Akıllı telefonların giderek artan fiyatları tüketicileri ödeyebileceği en yüksek fiyata en iyi performansı elde etme konusunda biraz daha titiz hâle getirdi. Son yıllarda giriş ve orta segment telefonlara olan ilginin, özellikle Android telefonlar tarafında daha da arttığını görüyoruz. Samsung da, Galaxy A serisi altında bu tüketici kitlesinin ilgisini çekecek farklı modeller sunuyor. 2023 yılına girmemizle birlikte bu serinin yeni modelleri de gelmeye başladı. Mart ayının ortalarında duyurusu yapılan Galaxy A14 de Türkiye piyasasına giriş yaptı. Bu akıllı telefon, Samsung’un Galaxy telefonlarında gördüğümüz temel tasarım çizgilerini ve unsurlarını daha uygun fiyat noktasında sunuyor. Özelllikle büyük Full HD+ ekranıyla, büyük ekranlı bir telefon isteyenlerin de ilgisini çekiyor. Samsung Galaxy A14 inceleme yazısında ve videosunda, bir süredir deneyimlediğimiz bu akıllı telefonla ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
Galaxy A14 inceleme: Tasarım
Galaxy A14, Samsung’un bu yıl Galaxy S23 serisinin geneline yayıp Galaxy A serisine de taşıdığı arka yüz tasarımıyla yenileniyor. Geçen yılın A13 modelinden farklı olarak düz bir arka panel var. Üç kamera, S23’te gördüğümüz gibi yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor ve hemen yanında LED flaş var. Bu telefonun plastik arka yüzü düşey doğrultudaki çizgili deseniyle farklı bir tasarım unsuru içeriyor. Telefonu tutarken sağladığı sürtünme sayesinde telefonu daha rahat kavramayı sağlıyor. Bununla birlikte plastik arka yüze daha fazla hareket ve canlılık kattığını söyleyebiliriz.
Telefonun kenarları biraz düzleştirilmiş, köşeler ise yine yuvarlak. Ön yüze baktığımızda A13’e göre çok büyük bir farklılık görmüyoruz. Ancak ekran camının etrafını saran ince çerçeve A13’tekine nazaran daha az belirgin görünüyor. Bununla birlikte su damlası biçiminde çentik ve daha kalın çene bölümü, A14’ün giriş segment bir telefon olduğunu hatırlamamıza yardımcı oluyor.
Galaxy A14, selefine göre biraz daha büyük bir hacme sahip. 9.1 milimetre ile daha kalın, ayrıca yüzey alanı biraz daha geniş. 201 gram ile biraz daha ağır. Buna rağmen 6.6 inç ekranlı bir telefon için ergonomik bir kullanım sunacak gövdenin elimizde olduğunu söyleyebiliriz. Günlük kullanımda bu telefon rahat etmenize yardımcı oluyor. Tek elle kullanım da rahat, ancak belirli durumlarda ikinci elinizin de devreye girmesi daha iyi olabilir. Oyun oynarken de telefonu yatay tutarak rahatça kavramanız mümkün.
Renk seçenekleri açısından Galaxy A14’ün biraz daha sade olduğunu söyleyebiliriz. Açık Yeşil, Siyah ve Gümüş olmak üzere üç renk var. Samsung’un bize test için gönderdiği Gümüş renk bir hayli hoş görünüyor. Kenarları saran çerçeve ile arka yüz büyük bir uyumluluk için de. Siyah rengin hakim olduğu ön yüz de gövdenin geri kalanıyla iyi bir uyum sağlıyor.
Telefonun alt kenarında USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kenarda ise ikinci mikrofon mevcut. Sol kenarda, üst tarafa doğru yerleştirilmiş microSD ve çift nanoSIM kart yuvalı tepsi var. Sağ kenarda ise ses tuşları ve güç düğmesi var. Güç düğmesine parmak izi okuyucu yerleştirilmiş. Bu tuşlar normal tutuşta rahatlıkla erişilebilecek noktada bulunuyor. İki farklı elle tutuşta, parmaklarınızın rahatça erişebileceği bir noktada ise güç düğmesini görüyoruz. Bu sayede parmak izi okuyucu da rahat biçimde kullanılıyor.
Galaxy A14 inceleme: Donanım
Ekran tarafında Galaxy A14’te A13’e göre değişen bir şey yok. 6.6 inçlik Full HD+ PLS LCD ekranı burada da görüyoruz. 1080 x 2408 piksel çözünürlüklü ve 20:9 görüntü oranlı ekran 400 ppi ile fazlasıyla yeterli bir piksel yoğunluğu sunuyor. Giriş segment bir telefon için yeteri kadar net ve keskin ekran var. Ekran parlaklığı da makul görünüyor. PLS LCD teknolojisinin kullanılması nedeniyle görüş açıları çok yüksek seviyeye çıkmıyor, siyah renk derinliği de diğer ekran teknolojilerine göre daha düşük. Buna rağmen Galaxy A14’ün ekranının makul bir görsel deneyim sunduğunu görüyoruz.
Ekranın üst kısmındaki su damlası biçiminde çentik fazla alan kaplamadığı için tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken fazla göz tırmalamıyor. Ekran parlaklığı da makul. Ortamdaki ışık şiddetine göre parlaklık otomatik olarak ayarlanıyor. Dışarıda kullanım için de ekran parlaklığının yeterli olduğunu görüyoruz. Bu arada göz rahatlığı kalkanı sayesinde özellikle akşam saatlerinde ekranın mavi rengini kısarak göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Ses tarafında, alt kenarda tek bir hoparlörün bulunduğunu görüyoruz. Bunun ses çıkışı giriş segment telefon için fazlasıyla yeterli, hatta ortalamanın üstünde. Sesin dolgunluğu da iyi. YouTube’da video izlerken veya Spotify’da müzik dinlerken harici hoparlör ihtiyacını pek hissetmedik. 3.5mm ses jakının bulunması da kablolu kulaklıkları kullanma konusunda eli rahatlatıyor. Kutudan kulaklık çıkmadığını göz önünde bulundurursak bunun önemli olduğunu söylememiz gerekiyor.
Türkiye’de satılan Samsung Galaxy A14, LTE destekli model. Bu modelde Exynos 850 işlemci var. MediaTek Helio G80 ile karşılaştırdığımızda birçok açıdan benzerlik göstermekle birlikte, yürütme birimi ve shader sayıları gibi kriterler açısından farklılıklar var. 16nm tabanlı iki işlemciyi tartıya koyduğumuzda, MediaTek’in işlemcisi kağıt üstünde biraz daha iyi görünüyor. Yine de Exynos 850, giriş seviyesinde bir akıllı telefondan beklenen performans çizgisini karşılamakta başarılı görünüyor.
Bizim elimize gelen modelde 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza var. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırabilirsiniz. 64 GB, çok fazla uygulama veya oyun yüklemezseniz yeterli oluyor. Galaxy A14’e içerikleri daha önce test ettiğimiz Galaxy S23’ten taşıdık. Dolayısıyla uygulamaları da doğrudan taşıdık. Uygulamalarla birlikte telefonun depolama alanının 55 GB’ı aşan bir kısmı doldu. Bu da telefonun performansında handikaplara neden oldu. Uygulama veya oyunların açılışında beklemeler, kullanıcı arayüzünde geçişlerde takılmalar biraz arttı. Gereksiz uygulamaları ve oyunları kaldırınca telefon gözle görülür derecede hızlandı. Bu nedenle 64 GB’lık depolama alanlı telefonda yönetimi iyi şekilde yapmak gerekiyor.
İlginçtir ki, oyun konusunda Galaxy A14 bizi tatmin eden bir performans sergiledi. PUBG Mobile’ı, HD çözünürlükte, takılma olmadan, akıcı biçimde oynamayı başardık. Bu da A14’ün oyun performansı konusunda iyi bir kriter sayılır. Isınma konusunda da Galaxy A14 fena sayılmaz. PUBG’yi oynarken telefonun arkasının ısındığı hissediliyor, ancak sıcaklık el yakıcı değerlere çıkmıyor.
RAM Plus özelliği de var ve saklama alanından 2 veya 4 GB’lık alanı bellek için ayırabilirsiniz. Arka planda 4-5 uygulama arasında, yapılan işleri kaybetmeden geçiş yapmak mümkün. Bununla birlikte geçişlerdeki beklemeler dikkate değer görünüyor. Bunu, telefonun depolama alanının yarıdan fazlasının kullanılmasına da bağlayabiliriz.
Pil tarafında Galaxy A14 gayet parlak bir tablo ortaya koyuyor. 5000 mAh kapasiteli bir pil var ve bu pil tek bir şarjla, normal kullanımda iki günü rahatlıkla çıkarıyor. Telefonun 15W hızlı şarj desteği var. Kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Elimizde bulunan Apple markalı 20W güç adaptörünü kullandık ve telefonun pilini 2 saat gibi bir sürede tamamen doldurduk. 5000 mAh kapasiteli bir pil için bu fazlasıyla yeterli. Galaxy A14’ü iki günde bir, gece yatarken şarja bağlamak çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.
Galaxy A14 inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy A14’te Android 13 ve onun üzerinde One UI 5.1 yüklü olarak geliyor. Samsung Galaxy A14’ün büyük ekranında One UI kullanıcı arayüzü, parmak dostu kontroller ve uygulama ikonlarıyla rahat bir kullanım sağlıyor. A14 giriş segmentinde bir telefon olduğu için, amiral gemisi modellerde gördüğümüz bazı özellikler yok. Bunların arasında Edge paneli de var.
Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Chrome, Gmail, Google Maps, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar mevcut. Bununla birlikte Microsoft’un OneDrive, Outlook, LinkedIn ve Microsoft 365 uygulamalarının da yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Samsung’un da yüklü olarak sunduğu çeşitli araçlar ve uygulamalar var. Dosyalarım, Smart Things, Samsung İnternet bunların arasında yer alıyor. Eğer eski telefonunuzdan yeni telefonunuza taşıma yapacaksanız, Samsung’un Smart Switch uygulaması bu noktada fazlasıyla yardımcı oluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Galaxy S23’ten A14’e, Smart Switch sayesine yaklaşık yarım saat içinde taşıma işlemini rahatlıkla tamamladık. İşlemin uzaması, yüklü olan uygulamaların hepsini taşımamızdan kaynaklandı.
Samsung, son yıllarda yazılım ve güvenlik güncellemeleri konusunda önemli adımlar attı. Şirket sadece üst segment telefonları için değil, giriş ve orta segment telefonları için de nispeten uzun süreli güncelleme desteği sunuluyor. Yurt dışında satılan 5G destekli Galaxy A14 için iki yıl boyunca Android güncellemelerini alma taahhüdü sunuluyor. Her ne kadar LTE destekli olsa da, Türkiye’de satılan ürünler için de benzer bir taahhüdün olmasını bekleyebiliriz. En azından bugünlerde satın alacağınız Galaxy A14’ün, çıktıktan sonra çok uzun süre boyunca beklemeden Android 14 güncellemesini alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Galaxy A14 inceleme: Kamera
Kamera tarafına geldiğimizde, Samsung Galaxy A14’ün hem ön hem de arka kameralarında çeşitli değişikliklerin yapıldığını görüyoruz. Öncelikle arkada üç kamera aynı şekilde korunurken, A13’te bulunan dördüncü kamera kaldırılmış. 50 megapiksel ana kamera olduğu gibi korunuyor, f/1.8 diyafram ve faz algılamalı otomatik odak bu ana kameranın başlıca özellikleri arasında bulunuyor. 5 megapiksel ultra geniş kamera, f/2.2 diyafram değerine sahipken 2 megapiksel, f/2.4 makro kamera da üçüncü kamera olarak arkada yer alıyor. Derinlik kamerası ise kaldırılmış. Ön tarafta ise 13 megapiksel, f/2.0 diyafram gibi özelliklerle, A13’tekine göre daha iyi bir kamera bulunuyor.
Samsung’un Galaxy serisi telefonlarından alıştığımız bir kamera uygulaması A14’te de var. Kullanımı kolay, farklı görüntü oranları arasında kolayca geçiş mümkün. 50 megapiksel tam çözünürlük moduna da buradan geçebilirsiniz. Benzer şekilde yakınlaştırma ve uzaklaştırma kontrolleri de rahat erişilebilir noktada bulunuyor. Portre modu, Fotoğraf ve Video’nun yanında ön plana çıkarılmış. Pro modunda daha fazla ayarı kontrol imkanı bulunuyor.
Samsung Galaxy A14 ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, yeterli ışık koşulları altında ana kameranın gayet iyi fotoğraflar çektiğini görüyoruz. Renklerin canlılığı ise ortamdaki ışığın şiddetine göre değişebiliyor. Örneğin dışarıda, güneşli bir havada yaptığımız çekimde renkler gayet canlı görünürken, gölgede yaptığımız bir çekimde renkler biraz daha solgun görünüyor. Yine de, genel olarak biraz daha soğuk tarafa kayan renklerde çekimlerin yapıldığını söyleyebiliriz. Düşük ışık performansını fena bulmadık, ancak çekim yaparken telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Hafif el titremeleri çekimlerde bulanıklığa neden olabilir. Gece modu ile yaptığımız çekimlerde parlaklık artsa da, detaylarda kayıp ve pürüzsüzleştirmenin yapıldığını görüyoruz. Yakın çekimlerde ana kamera iyi iş yapsa da, süjeye çok yakın çekimler yapmak isterseniz makro kamerayı kullanmalısınız. Makro kameranın ana kamera ile görüntü açısından tutarlılığı iyi. Ancak çözünürlük düşük olduğu için detaylardan ödün vermelisiniz.
50 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar detaylar konusunda iyi olsa da, parlaklık konusunda normal çözünürlükteki çekimlere göre biraz indirgeme söz konusu. Bununla birlikte, yeterli ışık altında manzara çekimleri yaparken 50 megapiksel çözünürlüğü tercih ederek daha fazla detay elde edebilirsiniz. Portre çekimlerde ise Galaxy A14’ün performansı ortalamalarda geziniyor. Arka plan bulanıklaştırmasını özelleştirme imkanınız bulunmakla birlikte, süje ile arka planın sınırlarının belirlenmesinde tutarlılık yok. Bazen saçın içine giren bulanıklaştırmalar görürken bazen de arka planda küçük bir bölümün bulanıklaştırılmadığını görüyoruz.
5 megapiksel ultra geniş kamera özellikle grup çekimleri için kullanışlı. Bunun dışında pek kullanmak isteyeceğinizi düşünmüyoruz. Parlaklık ve renk sıcaklığı açısından ana kamera ile bariz farklar var. 50 megapiksel sensörün varlığı, iki kat yakınlaştırmanın görüntü kalitesinden ödün vermeden yapılmasına yardımcı oluyor. Maksimum 10 kat yakınlaştırma imkanı var. Görüntü kalitesi epey düşse de, uzaktaki nesneleri seçmede yakınlaştırmanın belli bir noktaya kadar yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.
Ön kamera ise, çözünürlük artışı ve diyafram açıklığı genişlemesinin yararını görüyor. Farklı ışık koşullarında memnun edici selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Renklerin canlılığı ve parlaklık gayet makul. Ön kamera ile çekilen portre fotoğraflarda da sınırların ayarlanması konusunda tutarsızlıklar olsa da, bunlar göz ardı edilebilir düzeyde bulunuyor.
Video tarafındaysa, hem ön hem de arka kamerayla maksimum 1080p/30fps video kaydının yapılabildiğini görüyoruz. Görüntü kalitesi açısından tablo tatmin edici olmakla birlikte el titremelerinin çekime etkisi yüksek, videolarda durağanlığın düşük olduğu gözle görülüyor. Bu nedenle özel çekimlerde bir gimbal veya tripod kullanmayı düşünebilirsiniz. 2 kat yakınlaştırma imkanı var ve 50 megapiksel sensörün avantajıyla bu iyi şekilde yapılıyor. Ön kamera ile video çekimlerinde benzer durağanlık hususları olmakla birlikte görüntü kalitesini iyi bulduk. Ses kayıt kalitesi de tatmin edici düzeyde bulunuyor.
Galaxy A14 inceleme: Sonuç
Galaxy A14’ün geçen yılın modeli A13’e göre dikkate değer ilerleme kaydettiği alanların olduğunu görüyoruz. Ekran ve performans gibi unsurlar açısından çok fazla bir değişim olmamakla birlikte, tasarımda, özellikle arka tarafta yapılan değişiklikler, Galaxy A14’ün bir giriş segment telefon için daha değerli görünmesini sağlıyor. Gereksiz olan derinlik sensörünün kaldırılması da iyi olmuş. Portre çekimlerde yeterli bir alan derinliği yine sağlanabiliyor. Ön tarafta bulunan ve güncellenmiş selfie kamerasının ise değişikliklerin hakkını verdiğini görüyoruz.
Pil tarafında 5000 mAh kapasiteli pilin karşılığı görünüyor. Bu tarz telefonlardan beklediğimiz iki güne varan çalışma ömrü sağlanıyor. Performans tarafında, Exynos 850 işlemciden beklentinizi çok yüksekte tutmamanızda fayda var. İnternette gezinme, YouTube videoları izleme, Twitter veya Facebook’u kullanma gibi işler için yeterli, ancak Instagram için cihaz üzerinde Reels videoları hazırlama ve bunun gibi işler için Galaxy A14’ün ihtiyaçlarınıza cevap vermekte zorlanacağını söyleyebiliriz. Ne var ki, oyun konusunda Galaxy A14’ü düşündüğümüzden daha iyi bulduk.
Yazılım tarafında Android 13 ve One UI 5.1 gibi, şu anda güncel olan iki sürüm geliyor. Samsung telefonlarındaki Android deneyimini beğeniriz. Bu ikili, Galaxy A14’ün iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına fazlasıyla yardımcı oluyor. Buna ek olarak Samsung’un güncellemeler konusunda son yıllarda çizdiği grafik, Galaxy A14’ü tercih etme konusunda etkili olabilir.
Bütçenizi fazla yormadan temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir Android telefonu istiyorsanız, Galaxy A14’ü düşünebilirsiniz. Üstelik Samsung markasını taşıması, satın alma sonrasındaki deneyim ve destek konusunda da daha iyi bir noktada olmanızı sağlayacaktır.