Elektrikli otomobil girişimi Faraday Future, aylar süren dedikoduların ardından yeni konsept otomobilini CES kapsamında Las Vegas’ta gösterdi. Otonom ve Batmobile benzeri bu otomobil FFZERO1 adını taşıyor. Bu yarış otomobili 1000’in üstünde beygir gücüne sahip ve 0-100 km/h hızlanmasını 3 saniyenin altında gerçekleştirebiliyor. Her biri bir tekerlekte olmak üzere toplam dört motoru bulunan bu elektrikli otomobil saatte 360 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Otomobil yüksek bağlantı özelliklerine sahip, aynı zamanda sürücünün sürüş tercihlerini öğrenip ayarlamaları her bir sürücüye göre otomatik olarak yapabiliyor.
Faraday’ın ilk konsept otomobili sadece gösteri amacı taşıyor, kısa veya orta vadede yola çıkması beklenmiyor. Şirketin kendi otomobillerini yola çıkarmak için hedeflediği tarih 2020. Dün tanıtımı gerçekleştirilen konsept otomobil ise üretime giren ilk otomobil olmayacak. Adı üstünde bu bir konsept otomobil ve gerçek anlamda sürülen, yola çıkan bir ürün olmayacak.
Ancak Faraday en sonunda kısıtlı da olsa üretime başlama ihtimalini göz ardı etmiyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için biraz zaman geçmesi gerektiğini biliyor. Şirket FFZERO1’in tasarım vizyonlarını ve mühendislik platformunu sergileyen bir konsept olduğunun altını çiziyor.
Üretime girecek otomobiller ve FFZERO1 arasında ortak olan nokta temel aldıkları mühendislik platformu olacak. Faraday Future’ın Variable Platform Architecture (VPA), yani Değişken Platform Mimarisi olarak adlandırdığı modüler mühendislik sistemi elektrikli otomobiller için özel olarak geliştiriliyor. Kayak tahtası tarzı kasa kızakların uzunlukları ve diğer yapılar değiştirilerek kolay şekilde ayarlanabiliyor.
Buna ek olarak, Faraday mühendisleri satır satır dizilmiş yeni bir pil yapısı da geliştirdi ve Faraday bunu “diziler” olarak adlandırıyor. Dizileri eklemek veya çıkarmak pil kapasitesini değiştirmeyi sağlıyor.
Yeni platform şirkete yeni dingil açıklıkları geliştirme ve farklı çeşitlerde elektrikli araçları hızlı ve verimli şekilde inşa etme fırsatı da veriyor.
Faraday Future, üretilecek otomobillerinin konsept otomobilde var olan yoğun bağlantı unsurlarına ve tahmin işlevlerine sahip olacağını, aynı zamanda benzer bir arayüzün bulunacağını söylüyor. Bu, akıllı telefonlar için direksiyon milinde bir yer ayrlacağı anlamına geliyor.