Samsung Galaxy A25
- 6,5 inç FHD+ Super AMOLED
- 50 MP Optik Görüntü Sabitleyici (OIS) Kamera
- 5nm Sekiz Çekirdekli İşlemci
- 128 GB / 6 GB RAM
- 256 GB / 8 GB RAM
Samsung’un Galaxy A serisi, barındırdığı uygun fiyatlı ve bunun karşılığında tatmin edici bir deneyim ve performans sunan ürünlerle tüketicilerin ilgisini çekiyor. Geçmiş yıllara baktığımızda, bu seri altındaki Galaxy A23 veya A24 gibi modeller dikkate değer bir kullanıcı ilgisiyle karşılaşmıştı. Benzer bir ilgiyi serinin en son üyelerinden olan Galaxy A25‘in de sunmasını bekliyoruz. Seleflerine göre ekran, işlemci, ses gibi alanlarda dikkate değer ilerlemeler kaydeden bu Android telefon modeli ile ilgili izlenimler ve yorumlar Samsung Galaxy A25 inceleme yazısında yer alıyor.
Galaxy A25 inceleme: Tasarım
Samsung Galaxy A25, geçen yıl Galaxy A serisine gelen ve A24’ün de benimsediği tasarım çizgisini devam ettiriyor. Karşımızda yine plastik ve cam birleşimi bir telefon var. Plastik kenar çerçevesine metal havası iyi biçimde verilmiş, sağ kenarda yer alan ses tuşları ve parmak izi okuyucusunun yerleştirildiği güç düğmesi bölümü ise biraz daha dışa doğru çıkıntılı ve kavisli yapılmış. Çerçevenin geri kalan kısmı düz bir yapıya sahip. Tuşların etrafının hafif kavisli hâle getirilmesi bu tuşların el yordamıyla daha rahat biçimde bulunmasına yardımcı oluyor.
Ön tarafta yine 6.5 inç ekran var. Ekran su damlası biçiminde çentiğe sahip. Ya da, Samsung’un deyimiyle Sonsuz U ekran tasarımı bulunuyor. Ekran çerçevesi çok kalın sayılmaz, ancak alt taraftaki çene bölümünün kalınlığı dikkat çekiyor. Yüzde 84.2’lik bir ekran gövde oranı bulunuyor. Ön kameranın üstünde çok ince biçimde ahize yerleştirilmiş. Burada aynı zamanda telefonu ikinci hoparlörü bulunuyor.
Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı mevcut. Üst kenarda ikinci hoparlör bulunuyor. Sağ kenarda, yukarıda sözünü ettiğimiz gibi ses tuşları ve parmak izi okuyuculu güç düğmesi var. Sol kenarda ise nano SIM kart yuvasına ve microSD kart yuvasına ev sahipliği yapan tepsi konumlandırılmış. microSD kart yuvasına da bir SIM kart yerleştirerek aynı anda iki hattı kullanmak da imkan dahilinde bulunuyor.
Arka tarafa baktığımızda, Samsung’un telefonlarında giderek bir simge hâline dönüşen düşey kamera yerleşimi var. Üç kameranın yanında LED flaşı da görüyoruz. Telefonun arka yüzünün plastikten yapıldığını belirtmiştik. Samsung, plastik yüzeyin üstüne yerleştirdiği yansımalı ve küçük karelerden oluşan desenle bu telefona ayrı bir hava katmış. Özellikle telefonu ışığa tuttuğunuzda, söz konusu desen daha belirgin bir hâl alıyor.
Telefonun ağırlığı, 197 gram ile geçen yılın A24 modeline göre 2 gram artırılmış. Kalınlık aynı kalsa da, yüzey alanı, daralan ekran çerçeveleri sayesinde biraz azalmış. Doğrusu Galaxy A25, selefine göre biraz daha şık ve havalı bir görünüme sahip. Aynı zamanda, sanal klavyeyi kullanarak yazışmak ve bunun gibi uzun soluklu işlerde hem rahatlık sağlıyor hem de hemen yorgunluk hissi vermiyor.
Galaxy A25 inceleme: Ekran ve Ses
Samsung Galaxy A25’in 6.5 inç Super AMOLED ekranı da 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip ve yine Super AMOLED teknolojisini barındırıyor. Bunlara ek olarak yine 1000 nitlik maksimum parlaklık var. Bu üç unsur açısından selefi A24’ün ekranından farklı olmasa da, önemli bir fark var, o da 120 Hz yenileme hızına sahip bir ekranın karşımızda olması. Samsung, 120 Hz yenileme hızını daha fazla telefonuna getiriyor ve giderek bunu bir standart hâline getiriyor. Ekran ayarları içinde Adaptif ve Standart olmak üzere iki seçenek var. Adaptif’i seçtiğiniz takdirde, ekranın yenileme hızı içeriğe göre dinamik biçimde ayarlanıyor. Kullanıcı arayüzünde geçişlerde veya web sayfalarında kaydırmalarda akıcılık standardın üstünde. Öte yandan destekleyen oyunlarda da maksimum ekran yenileme hızının farkını görmek mümkün. Bu da oyunlara daha fazla akıcılık katmış oluyor.
A25’in büyük ekranı, aynı anda iki uygulamayı bölünmüş pencerelerde kullanmak için yeterli alanı sunuyor. Web sayfalarında gezinmek veya sosyal medya uygulamalarını rahat biçimde kullanma konusunda da ekranın sağladığı alan tatmin edici oluyor. Söz konusu video izlemek veya oyun oynamak olduğunda da bu ekran başarı gösteriyor. Sonuç olarak A25’in Super AMOLED ekranı, içeride veya dışarıda, her türlü iş için beklediğiniz görsel kaliteyi ve deneyimi sağlamayı başaracaktır.
Ses tarafında Galaxy A25’in, A24’ten farklı olarak iki hoparlöre sahip olduğunu görüyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir alt kenarda, diğeri ise önde ahize bölümüne yerleştirilmiş iki tane hoparlör var. Bu hoparlörlerin ses çıkış seviyeleri hemen hemen aynı, bu da stereo ses etkisini elde etmek için yeterli oluyor. Öte yandan ses çıkış şiddeti de gayet iyi. Çevresel etki de bir miktar da olsa var. Aynı zamanda maksimum ses seviyesinde patlamalar veya rahatsız edici sesler hissedilmiyor. Baslar da çok yüksek seviyelerde değil. Yine de, bu ayarda bir telefon için çift hoparlörlü bir sistemin varlığını memnun edici bulduğumuzu söylememiz gerekiyor.
Öte yandan alt kenarda yer alan 3.5mm kulaklık jakı, istediğiniz kablolu kulaklığı rahatlıkla bağlamanıza izin verecektir. Bununla birlikte, Bluetooth kulaklıklar sağladıkları rahatlık ile daha fazla tercih edilebilir. Bluetooth 5.3 desteğinin varlığı, bu teknolojiyi sunan son model kulaklıklarla hızlı ve kolay bağlantı imkanı sağlayacaktır. Samsung Galaxy Buds serisi kulaklıkların da pratik bağlantı ve geçiş imkanı sunmalarıyla tercihler arasında önde gelebileceğini söylemeden geçmeyelim.
Galaxy A25 inceleme: Performans ve Pil
Samsung Galaxy A25, geçen yılın modelinden farklı olarak Exynos 1280 işlemciyle geliyor. 5nm tabanlı bu işlemci 2 tane 2.4 GHz Cortex-A78 ve 6 tane 2.0 GHz Cortex-A55 CPU çekirdeği barındırıyor. Mali-G68 GPU da bu pakette yer alıyor. Telefonun farklı RAM ve saklama alanına sahip konfigürasyonları var. Bizim elimizdeki modelde ise 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza bulunuyor. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırmanız mümkün oluyor.
Galaxy A25, günlük işler için yeterli bir performans sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti, web sayfalarının açılışı, oyunların ve uygulamaların açılması makul sürelerde gerçekleşiyor. Tabii ki, daha üst sınıf amiral gemisi telefonların akıcılığı yok, onlardan daha yavaş olduğu hissediliyor. Yine de, internet tarayıcısı, telefon, WhatsApp, Instagram, kamera gibi sık kullanacağınız araçlar veya uygulamalar gayet düzgün biçimde kullanım sunacaktır. Oyun konusunda da Galaxy A25 beklentileri karşılıyor. Bu telefonda PUBG Mobile gibi oyunları da düşük seviye grafik ayarlarıyla akıcı biçimde oynayabilirsiniz. Google Play Store veya Galaxy Store’dan indireceğiniz birçok oyunu rahatlıkla oynayacağınızı düşünüyoruz.
Pil tarafında da Samsung Galaxy A25, 5000 mAh ile gayet yüksek kapasitede bir pile sahip. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda iki güne kadar tek şarjla çalışabilir. 25W hızlı şarj desteği var, ancak kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Elimizdeki Samsung 25W güç adaptörüyle yaptığımız denemede pil, sadece yarım saatte, telefon açık durumdayken yüzde 1’den yüzde 51 doluluğa ulaştı. Bir buçuk saate yakın bir sürede ise telefonun pili tamamen doldu. Bu da uygun bir güç adaptörüyle gayet memnun edici bir şarj performansı elde edeceğinizi ve güç adaptörüne bağlı kalmayacağınızı gösteriyor.
Galaxy A25 inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy A25’e Android 14 ve One UI 6 güncellemeleri geçtiğimiz haftalarda geldi. Böylelikle bu telefon sahipleri en güncel işletim sistemini kullanma imkanını elde ediyor. Bu güncelleme desteğinin sınırlı olmayacağını, en azından Android 15 ve One UI 7 güncellemesinin cihaza gelmesini bekleyebiliriz. One UI kullanıcı arayüzü, Galaxy A25’in büyük ekranında iyi bir deneyim sunuyor. Tek elle kullanmanızı sağlayan çeşitli araçlar, aynı zamanda iki uygulamayı aynı ekranda, bölünmüş pencerelerde kolaylıkla kullanma imkanı var. Kenar çubuğuna sık kullandığınız uygulamaları veya uygulama gruplarını yerleştirerek işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Galaxy A25’te, diğer Samsung telefonlarında olduğu gibi çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları yüklü olarak geliyor. Öte yandan Spotify, Facebook, Netflix gibi uygulamalar da yüklü durumda bulunuyor. Daha fazla uygulama veya oyunu ise Google Play Store veya Galaxy Store uygulamalarından indirebilirsiniz.
Güvenlik tarafında da Galaxy A25, sağ kenardaki güç düğmesine yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu sayesinde kilitli ekranı pratik biçimde geçme imkanını sağlıyor. Aynı zamanda ön kamerayı kullanarak yüz tanımadan da yararlanabilirsiniz. Güvenlik ve gizlilik tarafında sunulan çeşitli araçlar ve Android’in yerleşik izin kontrolleriyle Galaxy A25, telefonda neler olup bittiğini rahatlıkla görmenizi ve bunları yönetmenizi sağlıyor.
Galaxy A25 inceleme: Kamera
Samsung Galaxy A25’in arkasında da A24’te olduğu gibi üç arka kamera bulunuyor. Ana kameranın çözünürlüğü 50 megapikselle korunuyor. Bu kameranın f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak ve optik görüntü sabitleme gibi özellikleri var. 2 megapiksel, f/2.4 makro kamera da varlığını koruyor. Ultra geniş kamera ise değiştirilmiş. 8 megapiksel çözünürlüklü bu kamera f/2.2 diyafram ve 120 derece görüş açısı gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Öndeki kamera da çözünürlük ve diyafram gibi değerlerle Galaxy A24’teki kamerayı almış gibi görünüyor. 13 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası f/2.2 diyafram değerine sahip.
Samsung Galaxy A25 ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, yeterli ışık koşullarında gayet tatmin edici, parlaklık ve renk canlılığı açısından doyurucu fotoğraflar çekildiğini görüyoruz. Bulutlu havalarda ise renkler biraz daha soğuk tarafa kaçıyor gibi görünüyor. Düşük ışıkta gürültü etkisi ve bulanıklık düşük seviyede kalıyor. Yakın çekimlerde veya portre fotoğraflarda da Galaxy A25 iyi sonuçlar vermeyi başarıyor. Öte yandan 50 megapiksel kameranın varlığı sayesinde 2 kat yakınlaştırmayı, kaliteden ödün vermeden yaparak iyi ve yine yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilirsiniz. 8 megapiksel kameranın da yeterli ışık koşullarında net ve parlak fotoğraflar çekebildiğini görüyoruz. Önde yer alan 13 megapiksel selfie kamera da farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarmayı başarıyor.
Video tarafına baktığımızda, arka kamera ile 4K video kaydı yapılabiliyor. Bu çözünürlükte 30fps kare hızında video çekebilirsiniz. 1080p Full HD çözünürlükte ise 30fps ve 60fps kayıtlar yapmak mümkün. Video çekimlerinde, özellikle düşük ışıkta videolar biraz karanlık görünüyor. Bunun dışında optik görüntü sabitlemenin etkisiyle durağanlık iyi. Ses kayıt kalitesi açısından da Galaxy A25 başarılı görünüyor. Öndeki kamera ile 1080p video kaydı yapabilirsiniz. Ön kameranın da durağanlık açısından iyi noktada olduğunu görüyoruz. Bu nedenle video günlük ve benzeri işler için de Galaxy A25’in kamera sistemi ihtiyaçlara yanıt verebilir.
Galaxy A25 inceleme: Sonuç
Samsung Galaxy A25, selefi A24’e birçok açıdan benzemekle birlikte, tasarımda yapılan ufak tefek dokunuşlar, ekranın yenileme hızının 120Hz’e çıkarılması, Exynos 1280 işlemciyle yapılan performans güncellemesi, 8 megapiksel ultra geniş kamera ve 4K video kayıt imkanı gibi özelliklerle önemli bir basamak niteliğini de taşıyor. Görünüş itibarıyla A24’ten daha şık olduğunu belirtmemiz gerekiyor. 6.5 inç Full HD ekranı, 120 Hz yenileme hızının da katkısıyla iyi bir görsel deneyim sunuyor. 5000 mAh kapasiteli piliyle iki güne varan bir çalışma ömrü elde edebilirsiniz. Android 14 ve One UI 6 ile gelmesi de önemli artılardan bir tanesi.
Galaxy A25’in kamera sistemi de bu giriş-orta segment telefonun başarılı olduğu alanlardan bir tanesi. Sahip olduğun fiyatın hakkını veren bir kamera deneyimi var. Hem fotoğraf hem de video çekimi açısında beklentileri karşılıyor, hatta kendisinden beklenen performans çizgisinin üstüne çıkıyor.
Samsung’un online mağazasına bakarsak, Galaxy A24 ve A25 arasındaki 2.000 TL’lik bir fark var gibi görünüyor. Getirilen yenilikler aradaki bu fiyat farkını vermeye değer gibi görünüyor.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.