Apple CEO’su Tim Cook iki farklı yayın organında birden görünmüş ve her birinde Apple’ın önümüzdeki döneme yönelik planlarından bazıları üstü açık, bazılarıysa kapalı şekilde bahsetmişti. En önemli ayrıntılardan bir tanesi aralarında Mac’in de bulunduğu bazı üretim hatlarının ABD’ye taşınması için 100 milyon doların ayrılmasıydı. Görünüşe göre, Apple üretimi ABD’ye taşırken yine Çin’deki üretim ortağı Foxconn’dan destek alacak.
Foxconn’un faaliyetlerini Kuzey Amerika’ya genişletmesi ve ürünlerini ABD’de üretmek isteyen müşterileri için gerekli şartları sağlaması bekleniyor. Foxconn sözcüsü Louis Woo, Bloomberg’e verdiği demeçte ABD’de üretim tesisi kurma konusunda müşterilerinin, ürünlerin orada üretilmesini istemelerinin önemli rol oynadığını kaydetti. Ancak herhangi bir plan veya iş ortağı konusunda detay vermekten kaçındı.
Woo, ABD’ye genişlemenin de bazı endişeleri de beraberinde getireceğini vurguladı; tedarik zincirinin Foxconn’ın karşısına çıkacak en büyük zorluklardan bir tanesi olacağını kaydetti. Ayrıca iş gücü maliyetinin düşük olduğu Çin’de üretim yapmak yerine ABD’de üretim yapmanın bazı problemlere neden olacağını, ABD’ye taşınacak herhangi bir üretimin Çin’deki ucuz iş gücü yerine bu ülkede bulunan yüksek maliyetli mühendislik yeteneklerini kullanmayı zorunlu kılacağını kaydetti. Anlayacağınız, bu da ürünlerin fiyatlarının yükselmesine neden olacak.
Üretimin ABD’de yapılması birkaç yıldır bu ülkedeki teknoloji şirketleri arasında sürekli gündemde olan bir konu. Geleceğin süper gücü olarak nitelendirilen ve ABD’ye kafa tutması beklenen Çin’e ABD’li teknoloji şirketlerinin bu kadar bağlı olması rahatsız edici olmaya başlamış olmalı. Üstelik Çin’de işçilerin oldukça zor koşullar altında çalıştırılıyor olması da rahatsızlık yaratan bir diğer unsur. Ancak teknoloji şirketlerinin ABD’de üretim konusunda kısa vadede başarılı olacağını söylemek pek kolay görünmüyor. Google geçen yaz duyurduğu Nexus Q’nun ABD’de üretilmekte olduğunu gururla açıklamıştı. ABD’de üretildiği için 299 dolar gibi bu ülke ve bu çapta bir cihaz için yüksek bir fiyat taşıyan Nexus Q’nun üretiminde bazı sorunlar yaşanmış ve ürün uzun süre piyasaya çıkmamıştı.
ABD genellikle elektronik ürünlerin oldukça ucuz fiyattan satıldığı bir ülke olarak bilinir, ancak üretimin buraya kaydırılması kafalardaki bu imajı sarsabilir.
İlgili >> Bloomberg