Google gibi internet devlerini yasadaki açıkları kullanarak vergi ödemekten kaçınmakla suçlayan Fransa bu şirketlerden daha fazla gelir elde etmenin yollarını bulma yönündeki çabalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Fransa’nın gündemine giren son seçenek kullanıcılardan kişisel veri toplama işlemini vergilendirmek oldu. İnternet şirketlerinden Fransız ağını kullandıkları gerekçesiyle ücret almayı öngören bir yasa tasarı ayın ilk günlerinde ülkenin gündeme gelmiş, tasarı üstünde biraz daha çalışılması için alt komisyona geri gönderilmişti.
Yeni verginin de uygulamaya geçip geçmeyeceği henüz belirsiz. Önerinin yer aldığı komisyon raporu hükümet tarafından şu an için onaylanmış değil. Verginin akibeti belirsiz olsa da Fransız hükümetinin gelir kaynağı oluşturma konusundaki yaratıcılığını göstermesi açısından oldukça etkileyici olduğu kesin.
Les Echos’da yer alan habere göre tasarının yasalaşması durumunda teşvik temelli bir vergi sistemi oluşacak. İlerleyen zamanlardaki müzakereler için Fransız hükümetinin elindeki kozların sayısı artarken, şirketler gizlilik haklarına saygı göstermeleri yönünde teşvik edilecek. İnternet şirketlerinden veri toplama vergisi almak Fransa’nın gündemindeki tek gelir modeli gibi değil. Ülke aralarında Google’ın da bulunduğu internet şirketlerinden gazete içeriklerine verdikleri bağlantılar için de vergi toplamayı değerlendirse de böyle bir vergi için tarafların anlaşması pek kolay olmayacak gibi gözüküyor. Süreçte sıkıntılar yaşansa da Fransa’nın pek çok Avrupa ülkesi tarafından vergi ödemekten kaçmakla suçlanan Google gibi şirketlerden daha fazla vergi toplama konusunda kararlı olduğu kesin.
The New York Times’ın haberine göre Google senede 2 milyar dolar gelir elde ettiği Fransa’da neredeyse hiç vergi ödemiyor. Bu durumun Fransız yöneticileri memnun etmediği kesin. Bloomberg tarafından 2010 yılında yayınlanan bir şema Google ve Microsoft gibi şirketlerin gelirlerini İrlanda, Hollanda ve Bahamalar’daki iştiraklerine aktardığı açıkça görülüyor. Ülkedeki vergi politikalarını sıkılaştıran Fransız hükümetinin internet devlerinin peşini bırakmayacağı açıkça görülüyor.
İlgili >> Les Echos, Le Monde, The New York Times, Bloomberg