Global taşımacılık ve lojistik sektörünün öncülerinden FedEx, bu sonbaharda veriye dayalı yeni bir ticaret platformu olan “fdx”i faaliyete geçireceğini açıkladı. Açıklamaya göre, fdx platformu çevrimiçi satıcılara yönelik uçtan uca e-ticaret çözümleri sunacak ve bu sürecin merkezinde tedarik zinciri yönetimi için veri kullanımında bulunacak.
Şirketin 2020 yılında satın aldığı ve online e-ticaret mağazası ShopRunner’ın üzerine inşa edilecek olan fdx, mevcut hizmetleri yeni özelliklerle genişletecek. Alışverişi sırasında müşterilere tahmini teslimat tarihleri sunma ya da tedarik zinciri kaynaklarının karbon etkisine dair veriler gibi zaten ShopRunner’da bulunan özelliklerin yanı sıra, fdx’in piyasaya sürülmesiyle birlikte kullanıcılarına “daha verimli ve maliyet etkin teslimatlar” vaat ediyor olması bekleniyor. Ayrıca, FedEx sistemi markaların, müşterilere daha kesin sevkiyat bilgileri sunmalarını mümkün kılacak “özel satış sonrası deneyim” de sağlayacak.
Bu hamle, FedEx’in yıllardır işine tehdit olarak gördüğü Amazon ile rekabet etmeyi hedefliyor gibi görünüyor. FedEx, 2019 yılında, Amazon kargo taşımacılığını gerçekleştiren FedEx Express ile sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmuştu. Aynı yılın ilerleyen zamanlarında Amazon, performans düşüklüğü gerekçesiyle satıcılarına tatiller boyunca Prime teslimatları için FedEx kullanımını yasaklamış, ancak ertesi yıl bu yasağı kaldırmıştı.
Amazon’un lojistik alanında hızlı bir ivme kazandığının altını çizen FedEx, UPS gibi bu alanda geride kalmakla yüz yüze. Amazon, özellikle 2022 yılında ABD’de ev paket teslimatlarında hem FedEx hem de UPS’ten daha fazla teslimat gerçekleştirdi. Bu durum, online perakende devinin lojistik operasyonunu büyük oranda sıkı bir kontrol altında tuttuğu üçüncü parti taşeronlar üzerinden yürüttüğü bir zaman diliminde gerçekleşti. Amazon, bu taşeronların kendi çalışanları olmadığını ısrarlı bir şekilde ifade ediyor.
Öte yandan, Amazon kendi lojistik operasyonunu, çoğunlukla sıkı bir şekilde kontrol ettiği ve çalışan olarak kabul etmediği üçüncü parti taşeronları kullanarak genişletmeyi sürdürüyor. Bu strateji, şirketin şimdilerde UPS veya FedEx’ten daha fazla paket teslim etmesiyle meyvelerini vermiş durumda.
FedEx’in e-ticaret pazarındaki yeni hamlesi: “fdx”
FedEx’in bu yeni adımı, e-ticaret pazarındaki rekabette önemli bir yere sahip Amazon’un karşısında güçlü bir alternatif olarak konumlanmasına imkan tanıyabilir. Veriye dayalı karar verme süreçlerinde sağladığı olanaklarla fdx, çevrimiçi satıcılara, tedarik zincirinden müşteri deneyimine kadar geniş bir kapsamda destek olacak bir yapıya sahip olacak. Gelişmeler ışığında FedEx, veri ve lojistik sektöründe nasıl bir yenilik getireceği ve pazar payını nasıl etkileyeceği merak konusu.