Facebook yapay zeka ile kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımları tarayacak ve kullanıcılarının intihara meyilli olup olmadığını anlamaya çalışacak. Bir kişinin yardıma ihtiyacı olduğunun belirlenmesi durumunda, paylaşım işaretlenerek gerçek moderatörlere yönlendirilecek. Moderatörler ilgili kişiye akıl sağlığı konusunda çeşitli kullanıcı kaynakları gönderecek. Daha acil durumlarda ise söz konusu kişiye doğrudan yardım edebilecek arkadaşlarına ulaşılacak.
Sosyal ağ, söz konusu aracı aylardır ABD’de test ediyordu. Artık program ABD dışındaki ülkelerde de kullanılabilecek. Avrupa Birliği’nin veri koruma yasaları şirketlerin bu şekilde kullanıcı profili çıkarmasını engellediği için bu araç AB üyesi ülkelerde kullanıma açılmayacak.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bu aracın insanlara yapay zekânın hayat kurtarabileceğini hatırlattığını belirtti. Sadece geçtiğimiz ay 100’den fazla vakada yardım götürebilecek insanlara ulaştıklarını dile getiren Zuckerberg, şu ifadeleri kullandı: “Yapay zekânın desteğiyle insanların zor zamanlarında aile ve arkadaşlarının yanlarında olmasını sağlayabiliriz. Bu da bizim için ileriye doğru atılmış önemli ve olumlu bir adımdır.”
Facebook yapay zekânın gücünü vurgulasa da, aracın insanların tehlikede olduğuna nasıl karar verdiği konusuna açıklama getirmedi. Şirket, programın geçmişte insanlar tarafından işaretlenmiş mesaj ve paylaşımlar doğrultusunda eğitildiğini belirtti. Facebook’tan yapılan açıklamada, sistemin yorumları da incelediği ve “İyi misin?” ya da “Nasıl yardımcı olabilirim?” gibi yorumları dikkate aldığı belirtildi. Yapay zekâ tarafından işaretlenen vakaların değerlendirilmesi ve kullanıcılarla iletişime geçilmesi konusunda ise devreye gerçek moderatörler giriyor.
Facebook’un sisteminde insan faktörünü göz ardı etmek mümkün değil. Ancak daha önce yapılan araştırmalar, yapay zekânın insanların akli sorunlarının tespitinde yararlı bir araç olabileceğini gösteriyor. Gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yapay zekâ sistemleri insanların iki yıl içinde intihar girişiminde bulunup bulunmayacağını yüzde 80 ila 90 arasında bir oranla doğru tahmin edebiliyor. Ancak söz konusu araştırmada sadece kendisine zarar verdiği için bir sağlık kuruluşuna sevk edilen kişilerin incelendiğini unutmamak gerekiyor. Bu alandaki geniş ölçekli çalışmaların sonuçları ise henüz paylaşılmış değil.
Facebook yapay zeka kullanımıyla gizlilik endişelerini tetikliyor
Facebook yapay zeka ile intiharları önlemeyi amaçlasa da, şirketin kullanacağı araçlar bazı gizlilik endişelerini de beraberinde getiriyor. Facebook’un ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile olan geçmişi de bu endişeleri biraz daha kuvvetlendiriyor. Facebook’un güvenlik şefi Alex Samos ise bu endişelere Twitter üzerinden yanıt verdi. Samos, yapay zekânın kötüye kullanımından daima endişe edildiğini hatırlattı ve bu endişelerin yapay zekâyı faydalı hâle getirerek çözülebileceğini belirtti.