Teknoloji

Firefox 63 üçüncü taraf izleyicileri engelliyor

firefox 63

Mozilla Firefox 63 sürümünü yayınladı. Bu yeni sürüm Genişletilmiş İzleme Koruması olarak adlandırılan bir özelliği getiriyor. Bu, üçüncü taraf izleyicileri engelleyerek internet üzerindeki gizliliğinizi artırıyor.

Mozilla son aylarda veri ve gizliliğe odaklanıyor. Şirket tüm reklam izleme yazılımlarını en baştan engelleme ve ProtonVPN iş birliğiyle küçük bir Firefox kullanıcı grubuna abonelik satma gibi girişimlerde bulunmuştu.

Şimdilik Firefox 63’te Genişletilmiş İzleme Koruması kapalı olarak geliyor. Ancak kullanıcılara tüm üçüncü taraf izleme çerezlerini engelleme veya tüm izleyicileri toptan engelleme imkanı veriliyor.

Firefox 63 ile kullanıcıların gizlilikleri daha da güçleniyor

Öte yandan kullanıcılar güvendikleri siteler için istisnalar oluşturabiliyor, böylelikle izleyicilerin deneyimi bozmasının önüne geçebiliyorlar. Mozilla, bu özellikle ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, daha güçlü gizlilik koruması ve üçüncü taraf araçları kullanan küçük web sitelerini istemeden olumsuz etkilememe arasında denge izlediğinin altını çiziyor.

firefox 63

Apple’ın Safari internet tarayıcısı üçüncü taraf izleyicileri en baştan engelleyen ilk tarayıcı olmuştu. Ayrıca şirket 2017’de Akıllı İzleme Koruması olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir özellik getirmişti. Bu, uygulamaların kullanıcıları web siteleri genelinde izleme yeteneklerini azaltıyordu.

Firefox’un getirdiği güncellemeler arasında kullanıcıların en fazla gezindikleri siteleri her zaman gösteren Yeni Sekme sayfası bulunuyor. Ayrıca Siri Kestirmeleri Firefox iOS sürümüne geliyor. Böylelikle kullanıcılar yeni sekmeleri sesli komutlarla açabilecekler. Son olarak yeni internet tarayıcısı sürümü Windows ayarlarına göre, kullandığınız koyu ya da açık moda uygun hâle geliyor. Firefox 63’ü buradan indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER