Teknoloji

Facebook zararlı içeriklerle mücadeleyi açık kaynağa taşıyor

facebook business suite e-ticaret

Facebook çocuk istismarı, şiddet ve terör propagandasıyla mücadele için kullandığı iki algoritmayı açık kaynak hâline getirmeye karar verdi. Söz konusu iki teknoloji, PDQ ve TMK+PDQF isimlerini taşıyor. Bu teknolojiler, dosyaları dijital hash haline getiriyor ve bilinen zararlı içerik örnekleriyle karşılaştırıyor. İki sistemin kodları da GitHub‘da yayınlandı.

Facebook’tan yapılan açıklamada; diğer teknoloji şirketlerinin, yardım kuruluşlarının ve bireysel geliştiricilerin zararlı içeriklerle mücadele için bu teknolojilerden yararlanmasının umulduğu belirtildi. Şirket, bu teknolojiler sayesinde platformların zararlı içerikleri daha hızlı şekilde tespit edeceğinin altını çizdi.

Facebook’tan konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında şu ifadeler kullanıldı: “Kendi içerik eşleştirme teknolojisine sahip olanlar veya başkalarının teknolojisini kullananlar için ekstra bir savunma katmanı sunuyoruz. Hash paylaşım sistemlerinin birbirleriyle iletişim olması, bu sistemleri daha güçlü hâle getirecektir.”

Sosyal medya platformları üzerindeki “zararlı içerikleri kaldırma” baskısı, Yeni Zelanda’da camilere yönelik terör saldırısının ardından iyice artmıştı. Avustralya hükümeti, şiddet görüntülerini hızla kaldırmayan sosyal ağlara ağır para ve yöneticilerine hapis cezası uygulama kararı almıştı. Facebook ise geçtiğimiz mayıs ayında zararlı içeriklerin kaldırılması konusunda diğer platformlarla daha yakın çalışmayı taahhüt etmişti.

Facebook üniversitelerle birlikte çalışacak

Facebook, sistemden kaldırılan zararlı içeriklerin yeniden yüklenmesini engellemek için de üniversitelerle birlikte çalışacak. Şirket; Maryland Üniversitesi, Cornell Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology ve Kaliforniya Üniversitesi ile işbirliği yapacak.