Akıllı telefonların giderek yaygın hale gelmesiyle birlikte önemli ölçüde büyüyen sosyal ağlar arasında Foursquare ayrı bir yere sahip. Daha sonradan Facebook, Google ve diğerleri tarafından kopyalanan yer bildirimi konseptinin öncülüğünü yapan Foursquare; Twitter, Facebook ve LinkedIn gibi ana akıma girme konusundaysa sıkıntı yaşıyor. Yeni sermaye bulmakta zorlanan şirket geçtiğimiz nisan ayında 41 milyon dolar borçlanmak zorunda kalsa da, 35 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını açıklayarak teknoloji yatırımcılarının kendisiyle ilgili düşüncesinin yeniden olumlu hale gelmesini sağladı.
Odak noktasını son yıllarda ciddi biçimde değiştiren Foursquare, oyun temelli anlayışı bir kenara bırakarak işin keşif yönüne ağırlık verdi. Yer bildirimi üzerinden puan ve rozet kazanma, başkanlık gibi unsurlar halen sosyal ağda bulunsa da, Foursquare’in mevcut yapısı yeni yerler keşfetme konusunda yardımcı olmaya öncelik veriyor. Bu öncelik kapsamında son olarak da GPS destekli push bildirimlerini devreye sokan Foursquare, kullanıcılarına yakınlarında gidebilecekleri adresler hakkında öneriler sunuyor.
Foursquare’in bu noktadan nereye doğru yürüyeceği henüz tam olarak açıklığa kavuşmuş değil. Şirketten yapılan açıklamada toplam kullanıcı sayısının 45 milyona ulaştığı belirtilse de, bu rakamın tamamı aktif kullanıcıları temsil etmiyor. Kullanıcı tabanı halen Instagram, Twitter, Tumblr gibi aynı reklam pastasından pay kapmaya çalıştığı rakiplerinden küçük olan Foursquare’in en büyük avantajı ise son derece sağlam bir coğrafi tabanlı veri tabanına sahip olması. Bünyesinde 40 milyon ipucu ve 5 milyar yer bildirimi barındıran Foursquare, reklam satışı konusunda yerel işletmeleri gözüne kestirmiş durumda.
İlgili >> Foursquare