Fotoğraflarda insanların daha iyi görünmesini sağlamanın çeşitli yolları bulunuyor. Bu yöntemler sayesinde kırmızı gözlerden veya kamera lensinin önünde beliren parlak noktalardan kurtulmak da mümkün oluyor. Ancak kapalı gözler konusu uzun süredir çözümsüz bir problem olarak duruyor. Facebook yapay zeka yardımıyla bu sorunu ortadan kaldırmayı vadediyor.
Facebook tarafından gerçekleştirilen çalışma ile fotoğraflardaki kapalı gözlerin yerini yeterince açık gözlerin alması amaçlanıyor. Sosyal ağın araştırması, “iç boyama” olarak tanımlanan tekniğin örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Söz konusu teknik, bir boşluğu oraya uygun olduğunu düşündüğü başka bir şeyle dolduruyor. Adobe bu tekniğe “bağlamsal doldurma” adını verdiği bir yaklaşım getirmiş ve fotoğraflardaki istenmeyen unsurları fotoğrafa daha uygun olduğu düşünülen unsurlarla değiştirmeyi başarabilmişti.
Ancak bugüne kadar uygulanan “iç boyama” tabanlı çözümler kapalı gözler konusunda kullanılmamıştı. Gözlerdeki detayların fazlalığı ve gözlerin doğallığı, sistemlerin gözleri gerçekçi biçimde değiştirmesini veya yeniden oluşturmasını zorlaştırmıştı. Sunucularında insanların gözü kapalı çok sayıda fotoğrafını barındıran Facebook, bu durumu değiştirme konusunda istekli görünüyor.
Generative Adverserial Network (Üretici Karşıt Ağ) adını verdiği bir özdevinimli öğrenme sistemi geliştiren Facebook, bu sistemle kendisini oluşturduğu varlıkların gerçekliğine inandırmaya çalışıyor. Ağda sistemin bir tarafı yüzleri tanımak için çaba gösterirken, diğer tarafı ise aldığı geri bildirimlerle gerçekçi görüntüler oluşturuyor.
Böylelikle ağ, yeterince açık gözleri hem tanımak hem de görüntüsünü oluşturmak için eğitilmiş oluyor. Daha önce başka sistemler ile de bunu gerçekleştirmek mümkün olsa da, ortaya çıkan sonuçlardaki eksiklikler doğallıktan uzak bir görüntü yaratmıştı. Örneğin, göz çevresindeki ten rengi vücudun genel renginden daha farklı olmuştu.
Facebook’un araştırmacıları ise işin içine hedef kişinin gözlerinin açık olduğu örnekleri ekliyor. Böylelikle sistem hem ilgili kişiye hangi gözlerin daha iyi gideceğini öğreniyor hem de şekil ve renk konusunda doğru karar verebiliyor. Sosyal ağın çalışmalarında ortaya çıkan ilk örnekler oldukça gerçekçi görünüyor.
Yapılan testlerin yarısından fazlasında insanların gerçek ve sahte açık gözleri ayırt etmekte zorlandığı belirtilirken, çok sayıda insanın yanlış karar verdiği de ifade edildi. Sistem hâlâ belli noktalarda fazla yapay sonuçlar verse de, ilk sonuçların fazlasıyla umut vadettiği gerçeği değişmiyor. Facebook yapay zeka çalışmasıyla grup fotoğraflarında büyük sorun çıkaran kapalı göz probleminin çözümü konusunda önemli bir mesafe kaydediyor.