Elektrikli yarış şampiyonası Formula E, 31 Temmuz 2018 itibarıyla sona eren mâli yılını 26.4 milyon avro zararla tamamladı. Şampiyonanın yıllık gelirleri 133.4 milyon avro gibi rekor bir seviyeye ulaşsa da, bilançonun hâlâ artıya dönmemesi dikkat çekiyor.
Formula E’nin finans raporu, şampiyonanın 2017’nin sonunda başlayan ve 2018’in temmuz ayında New York’ta gerçekleşen iki yarışla tamamlanan dördüncü sezonunu kapsıyor. Formula E’nin bir önceki yılki geliri 94.5 milyon avro, zararı ise 20.8 milyon avro olmuştu. Daha da önceki yılda ise 56.6 milyon avro gelire rağmen, zarar 35.2 milyon avro olarak gerçekleşmişti.
Hâlihazırda Formula E’nin beşinci sezonu devam ediyor. Şampiyonanın yönetimi, Formula 1’i de yöneten organizasyon tarafından gerçekleştiriliyor. 2014’te ilk sezon başladığında Formula E’nin bu noktaya geleceği pek beklenmese de, farklılıkları sayesinde şampiyona kendisine bir kitle oluşturmayı başarmıştı. Özellikle büyük şehirlerde merkezde veya merkezin yakınlarında kurulan sokak pistleri, Formula E’ye hatırı sayılır bir izleyici kitlesi getirmişti.
Formula E’nin cazibesi, otomotiv dünyasının dev şirketlerini de etki altına almış durumda. Audi, BMW ve Nissan gibi önemli şirketler hâlihazırda şampiyonada yarışıyor. Yakında Mercedes ve Porsche gibi şirketler de Forumla E padokunda boy gösterecek. Jaguar’ın şimdiye kadar şampiyona için harcadığı paranın 36 milyon avro seviyesinde olması ise Formula E’nin “ekonomi dostu” imajını da kuvvetlendiriyor.
Formula E organizasyonu henüz kâr etmemesine rağmen, organizasyonun otomotiv dünyasının devlerini çekmesi ve portföyünü genişletmesi de CEO Alejandro Agag‘ın başarısı olarak öne çıkıyor. Formula E’nin bugüne kadarki kaybı 150 milyon avro seviyesine ulaşsa da, Agag’ın Silikon Vadisi girişimlerinden esinlenen stratejisi oldukça başarılı görünüyor. Otomotiv dünyasının devlerinin katılmak için sıraya geçtiği şampiyonanın izleyici sayısı da giderek artıyor. Yarışları yerinde takip edenlerin sayısı dördüncü sezonla birlikte ikiye katlanarak 446 bin seviyesine çıkarken, televizyonda yarışları takip edenlerin sayısı da 223 milyondan 330 milyona yükseldi.
Formula E organizasyonunun gelirlerinin artmasının temel nedeni olarak ise yapılan yeni ticari anlaşmalar öne çıkıyor. Bir yandan yeni sponsorlar kazanan organizasyon, Suudi Arabistan ile de oldukça kârlı bir anlaşma yapmıştı. 10 yıl boyunca Formula E yarışlarına ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan’ın bunun için 260 milyon dolar ödeyeceği söyleniyor.