Teknoloji

Fujifilm’den vlog odaklı yeni seçenek: X-M5 tanıtıldı

fujifilm x-m5

Fujifilm, uzun bir aradan sonra ilk kez 1000 doların altında bir kamera sunarak, 799 dolarlık X-M5 modeliyle 11 yıl önce kullanılan “M” markasını yeniden canlandırdı. Bu fiyatıyla, özellikle bütçe dostu bir seçenek arayan fotoğrafçılar ve akıllı telefonlarından daha profesyonel bir seviyeye geçmek isteyen vlogger’ları hedefliyor. Fujifilm, bu fiyat seviyesine ulaşmak için elektronik vizör (EVF) gibi bazı özellikleri kaldırmış olsa da, cihazda şirketin son teknoloji 26 megapiksel X-Trans 4 CMOS sensörü ve etkileyici video özellikleri bulunuyor.

Vizör olmamasına rağmen X-M5, oldukça kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor. Ön ve arka kontrol kadranlarına ek olarak, üstte bir ayar kadranı bulunuyor ve bu kadran, “Vlog” modu gibi yeni özellikler içeriyor. Ayrıca, sosyal medya kullanıcıları ve içerik üreticilerinin fotoğraflarını doğrudan kamera üzerinden daha etkileyici hale getirmelerine yardımcı olmak için X-T50’de de bulunan film simülasyonu kadranına sahip.

Vlog moduna geçtiğinizde, dokunmatik ekranda tam bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) devreye giriyor. Bu modda, “portre geliştirici”, arka plan bulanıklaştırma ve ürün odaklı çekim gibi özelliklere kolayca erişilebiliyor. Sony’nin vlog kameralarında gördüğümüz bu özellikler, X-M5’i vlog çekenler için cazip bir seçenek haline getiriyor.

X-M5’in 3 inç, 1.04 milyon noktalı tam hareketli arka ekranı, güneş ışığında kullanıma uygun parlaklıkta olacak şekilde tasarlandı (çünkü EVF yok). Vlogger’lar için kulaklık ve mikrofon girişleri de mevcut, ancak alışılmışın dışında konumlandırılmış. 3.5 mm mikrofon girişi arka kısımda, kulaklık girişi ise sağ tarafta yer alıyor. Bu yerleşim, ekranın açıldığında mikrofon veya kulaklık kablosuna çarpmasını engellemek için düşünülmüş.

Spor çekimlerine uygun olmasa da, X-M5 mekanik deklanşörle 8 kare/saniye, elektronik modda ise sürekli otomatik odaklamayla 20 kare/saniye hızında çekim yapabiliyor. Bu modlarda tampon bellek dolmadan önce sırasıyla 82/60 sıkıştırılmış RAW kare çekebiliyor; bu da küçük bir kamera için oldukça etkileyici bir performans.

Video özellikleri de güçlü. 6.2K açık kapı 3:2 formatında çekim, 4K 60p ve Full HD 240 fps’ye kadar video çekimi yapabiliyor (bu özellikler X-T50 ile benzerlik gösteriyor). 4K 60p çekimlerinde küçük bir kırpma (1.18x) ve Full HD 120 fps üzeri çekimlerde 1.29x kırpma mevcut, ancak diğer modlar bire bir oranında çekim yapıyor.

fujifilm x-m5

X-M5’te eksik olan bir diğer özellik ise gövde içi görüntü sabitleme. Bu nedenle, kamera yalnızca lensin sunduğu optik sabitleme ya da elektronik sabitleme seçenekleriyle sınırlı. Elektronik sabitleme modunda 4K 30fps video için minimum 1.32x, 4K 60p video için ise 1.44x kırpma uygulanıyor. Küçük gövdesi nedeniyle, uzun süreli kayıt sırasında ısınma sorunu yaşayabiliyor, ancak bu sorun 200 dolarlık bir fan aparatı ile azaltılabiliyor.

Fujifilm X-M5 TikTok için özel modla geliyor

X-M5’in diğer özellikleri arasında surround ses benzeri kayıt yapabilen üç dahili mikrofon, TikTok içerik üreticileri için 9:16 kısa film modu, yüksek hızlı video aktarımı, 440 kareye kadar pil ömrü ve tek UHS-I kart yuvası bulunuyor.

X-T50’nin X-T30 II’den 500 dolar daha pahalı olmasının sebebini ilk başta anlamamıştım. Şimdi anlıyoruz ki Fujifilm, bütçe dostu kullanıcıları X-M5’e yönlendirmeyi umuyor. Kamera, bugün itibarıyla 799 dolar fiyatla ön siparişe açıldı. Ayrıca Fujifilm, 1199 dolar fiyatla 16-55mm f/2.8 (24-70mm tam çerçeve eşdeğeri) lens ve 2999 dolarlık XF500mm f/5.6 süper telefoto lensi de ön siparişe sundu.