Yapay zekâ her şeyi olduğundan daha iyi hâle getirmenin en kısa yolu olarak değerlendiriliyor. Müzik türlerini insanlardan daha iyi tanıyabilen, koşu performansını artırabilen ve yakında akıllı telefonlar için bir standart haline gelmesi beklenen yapay zekâ, karmaşık görevleri tamamlamak için paralel işlem süreçlerinin yürütülmesinde de kullanılıyor. Facebook yapay zeka odaklı çalışmalarında katlamalı nöral ağlara odaklanarak iletişimdeki dil bariyerini en düşük seviyeye indirmeyi amaçlıyor.
Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, katlamalı nöral ağların kullanıldığı sistemlerin standart sistemlere kıyasla dokuz kat daha hızlı çeviri yapabildiğini gösteriyor. Kaynak kodunu ve eğitilmiş sistemleri açık kaynaklı bir lisans altında tutan Facebook, diğer araştırmacıların ulaştığı sonuçlardan yararlanmasını kolaylaştırıyor.
Tercüme işlemleri geleneksel olarak tekrarlı nöral ağlar tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sistemlerde çizgisel bir sıralama doğrultusunda her seferinde tek kelime işleniyor. Bu işlem, dilin düzenine göre soldan sağa ya da sağdan sola şeklinde ilerliyor. Katlamalı nöral ağ mimarisiyse kelime kelime ilerlemek yerine, tıpkı insanlar gibi, cümlenin genel bağlamına odaklanıyor. Hız ve doğruluk bakımından tekrarlı nöral ağlar son kullanıcı için daha yararlı olsa da, işlevsel bakımından önemli bir kısıtlama göze çarpıyor. Bu kısıtlamayı da sadece katlamalı nöral ağların paralel işleme süreci aşabiliyor. Facebook, yeni yönteminin dünya genelindeki 6 bin 500’den fazla dilin tercümesine yardımcı olacağına inanıyor.
Facebook yapay zeka teknolojisini Messenger, WhatsApp ve Instagram’da kullanabilir
Facebook’un iletişimde bariyerleri kaldıracak bu önemli teknolojiyi, ana uygulamasını yanı sıra Messenger, WhatsApp ve Instagram gibi servislerinde de kullanması bekleniyor.