Büyük teknoloji şirketleri, yakında daha önce sahip oldukları avantajlara rağmen, daha fazla vergi ödemek zorunda kalabilir. BBC News’in haberine göre, G20 ülkelerinin liderleri büyük şirketler için yüzde 15’lik küresel minimum vergi oranı uygulama konusunda anlaşmaya vardı. Uzun süredir üzerinde çalışılan anlaşma, 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek.
ABD söz konusu fikri büyük şirketlerin ülkede vergi ödemekten kaçınmak için “kreatif” hesaplama yöntemleri kullanmasını engellemek amacıyla ortaya atmıştı. Diğer ülkeler de bu fikri benimsemişti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) çalışmasına göre, bu yöntem sayesinde dünya genelinde şirketlerden 150 milyar dolar ekstra vergi alınabilir.
Bu anlaşma Amazon, Apple, Google, Meta (Facebook) ve Netflix gibi şirketleri kârlarını artırmak adına yasal boşluklar bulma çabasından vazgeçirebilir. Eğer hedeflenen para toplanabilirse, devletler daha iyi kamu hizmetleri sunabilir ve iklim değişikliği gibi konularda daha iyi mücadele sergileyebilir.
G20 liderlerinin üzerinde anlaştığı küresel vergi konusunda bazı eleştiriler de mevcut. Bu eleştiriler sadece geleneksel olarak yüksek vergilere karşı çıkanlardan da gelmiyor. Örneğin, küresel bir sivil toplum örgütü olan Oxfam, anlaşmada büyük şirketleri korumak için cömert maddelerin bulunduğunu ve 10 yıllık bir geçiş sürecinden bahsedildiğine dikkat çekti. Açıklamada; anlaşmanın kapsamının sınırlı olduğu, 100’den az şirketi etkileyeceği ve fakir ülkelere daha az para getireceği de vurgulandı.