İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A80 İncelemesi

galaxy a80 inceleme

Geçen yılın ortalarında Samsung’dan, Galaxy A serisinin deney niteliğinde bazı özelliklerle donatılabileceği, bunların üst sınıf S veya Note serisi cihazlardan önce burada test edileceği söylenmişti. Geçen yılın sonlarında çıkan Galaxy A9’da dört arka kamera görmüştük. Şimdiyse, Galaxy A80 modelinde döndürülebilir kamera mekanizmasını görüyoruz. Çentikten kurtulmak isteyen akıllı telefon üreticileri, ön kamera için farklı denemeler yapıyor. Samsung ise Galaxy A80’de arka kamerayı ön kamera gibi de kullanmayı sağlayan bir mekanizma kullanmayı tercih etti. Bunun dışında ekranı ve diğer özellikleriyle de Galaxy A80, kağıt üstünde güçlü bir orta-üst segment Android telefonu gibi görünüyor. Aynı zamanda A70’e göre arada büyük bir fiyat sıçraması olduğunu da söylemek gerekiyor. Pratikte nasıl bir deneyim ve performans sunduğuna Galaxy A80 inceleme yazısında bakıyoruz.

Galaxy A80 video inceleme

GALAXY A80 SATIN ALIN

Samsung Galaxy A80’i Hepsiburada.com’dan uygun ödeme koşullarıyla satın alın!

Galaxy A80 inceleme: Tasarım

Galaxy A80, ilk bakışta oldukça şık görünen bir cihaz. Büyükçe bir cihaz gibi görünse de, yuvarlatılmış köşeleri, tam ekranlı tasarımı ve kenarlara doğru kavis yapan arka yüzeyiyle oldukça şık görünüyor. Telefonun önü ve arkası cam, kenarları da metalle çevrili. Büyük gövdesine rağmen telefonu kavramak çok zahmetli değil, özellikle arka yüzün kenarlara doğru yaptığı kavis tutuşu kolaylaştırıyor. Arka cam yüzeyin sürtünmesinin yüksek olması da katkı sağlıyor. Ancak 220 gr ile A80’in ağır olduğunu ve bunu hissettirdiğini söylememiz gerekiyor.

Telefonun önü Gorilla Glass 3 ile kaplı, ancak Samsung ekrana ek koruma sağlamak amacıyla koruyucu filmi eklenmiş biçimde sunuyor. Arka taraf Gorilla Glass 6 cam ve bu camın çizilmelere karşı dayanıklı olduğunu görüyoruz. Tabii ki, uzun kullanımdan sonra nasıl bir durumla karşılaşabiliriz, bunu bilmiyoruz. Sağ kenara yerleştirilen güç butonu ve sol kenara yerleştirilen ses tuşları ortaya doğru konumlandırılmış. Böylelikle doğal tutuşta bunlara erişmek kolaylaşıyor. Ayrıca kenarları anten çizgilerinin kestiğini görüyoruz.

Alt kenarda USB-C portu, nanoSIM kart yuvası, mikrofon ve hoparlör var. Üst kenarda da ikinci bir mikrofon görüyoruz. Galaxy A80’de ne kulaklık jakı ne de microSD kart yuvası bulunuyor.

6.7 inç ekran ön yüzün neredeyse tamamını kaplıyor. Sadece ekranın alt kenarında, diğer kenarlara göre daha kalın bir çerçevenin bulunduğunu görüyoruz. Ekranın köşeleri de cihazın gövdesiyle uyum sağlıyor ve epey kavisli köşelerle geliyor. Bu durum bazı durumlarda ekranın köşelerindeki içeriklerin gölgelenmesine neden olabiliyor. Ne çentik, ne de ön yüze yerleştirilmiş bir kamera var. Ayrıca ahize hoparlörünü de görmüyoruz.

Samsung, bu telefonda ahize hoparlörü kullanmak yerine titreşimden yararlanıyor. İçe yerleştirilmiş hoparlör, titreşim yardımıyla kulağa sesin iletilmesini sağlıyor. Benzer bir tekniği Huawei P30 Pro modelinde de görmüştük. Ancak o telefonda ses daha iyi çıkıyordu ve normal bir ahize hoparlörüne göre daha yakın bir deneyim sunuluyordu. Galaxy A80’de karşı tarafın sesi biraz daha derinden geliyor. Buna alışmak biraz zaman alabilir.

Ön tarafta selfie kamerayla görüntüyü kirletmek ve ekranda çentik ya da delik açmak istemeyen Samsung, A80’e eklediği özel mekanizma sayesinde arkada yer alan üç kameranın ön kamera gibi de işlemesini sağlıyor. Samsung Galaxy A80’in arkasına baktığımızda, üç kameranın üste yerleştirildiğini ve ortalandığını görüyoruz. Bu kameranın etrafını saran alan, telefonun arka yüzünün büyük kısmından yatay bir çizgiyle ayrılıyor. Bu hareket eden parça, telefonun yekpare yapısını bozuyor ve parmağınızla hafifçe zorladığınızda yerinden oynadığınızı hissediyorsunuz. Telefonunun bir parçasının oynamasından hoşlanmayanlar bu yapıyı sevmeyeceklerdir.

Ancak bu hareket telefonun doğasında var ve arka kameranın ön kameraya dönüşmesi için bu yapının varlığı gerekli. Kamera uygulamasını açıp ön kameraya geçiş yaptığınızda, 2-3 saniyelik beklemenin ardından ön kameranın geldiğini göreceksiniz. Bu esnada arkadaki kamera modülü ve etrafındaki plaka yukarı doğru hareket ediyor, daha sonra kameraları barındıran modül yatay eksen etrafında dönerek size bakıyor. Böylelikle arkadaki üç kamerayı selfie kamerası gibi kullanabiliyorsunuz. Böylelikle Galaxy A80 kullanıcıları, diğer çoğu telefondakine göre daha yetenekli bir selfie kamera mekanizması kullanma imkanına sahip oluyor.

Galaxy A80 inceleme: Donanım ve Performans

Samsung’un akıllı telefonları ekranlarıyla fark yaratır. Samsung Galaxy A80 için de aynısının geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik bu sefer çentikle veya delikle bölünmeyen, kesintisiz bir tam ekran deneyimi mevcut durumda.

Galaxy A80’in ekranı köşeden köşeye 6.7 inç uzunluğa sahip. Ekran 20:9 gibi bir görüntü oranına sahip, yani karşımızda ince ve epey uzun bir ekran bulunuyor. Full HD+ çözünürlük var, daha doğrusu 1080 x 2400 piksel çözünürlük değeri mevcut. Piksel yoğunluğu 393 ppi ile gayet yeterli görünüyor. Super AMOLED teknolojisi kullanıldığı için yüksek kontrast oranı ve parlak renklerin varlığı söz konusu. Aynı zamanda geniş görüş açıları var. Parlak güneş ışığı altında bile ekran rahat bir görüş sunuyor.

Ekran kalitesini kişisel tercihlerinize göre ayarlamaya izin verecek çeşitli ayarlar da bulunuyor. Mavi ışık filtresi veya koyu mod mevcut durumda. Ayrıca ekranın RGB renk ayarlarını da özelleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra sürekli açık ekran desteği de mevcut. Ekran kapalıyken bile saat ve tarihin ekranda kalmasını sağlayabilirsiniz.

Samsung, sırf kesintisiz bir ekran deneyimi için Galaxy A80’de döndürülebilir kamera mekanizmasına yer veriyor. Sonuç olarak, çentiksiz veya deliksiz ekran belki video izlerken, görüntü oranının farklılığından dolayı tam olarak istenen zevki vermeyebilir, ancak web sitelerini görüntülerken, Twitter ya da Instagram gibi uygulamalarda gezinirken ya da e-kitap okurken mükemmel bir görsellik sağlıyor. YouTube veya Netflix videolarını da tam ekrana yayabilirsiniz. Ancak bu durumda kenarlardan kayıplar vermeniz söz konusu olacaktır. Benzer durum çoğu oyun için de geçerli. Bu arada YouTube’dan bahsetmişken, Galaxy A80’in ekranı HDR destekli ve YouTube’daki HDR videolarını oynatmak mümkün oluyor.

Galaxy A80 büyük bir telefon olduğu için tek elle tutuşta ekranın tüm noktalarına erişmek mümkün olmuyor. Neyse ki, Tek el modunu açarak kullanıcı arayüzünü ekranın yarısına kadar küçültebilir, böylelikle normal tutuşta ulaşamadığınız üst noktalara da ulaşabilirsiniz.

İçerideki bileşenlere baktığımızda, Galaxy A80’de Snapdragon 730 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Bu işlemci, Qualcomm’un orta segment ürün pazarına hitap eden en yeni işlemcilerinden bir tanesi. Adreno 618 GPU barındıran bu yonga sete 128 GB dahili hafıza ve 8 GB RAM eşlik ediyor. microSD kart yuvası yok. Ancak çoğu kullanıcı için 128 GB’lık kapasite fazlasıyla yeterli olacaktır.

Galaxy A80’de internette gezinme, e-posta kontrolü, sosyal ağ uygulamalarını kullanma gibi çoğu işler rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Kullanıcı arayüzünün de genel olarak akıcı olduğunu söyleyebiliriz. Yine de, bu telefon tam anlamıyla bir amiral gemisi telefon performansının varlığını hissettirmiyor. Zaten benchmark testlerinde elde edilen sonuçlar da bunu doğruluyor. 6000 TL seviyesinde fiyata sahip olan bir akıllı telefonun performans tarafında amiral gemisi telefonlara biraz daha yakın olmasını beklerdik. Belki, Samsung bu telefona en azından geçen yıl Galaxy Note 9’da gördüğümüz, kendi tasarımı olan Exynos işlemciyi yerleştirebilirdi. Sonuç daha iyi olurdu diye düşünüyoruz.

 

Pil tarafına geldiğinizde, daha büyük alana ve kalınlığa sahip olmasına rağmen, Galaxy A80’in 3700 mAh kapasiteli piliyle S10+’ın pilinin kapasitesinin gerisinde kaldığını görüyoruz. Her şeye rağmen, pilin yeterli seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Normal yoğunluklu bir kullanımda telefon sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Ancak aynı yoğunluğu yeniden şarj etmeden tekrar yakalamanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle her akşam Galaxy A80’i şarj etmek yerinde olacaktır.

Eğer isterseniz, sabahları kalktığınızda, işten çıkmadan önce şarj işlemini yapabilirsiniz. Hızlı şarj sayesinde kısa sürede bir günü çıkaracak doluluğa ulaşabilirsiniz. Kutudan çıkan 25W hızlı şarj adaptörü ile gerçekleştirdiğimiz denememizde yarım saatte yüzde 50’ye varan doluluğa ulaşılıyor. Tam doluluğa ulaşması ise yaklaşık bir buçuk saat gibi bir zamanda gerçekleşiyor. Bu arada Galaxy A80’de kablosuz şarj özelliği bulunmuyor.

Galaxy A80’in alt kenarında tek bir hoparlör var. Bu hoparlör nispeten yüksek ses çıkış şiddetine sahip. Ancak bas ve tiz konusunda çok da sıra dışı bir özelliği yok. Standart bir akıllı telefon hoparlörüyle karşı karşıyayız. Yine de, YouTube videolarını izlerken yeterli oluyor. Yine de, keşke Samsung bu kadar büyük ve güzel bir ekranı daha güçlü bir hoparlör sistemiyle destekleseydi demekten kendimizi alamıyoruz. Tahmin ediyoruz ki, döndürülebilir kamera mekanizması uğruna bu, feda edildi. Daha iyi bir multimedya deneyimi için harici hoparlör bağlamanız ya da kulaklık kullanmanız gerekiyor. 3.5mm kulaklık jakı olmadığı için, en güzeli Bluetooth kulaklıklardan yardım almak olacaktır.

 

Galaxy A80 inceleme: Yazılım

Samsung Galaxy A80’de Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Samsung’un One UI kullanıcı arayüzü mevcut. One UI kullanıcı arayüzünü bu yılın başından beri birçok farklı Samsung telefonunda gördük ve epey aşina olduk. Renkli tasarımı, epey yuvarlatılmış uygulama ikonları, parmak dostu kullanıcı arayüzü unsurlarıyla One UI kullanışlı. Üstelik Galaxy A80 gibi büyük ekranlı bir telefonda One UI daha da kullanışlı hâle geliyor.

Örneğin, Hızlı Ayarlar arayüzü tam ekrana yayılan tasarımıyla birçok ayarı kısa yoldan, tek elle yapmanızı sağlıyor. Ayrıca Bixby Home da, kullanmak isteyenler için ana ekranın en solundaki panelinde hazır biçimde bekliyor. Bu arada Galaxy A80’de Bixby tuşu yok, ancak Hızlı ayarlar içindeki bir ayarı açarak güç butonunu Bixby sesli asistanı çağırmak için de kullanabilirsiniz. Ancak Bixby bizim dilimizi konuşup anlamadığı için, bunu yapmanın pek anlamı yok gibi görünüyor.

Samsung’un akıllı telefonlarının sevdiğimiz özelliklerinden bir tanesi Smart View. Bu özellik Galaxy A80’de çalan müziği veya videoyu yakınlardaki cihazlarda oynatmanıza izin veriyor. Bu cihaz bir Samsung TV de olabilir, bir Chromecast cihazı da… Teknoblog ofisinde, Chromecast Audio’ya bağlı hoparlörde internet radyosu dinlemek için kullandığımız en iyi yöntem bu. Eğer evinizde veya iş yerinizde bir Samsung TV varsa, o hâlde Galaxy A80 biraz daha kullanışlı olacaktır. Çektiğiniz fotoğraf ve videoları TV ekranında rahatlıkla gösterebilirsiniz. Aynı zamanda desteklediği takdirde, TV’deki yayını A80’e de aktarmanız mümkün olacaktır.

Biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak ise sadece parmak izi okuyucusunu görüyoruz. O da ekran içine yerleştirilmiş türden. Samsung’un Galaxy S10 serisi veya A70 gibi cihazlarda yer verdiği ultrasonik parmak izi okuyucu Galaxy A80’de de var. Performansının aynen daha önce deneyimlediğimiz telefonlardaki gibi olduğunu görüyoruz. Parmak izi okuyucusu genel olarak yavaş çalışıyor, ilk denemelerde isabet oranı düşük. Aslında okutmak için parmağınızı ekrana biraz sıkıca bastırmanız ve bir süre bekletmeniz gerekiyor. Bunu idrak edinceye kadar biraz sıkılabilirsiniz, siniriniz bozulabilir. Bu arada parmak izi ekleme işlemi sırasında da itinalı davranmalı, telefonu bir elinizde tutarak diğer elinizdeki parmağınızı eklemelisiniz. Eğer bu işlemi düzgün şekilde yaparsanız, parmak izi okuyucusunun verimi daha iyi olacaktır.

Tüm bunların dışında, Samsung telefonlarında görmeye alıştığımız uygulamalar ve araçlar mevcut. Samsung, Google ve Microsoft’un yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulamalar mevcut. Dikkatimizi çeken uygulamalardan biri, Samsung klasörü içinde yer alan Hızlı Ölçüm uygulaması oldu. Arkadaki ToF kamerası derinlik algılama yeteneği sayesinde artırılmış gerçeklik uygulamalarına imkan sağlıyor. Ancak uygulama yeni olduğu için tam randımanlı çalışmıyor. Öte yandan, ilk kurulum esnasında size başka uygulamalar kurmak isteyip istemediğiniz de soruluyor. Burada da seçim size kalmış. Google Play’den dilediğiniz uygulama veya oyunu da indirebilirsiniz.

Galaxy A80 inceleme: Kamera

Geldik Galaxy A80’in en önemli ayrıntısına… Galaxy A80’in arkasındaki üçlü kamera sisteminin dönerek ön tarafa da doğrultulabildiğini söylemiştik. Motorlu mekanizma, Kamera uygulaması içinde ön kameraya geçiş yaptığınız anda hareket ediyor ve Galaxy A80’in ön kamera sistemini hazır hâle getiriyor.

Üç kameranın detaylarına baktığımızda ana kameranın 48 megapiksel, f/2.0, faz algılamalı otomatik odak özelliklerine sahip olduğunu görüyoruz. İkinci kamera ise 8 megapiksel çözünürlüklü, f/2.2 ve ultra geniş açılı kamera. Bunlara bir de f/1.2 diyaframlı ToF (Uçuş Süresi) kamerası eşlik ediyor. LED flaş da bu üçlünün içine dahil edilmiş.

Galaxy A80’in yüksek çözünürlüklü kamerası otomatik olarak 12 megapiksel fotoğraflar çekecek biçimde ayarlanmış. Tabii ki, Kamera uygulaması içinde yer alan görüntü formatı ayarında değişiklik yaparak 48 megapiksellik, tam çözünürlükte fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle gündüz vakti, manzara çekimlerinde böyle bir yola başvurabilirsiniz. Ne var ki, tam yakınlaştırma yaptığımızda detayların çok da fazla belirginleşmediğini görüyoruz. Sonuç olarak çoğu kullanıcı için normal koşullarda, 12 megapiksel çözünürlük yeterli olacaktır. Bu şekilde daha parlak, canlı ve düşük ışıkta daha iyi performansın elde edildiği çekimler yapabilirsiniz.

Işık koşullarının yeterli olduğu ortamlarda Galaxy A80’in ana kamerası ile gayet tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğraflar canlı, detaylar bakımından da tatmin edici seviyede görünüyor. Makro çekimlerde de sonuçlar fena sayılmaz. Ancak A80’i çekim sırasında mümkün olduğu kadar sabit tutmalı ve deklanşöre tuşuna tıklattıktan sonra da bir iki saniye beklemelisiniz. Aksi takdirde çekiminiz bulanık çıkabilir. Doğrusu, optik görüntü sabitleme sisteminin eksikliği çekimlerde hareket bulanıklığının daha fazla olmasına neden oluyor.

Düşük ışıktaki çekimlerde elde edilen sonuçlar da değişkenlik gösteriyor. Bazı sahnelerde epey canlı ve detayların belirgin olduğu sonuçlar yakalamak mümkün oluyor. Bazı durumlarda da gürültü etkisi hissedilen, parlaklık seviyesinin normale göre düşük olduğu fotoğraflar çekiliyor. Ultra geniş açılı lensin de düşük ışık performansı vasatı çok geçmiyor.

Ultra geniş açılı lens ideal ışık koşullarında gayet canlı ve net görüntüler ortaya koyuyor. Ancak görüş açısı o kadar geniş ki, resimde balık gözü efektinin normale göre daha fazla oluşmasına neden oluyor, kenarlara doğru görüntülerde bozulmalar oluşuyor. Doğrusu bu, çok da tercih ettiğimiz bir durum değil.

Üçüncü kamera ise ToF, yani uçuş süresi kamerası. Son zamanlarda akıllı telefonlarda bu tarz derinlik sensörlerini daha sık görmeye başladık. Bu kamera sayesinde derinlik algılaması daha verimli biçimde yapılıyor. Canlı odak modu kullanılarak çekilen, arka planı bulanıklaştırılmış videolarda daha iyi sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor. Pratikteki sonuçlara baktığımızda, Galaxy A80’in ön plandaki nesnenin sınırlarındaki bulanıklaştırmayı istenen seviyede yapmadığını görüyoruz. Tabii ki, ilk bakışta gayet muntazam fotoğraflar görebilirsiniz. Ancak detaylara indiğinizde, bahsettiğiniz durum göze çarpacaktır. Samsung, yazılım güncellemeleriyle portre performansını daha da iyileştirebilir.

Arka kamera sistemini çevirerek ön kamera gibi kullanmanın, her türlü imkana kapı açtığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Samsung, yazılım ile iki kullanım modu arasına keskin bir çizgi çekiyor. Selfie modunda her kamera ayarı, arka kamera kullanımında olduğu gibi açık değil. Eğer selfie çekerseniz, fotoğraflarınızda belirli bir pürüzsüzleştirmenin otomatik olarak uygulandığını fark edeceksiniz. Bu arada selfie çekerken de, A80’i mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Özellikle de ışığın çok da fazla olmadığı ortamlarda. Ön kamera olarak kullanım sırasında, Canlı odak ve Canlı odak video modlarını kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda ön kamera kullanımı sırasında da 4K video çekimi yapabilirsiniz. Özellikle YouTube için vlog çekenler bundan hoşnut olabilirler. Kendi videonuzu çekerken kaydedilen sesinizin kalitesi de fena sayılmaz. Öte yandan Canlı odak video modu da arka planı bulanıklaştırılmış videolar çekebilirsiniz. Arka plan bulanıklık seviyesini çekimden önce ayarlamak mümkün. Sonuçlar mükemmel değil, yine de eğlenceli görünüyor.

Video çekimleri çok mükemmel sayılmaz. Ancak ortalamanın üstünde sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Çekilen görüntülerde harekete bağlı titreşimlerin etkisi hissediliyor, yazılım yoluyla bunların telafi edilmeye çalışıldığı anlaşılıyor. Ortaya çıkan sonuç kusursuz değil, ancak tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Ses kayıt kalitesini de memnun edici bulduk. Eğer örnek videoları izlerseniz, çekim yaptığımız ortamın epey rüzgarlı olduğunu anlarsınız. Yine de, video tamamen rüzgar gürültüsüne boğmuyor, bu gürültü çok rahatsız etmiyor. Ayrıca söylediklerimiz de net biçimde anlaşılıyor.

Galaxy A80 inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy A80, sahip olduğu dönebilir kamera mekanizması sayesinde ortamlarda epey ilgi çekmenizi sağlayabilir. Gerçekten de bu özellik etkileyici görünüyor. Ancak telefonunda hareket etmeye meyilli olan bir parça sevmeyen, yekpare yapıdan hoşlananlar için bu özelliğin çok sevimli durmayacağını söylememiz gerekiyor.

Döndürülebilir kamera mekanizması sayesinde mümkün olan eksiksiz tam ekran deneyimi bu telefonun gerçekten de etkileyici bir içerik tüketim cihazı hâline gelmesini mümkün kılıyor. Özellikle web sitelerinde gezinme, sosyal ağ uygulamalarını kullanma gibi işler için durum bu şekilde. Video izlemek için de yeterli bir ekran var. Ancak kaliteli bir kulaklık, iyi bir multimedya deneyimi için şart. Dahili hoparlör çok yeterli sayılmaz.

Cam ve metal birleşimi tasarımı ile amiral gemisi S ve Note serilerine yaklaşan Galaxy A80, performans tarafında ise o çizgiyi yakalamayı başaramıyor. Günlük işler için yeterli bir işlemci var, ancak çok yüksek yetenekler beklememek gerekiyor. One UI kullanıcı arayüzü, büyük ekranlı telefonun daha rahat kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Ekran içi parmak izi okuyucusu ise hâlâ istenilen rahatlığı sunmaktan uzak görünüyor. Döndürülebilir kamera mekanizmasının varlığı nedeniyle yüzle kilit açmanın kullanılamaması bir kayıp olarak düşünülebilir.

Galaxy A80’in tavsiye edilen satış fiyatı 6099 TL. Büyük ekranı ve tasarımı ile amiral gemisi telefon çizgisine yaklaşsa da; kamera, ekran, performans gibi unsurlar oraya daha fazla gitmesine engel oluyor. A80 için fiyatın biraz yüksek kaldığını söylememiz gerekiyor. Eğer döndürülebilir ekran ilginizi çekiyorsa, satın almak için biraz daha fiyatın düşmesini bekleyebilirsiniz. Aynı fiyat aralığında bulunan Samsung Galaxy S10e, Huawei P30 veya yakında çıkacak LG G8S ThinQ gibi modeller, amiral gemisi telefon performansını ve deneyimini daha fazla sunan cihazlar olarak alternatif ürün önerilerimiz olabilir.