Fransa’nın veri koruma kurulu, Facebook’tan kullanıcı verilerini ABD’ye göndermeyi durdurmasını istedi. Kurul, talebini Avrupa Birliği’nin Atlas Okyanusu’nun diğer kıyısına veri transferini mümkün kılan anlaşmayı iptal kararına dayanarak gerçekleştirdi. Kısaca CNIL olarak bilinen Fransız veri koruma kurulu, sosyal paylaşım sitesine kullanıcısı olmayanların web faaliyetlerini rızaları dışında izlemeyi bırakmaları için de üç ay süre verdi. CNIL’den yapılan açıklamada, Facebook’un alınan kararlara uymaması durumunda çeşitli cezalarla karşılaşabileceğinin de altı çizildi.
Avrupa Adalet Divanı, geçtiğimiz ekim ayında “Güvenli Liman Paktı” olarak bilinen ve ABD ile Avrupa arasında veri transferini mümkün kılan anlaşmayı “ABD tarafında yeterli gizlilik sağlanmadığı” gerekçesiyle iptal etmişti. Alternatif anlaşmaların oluşturulması için verilen üç aylık süre de geçtiğimiz hafta sona ermişti. Amerikan ve Avrupalı yetkililer, yeni bir çerçeve üzerinde uzlaşmış olsalar da, bu çerçeve henüz faaliyete geçebilmiş değil.
Güvenli Liman Paktı’nın geçersiz kılınması, CNIL’in talebi için gerekli zemini oluştursa da, Facebook veri transferlerinin Avrupa Birliği yasalarına uygun biçimde gerçekleştiğinin altını çiziyor. Sosyal paylaşım sitesi tarafından Reuters’a gönderilen açıklamada, Facebook kullanan insanların gizliliğini sağlamanın gerçekleştirilen tüm çalışmaların merkezinde yer aldığı ve endişelerin giderilmesi için CNIL ile yakından çalışılacağı belirtildi.
Fransa Facebook’tan sadece ABD’ye veri transferini durdurmasını talep etmiyor. CNIL, sosyal paylaşım sitesinin bir Facebook sayfasını ziyaret eden ancak Facebook kullanıcısı olmayan kişilerin web faaliyetlerini rızaları dışında izlemeye almasını da bırakmasını istiyor. Geçtiğimiz kasım ayında da Belçika’da bir mahkeme, Facebook’un kullanıcılarının tamamının web faaliyetlerini izlemeyi bırakması yönünde bir karar almıştı. Kısacası Avrupa devletlerinin sosyal paylaşım sitesine zor zamanlar yaşatmayı sürdürdüğü söylenebilir.