Teknoloji

Epic Games, Fortnite ve oyun mağazasını onay için Apple’a gönderdi

apple epic games fortnite

Özel AB App Store kuralları, Apple’ı iPhone yazılım ekosistemini App Store’a alternatifler içerecek şekilde açmaya zorlayan Dijital Pazarlar Yasası kapsamında bu yılın başlarında uygulamaya koyulmuştu. Apple tarafından uygulanan yüksek ücretler ve uyumluluk gereklilikleri nedeniyle şu ana kadar geniş ölçekte değerlendirilebilmiş değil. Ancak Epic Games beklenen adımı yakında atacak. Şirket hem Fortnite oyununu hem de Epic Games Store’u onay için Apple’a gönderdi.

Fortnite, Epic Games’in App Store kurallarını ihlal ederek Apple’ın Uygulama İçi Satın Alma sistemini kullanmadan gizlice V-Papel satın alması nedeniyle Ağustos 2020’de App Store’dan atılmıştı. Apple, Fortnite’ı iOS’tan tamamen kaldırmış ve Epic Games’i App Store’dan yasaklamıştı.

Dijital Piyasalar Yasası kapsamında getirilen kuralları kullanan Epic, önümüzdeki birkaç ay içinde Avrupa Birliğinde Fortnite’ı ve Epic Games Store’u yeniden piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Teorik olarak, Dijital Piyasalar Yasası, Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin platformlarını açmasını ve üçüncü taraf yazılımlara neredeyse sınırsız erişime izin vermesini gerektiriyor.

Ancak Apple’ın mevcut politikası uyarınca, şirketin öncelikle uygulamasını tasdik ettirmesi gerekiyor. Bu, Apple’ın insan incelemesi sürecini de içeriyor. Oyun emülatörü Delta’nın yaratıcısı Riley Testut’un AltStore’u, Apple’ı bu uzun ve şeffaf olmayan süreç nedeniyle eleştirdi. Onay sürecinin tamamlanması aylar sürebilir.

Onaylandıktan sonra bu uygulamalar, uygulama indirmeleri bir milyon birimi aştığında, yükleme başına yıllık 50 euro sentlik bir ücret olan Temel Teknoloji Ücretini ödemek zorundadır. Epic Games ve AltStore gibi uygulama mağazaları da her yüklemede bu ücreti ödüyor.

Epic Games, Fortnite indirenler için Apple’a ödeme yapacak

Bu, gelecek Epic Games Store’dan Fortnite’ı indiren bir Avrupa Birliği bölgesi kullanıcısı için Epic’in iki kez Temel Teknoloji Ücretine tabi olacağı ve Apple’a her yıl bir euro ödemek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Epic ve Spotify’ın da aralarında bulunduğu şirketler, alternatif Apple iş koşullarındaki ücretleri ve diğer kuralları eleştirerek, Apple’ın hâlâ DMA’ya uymadığını öne sürdü. Avrupa Komisyonu geçen hafta Apple’ın yönlendirme karşıtı politikalarının ihlal edildiğini belirten bir ön karar yayınladı ve Temel Teknoloji Ücreti ile çevresindeki alternatif uygulama pazarı kurallarını resmi olarak araştırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER