamera sisteminin Pasifik Mavisi renkli arka panelin üstünde tabir-i caizse “sırıttığı” ve görsel bütünlüğü gölgelediği söylenebilir. Panelin orta üst kısmında Galaxy M30s’in parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Bu parmak izi tarayıcısının altında ise Samsung logosu yer alıyor.

Ekran

Ekran, Samsung Galaxy M30s’in güçlü özellikleri arasında sayılabilir. 6.4 inç büyüklüğündeki Super AMOLED ekran, 2400 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Görüntü oranı 20:9 olan ekranın piksel yoğunluğu değeri ise 441 ppi.

Orta segmentte konumlanan bir telefonda Super AMOLED panele sahip olmanın cezbedici bir unsur olduğu söylenebilir. Galaxy M30s, ekran performansı bakımından Samsung’un genel çizgisinden uzaklaşmıyor.

Ekrandaki renklerin doygunluk seviyesi, tahmin edilebileceği üzere, biraz fazla. Ancak bu durum, kullanıcıların izledikleri içerikle bütünleşmesini biraz daha kolaylaştırıyor. Beyaz noktası oldukça doğru olan ekranda mavi ve yeşillerin gereksiz yere şişkin hâle getirilmediğini de belirtmekte fayda var.

Maksimum parlaklık seviyesinin 730 nit olması ise Galaxy M30s’in ekranının olumsuz yönleri arasında gösterilebilir. Rakip telefonlarla karşılaştırma yapıldığında bu seviye biraz düşük kalıyor. Galaxy M30s’in ekranını açık havada görme konusunda pek fazla sorun yaşanmıyor. Ancak doğrudan güneş ışığı altında bir şey okumak gerektiğinde gölge bir yer bulma ihtiyacı doğabiliyor.

Yine de, Samsung Galaxy M30s’in genel ekran deneyiminin fazlasıyla tatmin edici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Renk doğruluğu konusunda hedefi neredeyse 12’den vuran bu ekranda bir şeyler izlemek oldukça keyifli bir deneyim. Maksimum parlaklık seviyesinin çok fazla olmaması ise bu deneyimi biraz olsun gölgeliyor.

Galaxy M30s’te Always On Display (Sürekli Açık Ekran) özelliği de bulunuyor.

Donanım ve Performans

Samsung Galaxy M30s’in kalbinde Samsung’un kendi üretimi olan Exynos 9611 yonga set bulunuyor. Bu yonga set, dört Cortex A73 ve dört Cortex A53 çekirdek barındırıyor. Söz konusu çekirdekler sırasıyla 2.3 ve 1.7 GHz hızında çalışıyor. Kağıt üstündeki değerlere bakıldığında Exynos 9611, Redmi Note 7 ve Nokia 7.2 gibi telefonlarda bulunan Qualcomm Snapdragon 660 ile aynı çizgide duruyor.

Exynos 9611, genel performansıyla pek çok akıllı telefon kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılayacak bir profil çiziyor. Telefon, orta segment bir cihazdan beklenen pek çok işi bir sıkıntı yaşamadan yerine getirmeyi başarıyor. Temel sosyal medya ve multimedya uygulamaları telefonun işleyişinde bir sıkıntıya yol açmıyor. Uygulamalar arası geçişte de herhangi bir problemle karşılaşılmıyor.

Test merkezimize gelen Galaxy M30s’te Exynos 9611’e 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Yurt dışında telefonun 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanına sahip versiyonu da satılsa da, Türkiye için tek seçeneğin 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanlı versiyon olduğunu belirtmekte fayda var. 64 GB depolama alanının yaklaşık 11 GB’lık kısmı, Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor.

Oyunları en yüksek ayarda çalıştırma konusunda bir sıkıntı yaşamayan Galaxy M30s’in oyunlar esnasında biraz fazla ısındığı söylenebilir. Bu ısınma özellikle kamera sisteminin etrafında daha yoğun şekilde hissediliyor. Fazla ısınma nedeniyle oyun deneyimine 15 dakikanın ardından ara vermek gerekebiliyor.

Galaxy M30s’te biyometrik doğrulama çözümü olarak hem yüz tanıma sistemi hem de parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Her iki çözüm de oldukça hızlı çalışıyor. Yüz tanıma sistemi ortamın aydınlık seviyesi düşünce biraz kafa karışıklığı yaşasa da, zaman zaman en karanlık ortamlarda bile çalışmayı başarıyor. Arka paneldeki parmak izi tarayıcısı ise telefonun ekran kilidini çok kısa süre içinde açıyor. Parmak izi tarayıcısının konumunun da kullanışlılığı artırdığını söylemekte fayda var.

Galaxy M30s, telefon görüşmelerinde hem sesi çok iyi iletiyor hem de karşı tarafın sesini çok net duymayı sağlıyor. Telefonun iç mekanlarda yapılan telefon görüşmelerindeki kalite konusunda da rakiplerine kıyasla daha kuvvetli olduğu söylenebilir. Ancak kablosuz bağlantı performansı konusunda aynı övgüleri dile getirmek pek kolay değil. Büyük dosyaları indirirken sık sık kablosuz ağdan düşme gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Test merkezimize gelen Samsung Galaxy M30s, AnTuTu benchmark testinden 172798 puanla ayrıldı. Geekbench 5 benchmark testinde ise tek çekirdekte 354, çok çekirdekte ise 1348 puan aldı.

Pil

Galaxy M30s, tam 6000 mAh kapasiteli bir pil taşıyor. Bu devasa pil, akıllı telefonun en güçlü özellikleri arasından yer alıyor ve kendisinden beklenen performansı sorunsuz biçimde yerine getiriyor.

Bir günü çok rahat şekilde çıkaran telefon, yapılan işlere göre ikinci günü de şarja ihtiyaç duymadan tamamlayabiliyor. 16 saat boyunca internette gezinmeyi mümkün kılan 6000 mAh kapasiteli pil, 15W hızlı şarj desteğine sahip.

Galaxy M30s’in pili, 30 dakikada yüzde 22 doluluk oranına ulaşıyor. 60 dakikanın sonunda ise bu oran yüzde 43’e çıkıyor. Telefonun tamamen şarj olması içinse 158 dakika civarı bir süreye ihtiyaç duyuluyor.

Yazılım

Samsung Galaxy M30s, kutusundan Android Pie işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Samsung’un modern One UI 1.5 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Hâlihazırda amiral gemisi telefonlarında Android 10’un beta sürümünün dağıtımına başlayan Samsung’un güncellemeyi önümüzdeki yıl içinde Galaxy M30s’e getirmesi sürpriz olmayacaktır. One UI kullanıcı arayüzüne aşina olanları Galaxy M30s’te de benzer bir deneyim bekliyor. Kullanıcı arayüzünün genel pürüzsüzlüğünde bir sorun gözlemlenmiyor.

Tıpkı Galaxy M serisinin diğer üyeleri gibi, M30s’te de ekstra olarak tabir edilebilecek fazla yazılımsal özellik bulunmuyor. Bixby Ses, Günlük Görevler, Link to Windows gibi özellikler Galaxy M30s’te mevcut değil. Buna ek olarak, telefonda Samsung Pay desteği de bulunmuyor.

Ancak Galaxy M30s’te daha üst segment Galaxy telefonlarda görülen bazı özelliklere rastlamak mümkün. Birden fazla sayfanın ekran görüntüsünü almayı sağlayan Akıllı Yakalama, bu özelliklerden sadece biri.

Samsung ve Microsoft arasındaki yakın işbirliğinin parçası olarak Samsung’un akıllı telefonlarında Microsoft’un pek çok uygulaması ön yüklü olarak sunuluyor. Galaxy M30s’te ise sadece OneDrive ve Outlook uygulamaları kullanıcıları karşılıyor.

Pek çok Android telefonda olduğu gibi, Galaxy M30s’te de Google’ın uygulamaları kullanıcıları karşılıyor. Galaxy M30s’te Chrome, Gmail, Google Haritalar, Google Fotoğraflar gibi sık kullanılan Google uygulamaları mevcut. Ancak bazı üreticilerin aksine; Samsung, Google’ın çözümlerini varsayılan çözüm olarak sunmuyor. Galaxy M30s’te Chrome’un dışında Samsung’un kendi internet tarayıcısı; Google Fotoğraflar’a ek olarak Samsung’un kendi Galeri uygulaması bulunuyor.

Samsung’un telefonda sunduğu ekstra araç ve uygulamaların sayısı da pek az değil. Akıllı telefondaki Samsung klasöründe Ses Kaydedici, Radyo gibi araçlar bulunuyor. Kullanıcıların görsel açıdan zengin notlar almasını mümkün kılan Samsung Notes, Samsung Members ve Galaxy Store gibi uygulamalar da telefonda mevcut.

Samsung’un Galaxy M30s’te sunduğu uygulamalardan birisi de Game Launcher. Bu uygulama, telefondaki oyunlar için bir tür yönetim merkezi işlevi görüyor. Cihazdaki oyunları doğrudan başlatmayı sağlayan Game Launcher, bir oyunun ne kadar süre boyunca oynandığını gösteriyor. Buna ek olarak, Discord hesabını Game Launcher’a bağlayan oyuncular arkadaşlarının da hangi oyunları oynadığını görebiliyor.

Galaxy M30s’in kullanıcı arayüzünde uygulamalar arasında geçiş yapma konusunda bir sorun yaşanmıyor. Çoklu görev ekranı oldukça kullanışlı olan telefonda, ana ekran konusunda da kullanıcılara farklı görünüm seçenekleri sunuluyor. Galaxy M30s’in Ayarlar menüsü üzerinden erişilen Cihaz Bakımı özelliği ise akıllı telefon için adeta bir yönetim merkezi işlevi görüyor ve pek çok bakım çalışmasını hızlı biçimde tamamlamayı sağlıyor.

Kamera

Galaxy M30s’in arkasında üç lensli bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü lens üstleniyor. Ana kamerayı 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı sensör ve 5 megapiksellik derinlik sensörü tamamlıyor. Telefonun önünde ise 16 megapiksel çözünürlüklü bir kamera mevcut.

Galaxy M30s, kağıt üstünde kamera bakımından Galaxy M30’a kıyasla önemli gelişimler sunuyor. Ancak gerçek görüntü kalitesine bakıldığında gelişim seviyesi, beklenenin altında kalmışa benziyor.

Galaxy M30s’in ana kamerasında renk sunumu konusunda bazı sorunların olduğu söylenebilir. Bazı fotoğraflarda öndeki süje canlı ve parlak olsa da, arka plandaki renkler HDR işlemesinin aşırıya kaçmasından dolayı doğal olmayan bir şekilde görülebiliyor. Bu durum, akşamüstü güneşinde çekilen fotoğrafların alacakaranlıkta çekilenlere benzemesine sebep olabiliyor.

Renk ayarı hem ana kamerada hem de geniş açılı lenste zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Geniş açılı lenste zaman zaman detay kaybı da görülebiliyor. Galaxy M30s, bu durumu telafi etmek için fotoğraflarda keskinlik seviyesini artırıyor. Bu da ortaya çıkan fotoğrafların en azından sosyal medyada paylaşım için yeterli kaliteye gelmesine yetiyor.

Düşük ışıklı ortamlarda gece moduyla çekilen fotoğraflarda parlaklık seviyesi belirgin şekilde artıyor. Ancak detaylar yine oldukça yumuşak kalıyor. Bu modda iyi kareler yakalayabilmek için mümkün olduğunca hareketsiz şekilde durmak gerekiyor.

Galaxy M30s’in kamera uygulaması oldukça kullanışlı. Uygulamada farklı kamera modları arasında kolaylıkla geçiş yapılabiliyor. Buna ek olarak, farklı görüntü oranlarında fotoğraflar çekmek de oldukça zahmetsiz. Galaxy M30s’in kamerasıyla 1:1 görüntü oranına sahip, telefonun uzun ekranının tamamını kaplayan fotoğraflar çekmek mümkün oluyor.

Yemek fotoğrafları çekmek için özel bir kamera moduna sahip olan Galaxy M30s’te Canlı Odak ile çekilen fotoğraflarda kullanıcılara arka planın bulanıklık seviyesini kendi tercihleri doğrultusunda ayarlama imkanı da sunuluyor.

Samsung Galaxy M30s’in arka kamerasıyla 30 fps’de 4K video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Dış mekanlarda çekilen videolarda renklerin doygunluk seviyesi yerinde. Ancak keskinliğin yine biraz yüksek olduğu söylenebilir. Elektronik sabitleme özelliği de Galaxy M30s’in arka kamera özellikleri arasında bulunuyor. Galaxy M30s’in ön kamerası ise detay seviyesi bakımından tatmin edici kareler yakalıyor. Ön kameranın geniş açısının varsayılan olarak aktif şekilde sunulması da kameranın olumlu özellikleri arasında bulunuyor.

Sonuç

Galaxy M30s’in pozitif özellikleri arasında ilk sırayı ekran alıyor. Telefonun büyük ve renk doğruluğu seviyesi çok yüksek olan ekranı üzerinde bir şeyler izlemek gerçekten keyifli. Buna ek olarak, Galaxy M30s günlük standart görevleri yerine getirme konsunda bir sıkıntı yaşamıyor. Kullanışlı arayüz de telefondaki deneyimin kalitesini yükseltiyor.

Günümüzde pek çok kişi için pil ömrü, bir telefonu tercih etme konusundaki en önemli faktörler arasında bulunuyor. Galaxy M30s, 6000 mAh kapasiteli piliyle bu konuda çok iyi bir iş çıkarıyor. Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda neredeyse iki gün boyunca şarj ihtiyacı duymadan Galaxy M30s’i açık tutmak mümkün oluyor.

Galaxy M30s’in oyun performansı da kullanıcıları yolda bırakmıyor. Ancak oyun sırasında telefonun biraz fazla ısınması, cihazla ilgili sorunlar arasında göze çarpıyor. Buna ek olarak, kamera performansının da kağıt üstünde yaratılan beklentinin altında kaldığını söylemek gerekiyor.

Galaxy M30s, 2699 TL’lik fiyatıyla günümüz standartları açısından bakıldığında iyi bir cihaz profili çiziyor. Özellikle genel performansı, kullanım deneyimi ve uzun pil ömrü, Samsung’un telefonunun cazibesini artırıyor.

Samsung Galaxy M30s
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.