Samsung’un 2024 model Galaxy A Serisi, son olarak mart ayında A55 ve A35 modellerinin çıkmasıyla birlikte tamamlanmış oldu. Geçen yılın modellerine göre tasarım anlamında çeşitli düzenlemeler görmekle birlikte, özellikle A55’in işlemci tarafında önemli bir güncelleme aldığını görüyoruz. Samsung yapımı Exynos 1480 işlemcinin güç verdiği bu telefon, şimdi metal ve cam birleşimi gövdesi sayesinde daha göz alıcı ve çekici görünüyor. Bir süredir ana telefonlarımdan bir tanesi olarak kullandığım ve üst sınıf telefonları pek de aratmayan bu telefonla ilgili detaylar ve yorumlar Galaxy A55 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Samsung Galaxy A55
- Sade tasarım
- Canlı Nightography
- Sekiz çekirdekli gelişmiş işlemci
Tasarım
Samsung Galaxy A55’te dikkat çeken ilk değişiklik ekranın büyütülmesi. Bu durum telefonun yüzey alanının daha da büyümesine neden oluyor. Ancak Samsung, ekran çerçevesini inceltip yüzde 85.8 gibi daha yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşarak, A54’e göre büyümenin nispeten düşük seviyede kalmasını sağlıyor. 8.2 milimetre ile kalınlık selefiyle aynı kalmayı başarıyor. Samsung, bir başka değişikliği ise malzeme tarafında yapmış. Önde Corning Gorilla Glass Victus+ gibi, daha üst segment akıllı telefonlarda kullanıldığını gördüğümüz bir cam kullanılmış. Arkada da Gorilla Glass cam kullanılıyor. Kenarları ise alüminyum çerçeve sarıyor. Samsung, A55 ile birlikte Galaxy A Serisine ilk kez alüminyumu getirmiş oluyor. Metalin kullanımı ağırlıkta artışı da beraberinde getiriyor. 213 gram ile Galaxy A55, selefi A54’ten 12 gram daha ağır.
Galaxy A55 de selefi gibi IP67 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Yani 1 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca hiçbir şey olmadan kalabiliyor. Önümüz yaz, havuzda veya deniz kenarında geçirilen zamanlar artacaktır. Galaxy A55 de bu gibi durumlarda gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebileceğiniz bir telefon. Bunun dışında A55, sağlamlık hissini iyi biçimde veriyor. Alüminyum çerçeve çizilmelere karşı dayanıklı olsa da, çarpma ve bunun gibi darbelerde ufak tefek ezilmeler veya aşınmalar görülebilir. Bu nedenle kılıf satın almayı düşünebilirsiniz. Ancak çıplak biçimde çok güzel görünen ve kullanması zevkli bir telefon. Metal çerçevenin ön ve arka yüzle buluştuğu hatlar biraz keskin, ancak telefonun çok kalın olmaması nedeniyle tek elle kullanımda sıkıntı yok.
Camla kaplı arka yüzün tasarımına baktığımızda, kamera lenslerinin etrafını saran çerçevelerin biraz daha keskin ve belirgin hâle getirildiğini görüyoruz. A54 ile karşılaştırıldığında daha fazla amiral gemisi telefon havasını veriyor. Samsung renk seçeneklerini yenilemiş; mavi, siyah ve sarı olmak üzere üç renk var. Samsung’un bize gönderdiği mavi renk, aslında çok açık tonlarda, bunun beyaz renk olduğunu bile düşünebilirsiniz. Açık renkleri sevenler için gerçekten hoş bir seçim olacaktır.
Düz metal kenar, sağ kenarda bulunan ses ve güç tuşlarının olduğu yerde dışa doğru hafif kavis yapan bir tasarıma geçiş yapıyor. İlk kez Galaxy A25’te gördüğümüz bu tasarım daha üst seviye seçeneklerde de deva ettiriliyor. Alt kenarda USB-C portu, mikrofonlar ve hoparlör var. Hoparlör tasarımı, Galaxy S24 serisinde gördüğümüz türden. Üst kenarda bir mikrofon daha var. Ayrıca nano SIM ve microSD kart tepsisi de bu kenarda yer alıyor. microSD kart yuvasına ikinci bir SIM kartı daha takarak aynı anda iki fiziksel hattı kullanmanız mümkün oluyor.
Ekran ve Ses
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Samsung Galaxy A55’in selefine göre daha büyük boyutlu bir ekranı bulunuyor. 6.6 inçlik ekranın diğer özellikler açısından geçen yılın modelinin ekran özelliklerini koruduğunu görüyoruz. 2340 x 1080 piksel çözünürlük, büyüyen ekran nedeniyle 390ppi gibi biraz daha düşük bir piksel yoğunluğuna neden oluyor. Buna rağmen keskinlik ve netliğin fazlasıyla yeterli olduğunu görüyoruz. 19.5:9 görüntü oranlı ekranın 1000 nit maksimum parlaklık, 120 Hz yenileme hızı, HDR desteği gibi özelliklerinin de bulunduğunu görüyoruz.
Super AMOLED ekran derin siyahları ve yüksek kontrastı sayesinde canlı ve gerçekçi renkler sunuyor. Ekran ayarları içinden renk modunu veya sıcaklığını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Dışarıda, parlak Güneş ışığı altında da ekranın iyi bir görüş sunduğunu görüyoruz. Görüş açıları da iyi. Ekranın genişliği de boyuna göre iyi biçimde oranlanmış. Sonuç olarak dikey biçimde sosyal medya uygulamalarını kullanma, web’de gezinme gibi işleri rahatlıkla yerine getirebiliyorsunuz. Aynı zamanda genellikle 16:9 formatında olan videoları da kenarlarda çok kalın çubuklar olmadan izleyebilirsiniz. YouTube, Netflix, Amazon Prime Video gibi popüler içerik platformlarında HDR içerikler destekleniyor.
Ses tarafında da Galaxy A55, kendi segmenti içinde bir hayli güçlü görünüyor. Bir alt kenarda, yeniden tasarlanmış ızgaraya, diğeri de ekranın üst kısmında, öne bakacak şekilde yerleştirilmiş iki adet hoparlör var. Bu hoparlörler güçlü ve yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. Baslar hissediliyor, tizler de en yüksek şiddette patlama yapmıyor. Dolby Atmos desteğinin varlığı sayesinde çevresel ses etkisi de iyi. Yatay tutuşta stereo ses etkisi de dengeliye çok yakın şekilde. Harici bir ses kaynağına ihtiyaç duymadan, Galaxy A55’in kendi ses sistemiyle video veya müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Kulaklık tarafında ise en güzeli bir Bluetooth kulaklık olacaktır. Samsung’un Galaxy Buds serisi kulaklıkları, kolay eşleştirme ve hızlı bağlantı desteğiyle öne çıkıyor. Bununla birlikte diğer kablosuz kulaklıkları, özellikle Google Fast Pair destekli olan Anker Soundcore Liberty 4 NC kulaklık gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.
Performans ve Pil
Samsung Galaxy A55, işlemci tarafında önemli bir yenilikle geliyor. 4nm mimarisini temel alan, Samsung tasarımı Exynos 1480 işlemci bu telefonun kalbinde yer alıyor. 1480 de, selefi 1380 gibi dört adet Cortex-A78 ve dört adet Cortex-A55 çekirdek içeriyor. Ancak performans çekirdeklerinin saat frekansı daha yüksek. Bununla birlikte daha gelişmiş bir mimariye sahip olması güç verimliliği açısından onu avantajlı kılıyor. Bu işlemci, Xclipse 530 GPU’yu da içeriyor. Samsung, Exynos 1480 işlemcinin, Galaxy A54’e göre yüzde 32 oranında GPu ve yüzde 15 oranında CPU performans artışı sağladığını belirtiyor ki, GeekBench 6 ile gerçekleştirdiğimiz CPU ve GPU benchmark testleri bunu destekleyen bir sonuç ortaya koyuyor.
Telefonun 8 GB RAM’inin yanı sıra RAM Plus özelliği sayesinde 8 GB’a kadar sanal RAM desteği sağlamak mümkün. Varsayılanda 4 GB’lık bir RAM Plus açık durumda ve daha fazlasına da pek ihtiyaç duymuyorsunuz. Mevcut hâliyle aynı anda birkaç uygulamayı rahatlıkla, kaldığınız yerden devam ederek kullanmanız mümkün oluyor. Depolama seçenekleri tarafında 128 GB ve 256 GB seçenekleri mevcut. Samsung’un bize gönderdiği test ürününde 128 GB’lık kapasite mevcut. Eğer çok fazla oyun veya uygulama yüklerseniz, aynı zamanda fotoğraf ve video çekiminde cömert davranırsanız, belli bir süre sonra bu alan yetmemeye başlayabilir. Neyse ki, 1 TB’a kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvasının varlığı, 256 GB seçeneğinin yanı sıra microSD kart ile de devam etme imkanının bulunduğu anlamına geliyor.
Galaxy A55’te 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunlukta, hatta onu aşan bir yoğunlukta bir kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Hatta kullanım sıklığı çok olmazsa ve çeşitli pil tasarruf seçeneklerinden de yararlanırsanız, tek bir şarjla iki güne de ulaşmanız mümkün. Telefonda 25W hızlı şarj desteği mevcut. Kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Elimde bulunan 25W’lık güç adaptörüyle yaptığım bir testte, 40 dakikada, 0’dan yüzde 54 doluluğa ulaştı ve bu sırada telefon açık durumdaydı. Bir saatte yüzde 85 civarında bir seviyeye gelen telefonun pili, bir buçuk saati biraz aşan bir sürede tamamen doluyor. Samsung, şarj ve pil performansını düzenleyen çeşitli seçenekleri de Pil bölümünde sunuyor. Pil şarjını yüzde 80 seviyesiyle sınırlama ve bunun gibi çeşitli pil koruma seçenekleri mevcut. Bunların yardımıyla telefonun pil kapasitesini daha uzun süre boyunca, daha yüksek seviyede tutabilirsiniz.
Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi 6 ve 5G gibi güncel destekler mevcut. Ülkemizde 2026 gibi geçilmesi beklenen 5G teknolojisine şimdiden hazır olabilirsiniz. Ayrıca Wi-Fi 6 desteği sayesinde, günümüzün birçok güncel kablosuz ağ cihazlarından yüksek kapasiteli ağ hızıyla yararlanma imkanı bulunuyor.
Yazılım ve Güvenlik
Samsung Galaxy A55’te Android 14 ve onun üzerinde One UI 6.1 yüklü olarak geliyor. Büyük ekranda rahat kullanım sağlayan uygulama simgeleri, kontrol paneli, kolay ulaşılır bildirimler, uygulama çekmecesi, Edge paneli, bölünmüş pencereler ve yüzer pencerelerle aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma imkanı gibi özelliklerle Galaxy A55, yüksek bir kullanıcı deneyimini sunuyor. Büyük ekran, aynı anda birkaç uygulamayı birlikte kullanmak için yeterli alanı sunuyor. Uygulamalar tarafında Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alırken OneDrive ve Outlook uygulamaları da yüklü geliyor. İsterseniz, çektiğiniz fotoğraf ve videoları OneDrive’da yedekleme imkanınız var. Çeşitli Samsung uygulamaları da yüklü olarak sunuluyor. Üstelik Smart Switch uygulaması sayesinde, eski telefonunuzdan Galaxy A55’e kolay ve hızlı şekilde geçiş yapabiliyorsunuz.
Güncellemeler konusunda da Galaxy A55 güçlü görünüyor. Samsung, bu telefonda 4 nesil boyunca işletim sistemi ve 5 yıl boyunca güvenlik güncellemeleri sunmayı vadediyor. Şu anda Android 14 güncellemesi var, Android 18 güncellemesine kadar bu telefonun yolu var. Samsung, sadece büyük işletim sistemi güncellemelerini hızlı şekilde sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sık aralıklarla güvenlik güncellemelerini de sağlıyor. Yani, güncellemeler tarafında Galaxy A55 sahiplerini iyi bir deneyim bekliyor gibi görünüyor.
Güvenlik tarafında ise ekran içi parmak izi okuyucusu var ve bu birim hızlı şekilde çalışıyor. Telefonu kullandığım süre boyunca tercih ettiğim ana kimlik doğrulama yöntemi bu oldu. Öte yandan Samsung S Wallet desteği sayesinde destekleyen yerlerde ödemelerinizi telefonunuzla yapabilirsiniz. Bu arada Samsung Knox Vault gibi çeşitli güvenlik özellikleri de bu telefonun sadece özel hayatta değil, iş hayatında da rahat bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacaktır.
Kamera
Kamera tarafına geldiğimizde, Samsung’un Galaxy A55 kameralarını donanım açısından, Galaxy A54’e göre hiç değiştirmemiş. Ancak arkadaki kameraların görünümleri, Galaxy A55’i biraz daha şık bir telefon hâline getiriyor. 50 megapiksel ana kamera, f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak ve optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. 12 megapiksel ultra geniş kamera ise 123 derece görüş açısı, f/2.2 diyafram gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bunların yanında bir de 5 megapiksel, f/2.4 makro kamera yer alıyor. Önde ise 32 megapiksel, f/2.2 diyaframlı bir selfie kamerası bulunuyor.
Kamera uygulaması, daha önce incelediğimiz Samsung telefonlarında alıştığımız, kolay kullanıma sahip bir düzenle geliyor. Burada daha fazla çekim modu ve kontrol ön planda görünüyor. Ekranın bir kenarında filtreler, flaş, zamanlayıcı gibi çeşitli kontrolleri görüyoruz. Öte yandan çözünürlük ve görüntü oranını da bu sütundaki kontroller yardımıyla kolayca değiştirebilirsiniz. Normalde 12 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekiliyor, piksel birleştirme ile düşük ışık performansı artırılıyor. 50 megapiksel tam çözünürlük ise, genel olarak manzara çekimleri için kullanışlı olacaktır. Diğer tarafta ise Portre, Fotoğraf, Video gibi sık kullanılan çekim modlarının yanı sıra Eğlence modu da ön plana çıkarılmış. Burada Snapchat ile iş birliğiyle sunulan çeşitli filtreler bulunuyor.
Samsung, Galaxy A55’in fotoğraf ve video çekimi tarafında çeşitli özeliklerini ön plana çıkarıyor. Zenginleştirilmiş Nightography özelliği sayesinde düşük ışık koşullarında bile parlak ve canlı fotoğraflar çekilebildiğini belirtiyor. Gerçekten de, farklı ışık koşullarında ve gece çektiğimiz fotoğraflarda, netlik, düşük gürültü ve yeterli parlaklık dikkat çekiyor. Gece çekilen portre fotoğrafların da parlaklık, arka plan bulanıklığı gibi unsurlar açısından iyi olduğunu görüyoruz. Gündüz, yeterli ışıkta çektiğimiz çeşitli portre fotoğraflarda ise arka planla süjenin ayrımında biraz fazla keskinlik var gibi görünüyor. Makro çekimlerde ana kamera kendi başına iyi bir sonuç gösterirken, 5 megapiksel makro kamera ile daha yakın mesafeden çalışarak, yine yeterli keskinlikte makro çekimlere imza atabilirsiniz.
32 megapiksel selfie kamera da farklı ışık koşullarında iyi işlere imza atıyor. Bu kamera portre çekimlerinde de iyi bir performans gösteriyor. Video tarafında da ön kamera ile 4K çözünürlüğe kadar video kaydı yapmak mümkün. Ancak bu çözünürlükte kare hızı 30fps ile sınırlı. 1080p’de 60fps seçeneği de var. Ön kamera ile çekilen videoda parlaklık, renk canlılığı ve özellikle durağanlık iyi seviyede bulunuyor.
Galaxy A55, arka kamerasıyla da video tarafında güçlü görünüyor. Samsung burada HDR video çekimi ve video durağanlığını ön plana çıkarıyor. En fazla 4K çözünürlükte ve bu çözünürlükte 30fps kare hızında video çekimi yapabilirsiniz. Ayrıca 1080p çözünürlükte 30fps ve 60fps seçenekleri var. Ana kamerada optik görüntü sabitlemenin varlığı sayesinde yüksek bir durağanlık yakalanıyor. Videolarda parlaklık, renk canlılığı iyi seviyede, aynı zamanda sahne değişimlerinde netleme de hızlı biçimde yapılabiliyor. Sadece ön kamerasıyla değil, arka kamerasıyla da Galaxy A55, iyi bir VLOG aracı olacaktır. Öte yandan doğum günü, düğün gibi özel günlerde ve törenlerde Galaxy A55’e, fotoğraf ve video çekimleri için güvenebilirsiniz.
Sonuç
Samsung Galaxy A55, öncelikle tasarım anlamında selefi Galaxy A54’e göre önemli bir ilerleme gösteriyor. Belki fotoğraflardan tam anlamıyla fark edemeyebilirsiniz, ancak iki telefonu elinize aldığınızda, Galaxy A55’in daha göz alıcı ve bir amiral gemisi telefon havasına sahip olduğunu fark edeceksiniz. Ekran tarafında çok büyük bir değişim yok, ancak Galaxy A55’in yine kaliteli niteliklere sahip olan Super AMOLED ekranı, tasarımı iyi şekilde tamamlıyor. İnce ekran çerçevesi ve fazla kalın olmayan profili sayesinde telefonu rahatlıkla kavramak ve kullanmak mümkün oluyor. Büyüyen ekranı da Galaxy A55’in video izleme, aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma gibi işlerde ihtiyaçlara daha iyi biçimde yanıt vermesini sağlıyor. Ses tarafında da ikili hoparlör sistemi ekranı iyi biçimde destekliyor, Galaxy A55’in güçlü bir multimedya telefonu hâline gelmesini sağlıyor.
Exynos 1480 işlemci, Galaxy A54’e göre ilerleme sağlasa da, sonuç olarak orta segment telefon işlemcisi. Ancak Galaxy A55’in günlük işlerde ve optimum oyun deneyiminde ihtiyaç duyulan performansı sağlamasını mümkün kılıyor. 5000 mAh kapasiteli pili de iki güne varan bir çalışma ömrü sunabiliyor. Hızlı şarj performansı da iyi, ancak bu destekten tam anlamıyla yararlanmak için ek yatırım gerekecektir. 5G ve Wi-Fi 6 gibi güncel kablosuz bağlantı desteklerinin varlığı da Galaxy A55’i uzun vadeli kullanımda daha güçlü ve cazip hâle getiriyor.
Yazılım tarafında da Galaxy A55’in dört büyük Android güncellemesi ve beş yıl boyunca güvenlik güncellemesi sunacak olması kullanıcıların hoşuna gidecektir. Öte yandan One UI kullanıcı arayüzü, bu büyük ekranlı telefonu rahatlıkla kullanmayı sağlayacak çeşitli araçları bünyesinde barındırıyor. Yüklü gelen uygulamalar ve özelleştirmeler konusunda Galaxy A55 cömert olsa da, bunların genel performansa olumsuz etkisi yok ve kaldırmak istemeyeceksiniz diye düşünüyorum.
Galaxy A55’in kameraları donanım açısından A54’e göre değişiklik göstermiyor. Bununla birlikte yine gayet tatmin edici, canlı ve parlak fotoğraflar çekilebiliyor. Kameranın çekim hızı gayet iyi, öte yandan özellikle düşük ışıkta performans biraz daha ileri taşınmış. Video tarafında da HDR tarafındaki gelişmeler ve ana kameranın optik görüntü sabitleme özelliğiyle, profesyonel video kameraları pek de aratmayan bir video çekim performansı sunuluyor.
Şık tasarımı, kaliteli ve parlak ekranı, çift hoparlör sistemi ve Exynos 1480’in performansı ile Galaxy A55, 20 bin TL civarındaki fiyatının karşılığını veriyor. 5000 mAh kapasiteli pil, pil şarj tarafındaki çeşitli korumalar, uzun vadeli Android ve güvenlik güncellemeleri, bir kez ödeme yapıp birkaç yıl boyunca kullanacağı bir telefon isteyenler için Galaxy A55’i güçlü bir seçenek hâline getiriyor.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.