Facebook‘un bazı yeni kullanıcılarından kayıt sırasında e-posta şifrelerinin hesaplarını sorması, pek çok kişinin tepkisini çekmişti. Sosyal ağın bu uygulaması, geçtiğimiz pazar günü Twitter’da paylaşılan bir ekran görüntüsüyle ortaya çıkmıştı. Facebook yoğun tepkilerin ardından bu pratiğe son verileceğini açıkladı.
Facebook’un bu uygulamayı küçük bir kullanıcı grubuna karşı yaptığı ve özellikle masaüstü cihazlarda OAuth desteği bulunmayan e-posta adresleri kullanıldığında belirtildi. Facebook’un dışında Google, Amazon ve Twitter gibi platformların da kullandığı açık standart bir güvenlik protokolü olan OAuth, üçüncü taraf istemcilere şifreler olmadan gerekli bilgilere erişim imkânını veriyor. Facebook’un e-posta şifresi sorma uygulamasını sona erdirdiği testlerle de doğrulandı.
Sosyal medya devinin son zamanlarda yaşadığı gizlilik skandalları, kullanıcılardan kayıt sırasında e-posta hesaplarının şifrelerinin istenmesini daha dikkat çekici hâle getiriyor. Şirket karşısına çıkan problemleri sürekli olarak çözmeyi başarsa da, sürekli olarak yenilerinin çıkmasını da engelleyemiyor gibi görünüyor. CEO Mark Zuckerberg de bir süre önce Facebook’un daha gizlilik odaklı bir yaklaşım içine gireceğini belirtmişti. Ancak sürekli olarak yeni skandalların patlak vermesi, Facebook’un imajındaki çiziği biraz daha büyütüyor.
Facebook geçtiğimiz ocak ayında 600 milyon kullanıcısının düz bir metin belgesiyle çalındığı belirtilmişti. Şirket geçtiğimiz kasım ayında ise çift aşamalı doğrulama sistemiyle kendisine verilen telefon numaralarını üçüncü taraflarla paylaşıldığını doğrulamıştı. Bütün bu olaylar, Cambridge Analytica skandalının ardından Facebook’a sarsılan güveni biraz daha sarsıyor.