Mozilla bağımsız sanal ve artırılmış gerçeklik başlıkları için yeni bir internet tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Bu da Firefox’un yapımcısının VR ve AR teknolojilerine olan ilginin kısa zaman içerisinde sönmeyeceğini düşündüğünü gösteriyor.
Mozilla, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, web’in geleceğinin sanal ve artırılmış gerçeklik ile yoğun biçimde iç içe geçeceğini ve geleceğin internet tarayıcıları içerisinde yaşanacağını söylüyor. İnternet tarayıcısı ise Firefox Reality adını taşıyor.
VR ve AR ya da Mozilla’nın deyimiyle “karma gerçeklik” için sıfırdan tasarlanan Firefox Reality bağımsız başlık takan kullanıcıların interneti güvenli, açık ve erişilebilir biçimde kullanması için bir yol sunuyor.
Bağımsız başlıkların çalışması için bir PC ya da akıllı telefona gerek olmuyor. HTC Vive Focus gibi, şu anda Çin’de satışta olan, çok yakında dünya çapında da satışta olacak ürünler, aynı zamanda yakında çıkmasını beklediğimiz Oculus Go bu sınıfa giriyor.
Gizliliğe de önem veren Firefox Reality çapraz platform desteğine sahip olacak. Yani çeşitli VR/AR başlıklarında ve yazılım platformlarında çalışabilecek. Ayrıca açık kaynak tabanlı olacak, böylelikle üreticilerin Firefox Reality’yi başlıklarına eklemesi daha da kolaylaşacak.
Mozilla ilk kez VR/AR alanına giriş yapmıyor. Daha önce de WebVR, WebAR ve A-Frame gibi projelerle sanal ve artırılmış gerçeklik dünyasında web deneyimleri oluşturmak ve deneyimletmek için çalışmalara girişmişti.
Firefox Reality’nin ne zaman çıkacağına dair herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak internet tarayıcısının sunum niteliğindeki bir versiyonu HTC Vive Focus için yayınlandı.