Flört uygulamaları, insanların organik yollarla tanıştıkları kişilerin ötesinde daha geniş bir seçenek havuzuna erişmelerine olanak tanıdığı için daha iyi partnerler bulmalarına yardımcı oluyor gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, bunun tam tersini ortaya koyuyor.
Bu araştırma, çevrimiçi flörtün topluma olumsuz etkilerinin olabileceğini de öne sürüyor. Araştırmaya göre, bu platformlar toplumsal hareketliliği azaltarak gelir eşitsizliğini artırabilir.
Teorik olarak, bir web sitesi veya uygulama aracılığıyla partner aramak flört sonuçlarını iyileştirmeliydi. Çünkü bu yöntem, insanların karşılaşabileceği potansiyel partner sayısını büyük ölçüde artırırken, yaş ve hobiler gibi kriterlere göre seçim yapmalarına da imkan tanıyor. Ancak 1960’tan 2021’e kadar olan verileri inceleyen bir araştırma makalesi, bu teorilerin pratikte geçerli olmadığını gösteriyor.
Araştırma makalesinin yazarları, flört uygulamalarının yaygınlaşmasına rağmen partner bulma yeteneğinin belirgin bir şekilde artmadığını ve arama maliyetlerinin düşmediğini ifade ediyor. Yazarlar, insanların bilgi işleme ve değerlendirme kapasitelerinin, evlilik piyasasındaki eş seçim becerilerini belirlediğini ve teknolojik ilerlemeye rağmen bu yeteneklerin değişmediğini savunuyorlar. Bu durum da flört süreçlerinde verimliliğin ve seçiciliğin artmadığını açıklıyor.
“Çevrimiçi flörtün yaygınlaşması göz önüne alındığında, daha düşük arama maliyetlerinin ve potansiyel partnerlerle tanışma yeteneğinde belirgin bir iyileşme beklerdik. Ancak bulgular, bu öngörüleri desteklemediğini gösteriyor. Teknolojinin ilerlemesine rağmen, bireylerin bilgi işleme kapasitesindeki sınırlamalar, eş bulma süreçlerindeki verimsizliği koruyor.”
Flört uygulamaları toplumsal yapıya zarar verebilir
Araştırmaya göre, flört uygulamaları toplumsal yapıya zarar verebilir. Yüksek eğitim düzeyine dayalı filtreleme seçenekleri, yüksek gelirli bireylerin yine yüksek gelirli kişilerle evlenme olasılığını artırıyor. Bu da gelir eşitsizliğini körüklüyor.
“İnsanların kiminle evlendiği, hane gelirinde büyük bir etkiye sahip. Araştırmalar, bir eş seçimi yoluyla eşitsizliğe katkıda bulunan iki ana faktörün eğitim ve beceriler olduğunu gösteriyor. Genel olarak, çevrimiçi uygulamaların eş seçmede yaygın hale gelmesi, gelir eşitsizliğini ölçmek için kullanılan Gini katsayısında yüzde 3’lük bir artışa yol açtı.”