Yer bildirimi ve mekan tavsiyesi üzerine kurulu olan sosyal ağ Foursquare, geçtiğimiz aylarda kabuk değiştireceğini ve daha farklı bir kimliğe bürüneceğini kamuoyuna duyurmuştu. Mekan tavsiyesi ve yer bildirimini birbirinden ayırmaya karar veren şirket, yer bildirim özelliklerini Swarm adını verdiği bir uygulamaya taşımıştı. Geçiş süresi boyunca abonelerin Foursquare uygulaması üzerinden de yer bildirimi yapmasına izin verilmiş, bu sürenin dolmasıyla birlikte Swarm uygulamasını indirmeleri istenmişti. Konum bildirim özelliklerinin tamamen Swarm’a taşınmasıyla birlikte ana Foursquare uygulamasında da daha önce duyurulan kabuk değiştirme operasyonu için düğmeye basıldı. Foursquare keşif ve tavsiyenin ön plana çıkacağı bu yeni döneme yeni bir logoyla merhaba dedi.
Foursquare uygulamasını güncelleyen iOS ve Android kullanıcıları öncelikle logodaki değişiklikten ötürü yeni bir uygulama indirdikleri hissine kapılabilirler. Güncelleme sonrası uygulama ilk kez başlatıldığında gerçekleştirilen bilgilendirme seansı da bu hissi katmerliyor. Bu seansta Foursquare’in kullanıcılara sevecekleri mekanlar bulma konusunda yardımcı olduğunun altı çizilirken, Foursquare ve Swarm’ın birlikte çalışacağı ve yer bildirimlerinin Foursquare’in daha akıllı hâle gelmesinde kullanılacağı belirtiliyor. Bu seansın ardından Foursquare kullanıcılara geçmiş yer bildirimlerinden hareketle bazı beğeniler öneriyor. Kullanıcılar karşılarına çıkan liste üzerinden bir beğeni seçkisi oluşturabiliyor. Söz konusu seçki daha sonra tekrar düzenlenebiliyor.
Beğeni seçkisinin oluşturulmasının ardından Foursquare sevecekleri mekanlar bulmak için kullanıcılardan kısa bir süre için izin istiyor. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte kullanıcılar Foursquare’in ana ekranı olan tanımlanabilecek mekan bulma sekmesine yönlendiriliyor. Uygulamada “Bir mekan bul”, “Burada”, “Tavsiyeler” ve “Profil” adını taşıyan dört sekme bulunuyor. Bu sekmeler arasında geçiş ekranın alt bölümüne yerleştirilen ikon çubuğu sayesinde yapılıyor. Ekranın üst kısmındaki çubukta bulunan Foursquare ikonu ile kullanıcılar daha önce oluşturdukları beğeni seçkisinde değişiklik yapabiliyor. Aynı ikon aracılığıyla Foursquare’da takip edecek yeni kişi ve sayfalar da bulunabiliyor. Daha önce etkileşim konusunda arkadaşlığı esas alan Foursquare, bu dönemde Twitter’ın yolundan giderek “takipçi” terimini kullanıyor. Üst çubuktaki not alma ikonuysa kullanıcıların mümkün olan en hızlı şekilde mekan tavsiyeleri vermelerini sağlıyor. Kullanıcılar bu ekran aracılığıyla geçmiş yer bildirimleri için de tavsiye bırakabiliyor.
“Bir mekan bul” sekmesinin üst kısmında bir arama çubuğu bulunuyor. Bu arama çubuğu sayesinde kullanıcılar mevcut konumlarına 1,6 kilometre mesafedeki yerler arasında arama yapabiliyor. Arama çubuğuna dokunulduğunda kullanıcılar başka bir ekrana yönlendiriliyor ve aramalarına çeşitli filtreler ekleyebiliyor. Bu filtreler “Yakındaki En İyi”, “Bir Kampanya Öneriliyor” gibi kriterler üzerine kurulmuş. Bu kriterler dışında kullanıcılar yakınlarındaki başka mahalleleri kapsayacak aramalar da yapabiliyor.
Arama çubuğunun hemen altında ise mekanları kahvaltı, öğle yemeği gibi öğün zamanlarına veya eğlence ve alışveriş gibi aktivitelere göre sınıflandırmak için kullanılan bir çubuk bulunuyor. Foursquare kullanıcıları bu çubuk aracılığıyla yakınlarındaki mekanlar arasında o anki aktivitelerine veya saate göre seçim yapılabiliyor. Örneğin öğle yemeği zamanı seçildiği zaman kullanıcılara yakında öğle yemeği yiyebilecekleri harika yerler, farklı lezzetleri tadabilecekleri lokantalar öneriliyor. “Bir mekan bul” sekmesinin geriye kalan kısmı da bu zaman/aktivite çubuğunda yapılan seçime göre şekillendiriliyor. Sekmenin en alt kısmında bulunan “Yakında popüler aramalar” bölümü de zaman dilimi veya aktivite üzerine yapılan aramalar üzerine oluşturulmuş.
Tam adı “Burada ne iyi?” olan sekmedeyse kullanıcılar halihazırda bulundukları mekan veya konum için bırakılan ipuçlarını görebiliyor. Henüz yer bildirimi yapmayan kullanıcılar bu ekranda bulunan “Check-in” ikonuna dokunarak Swarm aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebiliyor. O anda bulundukları mekanı doğru biçimde göremeyen kullanıcılar ise ekranın alt kısmında yer alan “Başka bir mekan seç” yazısına dokunarak etraflarındaki mekanların listesini görebiliyor.
Tavsiyeler sekmesinin altında da üç ayrı sekme bulunuyor. Bu sekmelerin ilkinde kullanıcılar takip ettikleri diğer Foursquare kullanıcılarının yakınlardaki mekanlara bıraktıkları tavsiyeleri görebiliyor. Arkadaşlarının fikirlerine önem verenler için bu sekmenin oldukça işlevsel olduğunu belirtmek gerekiyor. “Senin zevklerin” adını taşıyan sekmede kullanıcılarına yakınlarında beğenilere, zevklerine uygun tavsiyeler gösteriliyor. Bu sekmede mümkün olduğunca fazla tavsiye görmek için beğeni seçkisini oldukça geniş tutmakta fayda var. Tavsiyeler sekmesinin son alt sekmesi ise “En revaçta” olarak adlandırılmış. Bu sekmede kullanıcılar arkadaşlarının beğendikleri tavsiyelere ulaşabiliyor.
Yenilenen Foursquare’in bir diğer sekmesi Profil adını taşıyor. Burada kullanıcılar tavsiye ve takipçi sayısı gibi Foursquare istatistiklerini, gelen bildirimleri görebiliyor. Buna ek olarak, tavsiye bıraktıkları mekanlar doğrultusunda şekillenen uzmanlık alanları da Profil sekmesi altında görüntüleniyor. Foursquare’in geçmiş versiyonunda puan toplama ve ”mayor” olma isteğinin oluşturduğu motivasyonu yeni versiyonda uzmanlık unvanı sağlayacak gibi gözüküyor. Bu unvanı elde etmek için tavsiye bırakmanın zorunlu olması da bu motivasyonun işlevselliğini artırıyor.
Yenilenen Foursquare’de ”Bir mekan bul” ve ”Tavsiyeler” sekmeleri uygulamanın yeni odak noktalarını tam olarak yansıtmayı başarıyor. Mekan keşfi ve tavsiyeler konusunda eskiye kıyasla çok daha etkin olmayı amaçlayan Foursquare, yeni yüzüyle bu hedefine ulaşma doğrultusunda önemli bir adım atıyor. Yenilenen uygulama incelendiği zaman Foursquare’in yer bildirimleri için Swarm’ı kurmasının altında yatan neden de daha iyi anlaşılyor. Keşif odağını kaybetmek istemediği belli olan Foursquare’in yeni yüzünün getireceklerini görmek içinse biraz beklemek gerekiyor.