Samsung 2020 model Galaxy A serisinde başlangıcı Galaxy A51 ve A71 modelleriyle gerçekleştirdi. Bu iki telefon da büyük ekran deneyimi isteyenlere hitap ediyor. Ancak Galaxy A71, 6.7 inç ekranıyla biraz daha üst segment Samsung telefonlarının alanına giriyor, onlarınkine benzer bir görsel deneyim isteyenlere uygun fiyatlı bir seçenek olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl çıkan Galaxy A70 modeli Türkiye’de de epey ilgi gören modeller arasında yer almıştı. Aynı ekran büyüklüğünü daha güçlü bir işlemci ve iyileştirilmiş kamera sistemiyle sunan bu telefonla ilgili yorumlar Galaxy A71 inceleme yazısında yer alıyor.
Samsung Galaxy A71
GittiGidiyor’dan satın alın
Galaxy A71 inceleme: Tasarım
Galaxy A71, geçen yılın modeli A70 ile hemen hemen aynı boyutlarda gelmekle birlikte, hafif de olsa daha küçük değerler taşıyor. Aynı zamanda biraz daha hafif. Büyük ekranına rağmen, nispeten ince olan ekran çerçevesi sayesinde telefonu tek elle tutmak ve birçok işi rahatlıkla yerine getirmek mümkün. İnce profili ve arka yüzün kenarlara doğru hafif de olsa kavis yapması da telefonun ergonomisine olumlu katkıda bulunuyor.
Samsung bu telefonda da cam ve plastik birleşimi bir tasarıma yer veriyor. Ön tarafta Corning Gorilla Glass 3 ekran camı var. Telefon kutudan ekranına koruyucu film yapıştırılmış biçimde çıkıyor, ancak bize gelen test ürünü kutusuz olduğu için bu koruyucu film de yoktu. Aslına bakarsanız, bu hâliyle de cam gayet sağlam, 3 haftalık kullanımımızda gözle görülür bir çizik veya aşınma bulunmuyor.
A71’in kenarları ve arkası ise plastikle kaplı. Arka yüzde Samsung’un “prizma” olarak adlandırdığı tasarım burada da kullanılmış. Elimizdeki Galaxy A71 siyah renkte olsa da, ışığa tuttuğumuzda arka yüzeyinde ışığın bir prizmadan geçtiği gibi kırıldığını görüyoruz. Ayrıca arka yüzde yukarıdan aşağı doğru boydan boya uzanan çizgili desen ve farklı tonlardaki baklava biçimini andıran ayrı bir desen de dikkat çekiyor. Samsung bu arka yüz tasarımını geçen yılın ikinci yarısında çıkardığı Galaxy A serisi telefonlarda kullanmıştı. Galaxy A71’de de bunu devam ettiriyor.
Galaxy A71’in alt kenarında 3.5mm kulaklık jakı, USB-C portu, mikrofon ve hoparlör bulunuyor. Ahize hoparlörü ekranın üst kısmında ince bir çizgi olarak dikkat çekiyor. Üst kenarda ikinci mikrofon var. Sağ kenarda ses ve güç tuşlarını görüyoruz. Bu tuşlar yumuşak ve tek elle tutuşta bile rahatlıkla kullanılıyor. Sol kenarda ise nano SIM kart ve microSD kart tepsisi var. A71 çift hat destekli bir telefon ve üstelik iki ayrı SIM kart yuvası var. Yani ikinci hat için microSD kart yuvasından ödün vermeniz gerekmiyor.
Arka tarafta sol üst köşede, içinde dört tane kamerayı ve LED flaşı barındıran kamera modülünü görüyoruz. Bu kamera modülü hafif de olsa dışa doğru çıkıntı yapıyor. Kamera modülü çok şık görünmüyor. Ancak Galaxy Note 10 Lite‘ın arkasındaki, üç kamerayı barındıran kamera modülüyle karşılaştırdığımızda daha hoş göründüğünü söyleyebiliriz.
Galaxy A71 inceleme: Donanım ve Performans
Samsung Galaxy A71’in 6.7 inç ekranı 1080 x 2400 piksel çözünürlüğe ve 20:9 görüntü oranına sahip. Geçen yılın A70 modelinde de aynı değerleri görüyorduk. Samsung, bu yıl Super AMOLED Plus olarak adlandırdığı bir ekran kullanmış. Bu ekran yüksek bir parlaklığa sahip. Galaxy S20 Plus gibi üst sınıf bir Samsung telefonunda kullanılan Dynamic OLED ekrana göre kalite farkı hissedilse de, Canlı modda kullanıldığı zaman epey hoşa gidecek renk zenginliğini ve canlılığını sunmayı başarıyor. Ekran camının yansıtması normale göre biraz daha fazla geldi. Aydınlık bir ortamda ekrana düşen ışığın yansıması, ekran parlaklığı maksimumda olsa bile görüşü biraz etkileyebiliyor. Buna rağmen dış ortamda ekranı kullanırken fazla sorun yaşamadık.
Ekranın yüksek parlaklığı YouTube’daki HDR videoları iyi şekilde izlemeye izin veriyor. Bu videoları izlerken renkler ve netlik gerçekten etkiliyor. Netflix’te ise HDR desteği sunulmuyor, ancak HD içerik desteği mevcut. Ekranın üst kısmında bulunan kamera deliği tam ekranda içerik görüntülemesi sırasında fazla bir sorun çıkarmıyor.
Ses tarafında ise, Galaxy A71’in alt kenarında tek bir hoparlörün sunulduğunu görüyoruz. Bu hoparlör akıllı telefon ortalamasının üstünde bir ses şiddeti sunuyor. Aynı zamanda dolgunluk iyi, tiz ve baslarda aşırıya kaçılmamış. Özellikle YouTube videolarını izlerken işinizi görecektir. 3.5mm kulaklık jakının bulunması kulaklıkla müzik dinlerken veya film izlerken seçeneklerin zengin olacağını gösteriyor.
Galaxy A71’de Snapdragon 730 işlemci bulunuyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci Adreno 618 GPU’yu da bünyesinde barındırıyor. Elimizdeki modelde 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza yer alıyor. microSD kart yuvası da mevcut ve bu sayede depolama alanını daha da artırabilirsiniz.
Benchmark testlerinde Samsung Galaxy A71’in segmentine uygun şekilde orta sıraların üstünde bir yerde bulunduğunu görüyoruz. Performans açısından 2018’in başında çıkan amiral gemisi Galaxy S9 serisi ile aynı seviyede bulunuyor. A71 ile oyunları akıcı biçimde oynamak mümkün. PUBG Mobile’ı da gayet rahat şekilde oynadığımızı belirtelim. Isınma konusuna gelince, benchmark testlerinde veya yüksek profilli oyunlarda telefonun ısındığını hissediyorsunuz. Ancak bunun çok aşırıya çıkmadığını görüyoruz.
Pil kapasitesi geçen yılın A70 modeliyle aynı, 4500 mAh kapasiteli pili görüyoruz. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Aynı zamanda idareli kullanımda ve gerektiğinde güç tasarrufu modlarından yararlanarak ikinci günü bile tek bir şarjla geçirmeniz mümkün olabilir.
Kutudan 25W şarj adaptörü çıkıyor. Bu adaptörlere yarım saatte yüzde 50 civarında bir doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Bir saati biraz aşkın sürede de tam doluluğa ulaşıyor. Aslında bu hızlı şarj performansı ile şarj olayı bir zahmet olmaktan kurtuluyor. Telefonun pili azaldığında kısa süreliğine şarj ederek günün büyük bir kısmında yardımcı olacak seviyede doluluğa ulaşabilirsiniz. Kablosuz şarj desteği ise Galaxy A71’de bulunmuyor.
Galaxy A71 inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy A71, Android 10 ile yüklü olarak geliyor. One UI 2 kullanıcı arayüzü de bunun üstünde mevcut. Henüz Samsung’un Galaxy S20 serisiyle sunduğu ve mart ayında güncellemeyle birlikte S10 serisine getirdiği, Samsung Daily veya Quick Share gibi bazı One UI 2.1 yeniliklerini bu telefonda görmüyoruz. Ancak yakında bu değişikliklerin de geleceğini tahmin ediyoruz.
Ana ekranda en soldaki panele Bixby Home’u yerleştirebilir, burada haberleri veya çeşitli uygulamalardan bilgileri akış hâlinde görebilirsiniz. Samsung’un çeşitli uygulamaları yüklü olarak geliyor. Aynı şekilde çeşitli Google ve Microsoft uygulamaları da mevcut durumda. Galaxy Store’dan veya Google Play Store’dan uygulama veya oyunları indirip yükleyebilirsiniz. Ayrıca diğer Samsung telefonlarında olduğu gibi Facebook, Netflix, Spotify gibi çeşitli popüler uygulamalar da yüklü olarak geliyor.
Tek el modu ile Galaxy A71’in büyük ekranını daha rahat şekilde kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda One UI 2 ile birlikte dokunmatik hareketlerle kullanıcı arayüzünde gezinti biraz daha kolay hâle getirildi. Bu sayede normalde ekranına alt kenarında yer alan navigasyon çubuğunu saklayabilir ve bu alanı kullanıcı arayüzüne katabilirsiniz.
Galaxy A71’de ekrana yerleştirilmiş parmak izi okuyucu mevcut. Bu bileşen hızlı şekilde çalışıyor, hassasiyeti iyi. Ekran kilidini hızlı şekilde geçmeyi sağlıyor ve Galaxy A17’de ekran kilidini açmak için genellikle bunu kullandık. Yüz tanıma sisteminden de yardım alabilirsiniz, ancak onun güvenlik seviyesi biraz daha düşük olacaktır
Galaxy A71 inceleme: Kamera
Samsung, Galaxy A71’de dört arka kameraya yer veriyor. Ana kamera 64 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram gibi özelliklere sahip. 12 megapiksel ultra geniş açılı kamera ise f/2.2 diyafram değerini barındırıyor. 5 megapiksel derinlik sensörü ve bunun yanı sıra 5 megapiksel makro lens bulunuyor. Önde ise 32 megapiksel çözünürlüklü, f/2.2 diyafram değerli selfie kamerasını görüyoruz.
64 megapiksel kamera bulunsa da, Samsung Galaxy A71 ile fotoğraflar varsayılan olarak 16 megapiksel çözünürlükte çekiliyor. Dört pikselin birleştirilmesiyle özellikle düşük ışık performansı artırılıyor. Gerçekten de düşük ışıkta veya gece çektiğimiz fotoğraflarda parlaklık tatmin edici, aynı zamanda gürültü seviyesi de düşük kalıyor. Işığın yeterli olduğu iç ortamlarda veya dışarıda da gayet tatmin edici, parlak ve canlı fotoğraflar sizi bekliyor. Renkler biraz sıcak tarafa doğru kaysa da, genel olarak sizi memnun edecektir. HDR performansını da iyi bulduk.
Galaxy A71 ile çektiğimiz 64 megapiksel tam çözünürlüklü fotoğraflar doğal olarak detaylar konusunda daha doyurucu. Ancak tam yakınlaştırma yaptığımızda nesnelerde hafif de olsa bozulmalar da gözlemleniyor. Sonuç olarak pratikte 16 megapiksel çözünürlükte çekim yapmayı tercih etmek daha iyi olacaktır. Geniş açılı lens, her ne kadar ana kameraya göre biraz daha karanlık çekimler üretse de, bu kamera ile yapılan çekimlerin de renklerini iyi bulduğumuzu söylemeliyiz.
Ana kamerayı kullandığınızda iyi makro fotoğraflar çekebilirsiniz. Makro lens sayesinde biraz daha yakınlaşıp fotoğraf çekmeniz mümkün, ancak sabit odaklı olduğu için mesafeyi iyi ayarlamanız gerekiyor. Derinlik sensörü arka plan bulanıklaştırması konusunda yardımcı oluyor, ancak çekimlerde ince saç tellerini algılayıp öne çıkarmada sorunların bulunduğunu görüyoruz.
32 megapiksel çözünürlüklü ön kamera da, normalde 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar üretiyor. İsterseniz 32 megapiksel çözünürlükte de çekebilirsiniz, ancak bu durumda elde edeceğiniz fotoğraflarda görüntü kalitesi düşecektir. Örneğin, ışığın ters geldiği bir durumda 8 megapiksel çözünürlükte pozlama dengelenirken, tam çözünürlükte bu mümkün olmuyor. Ön kamera düşük ışıkta da iyi işler çıkarıyor.
Video tarafında 4K ve 1080p video kayıt imkanının bulunduğunu görüyoruz. Elektronik görüntü sabitleme 1080p çözünürlükte var ve iyi şekilde çalışıyor. 4K’da görüntü sabitleme olmasa da, bu çözünürlükteki çekimlerin de durağanlığını fena bulmadık. Ses kaydı da kaliteli, ancak rüzgar uğultusu normalin biraz daha üstünde gibi hissediliyor. Buna rağmen, görüntü kalitesi ve durağanlığıyla Galaxy A71 özel günlerde video çekimi için yeterli görünüyor.
Galaxy A71 inceleme: Sonuç
Samsung Galaxy A71’i piyasada 3300 TL civarında fiyattan bulmak mümkün oluyor. Tasarımıyla Samsung’un daha üst segmentteki telefonlarını pek aratmıyor. Ana malzemesi plastik olsa da, bunun telefona havasında çok fazla kaybettirmediğini görüyoruz. Arka taraftaki prizma tasarım da Android telefona ayrı bir hava katıyor. Ekran, üst segment Samsung telefonlarındaki seviyede olmasa da, canlı ve parlak görüntülerle iyi bir görsel seyir zevki sunuyor. Tek hoparlör bulunsa da, bunun ses çıkış kalitesi ve şiddeti de tatmin edici seviyede.
Performansı günlük işler için yeterli, aynı zamanda oyun konusunda da çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Pili de bir günü rahatlıkla çıkarıyor ki, en önemli kriter de bu olsa gerek. Hızlı şarj desteği de önemli bir artı. Kablosuz şarj desteğinin bulunmaması çok büyük kayıp değil. Android 10 ve One UI 2 gibi iki güncel yazılım bileşeniyle gelmesi de Galaxy A71’in artıları arasında sayılır. Klasik Samsung kullanıcı deneyimi bu telefona sahip olacakları da bekliyor.
Galaxy A71’in dörtlü arka kamera sistemi sergilediği performansla bizi şaşırtıyor. Farklı ışık koşullarında gayet memnun edici fotoğraflar çektik. Video tarafında da performans memnun edici. Bu telefonu satın alanlar kamera performansından memnun kalacaklardır.
Bir Samsung telefonu olduğu için aynı seviyede teknik özelliklere sahip cihazlara göre fiyatı yüksek olabilir. Aradaki farkı da Samsung’un satış sonrası servis desteği ve, eğer evinizde TV veya başka Samsung cihazları varsa, onlarla kolay şekilde iletişim kurma avantajı için verilmiş sayabiliriz.
Samsung Galaxy A71
GittiGidiyor’dan satın alın