Avrupa ülkeleri uzun yıllardır büyük teknoloji şirketlerinin daha fazla vergi ödemesinin yolunu bulmaya çalışıyor. Bunun için geçici gelir vergilerinden minimum oranda alınacak küresel vergilere kadar çeşitli formüller öneren Avrupalılar, zaman zaman ceza silahını kullanmaktan da kaçınmamıştı. Uzun süredir aranan çözüm, yakında bulunabilir. G20 ülkelerinin maliye bakanları; gelecek hafta çok uluslu büyük şirketlere yönelik yeni vergi planını masaya yatıracak. Söz konusu şirketler arasında Apple, Google, Facebook ve Amazon gibi teknoloji devleri de bulunuyor.
Maliye bakanlarının toplantısı ABD’nin başkenti Vaşington’da gerçekleşecek. Toplantıda Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından önerilen değerlendirme teklifleri gündeme alınacak. Önerilen planlar içinde en çok öne çıkan ise birkaç puanlık kurumsal bir gelir vergisinin uygulanması. Bu teklif onaylandığı takdirde İrlanda gibi “vergi cenneti” olarak anılan ülkelerin cazibesi azalacak. ABD ve Fransa gibi ülkeler ise bu yeni dönemde avantaj sağlayacak.
Teknoloji şirketleri, ilginç şekilde, bu tekliflere karşı çıkmıyor. Amazon’dan yapılan açıklamada, OECD’nin tekliflerinin ileriye doğru atılan önemli bir adım olduğu belirtildi. Büyük şirketler boşluklardan yararlanarak büyük vergiler ödemekten kaçsa da, bir taraftan da finansal belirsizliklerle karşı kalıyor. Google, geçtiğimiz ay vergi aktivitelerini tam olarak açıklamadığı gerekçesiyle Fransa’ya 1.1 milyar dolar ödemek zorunda kalmıştı. Apple ise İrlanda’ya geçmişe dönük vergiler için 15.4 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Yaşanan belirsizlikler, ABD ve Fransa arasında da gerilme sebep olmuştu.
G20 zirvesinin ardından geniş ölçekli müzakereler başlayacak
OECD tarafından sunulan teklifler, bir şirketin bir ülkede vergiye tabi tutulabilmesi için ulaşması gereken iş hacmi konusunda da bir çerçeve çiziyor. Yeni kuralların, yıllık geliri 750 milyon avro ve üstü olan şirketleri kapsayacağı belirtiliyor.
G20 ülkelerinin maliye bakanlarının toplantısının ardından daha geniş ölçekli müzakereler başlayacak. 134 ülkenin 2020 içinde vergi reformu için anlaşmaya varıp varamayacağı ise zaman içinde görülecek.