Teknoloji

Sosyal medya fotoğraflarınız tehlike altında mı? FBI açıklıyor

sosyal medya fbi tusaş

Sosyal medya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi, bu hem iyi hem de kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bir yandan, profesyonel ağ oluşturma ve benzer düşüncelere sahip kişilerle diyalog kurma gibi olumlu yanları olsa da, her yemeğinizin fotoğrafını tüm dünyanın görmesine gerek olmayabilir.

Bu tür fotoğraflar uzun süre boyunca eleştirilse de, yapay zekânın ilerlemesi ile birlikte sosyal medya görselleri daha büyük bir sorun haline geldi. Facebook gibi sosyal medya devleri platformlar, sitelerine yüklenen görseller konusunda katı sınırlamalar getiriyor. Örneğin, Facebook’un yetişkinlere yönelik çıplaklık ve cinsel aktivite politikası “rızası olmayan ya da yaşça küçük içeriklerin paylaşılmasını önlemek amacıyla cinsel içerikli görsellerin kaldırılmasına öncelik veriyoruz.” şeklinde belirtiyor. Ancak maalesef, sosyal medya üzerindeki masum görüntüler yapay zeka araçları kullanılarak açık içerikli görsellere dönüştürülebiliyor.

FBI da, “Fotoğrafların ve Videoların Manipüle Edilerek Açık İçerikli ve Şantaj Şemalarının Oluşturulması” başlıklı açıklamasında, bu tür sofistike derin sahte içeriklerin ne kadar zararlı olabileceğine dair sosyal medya kullanıcıları uyardı.

Bu açıklamaya göre, sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan profil fotoğrafları ve diğer fotoğraflar, AI görüntü üreteçleri tarafından alınıp, açık içerikli deepfake’ler oluşturmak için kullanılabiliyor. Ayrıca, bu tür görsellerin tespit edilmesi son derece zor olabiliyor.

FBI, fotoğraflarını veya videolarını herkesin erişimine açık hâle getirmiş olan kurbanlardan sürekli raporlar aldığını söylüyor. Bazı durumlarda, sorumluların orijinal görsellerde yer alan kişilerle iletişime geçerek daha fazla açık içerikli görsel ya da para talep ettiklerini veya tehditler savurduklarını belirtiyor.

Bu kamu hizmeti duyurusu, böyle bir saldırı durumunda ABD’de yaşayanların, bu ülkede faaliyette olan İnternet Suç Şikayet Merkezi’ne başvurmayı öneriyor ve sosyal medya kullanıcılarının kendilerini nasıl koruyabileceklerine dair bazı yöntemler paylaşıyor. Bunlar arasında şifreler konusunda dikkatli olmak ve içeriğin böyle bir muameleye tabi olup olmadığını belirlemek için tersine görüntü aramaları yapmak bulunuyor.

Yapay zekanın sunduğu yeni olanakların bu şekilde kullanılması gerçekten trajik olsa da, bu durum yetkililere yeni değil. Neredeyse iki yıl önce, FBI’ın Eylül 2021 tarihli bir duyurusu, şantaj şikayetlerindeki artışı ele alıyordu ve bu tür suçları gerçekleştirmek için yeni araçları keşfeden faillerin sayısının arttığı görülüyor.

FBI’nın da belirttiği gibi, bu tür deneyimleri bildirmek konusunda utanmamak çok önemli. Destek ise mevcut hem de gerekli görünüyor.