İncelemelerManşetler

Huawei FreeBuds 3 İncelemesi

freebuds 3 inceleme

Kablosuz kulaklık seçenekleri giderek fazlalaşıyor. Gerçek anlamda kablolardan arınmış, böylelikle rahat hareket alanı sağlayan bu ses aksesuarlarının yetenekleri de her bir versiyonla birlikte daha da ileri gidiyor. Sonbahara girerken tanıştığımız ve yakın zamanda Türkiye’de satışa sunulan Huawei FreeBuds 3 de, ilerleme kaydeden ürünlerden bir tanesi oluyor. Şık tasarım, gürültü engelleme, uzun pil ömrü gibi özellikleri bir arada isteyenlere nispeten makul bir çözüm sunan bu kablosuz kulaklıkları bir süredir deneyimliyoruz. Huawei FreeBuds 3 inceleme yazısında izlenimlerimizi bulabilirsiniz.

Huawei FreeBuds 3 inceleme: Tasarım

Huawei tasarım konusunda yeni arayışlara girmemiş. AirPod’lara çok benzemekle birlikte, Huawei’nin akıllı telefonlarının kutusunda gelen kablolu kulaklıkla ve daha önce gördüğümüz FreeBuds Lite kulaklıklarla da tasarım açısından birçok benzerliği bulunuyor. Tıpkı AirPods gibi, sap kısmı epey uzun tutulmuş. Böylelikle hem pil için daha fazla hacim açılmış, hem de kulaklıkların kulakta daha rahat şekilde durması konusunda destek sağlanmış.

freebuds 3 inceleme

AirPods’u kullanma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamamıştık. Aynısı benzer tasarıma ve biçime sahip olan FreeBuds 3 için de geçerli. Bu genel tasarım birçok kullanıcı için sorun çıkarmayacaktır. Kulaklıklar oldukça hafif, bir süre sonra varlığını unutabilirsiniz. Bununla birlikte uyum konusunda sorun yaşayan müşteriler de çıkacaktır. Bu nedenle satın almadan önce deneme imkanınız varsa, bunu değerlendirmekten kaçınmayın.

FreeBuds 3 kulaklıklar kulak kanalına tamamen girmiyor, uçlarında da kulak kanalını tamamen kapatan ve değiştirilebilir silikon uçlar yok. Bu durumda müzik veya başka bir şeyler dinlerken ortamdan tamamen kopmanız mümkün olmuyor. Dışarının sesi belli bir nebze olsun kulaklarınızdan içeri girecektir. İçte ve dışta yer alan mikrofonlar gürültü engelleme sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlıyor.

freebuds 3 inceleme

FreeBuds 3’ün siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği mevcut. Bu arada şubat ayından itibaren kırmızı renkli bir versiyonu da Türkiye’de satışa çıkıyor. Elimizde siyah renkli model var ve oldukça şık olduğunu söylemek gerekiyor. Bu siyah renk sayesinde elimizdeki kulaklığın bir AirPods olmadığını, Huawei FreeBuds 3 olduğunu da daha açık şekilde göstermeniz mümkün olacaktır. Yakında satışa çıkacak kırmızı renkli model için de aynısını söyleyebiliriz.

Şarj kutusu konusunda da Huawei dersine iyi çalışmış. Daha önce incelediğimiz FreeBuds Lite’ın kutusuna göre daha şık ve kullanışlı bir şarj kutusu mevcut. Yuvarlak ve yassı biçimli, biraz parfüm kutusunu andırıyor. Kapağı hızlıca açıp kulaklıkları çıkarıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Kulaklıkları kutuya yerleştirme işlemi için de aynısını söyleyebiliriz.

freebuds 3 inceleme

Kutunun alt kenarında USB-C portu var, onun hemen yanında da LED durum lambası mevcut. Bir kenarda eşleştirme düğmesi var. Kapağın içinde ikinci bir LED lamba daha var. İçerideki lamba kulaklıkların şarj durumunu gösteriyor. Alttaki LED sayesinde de kabloyla veya kablosuz şarj işleminin durumunu görebilirsiniz.

Huawei FreeBuds 3 inceleme: Özellikler

Huawei FreeBuds 3 temelde bir Bluetooth kulaklık. Bluetooth desteğine sahip her cihazla bu kulaklıkları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak gürültü engelleme, hareketle kontrol ve benzeri özelliklerin en iyi şekilde Android telefonlarla, özellikle de EMUI 10 ile çalışan Huawei telefonlarında kullanıldığını belirtelim.

freebuds 3 inceleme

Google Play Store’da bulunan Huawei AI Life uygulamasını indirerek FreeBuds 3’ün özelliklerini rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Eğer Huawei markalı olmayan bir Android telefon kullanıyorsanız, bu yola başvurmalısınız. Aynı zamanda EMUI 9.1 veya daha eski sürümde çalışan Huawei telefonları için de en iyi yöntem bu. Eğer EMUI 10 yüklü bir Huawei Android telefonunuz varsa, o zaman eşleştirme ve kontrol işlemleri daha pratik hâle geliyor, aynı zamanda AI Life uygulamasına da pek gerek kalmıyor.

AI Life uygulaması üzerinden kulaklıkların ve kutunun pil seviyesini görebilirsiniz. Öte yandan hareketle kontrolün hangi işlemler için kullanılacağını seçebilirsiniz. Seçenekler sınırlı, üstelik sadece sağ ve sol kulaklığa iki kez tıklatmayla gerçekleştirilebilecek toplam iki hareket var. Biz sol kulaklığa iki kez tıklatmayı gürültü engelleme işlemini kapatıp açmak için kullandık. Sağ kulaklıkla iki kez tıklatmayı da çalan parçayı başlatma ve durdurma işlemi için ayırdık.

freebuds 3 inceleme

Gürültü engelleme, Huawei FreeBuds 3’ün en önemli özelliklerinden bir tanesi. AI Life uygulaması üzerinden veya EMUI 10 yüklü telefonlarda Bluetooth ayarları üzerinden FreeBuds 3 ayarlarına girerek gürültü engelleme özelliğini açıp kapatabilirsiniz. Huawei, gürültü engelleme seviyesini ayarlamayı sağlayan bir kontrolü de eklemiş.

FreeBuds 3, kutusundan çıkan USB-C kablo yardımıyla şarj ediliyor. Öte yandan kablosuz şarj desteği de mevcut. Bu destekten yararlanmak için kutuyu, kapağın açıldığı ve Huawei logosunun bulunmadığı bölüm alt tarafa gelecek şekilde kablosuz şarj yüzeyine yerleştirmelisiniz. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen herhangi bir aygıtı kullanabilirsiniz. Eğer elinizde Mate 20 Pro, P30 Pro gibi ters kablosuz şarj destekli bir cihaz varsa, ihtiyaç duyduğunuz zaman FreeBuds 3’ü telefonunuzla da şarj edebilirsiniz.

freebuds 3 inceleme

Huawei, en iyi FreeBuds 3 deneyiminin EMUI 10 yüklü bir Huawei telefonuyla yaşandığını belirtiyor. Gerçekten de, elimizde bulunan Huawei P30 Pro’ya Android 10 ve EMUI 10 geldikten sonra bunun doğru olduğunu gördük. FreeBuds 3’ün şarj kutusunu P30 Pro’nun yanına getirip kapağını açtığımız anda ekranda beliren pencere yardımıyla hem kulaklıkların hem de şarj kutusunun pil durumunu görmek mümkün oluyor. Halbuki diğer telefonlarda bunun için en azından AI Life uygulamasını açmamız gerekiyordu. Öte yandan EMUI 10 yüklü bir Huawei telefonuyla bu yöntem sayesinde ilk kullanım sırasında eşleştirme işlemi de kolaylaşıyor. Tüm bunlara ek olarak, bir kulaklığı kulaktan çıkarınca çalan içeriğin duraklatılması, kulaklığı takınca yeniden başlaması da EMUI 10 yüklü bir Huawei telefonunda daha iyi şekilde işliyor.

FreeBuds 3’ü iPhone’larla da diğer Bluetooth kulaklıklar gibi kullanabilirsiniz. Ancak gürültü engelleme gibi başlıca özellikleri tam anlamıyla kullanamayabilirsiniz. Çünkü AI Life uygulaması, bu inceleme yazısını yayınladığımız sırada App Store’da bulunmuyordu.

Huawei FreeBuds 3 inceleme: Ses, Performans, Pil

Huawei Free Buds 3’ün ses sistemine baktığımızda 14mm yüksek hassasiyetli dinamik sürücü ve özel bas kanalının kullanıldığını görüyoruz. Huawei’nin Kirin A1 yonga seti ses denetimini verimli bir şekilde gerçekleştiriyor. Ses kalitesi oldukça tatmin edici. Ses çıkış seviyesi yüksek; orta ve yüksek frekans aralığındaki sesler temzi, aynı zamanda baslar da dengeli. Aslına bakarsanız, açık uçlu kulaklıklar klasmanında ses kalitesi açısından gayet yüksekte bir yere oturmayı başarıyor.

freebuds 3 inceleme

Gürültü engelleme konusunda ise FreeBuds 3’ün orta karar bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Aslında kulaklıklar, yapısı itibarıyla ortamdaki gürültüyü tamamen kesecek yapıda değil. Uçları kulak kanalını tamamen kapatmıyor. Bu nedenle çevredeki sesler kulağın içine ulaşmayı başaracaktır. Yine de, belli seviyede bir gürültü bastırma işlevi sağlanıyor. AI Life uygulamasında bulunan gürültü engelleme ayarı sayesinde engellemenin seviyesini belirleyebilirsiniz. Huawei, gürültü engellemenin algısının insandan insana değişebileceğini söylüyor ve bu ayarı tavsiye ediyor.

Sonuç olarak Huawei FreeBuds 3’ün gürültü engelleme sistemi, yüksek sesli bir ortamda bir müzik parçasını veya bir podcast’i dinlerken sizin tamamen dinlediğiniz içeriğe odaklanmanıza yardımcı olmuyor. Ancak uçak yolculuğunda, düşük frekanslı motor sesinin sürekli var olduğu bir ortamda bu rahatsız edici sesi azaltarak müziğe veya diğer tür içeriğe odaklanmanızı sağlıyor. Yani, uçak yolculuklarında veya hafif gürültülü bir ortamda bu kulaklıkların gürültü engelleme sistemi iş yapabilir. Ancak gürültü engelleme özellikli kafa üstü kulaklıkların veya silikon uçlu topuzlu kulaklıkların yanına yaklaşamıyor.

freebuds 3 inceleme

Bluetooth performansı da FreeBuds 3’ün beğendiğimiz noktalarından bir tanesi. Eşleştirme işlemi hızlı şekilde yapılıyor. Daha sonra kulaklıkları kutusundan çıkarır çıkarmaz eşleştirdiğiniz telefona bağlanıyor ve dinlemeye hazır hâle geliyor. Menzil de epey yüksek gibi görünüyor. Bağlı cihazdan yaklaşık 10 metre uzaklaştığımızda ve arada birkaç duvar varken, ses kesintisi yaşamadık. Bu da kulaklığın etkileyici yanlarından bir tanesi oldu.

Gecikme konusunda FreeBuds 3’ün iyi bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Bu durum mobil oyunlarda veya film izlerken iyi oluyor. FreeBuds Lite’ın YouTube konusunda gecikme sorunları vardı. FreeBuds 3’te bu tarz bir problemi açık şekilde gözlemlemedik. Ne var ki, bazı videolarda, özellikle de konuşmanın ön planda olduğu videolarda hafif de olsa bir gecikme hissettik. Tabii ki, bu sadece subjektif bir durum da olabilir. Bu nedenle kesin bir yargıya varmamakta fayda olacaktır.

Huawei FreeBuds 3, pil performansı konusunda sahiplerinin başını ağrıtmayacaktır. Tek bir şarjla dört saate varan bir kullanım sağlıyor. Gürültü engelleme etkinleştirilirse bu süre daha aşağı iniyor. Yine de, 2,5 – 3 saate varan bir dinleme süresine de bu şekilde ulaşabilirsiniz. Kulaklıkların şarj edilmesi yarım saat gibi bir sürede tamamen bitiyor. Şarj kutusunun tamamen şarj olması da bir saat gibi bir sürede tamamlanıyor. Tabii ki, kablosuz şarj üzerinde bu süre biraz daha uzuyor.

Huawei FreeBuds 3 inceleme: Sonuç

FreeBuds 3 birçok açıdan tatmin edici bir ürün. Bugünlerde kablosuz kulaklıklarda gördüğümüz genel bir tasarım tercih edilmiş olsa da, hem hafif hem de rahat kullanım sunuyor. Hem siyah hem de beyaz rengi şık görünüyor, şarj kutusu da bu şıklığı tamamlıyor. USB-C portu üzerinden şarj edilebilmesinin yanı sıra kablosuz şarjın bulunması da önemli artılardan bir tanesi. Özellikle Huawei akıllı telefon kullanıcıları bundan çok memnun kalacaktır.

Gürültü engelleme bu kablosuz kulaklıkların en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Belirli yerlerde ihtiyaçlara cevap verebilir, ancak genel olarak sunduğu performans ortalamayı geçmiyor. Yine de, bu tarz bir özelliğe yer verilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Pil performansı da tatmin edici seviyede. Spor yaparken veya film izlerken sizi yarı yolda bırakmaz, işinizi tamamlamanızı sağlar.

EMUI 10 yüklü telefonların haricinde, özelliklerinden tam olarak yararlanmak için AI Life uygulamasının gerekli olması, bu telefonun kullanım alanını Android ile sınırlandırıyor. iPhone kullanıcıları için onu standart bir Bluetooth kulaklığın ötesine geçirmiyor. Eğer bir Android telefon kullanıcısıysanız, Huawei FreeBuds 3 sizin için iyi bir seçenek olabilir. Huawei telefon kullananlar, özellikle de P30 Pro, Mate 20 Pro gibi EMUI 10 yüklü akıllı telefon sahibi olanlar için FreeBuds 3 başta gelen seçenek oluyor.